Excimer Laser estetska kirurgija

Smanjenje grudi – rješenje za bol i neugodu

Vratite mladenački izgled i sklad u tijelu uz redukcijsku mamoplastiku. Prilikom smanjenja grudi grudi se podižu i preoblikuju kako bi što bolje pristajale figuri i dale joj mladolik izgled. Vraćamo im prirodni oblik.

Skladno tijelo te dobro oblikovane i čvrste grudi jedan su od glavnih simbola ženskog tijela. Iako je povećanje grudi još uvijek jedan od naših glavnih zahvata, mnoge se žene susreću i sa suprotnim problemom, odnosno prevelikim grudima. 

Ovaj problem se vrlo učinkovito rješava operacijom smanjenja grudi, odnosno redukcijskom mamoplastikom. Prevelike grudi ruše sklad cijelog tijela, a ujedno predstavljaju prepreku u svakodnevnom životu, zadovoljstvu, a često negativno utječu na zdravlje, posebice kralježnice.

Smanjivanjem grudi preoblikujemo ih i tako im vraćamo mladenački izgled. Tijekom zahvata uklanjamo višak masnog tkiva i opuštenu kožu te preoblikujemo veličinu kolutića oko bradavica.

Kod smanjivanja, naime, uvijek podižemo i grudi, jer su obješene od težine i potrebno je ukloniti višak kože. 

Iz iskustva napominjemo da se radi o zahvatu kod kojeg bilježimo jedno od najviših razina zadovoljstva, a u većini slučajeva rezultati su dugotrajni i bez naknadnih problema. Više od 95% žena potpuno je zadovoljno zahvatom.

Koje su prednosti smanjenja grudi?

Kao što smo već rekli, prevelike grudi uzrokuju mnoge neugodnosti i, kao rezultat, slabost. Operacijom ih dovodimo u geometrijsku ravnotežu s ostatkom tijela i otklanjamo sve zdravstvene probleme koji su posljedica prevelikih grudi. 

Zašto se žene odlučuju za operaciju smanjenja grudi?

Smanjenje bolova u leđima – Težina teških grudi često uzrokuje naprezanje i nelagodu u leđima, vratu i ramenima. Smanjenje veličine ublažava napetost u ovom dijelu, uklanja bol i poboljšava kvalitetu života.

Bolji san – Nakon zahvata lakše ćete pronaći udoban položaj bez potrebe za dodatnom potporom za prsa. Izbor moguće odjeće za spavanje također je znatno proširen.

Poboljšan estetski izgled – Žene koje se odluče na ovaj zahvat često imaju velike grudi koje nisu proporcionalne ostalim tjelesnim mjerama. Smanjivanjem ćete uživati ​​u uravnoteženijoj figuri koja daje skladno oblikovan, živahan i mladenački izgled.

Bolje pristajanje odjeće –Uz veličinu grudi koja će pristajati vašem tijelu, lako ćete pronaći odjeću koja savršeno pristaje vašoj figuri. Također, naramenice grudnjaka više vam neće pritiskati ramena, što je do sada moglo uzrokovati bol, tragove ili čak trljanje.

‍ Aktivan način života – S prevelikim grudima, aktivan način života često je vrlo težak. Jedna od najvećih prednosti postupka je to što će poboljšati vašu sposobnost izvođenja svih vrsta vježbi. Ako vas je nelagoda u prsima, ramenima ili leđima sprječavala u obavljanju vaših omiljenih aktivnosti, moći ćete postati mnogo aktivniji nakon smanjenja grudi.

Poboljšana higijena –Kada imate velike grudi, donji dio grudi i prsni nabor mogu biti podložniji osipima, upalama i gljivičnim infekcijama zbog zadržavanja vlage. Smanjenjem veličine operacije, također će se osigurati poboljšana higijena i zdravlje.

Najčešći razlozi za smanjenje grudi su dakle:

 • Bol u leđima
 • Problemi s disanjem
 • Deformacije kostura
 • Osipi
 • Loše držanje
 • Loše samopoštovanje
 • Ogrebotine na ramenima zbog prevelike težine naramenica
 • Problemi sa sportskim i intimnim aktivnostima

Na temelju iskustva, operacija smanjenja grudi će vrlo učinkovito riješiti većinu ovih problema. 

Jesam li prikladan kandidat za smanjenje grudi?

Pogodni ste za zahvat ako su vam grudi prevelike u odnosu na ostatak tijela, imate bolove u leđima, vratu ili ramenima zbog veličine i težine grudi, imate posjekotine na ramenima uzrokovane naramenicama grudnjaka , borite se s lošim držanjem ili se ne možete baviti sportom koliko biste željeli. 

Postupak se također preporučuje kada ste suočeni s drugim psihološkim razlozima koji utječu na vašu sliku o sebi i kvalitetu života. Kod potonjeg se nakon operacije uočava veliki pozitivan učinak.

Je li rezultat smanjenja grudi trajan?

Rezultati zahvata su trajni u slučaju smanjenja grudi. Izuzetak može biti ako dođe do značajnog povećanja tjelesne težine ili, u slučaju trudnoće, ako grudi značajno izgube volumen.

Starenje tijela je dinamičan proces, pa se i grudi mijenjaju s godinama. Dobra vijest je da je unatoč fizičkim promjenama rezultat u većini slučajeva trajan. Dugotrajnim rezultatima možete pridonijeti i zdravom prehranom i načinom života te stabilnom težinom.

Koje tehnike smanjenja grudi koristimo?

U vezi s ovim zahvatom ponekad se spominje i liposukcija , no recimo da liposukcija ili isisavanje masnog tkiva nije prikladna tehnika za učinkovito i sigurno smanjenje grudi. 

Redukcijska mamoplastika je izraz koji se koristi za opisivanje kirurškog uklanjanja tkiva dojke, što može uključivati ​​uklanjanje viška masnog tkiva, kože i/ili žljezdanog tkiva. 

Mastopeksija je , s druge strane , podizanje grudi i često se izvodi paralelno sa smanjenjem grudi, koje zbog težine padaju. No, može se izvoditi kao samostalna intervencija. Operacija uključuje uklanjanje viška kože oko bradavice i donjeg dijela dojke kako bi se ispravila opuštenost.
Smanjenje grudi izvodi se kirurškim zahvatom u općoj anesteziji, pri čemu se uklanja višak masno-žljezdanog tkiva i opuštene kože te se na taj način grudi smanjuju na željenu veličinu. Tijekom ovog zahvata također smanjujemo bradavicu i podižemo grudi kako bi bile estetski savršene.

Kod svih oblika smanjivanja dojka se također podiže, što znači da se uklanja donji dio koji pada, a bradavice se pomiču više.

Koliko je smanjenje prikladno?

Nema ograničenja za smanjenje grudi. Dojka se smanjuje do te mjere da se postigne željena veličina.

Priprema za postupak

Proučiti ćemo Vašu opću i kiruršku anamnezu (Vaše prijašnje bolesti ili intervencije), pregledati popis mogućih lijekova i dobiti sliku Vaših životnih navika. Na taj način možemo isključiti moguće kasnije komplikacije i sigurno provesti zahvat Prije zahvata preporučamo:
Na konzultacijama ćete s kirurgom razgovarati o Vašim očekivanjima i detaljima u vezi s tijek zahvata i oporavka. On će označiti mjesta reza na vašim prsima kako bi ilustrirao mjesto ožiljaka. Također će vam biti na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice, kako biste mogli mirno i bez oklijevanja razgovarati o zahvatu.

 • Konzumiranje lako probavljive hrane i puno tekućine
 • Uzimanje vitamina C, koji potiče zacjeljivanje rana
 • Prestanak uzimanja protuupalnih lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi
 • Pušačima se savjetuje prestanak pušenja ili smanjenje na najviše četiri cigarete dnevno najmanje dva tjedna prije zahvata

Kakva je anestezija potrebna za operaciju smanjenja grudi?

Operacija se izvodi u općoj anesteziji. To je potpuno siguran i relativno jednostavan postupak. Ovisno o složenosti i količini tkiva koje je potrebno ukloniti, potrebno je od sat do sat i pol.

Prije zahvata sa specijalistom anesteziologom razgovarat ćete o svom zdravstvenom stanju i dosadašnjem iskustvu s općom anestezijom. U slučaju loših iskustava (povraćanje, vrtoglavica) prepisat će Vam odgovarajuće lijekove i budite oprezni kako se ovakvo loše iskustvo ne bi ponovilo.

Gdje ide ožiljak i je li vidljiv nakon operacije?

Ožiljci smanjenja grudi razlikuju se ovisno o korištenoj tehnici reza. Najčešće se koriste dvije tehnike; Voditelj pri izboru je količina viška tkiva.Važno je naglasiti da svaki rez za sobom ostavlja ožiljke, no samo oni s vremenom izblijede i ostanu vidljivi kao blaga hiperpigmentacija. 

Najčešće korištene tehnike su: 

‍ Smanjenje grudi s kratkim ožiljcima ili okomito podizanje (u obliku lizalice)
‍ Ova
 tehnika se izvodi dvostrukim rezom – kružnim oko areole i okomitim dolje do grudnog nabora. Tehnika je prikladna za smanjenje grudi srednje do srednje veličine. 

Sidreno smanjenje grudi

Ova tehnika uključuje tri reza – oko areole, okomito na pregib dojke i rez u pregibu ispod dojke. Koristi se u slučajevima kada je potrebno značajno smanjenje dojke. U području reza prisutni su ožiljci.

Kakav je oporavak nakon zahvata?

Na brzinu oporavka najviše utječe Vaše opće psihofizičko stanje. U slučaju kombinacije zahvata s drugim zahvatima (abderoplastika, liposukcija) oporavak je nešto duži jer je zahvaćeno više dijelova tijela. Primjećujemo, međutim, da se sve više žena odlučuje na kombinaciju zahvata, jer u jednom zahvatu mogu korigirati više dijelova tijela.

Proces oporavka nakon smanjenja grudi je sljedeći:

 • Odmah nakon zahvata kirurg će vam na šavove staviti vodootporne trake (flasture) koje pomažu bržem zacjeljivanju rane.
 • Za bolju potporu grudima stavit ćemo kompresijski grudnjak koji se mora nositi još mjesec dana nakon zahvata. Prva dva tjedna 24 sata dnevno, zatim samo danju. 
 • Odmah nakon zahvata prevest ćemo Vas u sobu za oporavak, gdje ćete cijelo vrijeme biti pod našim pomnim nadzorom, kako biste se u pratnji iste osobe vratili na kućnu njegu. 
 • Također ćemo propisati antibiotsku i analgetičku terapiju te dogovoriti prvi postoperativni pregled. 
 • Dobit ćete telefonski kontakt gdje smo dostupni 24 sata dnevno.
 • Također ćete dobiti precizne i relativno jednostavne upute za njegu nakon zahvata.

Očekivano odsustvo s posla je jedan do dva tjedna i uglavnom ovisi o prirodi vašeg posla. 

Prva dva tjedna izbjegavajte teške fizičke napore i dizanje teških tereta. U tom razdoblju odvija se intenzivan proces zacjeljivanja, stoga je važno što manje opterećivati ​​ruke i prsa. S tjelesnom aktivnošću možete postupno započeti mjesec dana nakon zahvata. Zaštitite ožiljke od sunca najmanje pola godine nakon zahvata.

Koji su rizici i moguće komplikacije?

Smanjenje grudi je relativno jednostavan kirurški zahvat s minimalnim rizicima i mogućim komplikacijama. U iznimno rijetkim slučajevima dolazi do asimetrije dojki, smanjene osjetljivosti bradavica i hematoma (nakupljanje krvi u dojci). Ove slučajeve kirurg pažljivo pregledava i razumno ih požuruje. Samo u ekstremnim slučajevima potrebna je ponovna intervencija. 

U pravilu je većina komplikacija nakon zahvata potpuno normalna i nestaje unutar mjesec dana. Međunarodne studije također pokazuju da je učestalost komplikacija nakon zahvata izravno proporcionalna količini smanjenja grudi. Kod veće redukcije (preko 500g) komplikacije su nešto češće. 

Predlažemo da unaprijed razgovarate s kirurgom o mogućim rizicima i mogućim komplikacijama.

Zašto je važno razgovarati s partnerom prije zahvata?

Na temelju našeg iskustva, vrlo je važno da imate punu podršku svog partnera kada se odlučite na zahvat smanjenja grudi. Za mnoge muškarce to je nerazumna odluka, jer nisu svjesni problema koje u svakodnevnom životu imate zbog prevelikih grudi, no na sreću, većina partnerica ima razumijevanja i svjesna je tih ograničenja. U tom slučaju i oporavak žene nakon zahvata je puno opušteniji, ona je zadovoljnija, jer će manje grudi pomoći u poboljšanju intimnih trenutaka s partnerom.

Koliko se čeka na zahvat?

Za smanjenje grudi u našoj poliklinici nema čekanja. Dogovorite se individualno s kirurgom, a s obzirom na dovoljno slobodnih termina, uvijek ćemo pronaći onaj koji Vama odgovara. No, dobro je znati da se najviše zahvata radi u prosincu, travnju i svibnju jer se tada većina pacijenata odlučuje na operaciju.

Možemo li također smanjiti bradavice na dojkama?

Bradavice dojki i areole (krugovi) oko njih mogu se preoblikovati, što znači da im možemo promijeniti položaj i veličinu. To se najčešće radi u sklopu zahvata smanjenja i podizanja grudi, gdje ih postavljamo u viši položaj.

Hoću li moći dojiti nakon smanjenja grudi?

U većini slučajeva, tkivo se uklanja iz donjeg dijela dojke tijekom operacije, čime mliječne žlijezde, živci i krvne žile ostaju netaknuti. Što je iznimno važno za mogućnost kasnijeg dojenja. Tehnike koje se danas koriste su sigurne i temelje se na očuvanju svih važnih struktura u dojci za laktaciju. U slučaju puknuća mliječnih kanalića, samo se oni na kraju regeneriraju, što omogućuje ponovno prirodno stvaranje mlijeka. Samo u iznimno malom omjeru postoji mogućnost da se nakon intervencije smanji sposobnost stvaranja mlijeka.

Kada je pravo vrijeme odlučiti se na smanjenje grudi?

Iako se zahvat može izvesti u bilo kojoj životnoj dobi, žene se na njega uglavnom odlučuju tijekom dva životna razdoblja. Ističu se rane 20-e godine kada se grudi konačno razvijaju i postižu svoju konačnu veličinu te razdoblje nakon završetka dojenja.Ako planirate trudnoću u roku od godinu dana, predlažemo da pričekate do završetka dojenja. Isto vrijedi i ako se borite s viškom kilograma i planirate ga izgubiti. Ima smisla pričekati dok ne održite istu tjelesnu težinu najmanje 3 mjeseca.

Mogu li kombinirati smanjenje grudi s drugim postupkom?

Smanjenje se često kombinira s podizanjem za opuštene grudi. Višak masnog tkiva i opuštena koža se uklanjaju, a areole se ponovno postavljaju u središte nove dojke. Rezultat je mlađahniji izgled i puniji oblik grudi, a često se kombinira i s većim zahvatima poput liposukcije i abderoplastike.

Je li postupak prikladan i za muškarce?

Postupak je također prikladan za muškarce i zapravo je prilično uobičajen. Radi li se o ginekomastiji , gdje se povećane muške grudi intervencijom smanjuju na normalnu veličinu. Cilj operacije kod muškaraca je uklanjanje viška masnog ili žljezdanog tkiva kako bi se postigla ravnija i čvršća prsa. Višak masnoće se isisava kroz sićušne cjevčice – kanile (postupkom liposukcije), a umnoženo žljezdano tkivo se izrezuje. Po potrebi, radi boljeg izgleda, kirurg će pomaknuti bradavicu i zatvoriti rezove šavovima.

Mogu li sama odabrati veličinu grudi?

Važno je imati otvoren razgovor sa svojim kirurgom o željenoj konačnoj veličini grudi kako bi on ili ona znali koliko tkiva treba ukloniti tijekom postupka. Međutim, nitko ne može jamčiti da će konačni rezultat biti točno ona veličina koju ste odabrali.
Dvije ključne mjere pri odabiru veličine grudi su: udaljenost od dna dojke (inframamarnog nabora) do bradavice i od bradavice do dna vrata (sternalni urez). U većini slučajeva preporučeni razmak između pregiba i bradavice je 11-14 cm, a razmak između bradavice i ureza trebao bi biti oko 19-21 cm. Slijedeći ove proporcije, naramenice grudnjaka više vam se neće urezati u ramena, a grudi će vam biti centrirane.

Imajte na umu da su skromne promjene bolje od ekstrema. Količina tkiva koju treba ukloniti obrnuto je proporcionalna količini smanjenja grudi. Što se više ukloni, dojka će biti manja.

Powered by Aestetica Web Design © 2024