glumičić estetska kirurgija rinoplastika

Znanost iza starenja kapaka: kako ga blefaroplastika može preokrenuti

Želite pomladiti svoj izgled i naglasiti svoju prirodnu ljepotu? Blefaroplastika ili operacija kapaka može biti rješenje koje tražite. Za stručni uvid u temu razgovarali smo s dr. Davorom Mijatovićem iz KBC-a Zagreb.

Jeste li umorni od izgleda umornog? Osjećate li da vaše oči odaju vaše godine, čak i ako vam ostatak lica izgleda mladoliko? Ako je tako, možda bi vas zanimala blefaroplastika, kirurški zahvat kojim se može pomladiti izgled očiju uklanjanjem viška kože, masnoće i vrećica. Kako bismo dublje upoznali ovaj zahvat, razgovarali smo s dr. Davorom Mijatovićem iz KBC-a Zagreb, stručnjakom na području plastične kirurgije. U ovom ćemo članku istražiti vrste blefaroplastike, rizike i komplikacije, oporavak i naknadnu njegu, rezultate operacije i nekirurške mogućnosti za one koji možda nisu spremni za operaciju. Dr. Mijatović će nam pružiti svoje uvide i ekspertizu o svakoj od ovih tema, pa krenimo.

Anatomija vjeđe

Kako bismo razumjeli učinke starenja na kapke, ključno je razumjeti anatomiju kapka. Kapak se sastoji od kože, mišića, masnog i vezivnog tkiva. Koža je vanjski sloj i odgovorna je za zaštitu oka od utjecaja okoline. Mišić, poznat kao mišić orbicularis oculi, odgovoran je za otvaranje i zatvaranje kapaka. Masne naslage, također poznate kao orbitalni masni jastučići, odgovorne su za ublažavanje očiju i održavanje njihovog oblika. Konačno, vezivno tkivo daje potporu strukturi vjeđe.

Kako starimo, koža gubi elastičnost, a mišić slabi, što uzrokuje spuštanje ili spuštanje kapka. Masne naslage na kapku također se pomiču, što dovodi do pojave vrećica ispod očiju. To je zbog postupnog gubitka kolagenskih i elastinskih vlakana koja su odgovorna za održavanje elastičnosti kože.

Prema riječima dr. Davora Mijatovića iz KBC-a Zagreb, “razumijevanje anatomije vjeđe ključno je za razumijevanje utjecaja procesa starenja na nju. U Hrvatskoj često susrećemo pacijente koji su zabrinuti za izgled vjeđa kako stare. Koža , mišići, masnoće i vezivno tkivo rade zajedno kako bi održali strukturu i funkciju kapka. Međutim, kako starimo, vlakna kolagena i elastina u koži počinju se raspadati, što dovodi do gubitka elastičnosti i opuštenosti ili opušten izgled.”

Doktorica Mijatović također napominje da postupno pomicanje masnih naslaga na kapku može dovesti do pojave vrećica ispod očiju. “U nekim slučajevima to može biti posljedica genetskih čimbenika, ali u mnogim slučajevima jednostavno je rezultat procesa starenja”, objašnjava. “U Hrvatskoj često preporučujemo blefaroplastiku kao rješenje za pacijente koje muči pojava vrećica ispod očiju. No, važno je imati realna očekivanja i shvatiti da rezultati ne moraju biti trajni.”

Uzroci starenja kapaka

Nekoliko čimbenika doprinosi starenju kapaka. Genetika igra značajnu ulogu u brzini starenja kože, dok izlaganje suncu može oštetiti kolagena i elastinska vlakna kože, što dovodi do bora i opuštenosti. Pušenje također može oštetiti elastičnost kože, a izrazi lica koji se ponavljaju mogu uzrokovati stvaranje linija i bora.

Osim toga, drugi čimbenici poput dehidracije, loše prehrane i nedostatka sna također mogu pridonijeti starenju kapaka. Ovi čimbenici mogu uzrokovati gubitak prirodnog sjaja kože, čineći znakove starenja vidljivijima.

Prema riječima dr. Davora Mijatovića, “iako genetika igra značajnu ulogu u starenju vjeđa, čimbenici načina života također mogu pridonijeti tom procesu.

Dr. Mijatović također napominje da se “hidratacija, prehrana i kvaliteta sna često zanemaruju kao faktori koji pridonose starenju kapaka. Zdrava prehrana bogata antioksidansima i vitaminima može pomoći u održavanju zdrave kože, dok dehidracija može uzrokovati da koža izgleda suho i bez sjaja. Osim toga, loša kvaliteta sna može dovesti do podočnjaka i natečenih očiju, dodatno naglašavajući znakove starenja oko očiju.”

Općenito, važno je biti svjestan različitih čimbenika koji pridonose starenju kapaka u Hrvatskoj i poduzeti odgovarajuće mjere za sprječavanje ili smanjenje njihovog utjecaja. To može uključivati nošenje sunčanih naočala za zaštitu od oštećenja od sunca, prestanak pušenja, održavanje zdravog načina života i prakticiranje dobre higijene spavanja.

Znakovi starenja kapaka

Znakovi starenja kapaka uključuju spuštene kapke, višak kože ili masnoće na gornjim ili donjim kapcima, vrećice ispod očiju te bore ili bore oko očiju. Zbog ovih znakova osoba može izgledati umorno ili starije nego što jest. Osim toga, neki ljudi mogu imati problema s vidom zbog spuštenih gornjih kapaka.

Blefaroplastika – postupak

Blefaroplastika je kirurški zahvat kojim se uklanja višak kože, mišića i masnog tkiva s kapaka kako bi se poboljšao njihov izgled. Zahvat se može izvesti na gornjim ili donjim kapcima ili na oba, ovisno o potrebama pacijenta. Operacija se može obaviti u lokalnoj anesteziji ili općoj anesteziji, a vrijeme oporavka varira od nekoliko dana do tjedan dana.

Tijekom postupka kirurg zarezuje prirodne nabore kapaka kako bi smanjio ožiljke. Zatim se uklanja višak kože, mišića i masnog tkiva, a rezovi se zatvaraju šavovima. Cijeli postupak može trajati do dva sata, ovisno o opsegu operacije.

“Blefaroplastika je estetski kirurški zahvat koji postaje sve popularniji u Hrvatskoj. Može se raditi na gornjim i/ili donjim kapcima, ovisno o potrebama pacijenta. Zahvatom se želi ukloniti višak kože, mišića i masnog tkiva s kapaka, što rezultira mladolikim i osvježenim izgledom.

Sam postupak je relativno jednostavan, ali zahtijeva visok stupanj kirurške vještine i preciznosti kako bi se osigurali optimalni rezultati. Prije operacije, pacijent će proći temeljitu evaluaciju kako bi se utvrdila njihova kandidatura za zahvat. Kirurg će procijeniti pacijentovo cjelokupno zdravlje, povijest bolesti i očekivanja od operacije.

U Hrvatskoj se blefaroplastika u pravilu izvodi u lokalnoj anesteziji ili svjesnoj sedaciji, uz mogućnost opće anestezije za one koji to preferiraju. Postupak uključuje pravljenje rezova u prirodnim naborima kapaka kako bi se smanjili ožiljci. Zatim se pažljivo uklanja višak kože, mišića i masnog tkiva, a rezovi se zatvaraju šavovima.

Nakon operacije, pacijent će morati slijediti posebne postoperativne upute kako bi se osiguralo pravilno cijeljenje i smanjio rizik od komplikacija. Ove upute mogu uključivati stavljanje hladnih obloga na oči, držanje glave podignute i izbjegavanje napornih aktivnosti nekoliko tjedana.

Važno je napomenuti da iako blefaroplastika može poboljšati izgled vjeđa, ne može u potpunosti zaustaviti proces starenja. Pacijenti bi trebali imati realna očekivanja od postupka i razumjeti da rezultati možda neće biti trajni.

Vrste blefaroplastike

Postoje različite vrste postupaka blefaroplastike koje pacijenti mogu izabrati, ovisno o njihovim specifičnim potrebama i brigama.

Gornja blefaroplastika: Ovaj postupak uključuje uklanjanje viška kože i masnoće s gornjih kapaka. Kirurg će napraviti rez u prirodnom pregibu kapka kako bi uklonio višak tkiva i zategao preostalu kožu. Ovaj postupak može pomoći smanjiti pojavu spuštenih kapaka, zbog čega oči mogu izgledati umorno i staro.

 • Donja blefaroplastika: Ovaj postupak rješava vrećice i višak kože na donjim kapcima. Kirurg će napraviti rez točno ispod linije trepavica ili unutar donjeg kapka kako bi uklonio višak masnoće i kože. Ovaj postupak može pomoći u zaglađivanju područja ispod očiju, dajući pacijentima mladenačkiji i svježiji izgled.
 • Transkonjunktivalna blefaroplastika: Ovaj postupak uključuje uklanjanje masnoće s donjih kapaka bez uklanjanja kože. Kirurg će napraviti rez na unutarnjoj strani donjeg kapka kako bi pristupio i uklonio višak masnoće. Ovaj postupak može pomoći u smanjenju natečenosti ispod očiju, bez ostavljanja vidljivih ožiljaka.
 • Azijska blefaroplastika: Ovaj postupak je također poznat kao operacija dvostrukih kapaka i specijalizirani je postupak za pacijente s jednim kapkom. Kirurg će napraviti nabor na gornjem kapku, što može pomoći da oči izgledaju veće i definiranije. Ovaj je postupak posebno popularan među azijskim pacijentima.

Rizici i komplikacije

Dok je blefaroplastika općenito siguran postupak, kao i svaka druga operacija, postoje neki rizici i moguće komplikacije kojih bi pacijenti trebali biti svjesni. To uključuje:

 • Krvarenje: Nešto krvarenja je uobičajeno nakon zahvata, ali pretjerano krvarenje može biti ozbiljna komplikacija.
 • Infekcija: Infekcija je rizik kod svake operacije. Pacijenti bi trebali pažljivo slijediti postoperativne upute svog kirurga kako bi smanjili rizik od infekcije.
 • Ožiljci: Iako su rezovi napravljeni tijekom blefaroplastike mali i dobro skriveni, neki ožiljci su mogući.
 • Asimetrija: Moguće je da jedno oko zacjeljuje drugačije od drugog, što rezultira asimetrijom.
 • Suhe oči: Blefaroplastika može uzrokovati privremenu suhoću očiju. U nekim slučajevima to može biti dugotrajna komplikacija.
 • Promjene vida: U rijetkim slučajevima blefaroplastika može dovesti do promjena vida, poput dvoslike ili zamagljenog vida.

Pacijenti bi trebali razgovarati o tim rizicima sa svojim kirurgom prije podvrgavanja zahvatu.

Oporavak i naknadna njega

Nakon zahvata, pacijenti trebaju pažljivo slijediti upute svog kirurga kako bi osigurali pravilno zacjeljivanje. To može uključivati:

 • Održavanje očiju čistima: pacijenti bi trebali koristiti čistu, vlažnu krpu za nježno čišćenje očiju prema uputama kirurga.
 • Izbjegavanje napornih aktivnosti: pacijenti bi trebali izbjegavati sve aktivnosti koje bi mogle povećati protok krvi u očima, poput tjelovježbe, najmanje tjedan dana nakon zahvata.
 • Korištenje ledenih obloga: ledene obloge mogu pomoći u smanjenju oteklina i modrica. Pacijenti bi ih trebali koristiti prema uputama svog kirurga.
 • Korištenje kapi ili masti za oči: pacijenti će možda trebati koristiti kapi za oči ili masti kako bi spriječili suhoću očiju.

Odlazak na kontrolne preglede: pacijenti trebaju ići na sve zakazane kontrolne preglede kod svog kirurga kako bi se pratilo njihovo zacjeljivanje i osiguralo da nema komplikacija.

Rezultati blefaroplastike

Blefaroplastika može značajno poboljšati izgled očiju i cjelokupnu estetiku lica. Pacijenti mogu očekivati odmorniji, mladenačkiji izgled s glatkijom, definiranijom konturom očiju. Rezultati su obično dugotrajni, a neki pacijenti prijavljuju rezultate koji traju do desetljeća ili više. Međutim, važno je napomenuti da će se proces starenja nastaviti i pacijenti mogu doživjeti neki prirodni povratak spuštenosti i opuštenosti tijekom vremena.

Također je važno da pacijenti imaju realna očekivanja kada su u pitanju rezultati blefaroplastike. Iako postupak sigurno može pomladiti oči i okolna područja, možda neće moći riješiti sve znakove starenja oko očiju. Na primjer, blefaroplastika se ne bavi borama i finim linijama oko očiju, kao što su vrane noge ili tamnim krugovima ispod očiju.

Nekirurške mogućnosti

Za pacijente koji nisu spremni podvrgnuti se operaciji ili koji žele zadržati rezultate svoje blefaroplastike, na raspolaganju su razne nekirurške opcije. Ove opcije su obično manje invazivne od operacije i mogu se izvesti u klinici ili uredu.

Jedna od mogućnosti je korištenje injektibilnih punila, poput hijaluronske kiseline, koji mogu dodati volumen području ispod očiju i izgladiti bore i bore. Ta su punila obično privremena, traju od šest mjeseci do godinu dana ili više, ovisno o proizvodu koji se koristi.

Botox je još jedna nekirurška opcija koja može pomoći u smanjenju pojave bora oko očiju, osobito bora oko očiju. Botox djeluje tako da privremeno opušta mišiće koji uzrokuju nastanak ovih bora. Učinci botoksa obično traju tri do šest mjeseci.

Ostale nekirurške opcije za pomlađivanje očiju i okolnih područja uključuju kemijske pilinge, lasersko resurfacing i tretmane radiofrekvencijom. Ovi tretmani djeluju tako da potiču proizvodnju kolagena i poboljšavaju teksturu i tonus kože.

Priprema za operaciju

Pacijenti se trebaju pripremiti za blefaroplastiku podvrgavanjem temeljitom medicinskom pregledu kod svog kirurga. Ova procjena može uključivati pregled pacijentove povijesti bolesti, fizički pregled i laboratorijske pretrage.

Također je važno da pacijenti razgovaraju o svojim očekivanjima i ciljevima zahvata sa svojim kirurgom. To će pomoći osigurati da kirurg jasno razumije što se pacijent nada postići i može razviti kirurški plan koji je prilagođen potrebama pacijenta.

Pacijenti bi također trebali izbjegavati pušenje i određene lijekove, poput aspirina i ibuprofena, u tjednima prije operacije. Ove tvari mogu povećati rizik od krvarenja tijekom i nakon operacije. Osim toga, pacijentima se može savjetovati da prestanu uzimati određene dodatke, poput vitamina E, koji također može povećati rizik od krvarenja.

Powered by Aestetica Web Design © 2024