rinoplastika

Što operacija nosa može, a što ne može popraviti

Želite li popraviti estetske nepravilnosti nosa i vratiti proporcije lica? Operacija nosa, poznata i kao rinoplastika, može riješiti probleme poput iskrivljenosti, neravnina i kvrga na nosu. U ovom članku saznajte što rinoplastika može i ne može popraviti te kako odabrati najboljeg plastičnog kirurga za vaše potrebe.

Budući da nos zauzima središnji i važan dio cijelog lica, sasvim je prirodno da se ljudi žele pozabaviti njegovim aspektima koji im se ne sviđaju. A rinoplastika može učiniti upravo to.

Privlačna značajka operacije nosa za mnoge je pacijente to što se može izvesti na suptilan, elegantan način koji čuva ostale prirodne značajke lica. Za neke ljude operacija nosa može biti način ispravljanja urođene mane, popravljanja prijeloma lica ili rješavanja medicinskog problema koji uzrokuje poteškoće s disanjem. Za druge se rinoplastika može učiniti isključivo iz kozmetičkih razloga, kao što je rješavanje problema starenja, spuštenog nosa i vraćanje mlađeg izgleda.

Plastični kirurzi sa značajnim iskustvom u rinoplastici imaju vještine za pružanje dubinske analize svih unutarnjih i vanjskih dijelova nosa. Budući da su rezultati operacije nosa dugotrajni, velike su šanse da će vaš “novi” nos biti s vama do kraja života.

Najčešće nepravilnosti ili brige koje pacijenti žele popraviti operacijom nosa uključuju:

  • Padovi ili izbočine na hrptu nosa
  • Nos koji previše strši
  • Gomoljasti ili asimetrični vrh nosa
  • Nosnice koje su preširoke, prevelike ili okrenute prema gore
  • Nos koji je proporcionalno prevelik ili premalen za lice

U nastavku pogledajte neke stvari koje bi pacijenti trebali znati o tome što operacija nosa može postići.

Ispravi nos koji je kriv

Ozljeda nosa ponekad može uzrokovati iskrivljenost, neravnine, udubljenja ili druge estetske probleme. Sve se to može popraviti operacijom nosa. Krivi nos rezultat je toga što nosne kosti ili septum ne stoje u središtu lica. To može biti posljedica traume ili genetike.

Imajte na umu da možda neće biti moguće potpuno ispraviti nos jednom operacijom, osobito ako su tkiva tijekom vremena ozbiljno oštećena jednim ili više slomljenih nosova.

Popravite kut nosa

Ako je kut nosa u odnosu na čelo ili gornju usnicu na neki način “odmaknut”, nastale bore mogu učiniti da nos izgleda predug ili prekratak. Podešavanje kuta može vratiti proporcionalniji izgled.

Glatke istaknute udubine i neravnine na hrptu nosa

Poput krivog nosa, nosna kvrga može nastati zbog ozljede ili ste je možda oduvijek imali zbog nasljednih faktora. Može postojati prekomjerna razvijenost kostiju i hrskavice koja uzrokuje stvaranje kvrge ili može biti rezultat rasta ožiljnog tkiva nakon traume. Plastični kirurg može izravnati neravnine, “podići” udubljenja i stvoriti glatkiji, “pravilniji” profil nosa.

Što ne može operacija nosa?

Iako rinoplastika zasigurno može poboljšati ravnotežu lica i omogućiti nosu da se neprimjetno stopi s ostalim crtama, ona ima vrlo specifičan fokus. Operacija nosa neće promijeniti osnovnu strukturu nosa i ne može promijeniti genetiku, što će utjecati na to kako se nos mijenja s godinama. Operacija nosa također se fokusira na konture, a ne na kvalitetu same kože, tako da se neće baviti mrljama, crvenilom i sličnim kozmetičkim problemima.

Osim toga, čak i ako ste vidjeli oblik nosa koji vam se sviđa na nekom drugom, to ne mora značiti da će taj oblik dobro pristajati vašem licu. Drugim riječima, rinoplastika vam ne može “rekreirati” tuđi nos. Bolje je imati predodžbu o tipu nosa koji biste željeli umjesto da želite točne karakteristike određene slavne osobe.

Često postavljena pitanja 

P: Što operacija nosa može popraviti?
O: Operacija nosa može popraviti nepravilnosti na nosu kao što su zakrivljenosti, deformacije, grbe ili izbočenja. Također može pomoći u poboljšanju funkcije disanja ako postoji problem s disanjem kroz nos.

P: Može li operacija nosa popraviti simetriju lica?
O: Operacija nosa može pomoći u poboljšanju simetrije lica u smislu poboljšanja proporcija nosa u odnosu na ostatak lica. Međutim, operacija nosa neće popraviti simetriju lica u cjelini.

P: Je li operacija nosa bolna?
O: Većina pacijenata osjeća umjereni do jak bol u prvih nekoliko dana nakon operacije. Međutim, taj bol se može kontrolirati lijekovima protiv bolova koje će vam propisati vaš kirurg.

P: Kako se oporavljati od operacije nosa?
O: Vaš će kirurg dati detaljne upute o tome kako se brinuti za nos nakon operacije. To može uključivati ​​preporuke za odmor, prehranu, higijenu nosa i tjelesnu aktivnost. Također će vam dati upute o tome kada se možete vratiti na posao i normalne aktivnosti.

P: Koliko dugo traje oporavak nakon operacije nosa?
O: Oporavak nakon operacije nosa može trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti operacije i individualnom oporavku pacijenta. Vaš će kirurg moći dati procjenu očekivanog vremena oporavka na temelju vašeg specifičnog slučaja.

P: Koje su moguće komplikacije operacije nosa?
O: Moguće komplikacije operacije nosa uključuju krvarenje, infekciju, oštećenje nosne strukture ili pogoršanje disanja kroz nos. Važno je slijediti sve upute vašeg kirurga kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

P: Kako mogu pronaći kvalificiranog kirurga za operaciju nosa?
O: Preporučuje se potražiti kirurga koji je specijaliziran za operacije nosa i koji ima certifikat američkog odbora za plastičnu kirurgiju. Također možete pregledati recenzije drugih pacijenata i provjeriti referentne listove medicinskih ustanova kako biste pronašli kvalificiranog kirurga.

Powered by Aestetica Web Design © 2024