plastična kirurgija

Što treba znati o smanjenju grudi?

Za žene s prevelikim grudima svakodnevne aktivnosti mogu postati bolna borba. Od poteškoća s vježbanjem do kroničnih bolova u leđima, ramenima i vratu, te žene često pate od niza fizičkih i emocionalnih problema. Operacija smanjenja grudi, također poznata kao redukcijska mamoplastika, postupak je koji mijenja život i može pružiti olakšanje od ovih simptoma i poboljšati ukupnu kvalitetu života.

Operacija smanjenja grudi, također poznata kao redukcijska mamoplastika, estetski je kirurški zahvat koji ima za cilj smanjiti veličinu grudi, čineći ih proporcionalnijima ostatku tijela. Ovaj je postupak prikladan za žene s prevelikim grudima, koje mogu uzrokovati niz fizičkih i emocionalnih problema, uključujući bolove u leđima, ramenima, vratu, iritaciju kože, poteškoće s vježbanjem i samosvijest.

Povijest operacije smanjenja grudi seže u davna vremena, s dokazima da se taj zahvat izvodio u Indiji već u 6. stoljeću pr. Moderna operacija smanjenja grudi, kakvu danas poznajemo, prvi put je izvedena u 19. stoljeću. Od tada se zahvat razvijao i danas je to sigurna i učinkovita operacija koja može poboljšati kvalitetu života mnogih žena.

Prednosti smanjenja grudi

Operacija smanjenja grudi nudi brojne fizičke i emocionalne prednosti. Fizički, može ublažiti bolove u leđima, ramenima i vratu, poboljšati držanje i smanjiti iritaciju kože. Također može olakšati pronalaženje odjeće koja dobro pristaje i omogućiti ženama da sudjeluju u fizičkim aktivnostima koje su možda izbjegavale prije operacije.

Emocionalno, operacija smanjenja grudi može povećati samopoštovanje i samopouzdanje, smanjiti samosvijest i poboljšati sliku tijela. Mnoge žene navode da se osjećaju ugodnije u vlastitoj koži i da uživaju u boljoj kvaliteti života nakon operacije.

Kao i svaka operacija, operacija smanjenja grudi ima potencijalne rizike i komplikacije. To može uključivati krvarenje, infekciju, komplikacije anestezije i promjene u osjetu bradavica. Međutim, rizici povezani s operacijom smanjenja grudi općenito su niski, a dobrobiti često nadmašuju rizike.

Postupak smanjenja grudi

Operacija smanjenja grudi obično traje između dva i četiri sata i izvodi se u općoj anesteziji. Postoji nekoliko tehnika koje se koriste u operacijama smanjenja grudi, uključujući tradicionalnu tehniku sidrenog reza, tehniku okomitog reza i tehniku reza u obliku lizalice.

Tijekom postupka kirurg uklanja višak tkiva dojke, masnoće i kožu kako bi smanjio veličinu grudi. Bradavice i areole također su premještene kako bi stvorile prirodniji i proporcionalniji izgled.

Odabir plastičnog kirurga

Odabir pravog plastičnog kirurga ključan je za uspješnu operaciju smanjenja grudi. Pacijenti bi trebali potražiti certificiranog plastičnog kirurga sa značajnim iskustvom u izvođenju operacija smanjenja grudi. Također je važno istražiti obrazovanje, vjerodajnice i obuku kirurga kako biste bili sigurni da ima potrebne kvalifikacije za sigurno izvođenje operacije.

Pacijenti bi trebali zakazati konzultacije s potencijalnim kirurzima kako bi razgovarali o svojim ciljevima, očekivanjima i svim nedoumicama koje mogu imati u vezi s postupkom. Tijekom konzultacija, pacijenti bi trebali tražiti da vide fotografije prethodnih pacijenata prije i poslije te pitati o pristupu kirurga operaciji.

Smanjenje grudi u Hrvatskoj

Hrvatska je postala popularno odredište medicinskog turizma, a plastična kirurgija nije iznimka. Zagreb, glavni grad Hrvatske, dom je nekoliko renomiranih klinika za plastičnu kirurgiju, uključujući Polikliniku dr. Tončić, specijalizirana za operacije smanjenja grudi.

Kvaliteta zdravstvene skrbi u Hrvatskoj usporediva je s onom u zapadnoeuropskim zemljama, a cijena operacije često je znatno niža. Operaciju smanjenja grudi u Hrvatskoj pacijenti mogu platiti između 3000 i 5000 eura, ovisno o iskustvu kirurga i vrsti anestezije koja se koristi.

Smanjenje grudi u Poliklinici dr. Tončić

Poliklinika dr. Tončić je vodeća klinika za plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj koju je osnovao dr. Rajko Tončić 1987. godine. Klinika nudi niz zahvata estetske kirurgije, uključujući operacije smanjenja grudi, te ima tim iskusnih i kvalificiranih plastičnih kirurga.

Dr. Rajko Tončić i njegov sin, dr. Dinko Tončić, certificirani plastični kirurzi, izvode operacije smanjenja grudi najnovijim tehnikama i tehnologijom za postizanje optimalnih rezultata. Klinika također ima vrhunske objekte i pridržava se strogih sigurnosnih standarda kako bi pacijenti dobili najvišu kvalitetu skrbi.

Cijena operacije smanjenja grudi

Cijena operacije smanjenja grudi može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući iskustvo kirurga, lokaciju klinike i vrstu korištene anestezije. U zapadnoeuropskim zemljama, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, pacijenti mogu očekivati da će platiti između 5000 i 8000 eura za operaciju smanjenja grudi.

U Hrvatskoj je cijena operacije smanjenja grudi obično niža, a cijene se kreću od 3000 do 5000 eura. Pacijenti bi uvijek trebali uzeti u obzir kvalifikacije i iskustvo kirurga, kao i kvalitetu pružene skrbi, kada uspoređuju cijene.

Priprema za operaciju smanjenja grudi

Priprema za operaciju smanjenja grudi uključuje nekoliko koraka kako bi se osigurao najbolji mogući ishod. Pacijenti će biti podvrgnuti temeljitoj medicinskoj procjeni kako bi se procijenilo njihovo cjelokupno zdravlje i identificirali potencijalni rizici.

Prije operacije, pacijenti će možda trebati promijeniti način života, kao što je prestanak pušenja i prilagodba lijekova. Možda će također morati proći prijeoperativne testove, kao što su krvne slike i slikovni testovi.

Pacijenti bi također trebali planirati svoje razdoblje oporavka, organizirati nekoga tko će im pomagati u svakodnevnim aktivnostima i pripremiti njihov dom za postoperativnu njegu.

Oporavak od operacije smanjenja grudi

Razdoblje oporavka nakon operacije smanjenja grudi obično traje nekoliko tjedana. Tijekom tog vremena pacijenti će morati uzimati propisane lijekove, nositi kirurški grudnjak i izbjegavati naporne aktivnosti.

Bol i nelagoda uobičajeni su tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije, ali se mogu kontrolirati lijekovima. Pacijenti bi također trebali slijediti pravilne upute za njegu rane kako bi smanjili ožiljke i rizik od infekcije.

Važno je da pacijenti pažljivo slijede postoperativne upute svog kirurga kako bi osigurali uspješan oporavak i optimalne rezultate.

Rizici i komplikacije

Kao i kod svake druge operacije, operacija smanjenja grudi nosi određene rizike i moguće komplikacije. Najčešći rizici povezani s operacijom smanjenja grudi uključuju krvarenje, infekciju, ožiljke i promjene u osjetu bradavica. U rijetkim slučajevima, pacijenti također mogu osjetiti krvne ugruške, reakcije na anesteziju ili loše zacjeljivanje rana.

Kako biste smanjili rizike povezane s kirurškim zahvatom smanjenja grudi, važno je pažljivo slijediti upute kirurga prije i poslije operacije. Pacijenti bi trebali izbjegavati pušenje i određene lijekove prije operacije jer mogu povećati rizik od komplikacija.

Tijekom operacije, vaš kirurg će poduzeti korake kako bi smanjio rizik od krvarenja i infekcije, kao što je korištenje sterilnih tehnika i antibiotika. Također će koristiti kirurške tehnike osmišljene za smanjenje ožiljaka i očuvanje osjeta bradavica.

Nakon operacije, pacijentice se trebaju pažljivo pridržavati svih uputa o postoperativnoj njezi koje je dao njihov kirurg, uključujući uzimanje propisanih lijekova, nošenje kirurškog grudnjaka i izbjegavanje napornih aktivnosti. Sve nedoumice ili komplikacije treba odmah prijaviti svom kirurgu.

Promjene u osjetu bradavica

Jedna od mogućih komplikacija operacije smanjenja grudi je promjena osjeta bradavica. Neki pacijenti mogu doživjeti pojačan ili smanjen osjet ili potpuni gubitak osjeta. Iako to može biti uznemirujuće, obično je privremeno i nestaje s vremenom.

U rijetkim slučajevima, promjene u osjetu bradavica mogu biti trajne. Kako bi smanjio rizik od promjena u osjetu bradavice, vaš kirurg će se pobrinuti za očuvanje živaca koji opskrbljuju bradavicu tijekom operacije.

Stvaranje ožiljaka

Još jedna potencijalna komplikacija operacije smanjenja grudi su ožiljci. Svi kirurški zahvati rezultirat će određenim stupnjem ožiljaka, ali će vaš kirurg koristiti tehnike osmišljene da minimaliziraju ožiljke što je više moguće.

Pacijenti mogu dodatno minimizirati ožiljke slijedeći sve upute o postoperativnoj njezi koje im je dao njihov kirurg, uključujući izbjegavanje izravne sunčeve svjetlosti, nepušenje i održavanje kirurških rezova čistima i suhima.

Zaključno, operacija smanjenja grudi je siguran i učinkovit postupak koji može ponuditi brojne fizičke i emocionalne dobrobiti ženama s prevelikim grudima. Iako postoje potencijalni rizici i komplikacije povezani s kirurškim zahvatom, oni su općenito niski i mogu se poduzeti koraci kako bi se minimizirali. Važno je razgovarati o svim nedoumicama ili pitanjima sa svojim kirurgom prije podvrgavanja zahvatu.

Estetska kirugija – Cijene u Hrvatskoj

Lice i vrat

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.0628.001,64
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.59312.002,46
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.39018.007,46
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.522 – 2.92019.002,01 – 22.000,74
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.124 – 2.39016.003,28 – 18.007,46
Sekundarna korekcija nosa3.186 – 3.71624.004,92 – 28.001,55
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.39018.007,46
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.1959.003,73
Korekcija ušiju – opća anestezija1.99115.001,19
Korekcija brade ugradnjom implantata2.39018.007,46
Korekcija brade osteotomijom3.31925.007,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.12416.003,28
Face Lifting3.849 – 4.24829.000,29 – 32.006,56
Mini lifting lica2.39018.007,46
Lifting obrva1.32810.005,82
Lifting obrva – opća anestezija1.99115.001,19
Lifting vrata2.39018.007,46
Lifting srednjeg dijela lica2.12416.003,28
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.32810.005,82
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.32810.005,82
Lipofiling lica1.328 – 2.655

10.005,82 – 20.004,10

Grudi

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Povećanje grudi – okrugli implantati Mentor4.11531.004,47
Povećanje grudi – anatomski implantati Mentor4.38033.001,11
Povećanje i podizanje grudi – okrugli implantati4.77936.007,38
Povećanje i podizanje grudi – anatomski implantati5.04438.004,02
Povećanje grudi vlastitim masnim tkivom5.04438.004,02
Podizanje grudi4.24832.006,56
Smanjenje grudi4.64635.005,29
Korekcija asimetrije grudi3.982 – 4.64630.002,38 – 35.005,29
Korekcija grudi po operaciji tumora3.319 – 5.30925.007,01 – 40.000,66
Korekcija veličine areola1.85914.006,64
Smanjenje muških grudi kirurška metoda3.98230.002,38
Smanjenje muških grudi VaserLipo2.78821.006,19
Uklanjanje fibrocističnih promjena u dojci1.062 – 1.5938.001,64 – 12.002,46

Tijelo

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Abdominoplastika5.04438.004,02
Abdominoplastika – VASERlipo jedna regija6.23847.000,21
Oblikovanje stražnjice vlastitim masnim tkivom5.97345.003,57
Kirurško podizanje stražnjice3.71728.005,74
Zatezanje nadlaktica (brahioplastika)3.31925.007,01
Kirurško zatezanje unutarnje strane natkoljenica4.64635.005,29
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – lokalna anestezija1.32810.005,82
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – opća anestezija1.99115.001,19
VASERlipo ultrazvučna liposukcija trbuha3.71728.005,74
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – veća regija (1)2.52219.002,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – manja regija (2)1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija dodatne regije(3)1.1959.003,73
Operacija hernije (kila ili bruh)2.39018.007,46

Mali kirurški zahvati

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Ekscizija madeža133 – 3991.002,09 – 3.006,27
Ekscizija madeža/tumora s rekonstrukcijom399 – 1.3283.006,27 – 10.005,82
Uklanjanje ksantelazme (jedna vjeđa)3322.501,45
Ekscizija ostalih promjena na koži199 – 7971.499,37 – 6.005,00
Kirurško uklanjanje tetovaža531 – 1.0624.000,82 – 8.001,64
Kirurška korekcija ožiljaka399 – 9303.006,27 – 7.007,09
Odstranjivanje uraslog nokta266 – 5312.004,18 – 4.000,82
Sindrom karpalnog kanala (cijena po ruci)797

6.005,00

Konzultacije

UslugaCijena (€)Cijena (kn)
Konzultacijski pregled sa specijalistom54406,86
Drugo mišljenje kirurga – konzultacijski pregled67504,81
Konzultacijski pregled s VECTRA 3D54406,86
Kontrola40301,38
PHD (patohistološka dijagnoza) – jedan uzorak80602,76
Imunohistokemijska analiza – jedan uzorak54406,86
Ekstirpacija tumora dojke107806,19
ONLINE konzultacije sa specijalistom (1)54406,86

Botox tretmani

1 Područje*160€ (1205,52 kn)
2 Područja*260€ (1958,97 kn)
3 Područja*330€ (2486,39 kn)
Dodatno malo područje**70€ (527,42 kn)

*Bore mrštilice, bore na čelu & bore smijalice oko očiju (Crow’s feet)
**Podizanje obrva (Brow lift), Gummy osmijeh, Dolje usmjereni kutovi usana, Naborana brada, Bore na nosu, Podizanje vrha nosa

Posebni Botox tretmani

Četvrtasta čeljust / Bruksizam330€ (2486,29 kn)
Turkey neck / Nefertiti podizanje kože vrata400€ (3013,8 kn)
Prekomjerno znojenje / Hiperhidroza400€ (3013,8 kn)
 

Dermalni fileri

Augmentacija usana 0.55ml210€ (1582,25 kn)
Augmentacija usana 1ml360€ (2712,42 kn)
Nazolabijalne linije 1ml360€ (2712,42 kn)
Marionetske linije 1ml360€ (2712,42 kn)
Augmentacija jagodica / obraza 1ml360€ (2712,42 kn)
Nekirurška korekcija nosa600€ (4520,7 kn)
Korekcija podočnjaka 1ml360€ (2712,42 kn)
Povećanje brade 1ml360€ (2712,42 kn)
Oblikovanje linije čeljusti 1ml360€ (2712,42 kn)
Popunjavanje pušačkih perioralnih linija 1ml360€ (2712,42 kn)
Pomlađivanje ruku Radiesse 1.5ml420€ (3164,49 kn)
Korekcija / Razgrađivanje filera (Hijaluronidaza)130€ (979,49 kn)
Profhilo (1 tretman – 2ml)270€ (2034,32 kn)
Profhilo (2 tretmana – 4ml )540€ (4068,63 kn)
Viscoderm Hydrobooster 1.1ml200€ (1506,9 kn)
Neauvia Hydro Deluxe skinbooster 2.5ml240€ (1808,28 kn)
Dermalni filer – 2ml660€ (4972,77 kn)
Dermalni filer – 3ml930€ (7007,09 kn)

Powered by Aestetica Web Design © 2024