rinoplastika operacija nosa

Uklanjanje implantata grudi: postupak, rizici i oporavak

Uklanjanje grudnih implantata jedan je od kirurških zahvata koji se izvode za razne razloge, poput kozmetičkih preferencija ili zdravstvenih komplikacija. U ovom članku, detaljno ćemo istražiti postupak uklanjanja implantata, kapsulu dojke, različite kirurške tehnike, kao i rizike i oporavak koji se s njim povezuju.

Uklanjanje grudnih implantata kirurški je postupak kojim se uklanjaju grudi implantati koji su stavljeni za povećanje ili rekonstrukciju grudi nakon mastektomije (kirurško uklanjanje dojke). To se može učiniti iz raznih razloga, koji uključuju kozmetičke preferencije, curenje implantata i razvoj ožiljnog tkiva. Kirurški zahvat ima rizike i koristi koje bi zdravstveni djelatnik trebao procijeniti.

Ovaj članak će raspravljati o postupku uklanjanja grudnog implantata, rizicima i oporavku. Također će pokriti različite kirurške metode koje se koriste.

Što je uklanjanje implantata dojke?

Uklanjanje implantata iz grudi je kirurški zahvat kojim se uklanjaju implantati iz grudi. Implantati u grudi mogu se ugraditi za povećanje (u kozmetičke svrhe) ili nakon rekonstrukcije dojke .

Operaciju izvodi kirurg u bolnici ili izvanbolničkoj ustanovi. Obično je to ambulantni postupak, što znači da možete ići kući isti dan. 

Liječnik koji se zove anesteziolog pripremit će osobu i primijeniti lijekove za smirenje i opću anesteziju.

Kirurg će napraviti rez oko areole, ispod areole ili ispod nabora dojke. Ovisno o vrsti operacije uklanjaju se implantati i kapsule dojke. 

Nakon operacije, kirurg će zatvoriti mjesto reza šavovima, kopčama ili ljepilom. 

Što je kapsula za implantat dojke?

Kapsula grudnog implantata je ožiljno tkivo koje raste oko grudnog implantata nakon postavljanja. To je prirodna reakcija na strano tijelo unutar tijela. Tkivo je obično mekano ili blago čvrsto i pomaže u održavanju grudnog implantata na pravom mjestu. Međutim, neki ljudi razviju vrlo čvrsto ožiljno tkivo koje se naziva kapsularna kontraktura. To može uzrokovati bol i promijeniti oblik dojke.

Razne kirurške tehnike

Kada izvadite implantate iz grudi, možete, ali i ne morate ukloniti kapsulu iz dojke.

Kapsula dojke može otvrdnuti, uzrokujući bol i promjene u obliku dojke. U tim se okolnostima izvodi kapsulotomija . Ovo je postupak u kojem se otvara ili djelomično uklanja kapsula dojke. Kada je potrebno ukloniti cijelu kapsulu, to se naziva kapsulektomija . Međutim, ako je kapsula dojke mekana, možda je neće trebati ukloniti.

Potencijalni rizici

Kao i kod svake operacije, postoje rizici. Ove rizike će procijeniti vaš liječnik i o njima razgovarati s vama. Rizici uklanjanja implantata iz dojke mogu uključivati:

 • Asimetrija grudi
 • Promjena osjeta u dojkama i bradavicama
 • Opuštena koža
 • Stvaranje ožiljaka
 • Bol
 • Infekcija

Prije operacije morate razgovarati sa svojim liječnikom kako biste razumjeli rizike i odvagnuli dobrobiti u odnosu na rizike.

Svrha uklanjanja implantata dojke

Implantati grudi ne traju cijeli život i moraju se mijenjati svakih 10 do 20 godina.

Uklanjanje implantata iz grudi osobna je odluka koja se može donijeti iz raznih razloga. Možda više ne želite implantate ili želite promijeniti svoj izgled. Ostali razlozi uključuju:

 • Bol u implantu
 • Kapsularna kontraktura
 • Curenje implantata
 • Zamjena implantata
 • Više nije tražen

Pružatelj zdravstvenih usluga može vas nazvati prije operacije kako bi naručio laboratorijske pretrage ili snimanje. Dat će vam upute o pripremi za operaciju i dati specifične pojedinosti koje se odnose na vaše okolnosti.

Ako se pripremate za uklanjanje implantata dojke, zatražite od svog liječnika individualne upute. Neke od ovih uputa mogu uključivati: 1

 • Prestanak uzimanja lijekova i vitamina prema uputama liječnika
 • Prestanak pušenja
 • Jesti ili piti prije operacije
 • Kupanje ili čišćenje kirurškog područja

Što očekivati ​​na dan operacije

Na dan operacije upoznat ćete svoj kirurški tim koji može uključivati ​​kirurge, anesteziologe, medicinske sestre i druge. Bit ćete vraćeni u predoperativnu sobu. Bit ćete upitani i imate priliku postavljati pitanja, presvući se u kiruršku haljinu i možda vam postaviti intravensku liniju. 

Kada operacijska sala bude spremna, bit ćete dovedeni u sobu i pripremljeni za operaciju. Kada je operacija gotova, kompresijski zavoji i drenaže mogu se postaviti oko kirurškog područja.

Oporavak

Nakon operacije bit ćete dovedeni u prostor za oporavak. Mogu postojati zavoji koji pomažu smanjiti oteklinu i prekriti mjesta reza. Odvodi se postavljaju kako bi tekućina i krv otjecale umjesto da se nakupljaju u tijelu.

Dobit ćete upute o: 

 • Kako se brinuti za kirurške rezove
 • Koje lijekove uzimati i kada
 • Kada i koga nazvati u vezi zabrinutosti u vezi infekcije i boli
 • Kada se tuširati
 • Ograničenja aktivnosti

Može potrajati nekoliko tjedana za zacjeljivanje i oporavak od uklanjanja implantata dojke. 

Uklanjanje implantata iz grudi je kirurški postupak koji se koristi za uklanjanje implantata iz grudi. Nekoliko je razloga zašto netko može odlučiti ukloniti implantate iz dojke. Mogu uključivati ​​osobne preferencije, curenje implantata iz dojke i razvoj ožiljnog tkiva. Ova izvanbolnička operacija nosi rizike koje bi osoba i njezini pružatelji zdravstvenih usluga trebali uzeti u obzir.

Uklanjanje grudnog implantata značajan je kirurški zahvat koji uključuje nekoliko tjedana oporavka. Možete se odlučiti za uklanjanje implantata iz grudi iz različitih razloga. Bez obzira na razlog, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o svim prednostima i rizicima. Dobivanje svih informacija prije operacije pomoći će vam da shvatite što možete očekivati ​​nakon operacije.

Powered by Aestetica Web Design © 2024