rinoplastika

Zašto i kada zamijeniti implantate u grudima: 6 najčešćih razloga

Implantati u grudima nisu vječni i moguće je da ćete se u nekom trenutku odlučiti za zamjenu implantata. Razlozi za zamjenu su individualni i mogu ovisiti o dobi, zdravlju, osobnim preferencijama te vještini plastičnog kirurga. U ovom ćemo članku govoriti o najčešćim razlozima za zamjenu implantata u grudima i što trebate znati ako razmišljate o revizijskoj operaciji.

Implantati za grudi nemaju rok trajanja, ali također neće trajati cijeli život. Međutim, koliko često ćete mijenjati svoje implantate i zašto ste ih odlučili promijeniti ovisit će o individualnim čimbenicima kao što su vaša dob, zdravlje, osobne sklonosti i stručnost vašeg plastičnog kirurga.

Većina žena neće odlučiti zamijeniti svoje implantate u grudima unutar deset godina i moći će zadržati svoje implantate nekoliko desetljeća. Samo jedna od pet žena treba zamjenu dojke unutar 10 godina.

Ipak, odabir pravog kirurga ima veliki utjecaj na ovaj broj i na to hoćete li morati dobiti zamjenski implantat za dojke . Obično, što je vaš plastični kirurg vještiji, to će vaši implantati za grudi biti dugovječniji. Zakazivanje naknadnih pregleda i praćenje implantata pomoću samopregleda također može produžiti njihov životni vijek.

Ali koji specifični čimbenici će dovesti do potrebe za zamjenom implantata dojke? Svaki je slučaj drugačiji, ali u ovom ću postu govoriti o šest najpopularnijih razloga zbog kojih se žene odlučuju na zamjenu implantata u grudima.

Zašto biste trebali razmisliti o zamjeni implantata u grudima?

Zamjena grudnog implantata nije neuobičajena. Mnoge žene odlučuju zamijeniti svoje implantate, ponekad čak i prije nego što se istroše.

Želite promijeniti veličinu svojih implantata

Daleko najveći razlog zamjene implantata je dobivanje većih implantata. Kad ste prvi put ugradili implantate, možda ste bili zadovoljni rezultatima i svidjeli vam se izgled vaših novih grudi.

Hoćete li se odlučiti za veće ili manje implantate ovisi o vašim preferencijama i načinu života. Revizijska operacija je osobni izbor. Promjena veličine implantata nije problem, ali najbolje je razgovarati sa svojim kirurgom o mogućnostima.

Grudi ti počinju padati

Grudi prirodno počinju padati s godinama, čak i ako imate implantate. Mogle bi proći godine dok vaše grudi počnu padati, budući da implantati podižu grudi i čine ih živahnijima. S vremenom će gravitacija uzeti danak i vidjet ćete primjetne razlike u izgledu svojih implantata.

Nagli gubitak težine, pa čak i debljanje, također može utjecati na izgled vaših grudi. Ako iznenada izgubite ili dobijete puno na težini, mogli biste vidjeti opuštene ili strije oko implantata.

Trudnoća također može značajno pridonijeti promjenama na dojkama jer se količina tkiva dojke povećava tijekom trudnoće, a zatim se smanjuje nakon poroda ili prestanka proizvodnje mlijeka. To može utjecati na oblik vaših grudi.

Bez obzira na to zašto su vaše grudi počele mijenjati položaj, možda biste željeli poboljšati izgled svojih implantata i pomladiti grudi kada počnu opadati. Vaš liječnik može izvesti podizanje grudi i zamijeniti vaše implantate kako bi vaše grudi izgledale simetričnije i živahnije nakon što počnu padati.

Razvili ste kapsularnu kontrakturu

Kapsularna kontraktura je komplikacija koja se može pojaviti kod žena koje imaju implantate dojke bilo kada nakon početne operacije. To je uzrokovano kontrakturom membrane koja se stvara oko implantata za dojke nakon što su implantirani, što rezultira otvrdnućem dojke jer je sam implantat stegnut perifernom kompresijom. Kapsularna kontraktura ne samo da uzrokuje tvrđu dojku, već čini da grudi izgledaju neravnije i postavljaju ih više na prsa. U nekim slučajevima žene mogu osjetiti da su im se prsa stegnula što rezultira nelagodom i osjetljivošću.

Šanse za dobivanje kapsularne kontrakture nisu velike. Samo oko deset posto pacijenata na povećanju grudi razvije ovu komplikaciju. Ako završite s ovom komplikacijom, obično ćete je primijetiti unutar dvije godine. Neke žene primijete otvrdnuće unutar šest mjeseci, dok će ga druge primijetiti nekoliko godina kasnije. Ne postoji način da se predvidi tko će razviti kapsularnu kontrakturu ili kada će se ona pojaviti.

Za rješavanje kapsularne kontrakture, vaši implantati grudi će se morati zamijeniti i morat će se izvesti kapsulektomija kako bi se uklonilo ožiljno tkivo koje pritišće implantat.

Točan uzrok kapsularne kontrakcije nije poznat i vjerojatno je rezultat nekoliko čimbenika, od kojih većina nije pod kontrolom vašeg liječnika. Međutim, smatramo da bakterije i upale igraju veliku ulogu u kapsularnoj kontrakturi.

Vaši implantati za grudi su pukli ili se ispuhali

Ovo je očit razlog za zamjenu implantata. Kada se vaši implantati s fiziološkom otopinom ispuhnu, vidjet ćete vidljivu promjenu u obliku i veličini grudi. Ispuhivanje implantata obično se događa brzo, ali se može dogoditi tijekom vremena.

Ako se to dogodi, željet ćete zamijeniti svoje implantate što je prije moguće. Trebali biste posjetiti svog liječnika kako biste zakazali operaciju. Što prije to učinite, to bolje.

Puknuće silikonskih implantata može biti teže primijetiti ili cijeniti jer gelasti materijal ovih implantata omogućuje im da zadrže svoj oblik čak i kada puknu. Nećete moći sami dijagnosticirati rupturu i zato je važno svake godine kontrolirati svoje implantate. MRI je najbolji način da saznate drži li vaš silikonski implantat još uvijek.

Ovo se može činiti kao gnjavaža, ali ne želite zadržati puknuti implantat, čak i ako je napravljen od silikona. Bolje je zamijeniti implantat i brzo riješiti ovaj problem.

Vaši implantati su se počeli mreškati

Mreškanje je još jedan mogući razlog zašto biste željeli dobiti zamjenski implantat za grudi. Implantati za grudi s fiziološkom otopinom koji su bili previše napunjeni prilikom postavljanja mogu se početi vidljivo mreškati na rubovima implantata. Na implantatima se mogu primijetiti valovi, osobito kod pacijenata s tankim tkivom.

Kod nekih žena to može stvoriti samosvijest i nedostatak samopouzdanja. U većini slučajeva, mreškanje se događa s fiziološkim implantatima, ali se može vidjeti i sa silikonskim implantatima. Najnovija generacija implantata ima kohezivniji gel i punije su ispunjeni čime je smanjena količina mreškanja koja se sada pojavljuje.

Međutim, postoje neke velike prednosti koje dolaze s implantatima fiziološke otopine. Trebali biste razgovarati o svim svojim opcijama sa svojim kirurgom prije bilo kakve revizije implantata.

Niste zadovoljni rezultatima povećanja grudi

Konačno, neke žene jednostavno nisu zadovoljne rezultatima povećanja grudi. Zbog toga je jako važno pronaći najboljeg liječnika u svom području i posavjetovati se s njim jedan na jedan. Uz pravilnu komunikaciju, imate veće šanse da dobijete izgled koji tražite i da vam se svide rezultati vaše operacije. Certificirani kirurg također će postaviti implantat dojke na ispravan način čime će se spriječiti asimetrija i pomicanje implantata.

Mnoge žene idu na operaciju povećanja grudi kako bi ispravile postojeće neravnine na grudima. Kirurgija neće učiniti vaše grudi savršenima, ali može vam pomoći da ujednačite prsa i učinite grudi simetričnijim ako se odaberu pravi implantati.

Međutim, kada operacija rezultira većom asimetrijom ili primjetnom asimetrijom, tada biste mogli odlučiti zamijeniti svoje implantate kako biste ispravili ovaj kozmetički problem. U nekim situacijama, oblik i struktura vašeg prsnog koša također mogu pridonijeti neravninama, pa se to mora uzeti u obzir.

Zamjena implantata odgovarajuće veličine može pomoći da grudi budu ravnomjernije i rezultirati boljim ishodom za pacijentice koje nisu zadovoljne svojim izvornim postupkom.

Često postavljena pitanja 

P: Koji su razlozi za zamjenu implantata u grudima?
O: Postoje različiti razlozi za zamjenu implantata u grudima. Neki od najčešćih su promjene u veličini i obliku grudi, komplikacije poput curenja ili pucanja implantata, kapsularna kontrakcija, infekcija, asimetrija grudi i želja pacijenta za promjenom veličine ili vrste implantata.

P: Kako znam jesu li moji implantati u grudima trebaju zamijeniti?
O: Preporučuje se da se svake dvije do tri godine obavi pregled implantata kod plastičnog kirurga kako bi se provjerilo je li potrebna zamjena implantata. Ako imate simptome poput boli, oticanja, promjena u veličini ili obliku grudi, trebali biste odmah zakazati pregled.

P: Kakva je razlika između silikonskih i slanih implantata?
O: Silikonski implantati su napravljeni od silikonskog gela, dok su slani implantati ispunjeni slanom otopinom. Oba tipa implantata imaju svoje prednosti i nedostatke, pa je važno konzultirati se s plastičnim kirurgom kako biste odabrali implantat koji najbolje odgovara vašim potrebama i željama.

P: Kako dugo traje operacija zamjene implantata?
O: Trajanje operacije zamjene implantata ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući veličinu i oblik implantata, tehniku ​​koju koristi plastični kirurg, stanje tkiva i zdravstveno stanje pacijenta. Obično traje između jednog i tri sata.

P: Koji su potencijalni rizici operacije zamjene implantata?
O: Kao i kod bilo koje operacije, postoji određeni rizik od komplikacija, uključujući krvarenje, infekciju, oštećenje okolnih tkiva, reakcije na anesteziju i druge. Važno je pravilno se pripremiti za operaciju i slijediti upute svog plastičnog kirurga kako biste minimizirali rizik od komplikacija.

P: Kako se oporaviti nakon operacije zamjene implantata?
O: Općenito, oporavak nakon zamjene implantata traje nekoliko tjedana. Tijekom prvih nekoliko dana bit će potrebno mirovanje, a pacijenti će morati izbjegavati teške fizičke aktivnosti nekoliko tjedana nakon operacije. Važno je slijediti upute svog plastičnog kirurga

Powered by Aestetica Web Design © 2024