plastična kirurgija

Trebate li doista korektivnu operaciju čeljusti?

Ako ste zdravstveno osviještena osoba, shvaćate koliko je važno redovito se pridržavati zdrave prehrane i programa vježbanja. Međutim, biti zdrav također uključuje dobro oralno zdravlje. To može biti teško ako osjećate bolove u čeljusti, imate nepravilan položaj čeljusti, imate asimetriju lica ili abnormalnost nakon traume ili bolesti, imate poteškoća sa žvakanjem ili gutanjem ili patite od opstruktivne apneje za vrijeme spavanja.

Ali kako odrediti trebate li korektivnu operaciju čeljusti?

Tko izvodi korektivne operacije čeljusti?

Poznatu i kao ortognatska kirurgija, korektivnu operaciju čeljusti izvodi specijalist. Kirurzi koji su educirani u području tehnika oralne i maksilofacijalne kirurgije.

Oralni i maksilofacijalni kirurzi ponekad rade zajedno s ortodontima — stomatolozima koji se prvenstveno bave nepravilnim položajem ili krivim zubima. To je zato što često sam aparatić nije dugoročno rješenje za ispravljanje zubi; stoga će potreba za konzultacijama s kirurgom specijalistom i ortognatskom kirurgijom biti dodana pacijentovom postupnom planu liječenja.

Ortognatska kirurgija će stabilizirati ortodontski tretman i smanjiti rizik od ponovnog zbijanja zuba, što je poznato kao ortodontski recidiv. Također olakšava ponavljanje onoga što može biti dugotrajan i skup ortodontski tretman. Konačni plan operacije diktiran je potrebama pojedinog pacijenta i prilagođen je za postizanje najboljeg mogućeg ishoda za njega.

Zašto bi mi trebala ortognatska kirurgija?

Vaš oblik lica i relativni položaj vaše čeljusti (poznat kao harmonija lica) igraju vitalnu ulogu u svakodnevnim životnim funkcijama, omogućujući vam da udobno dišete, jedete, govorite i gutate. Harmonija lica također omogućuje vašim zubima da budu adekvatno poduprti vašim čeljustima i da besprijekorno rade s ostatkom mišića lica i čeljusnih zglobova (poznatih kao temporomandibularni zglobovi ili TMJ).

Čeljusna ili ortognatska kirurgija može pomoći u ublažavanju raznih funkcionalnih stomatoloških problema i deformiteta lica i zuba te dramatično poboljšati kozmetički izgled vaših zubi i čeljusti.

Podgriz ili pregriz

U skladnom, zdravom i normalno funkcionirajućem licu i čeljusti, gornji zubi će se zatvoriti preko donjih zuba i imati pravilan kontakt između njih bez razmaka u zubnom zagrizu. Sve praznine na prednjem dijelu usta pacijenta predstavljaju jedan od najčešćih problema koji se rješavaju korektivnom operacijom čeljusti. Oni se često nazivaju “podgrizom” ili “prekomernim zagrizom”.

Podgriz nastaje kada pacijent zatvori usta, a donji prednji zubi se pojave ispred gornjih. U mnogim slučajevima problem proizlazi iz toga što je donja čeljust postavljena predaleko naprijed (poznata kao prognatija), a gornja čeljust previše unatrag.

Neki će se pacijenti također pojaviti s razlikom u veličini između gornje i donje čeljusti nakon što su doživjeli abnormalni rast (prebrz, prespora ili jednostran) u jednom dijelu lica (poznato kao asimetrija lica).

Drugi funkcionalni ili estetski problemi

Pacijenti također mogu imati koristi od ortognatske kirurgije ako pate od jednog ili više od sljedećeg:

Poteškoće sa žvakanjem ili grickanjem određene hrane, obično bilo koje hrane koja zahtijeva rezanje prednjih zuba

 • Poteškoće s gutanjem
 • Pretjerano i neravnomjerno trošenje zubi jer se neki zubi dodiruju, a drugi se uopće ne dodiruju
 • Šumovi i/ili bolovi iz čeljusnih zglobova (često uzrokovani poremećajima TMJ)
 • Nemogućnost spajanja usana preko zuba bez naprezanja mišića brade
 • Kronično disanje na usta i suhe/upaljene desni zbog ograničene sposobnosti disanja kroz nos
 • Problemi s disanjem tijekom spavanja, uključujući hrkanje i opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja
 • Neuravnotežen izgled lica zbog devijacije brade ili nosa, male recesivne brade ili izbočene čeljusti
 • “Otvoreni zagriz” zbog nedostatka kontakta sa zubima kada je čeljust normalno zatvorena
 • “Križni zagriz” gdje su zub ili zubi pomaknuti prema obrazu ili jeziku više od ostalih zuba
 • Nepravilno poravnate čeljusti — asimetrija lica, eksces gornje čeljusti, manjak mandibule/retrognatija ili eksces mandibule/prognatija
 • Ozljede lica ili urođeni nedostaci
 • Bol u čeljusti ili čeljusnom zglobu i/ili kronične glavobolje
 • “Gumasti” osmijeh ili pretjerane bore osmijeha

Korektivna kirurgija čeljusti u Hrvatskoj: pristupačni i kvalitetni zahvati u Poliklinici Bagatin

Korektivna kirurgija čeljusti, također poznata kao ortognatska kirurgija, složen je kirurški zahvat koji uključuje ponovno postavljanje kostiju čeljusti radi ispravljanja abnormalnosti i poboljšanja ukupne funkcije i izgleda čeljusti. Ovaj zahvat može biti skup u mnogim zemljama, no Hrvatska, posebice Poliklinika Bagatin, nudi pristupačne cijene bez kompromisa u kvaliteti zahvata.

Poliklinika Bagatin renomirana je klinika u Hrvatskoj koja nudi široku paletu plastičnih i estetskih zahvata, uključujući i korektivnu kirurgiju čeljusti. Klinika ima tim iskusnih i vještih kirurga koji koriste najsuvremeniju tehnologiju i napredne tehnike kako bi osigurali da pacijenti dobiju najbolje moguće rezultate.

Zahvat korektivne kirurgije čeljusti u Poliklinici Bagatin obično se sastoji od tri faze: planiranje, operacija i oporavak. Tijekom faze planiranja, kirurg će procijeniti stanje pacijenta i razgovarati o mogućnostima liječenja, ciljevima i mogućim rizicima i komplikacijama. Kirurg će također izraditi 3D simulaciju očekivanih rezultata, što može pomoći pacijentu da vizualizira promjene u svojoj čeljusti.

Cijena korektivne operacije čeljusti u Poliklinici Bagatin ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući opseg zahvata, naknade kirurgu i bolničke naknade. U prosjeku je cijena korektivne operacije čeljusti u Hrvatskoj znatno niža u usporedbi s drugim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država ili Velike Britanije. U Poliklinici Bagatin cijena korektivne operacije čeljusti kreće se od 46.000 do 6.000 €, što uključuje sve naknade i poreze.

Osim pristupačnih cijena, Poliklinika Bagatin nudi i niz mogućnosti financiranja, poput planova plaćanja i paketa zdravstvenog turizma. Paketi medicinskog turizma uključuju prijevoz do zračne luke, smještaj i dodatne medicinske usluge, što stranim pacijentima čini jednostavnijim i praktičnijim podvrgavanje korektivnoj operaciji čeljusti u Hrvatskoj.

Korektivna kirurgija čeljusti složen je kirurški zahvat kojim se mogu ispraviti abnormalnosti čeljusti i poboljšati cjelokupna funkcija i izgled čeljusti. Poliklinika Bagatin u Hrvatskoj nudi visokokvalitetne i pristupačne korektivne operacije čeljusti koje izvode iskusni i stručni tim liječnika.

Vrste operacija čeljusti

Ortognatska kirurgija može uključivati ​​donju čeljust (mandibulu), gornju čeljust (maksilu), bradu, jagodične kosti (zigome), nos (septorinoplastiku) i čeljusne zglobove ( TMZ ) u različitim kombinacijama ili izolirano. Postoje tri glavne vrste operacija čeljusti:

Operacija gornje čeljusti (maksilarna osteotomija)

Operacija gornje čeljusti izvodi se kako bi se ispravila značajno uvučena ili izbočena gornja čeljust, križni zagriz, otvoreni zagriz ili hipoplazija središnjeg dijela lica (uvučeni središnji dio lica i oblik ili profil nosa). Tijekom postupka, maksila (kost pričvršćena za vaše gornje zube) se odvaja od baze nosa i jagodičnih kostiju. Cijela gornja čeljust (uključujući nepce, gornje zube i strukture koje podupiru nos) se zatim premješta kako bi prikladno odgovarala donjim zubima i obliku lica. Rezultat ispravlja zubni zagriz, prilagođava liniju osmijeha (prevoj usana preko zuba), preoblikuje profil nosa (vrh i septum) i poboljšava disanje na nos.

Operacija donje čeljusti (osteotomija mandibule)

Operacijom donje čeljusti može se ispraviti uvučena (hipoplastična) ili izbočena (hiperplastična) donja čeljust. Postupak uključuje odvajanje čeljusnih zglobova (TMJ) od kosti u kojoj se nalaze zubi i brada. Zatim se čeljusna kost koja nosi zub pomiče u novi položaj, naprijed ili natrag, ovisno o najboljoj prilagodbi i poravnanju zagriza. Ovim kirurškim zahvatom može se ispraviti zubni zagriz, popraviti profil donjeg dijela lica te ispraviti krive brade (devijacije ili asimetrije).

Operacija brade (genioplastika)

Operacijom brade može se povećati mala brada (ili jako uvučena donja čeljust), ispraviti asimetrija brade ili omogućiti zatvaranje usana preko zuba (poznato kao kompetencija usana). Ova vrsta zahvata može se izvesti u kombinaciji sa ili bez operacije na gornjoj i donjoj čeljusti. Rezultat poboljšava profil donjeg dijela lica i omogućuje korekciju krive brade.

Koje su faze korektivne operacije čeljusti?

Ortognatska ili korektivna operacija čeljusti može biti dugotrajan i pedantan proces, koji općenito počinje detaljnim konzultacijama s vašim specijalistom oralnim i maksilofacijalnim kirurgom. Tri glavne faze ortognatske kirurgije obično uključuju:

Faza 1 – Predkirurško ortodontsko liječenje

Ovisno o vašim individualnim zahtjevima, prva faza može uključivati ​​ortodontsko niveliranje i poravnavanje zuba pomoću aparatića. Ovaj proces usklađivanja može trajati između dvanaest i osamnaest mjeseci. Međutim, ova faza nije potrebna za svakog pacijenta i o njoj će se odlučiti nakon vašeg prvog savjetovanja.

Specijalista oralnog i maksilofacijalnog kirurga procijenit će strukturu vašeg lica i izvesti 3D “virtualnu” operaciju na vašim CT snimkama prije razmatranja stvarne operacije. Rezultati ovog planiranja omogućit će stvaranje prilagođenih kirurških vodiča i predložaka kako bi se osiguralo da se operacija odvija u skladu s vašim potrebama. Ovi prilagođeni vodiči mogu skratiti vrijeme operacije (a time i vrijeme koje ste pod anestezijom), operativne komplikacije su minimizirane (živci i vitalne strukture su očuvani), a kirurška točnost je optimizirana.

Faza 2 – Kirurško liječenje

Zatim se zakazuje datum operacije za kirurško premještanje gornje čeljusti, donje čeljusti, brade ili nosa (ili njihove kombinacije) kako bi se postiglo idealno poravnanje između zuba i čeljusti (brada, nos i usne). Operacija čeljusti izvodi se u bolnici, gdje ćete ležati dva do tri dana. Zahvat će se izvesti pod punom općom anestezijom (spavate) i traje otprilike dva do četiri sata.

Većina postupaka uključuje osteotomiju, odnosno rezove koji se rade unutar usta kako bi se omogućilo rezanje kostiju lica. Budući da su ta područja skrivena unutar usta, nosa ili nabora kože lica, mogućnost vidljivih ožiljaka značajno je smanjena. Kosti koje su izrezane iz osteotomirane čeljusti mogu se zatim premjestiti na planirane nove položaje i držati na mjestu pomoću mini-pločica i vijaka. Ploče i vijci omogućuju kosti da zacijeli natrag na svoju izvornu čvrstoću. Obično nisu vidljivi, nisu bolni i nisu potrebni dulje od deset do dvanaest tjedana nakon operacije.

Nakon ortognatskog zahvata često će biti potrebno daljnje ortodontsko dotjerivanje i namještanje zubi u trajanju od tri do šest mjeseci. To će osigurati da se gornji i donji zubi pravilno spoje i omogućiti pacijentu da zagrize u ispravnom položaju.

Faza 3 – Postkirurška ortodoncija

Ako ste započeli s ortodontskim liječenjem (1. faza), obično ćete morati nositi aparatić tri do šest mjeseci nakon operacije. Nakon što ste skinuli protezu, vaš ortodont može preporučiti korištenje retainera za održavanje položaja vaših zuba i sprječavanje recidiva. Ako vam u fazi 1 nisu bili potrebni aparatići, neće vam trebati nakon operacije.

Što se sogađa nakon operacije?

Nakon završetka ortognatske kirurgije većina pacijenata ostaje u bolnici dva do četiri dana kako bi osigurali pristup učinkovitom ublažavanju boli. Nakon otpuštanja iz bolnice, bol će biti dobro kontrolirana tabletiranim lijekovima, koji mogu biti potrebni dodatnih sedam do deset dana nakon operacije.

Tijekom prva dva tjedna, otok lica doseže svoj vrhunac i počinje se smirivati ​​tijekom trećeg tjedna nakon operacije. Nakon što prođu četiri tjedna, većina pacijenata izgleda normalnije, osjeća se ugodnije i mogu jesti veći izbor hrane. Početno zacjeljivanje čeljusti obično traje šest do osam tjedana, iako potpuni proces zacjeljivanja može potrajati i do 12 tjedana. Nakon što potpuno zacijeli, kost je jaka kao što je bila prije operacije i obično nema ograničenja za sportske aktivnosti pacijenta.

Kao i kod svake velike operacije, vaš specijalist kirurg će detaljno opisati plan oporavka nakon operacije koji uključuje lijekove za ublažavanje bolova, predloženu ponudu hrane za jelo, savjete za oralnu higijenu i savjete za kućnu njegu. Također bi se raspravljalo o predloženom rasporedu za povratak u školu ili na posao.

Kako poboljšati proces oporavka

Nakon operacije čeljusti, zacjeljivanje rana i vaš oporavak zahtijevat će dodatnu energiju i dobru prehranu. Vaša sposobnost da bilo što pojedete također će biti smanjena jer će vam žvakanje biti neugodno, a vaša sposobnost otvaranja čeljusti bit će ograničena oticanjem lica. Međutim, možete povećati svoje šanse za lakši i brži oporavak ako:

 • Uzimajte lijekove protiv bolova prema uputama
 • Pobrinite se da se puno odmarate
 • Rano prijavite sve probleme
 • Počnite se polako kretati kad se osjetite jačima

Vaša prehrana

Nakon korektivne operacije čeljusti, vašem će tijelu trebati dovoljno hranjivih tvari i vitamina za pravilno zacjeljivanje kostiju i tkiva, stoga je konzumacija meke hrane koja se lako jede (polutekuće konzistencije) neophodna. Visokoproteinska, kalorijski bogata hrana je idealna, a modificirana hrana se može srkati iz žlice ili sisati kroz slamku. To uključuje mješavinu mesa, mliječnih proizvoda i povrća poput milkshakeova, kajgane, jogurta, smoothieja, juha i juha.

Također biste trebali ispirati usta nakon jela tri puta dnevno sredstvom za ispiranje usta ili toplom slanom vodom, zatim pažljivo oprati sve zube koje možete udobno dohvatiti dječjom četkicom za zube.

Komplikacije ortognatske kirurgije

Kao i kod svake operacije, postoji rizik od komplikacija, stoga je važno razmotriti rizike u odnosu na koristi prije nego što se upustite u bilo koji zahvat. Međutim, kada ga izvode iskusni kirurzi specijalisti koristeći najnovije tehnike planiranja i kirurške tehnike, rizici od dugoročnih problema su niski. Kratkotrajne komplikacije mogu uključivati:

 • Blaga do umjerena bol
 • Oteklina
 • Modrice
 • Privremena obamrlost usana i brade
 • Trnci, posebno u blizini brade, nosa, usana, obraza ili jezika
 • Manje krvarenje iz nosa i/ili usta
 • Bol u čeljusnom zglobu (TMJ) ili ograničeno kretanje
 • Infekcija na mjestima reza
 • Mučnina ili povraćanje

Međutim, iako je pomisao na invazivne postupke i korektivnu ili estetsku operaciju čeljusti zastrašujuća i dugotrajna, većina pacijenata smatra da su dobrobiti ortognatske kirurgije promjene života i da su vrijedne vremena i truda.

Često postavljena pitanja 

P: Što je korektivna kirurgija čeljusti?
O: Korektivna kirurgija čeljusti je kirurški zahvat koji se obavlja radi korekcije funkcionalnih i estetskih problema s čeljustima, zubima i licem. To uključuje operacije poput pomaka čeljusti i zuba, rekonstrukcije čeljusti i druge srodne postupke.

P: Koje su uobičajene indikacije za korektivnu kirurgiju čeljusti?
O: Uobičajene indikacije za korektivnu kirurgiju čeljusti su: nepravilno poravnane čeljusti, disfunkcija temporomandibularnog zgloba, probleme s govorom, prekomjerno trošenje zuba i probleme s žvakanjem hrane. Osim toga, ovaj zahvat može pomoći i kod problema s disanjem, posebno kod osoba koje pate od opstruktivne apneje u snu.

P: Postoji li u Zagrebu i Hrvatskoj mogućnost za korektivnu kirurgiju čeljusti?
O: Da, u Zagrebu i Hrvatskoj postoji mogućnost za korektivnu kirurgiju čeljusti. Postoje brojne klinike i bolnice u Zagrebu koje nude ovu vrstu kirurškog zahvata.

P: Tko je kandidat za korektivnu kirurgiju čeljusti?
O: Kandidati za korektivnu kirurgiju čeljusti su osobe koje imaju nepravilnosti u čeljustima, zubima i licu koje uzrokuju funkcionalne probleme ili probleme s estetikom lica. Prije nego što se odlučite za ovaj zahvat, potrebno je obaviti konzultacije s kirurgom kako bi se procijenila vaša specifična situacija.

P: Kako se obavlja korektivna kirurgija čeljusti?
O: Korektivna kirurgija čeljusti obično se izvodi pod općom anestezijom. Kirurg će napraviti reze u ustima pacijenta kako bi pristupio čeljustima i zubima. Zatim će se čeljusti i zubi pomaknuti u željeni položaj, a moguće je dodati i umjetni materijal ako je potrebno. Nakon toga, rane se šivaju, a pacijent se budi iz anestezije.

Estetska kirugija – Cijene u Hrvatskoj

Lice i vrat

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.0628.001,64
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.59312.002,46
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.39018.007,46
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.522 – 2.92019.002,01 – 22.000,74
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.124 – 2.39016.003,28 – 18.007,46
Sekundarna korekcija nosa3.186 – 3.71624.004,92 – 28.001,55
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.39018.007,46
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.1959.003,73
Korekcija ušiju – opća anestezija1.99115.001,19
Korekcija brade ugradnjom implantata2.39018.007,46
Korekcija brade osteotomijom3.31925.007,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.12416.003,28
Face Lifting3.849 – 4.24829.000,29 – 32.006,56
Mini lifting lica2.39018.007,46
Lifting obrva1.32810.005,82
Lifting obrva – opća anestezija1.99115.001,19
Lifting vrata2.39018.007,46
Lifting srednjeg dijela lica2.12416.003,28
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.32810.005,82
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.32810.005,82
Lipofiling lica1.328 – 2.655

10.005,82 – 20.004,10

 

Powered by Aestetica Web Design © 2024