protiv bora na licu

Što lasersko uklanjanje madeža može učiniti za vas?

Jeste li znali da lasersko uklanjanje madeža ne samo da može biti korisno iz medicinskih razloga, već se može koristiti i iz kozmetičkih razloga? Ako vas zanima kako lasersko uklanjanje može pomoći ukloniti madeže, ovo je članak za vas. Lasersko uklanjanje madeža nudi precizan, manje invazivan tretman koji smanjuje mogućnost infekcije i ubrzava zacjeljivanje. U ovom članku ćete naučiti sve što trebate znati o laserskom uklanjanju madeža.

Većina madeža nije razlog za brigu. Ali povremeno će liječnik preporučiti uklanjanje madeža jer postoji opasnost od razvoja raka. U još nekim slučajevima, pacijent može poželjeti ukloniti madež iz kozmetičkih razloga ili zato što se nalazi na mjestu gdje mu smeta.

Ako je u vašoj budućnosti uklanjanje madeža, postoji nekoliko načina na koje ih možete ukloniti. Lasersko uklanjanje, koje nudi Franklin Skin and Laser u Franklinu, TN, odlična je opcija za pacijente koji traže manje invazivan tretman. Lasersko uklanjanje također smanjuje mogućnost infekcije i ubrzava zacjeljivanje.

Što je lasersko uklanjanje madeža?

Tijekom laserskog uklanjanja madeža, izboji svjetlosnog zračenja bit će usmjereni prema madežu, razbijajući stanice kože od kojih se on sastoji. Preciznost laserskog tretmana znači da se uklanja samo madež, a okolno tkivo ostaje netaknuto i zdravo. Lasersko uklanjanje madeža traje minimalno, a uklanjanje svakog madeža traje svega nekoliko minuta. Nema zastoja povezanih s ovim tretmanom, tako da se pacijenti mogu odmah vratiti svojim uobičajenim rasporedima. Većini pacijenata potreban je samo jedan tretman za uklanjanje madeža.

Kako će mjesto madeža izgledati nakon tretmana?

Kada izađete iz naše ordinacije nakon dogovorenog termina, na mjestu gdje je nekad bio madež pojavit će se mala crvena točkica. Mjesto tretmana laserskog uklanjanja madeža vjerojatno će biti prekriveno malim, privremenim zavojem. U narednim danima na mjestu će se stvoriti krasta. Kad ta krasta otpadne otprilike tjedan dana kasnije, mjesto na kojem je bio madež bit će glatko i blijedoružičasto. Mrlja će postupno posvijetliti i nastavit će gubiti izgled tijekom sljedećih mjeseci. Od pacijenata se obično traži da se suzdrže od nošenja šminke na mjestu tretmana dok krasta ne otpadne.

Koje su vrste madeža najpogodnije za lasersko liječenje?

Mali madeži koji nisu kancerogeni idealni su kandidati za uklanjanje madeža laserskim tretmanima. Laserski tretman treba koristiti samo na madežima za koje nije potrebna biopsija jer se laserskim uklanjanjem ne dobiva uzorak koji se može poslati u laboratorij na testiranje. Lasersko uklanjanje je dobra opcija za madeže koji se nalaze na teško dostupnim mjestima, poput ušiju ili lica. Također može biti učinkovit način uklanjanja više madeža u jednom tretmanu.

Je li laser siguran?

Laseri medicinske kvalitete koji se koriste u ovom tretmanu mali su, snažni i potpuno sigurni. Pacijenti koji se podvrgavaju ovom tretmanu dobivaju zaštitne naočale za zaštitu očiju dok je laser u uporabi.

Koje su prednosti laserskog uklanjanja u odnosu na druge mogućnosti liječenja?

Prednost laserskog uklanjanja je neinvazivna opcija. Budući da ova metoda uklanjanja ne uključuje spaljivanje ili rezanje kože, infekcija je manji rizik i brzina ozdravljenja pacijenta je brža.

Tko će nadgledati moje liječenje?

Vaše liječenje će nadgledati dr. Steven Bengelsdorf, certificirani kirurg s više od 20 godina iskustva. Dr. Bengelsdorf je član i Američkog koledža kirurga i Američkog društva za lasersku medicinu i kirurgiju. Dr. Bengelsdorf iskusan je u laserskim i drugim tehnikama uklanjanja i može dijagnosticirati i ukloniti vaš madež bez ožiljaka.

Na koje druge načine mogu ukloniti madež?

Osim laserskog uklanjanja madeža, pacijenti imaju na izbor nekoliko opcija uklanjanja madeža. Uklanjanje madeža bilo koje vrste je ambulantni tretman koji se provodi u našoj ordinaciji.

Ekscizija

Ekscizija, pri kojoj se madež izrezuje iz kože, najtradicionalniji je način uklanjanja madeža. Vaš liječnik će utrnuti to područje, a zatim će skalpelom ili kirurškim škarama ukloniti madež kao i malu količinu okolne kože. Neki madeži sežu duboko u kožu, a njihovo potpuno uklanjanje može zahtijevati zatvaranje rane s nekoliko šavova. Ako je vaš liječnik zabrinut zbog madeža, može dati uzeti uzorak poslati u laboratorij na testiranje.

Brijanje

Brijanje madeža opcija je za neke pacijente. S ovim pristupom, liječnik će ponovno početi s umrtvljivanjem mjesta. Zatim će se skalpelom obrijati madež dok ne ostane ružičasti trag. Brijanje je manje agresivan tretman koji kožu ostavlja netaknutom.

Smrzavanje

Tanji, nekancerozni madeži koji nisu prodrli duboko u kožu mogu se zamrznuti tekućim dušikom. Ovaj relativno brz i jednostavan tretman ostavlja mjehur na koži koji će s vremenom nestati.

Zašto ljudi uklanjaju madeže?

Madeži se općenito uklanjaju iz kozmetičkih ili medicinskih razloga. Kada pacijenti traže uklanjanje madeža iz kozmetičkih razloga, to je obično zato što im je neugodno zbog isticanja madeža, osobito ako im je na licu. U drugim slučajevima, madež može jednostavno krenuti svojim putem. Madeži koji se često zarezuju tijekom brijanja ili madeži oko dekoltea koji su skloni zakačiti ili zapeti za nakit ili odjeću mogu se ukloniti iz tog razloga. Ako se madež ukloni iz medicinskih razloga, to je obično zato što se liječnik brine da bi se madež mogao razviti u maligni melanom: po život opasnu vrstu raka kože.

Mogu li sam ukloniti madež?

Iako ste vjerojatno čuli za razne kućne lijekove, uklanjanje madeža najbolje je prepustiti profesionalcima. Liječnik može sigurno i ispravno ukloniti madež, smanjujući rizik od infekcije, ožiljaka ili drugih nuspojava. Liječnik također može utvrditi je li madež kancerogen ili prekancerozan i je li potrebno dodatno liječenje. Osim toga, mnoge lokalne kreme i paste za koje se tvrdi da uklanjaju madeže uzrokuju alergijske reakcije.

Vraćaju li se madeži ikada nakon uklanjanja?

Zaštita dok ste na suncu nošenjem odjeće dugih rukava, šešira i kreme za sunčanje može spriječiti vraćanje uklonjenih madeža i stvaranje novih. Međutim, još uvijek postoji mala šansa da će se madež koji je uklonjen ponovno obnoviti. Redoviti pregledi kod liječnika najbolji su način da pratite zdravlje svoje kože i brzo riješite sve madeže koji se vraćaju.

Trebam li prilagoditi svoju rutinu njege kože nakon uklanjanja madeža?

Temeljni elementi dobre rutine njege kože – čišćenje, hidratacija i nošenje kreme za sunčanje – ostaju isti nakon što ste uklonili madež, no možda ćete htjeti mjestu na kojem je madež posvetiti dodatnu njegu. Operite mjesto malo pažljivije i oduprite se iskušenju da čačkate po tom području. Obavezno koristite kremu za sunčanje na mjestu.

Kako mogu znati treba li madežu liječnička pomoć?

Važno je obratiti pozornost na svoju kožu, bilježeći sve nove madeže i promjene na madežima koje ste oduvijek imali. Ako ste ranije bolovali od raka kože ili imate veliki broj madeža, vaš liječnik može predložiti da redovito posjećujete dermatologa kako biste pregledali svoju kožu. Ako imate madeže s bilo kojom od sljedećih karakteristika, obratite se nama:

  • Asimetrija, u kojoj jedna polovica madeža ne odgovara drugoj polovici
  • Nepravilna ili slabo definirana granica
  • Ukupni promjer koji je veći od gumice za olovku
  • Promjena oblika, veličine ili boje madeža
  • Različite boje unutar madeža
  • Krvarenje ili svrbež
  • Novi madeži koji nastaju nakon 20. godine

Kada je riječ o madežima, što se smatra normalnim?

Razgovarali smo o postupku uklanjanja madeža i kada potražiti liječničku pomoć u slučaju sumnjivog madeža. Ali također je važno zapamtiti da gotovo svatko ima madeže, a velika većina njih ne predstavlja nikakvu neugodnost niti prijetnju. Većina madeža pojavi se prije 20. godine, a nije neuobičajeno da odrasla osoba ima od 10 do 40 madeža na tijelu.

Koliko različitih vrsta madeža postoji?

Madeži, koji se u medicini nazivaju nevusi, koncentracije su stanica kože koje proizvode pigment u koži. Pojavljuju se kao smeđe ili žutosmeđe mrlje na površini kože i obično su okrugle i blago uzdignute. Mnogi od nas rođeni su s madežima, a drugi se pojavljuju na našoj koži kao posljedica genetike ili izlaganja suncu. Madeži mogu nastati i nestati s hormonalnim promjenama, a svijetloputi pacijenti obično imaju više madeža od onih tamnije puti. Postoje tri različite vrste madeža: urođeni, obični i atipični.

Kongenitalni madeži

Urođeni madeži su madeži s kojima se rađate. Ova vrsta madeža, koji je često okruglog ili ovalnog oblika i blago uzdignut, ponekad se naziva madež. Kongenitalni madeži dolaze u svim veličinama, ponekad imaju različite boje, a ponekad iz njih rastu dlake. Oni mogu rasti ili se smanjivati ​​tijekom vremena, ali općenito, ova vrsta madeža ne predstavlja medicinski rizik, iako mogu povećati pacijentov rizik od razvoja melanoma.

Obični madeži

Obični madeži, koji se ponekad nazivaju i stečeni madeži, madeži su koji nastaju na koži nakon rođenja. Ovi madeži su mali i ovalni ili okrugli. Mogu biti glatke ili hrapave na dodir, obično su jednobojne i povremeno iz njih izviruju dlake. Obični madeži također sami po sebi ne predstavljaju medicinski rizik, iako 50 ili više može povećati pacijentov rizik od melanoma.

Atipični madeži

Atipični madeži, koji se nazivaju i displastični nevusi, obično su karakterizirani čudnim oblikom i veličinom koja je veća od gumice olovke. Ponekad imaju više od jedne boje i često imaju šljunčanu teksturu. Atipični madeži često se nalaze na pacijentovom trupu, a rijetko se pojavljuju na licu. Atipični madeži su nezgodni jer često imaju karakteristike slične melanomu, a potencijalno i sami mogu postati kancerogeni. Ako imate atipične madeže, osobito su važni redoviti pregledi kože kod liječnika.

Uklonite madeže

Ako ste zabrinuti zbog madeža ili ako ste spremni riješiti se madeža koji vas već neko vrijeme nervira, naša ordinacija vam može pomoći. Možemo procijeniti madež, dijagnosticirati sva povezana medicinska stanja i ukloniti ga. Ostat ćete s glatkom kožom bez mrlja na koju možete biti ponosni.

Powered by Aestetica Web Design © 2024