Excimer Laser estetska kirurgija

Smanjenje grudi – operacija za bolju proporciju i estetski izgled

Imati ljepše grudi ne znači uvijek imati veće grudi. Sve je u obliku i proporciji, a vješt estetski kirurg može poboljšati oboje korištenjem tehnika smanjenja grudi prilagođenih jedinstvenim potrebama pacijentice.

Što je operacija smanjenja grudi?

Smanjenje grudi je estetski kirurški zahvat kojim se smanjuju veličina i težina velikih, teških grudi, čime se pomaže stvoriti estetski ugodniju konturu grudi koja je bolje proporcionalna tijelu pacijentice. Uklanjanjem viška tkiva dojke, masnoće i opuštene, rastegnute kože, estetski kirurg može ne samo učiniti grudi manjim, lakšim i čvršćim, već i poboljšati simetriju grudi i eliminirati opuštenost.

Dok mnoge pacijentice odabiru smanjenje grudi kako bi ublažile fizičke simptome kao što su bolovi u leđima, vratu ili ramenima , brazde u ramenima ili nelagoda tijekom vježbanja, ne smiju se zanemariti kozmetičke prednosti smanjenja grudi:

  • Vaše grudi će biti podignute i čvršće, što će vam pomoći da izgledate mlađe
  • Grudnjaci će vam pristajati udobnije i privlačnije
  • Uz bolje proporcionalne grudi, vaša će cjelokupna silueta biti uravnoteženija i privlačnija
  • Istegnute areole i/ili velike bradavice mogu se smanjiti tijekom istog postupka, što vam pomaže da izgledate bolje u odjeći i izvan nje
  • Kupaći kostimi, sportski grudnjaci i pripijena odjeća izgledat će i osjećati se bolje, što će vam pomoći povećati samopouzdanje tijekom aktivnosti

Odabir estetskog kirurga

Ako razmišljate o smanjenju grudi,  odabir estetskog kirurga  najvažnija je odluka koju ćete donijeti. Dok neki u području plastične kirurgije smanjenje grudi smatraju rekonstruktivnim zahvatom, pacijentov cilj rijetko je samo ispravljanje fizičkih simptoma bez razmatranja estetskih poboljšanja. Trebali biste biti sigurni da vaš estetski kirurg može smanjiti vaše grudi na odgovarajuću veličinu kako bi ublažio bilo kakvu nelagodu uzrokovanu velikim grudima i stvorio ljepši oblik grudi koji izgleda prirodno uz vaše tijelo.

Kad posjećujete potencijalnog kirurga, raspitajte se koliko često on/ona obavlja operaciju smanjenja grudi i koliko je ukupno zahvata taj kirurg napravio. Pregledajte  fotografije prije i poslije , ne samo na web stranici kirurga, već i tijekom konzultacija, obraćajući veliku pozornost na rezultate pacijenata čije fotografije “prije” izgledaju slično vama i čije grudi na fotografijama “poslije” vama izgledaju dobro—ovo pomoći će vam razumjeti estetski stil estetskog kirurga, koji će imati značajnu ulogu u tome kako će vaše grudi izgledati nakon operacije.

Vaša sigurnost i rezultati su previše važni. Većina estetskih kirurga nudi opcije financiranja kako bi pacijentima pomogli u proračunu troškova postupka.

Mogućnosti smanjenja grudi

Estetski kirurzi mogu koristiti jednu od nekoliko različitih kirurških tehnika pri izvođenju smanjenja grudi; koju tehniku ​​će kirurg koristiti za pojedinog pacijenta ovisi o pacijentovoj postojećoj anatomiji dojke, vrsti i količini tkiva koje treba ukloniti i pacijentovom željenom ishodu.

Liposukcija za smanjenje grudi

U određenim slučajevima smanjenje grudi može se izvesti samo liposukcijom .

Prednosti liposukcije za smanjenje grudi su kraći, manje invazivni zahvat, praktički nevidljivi ožiljci na grudima i trajni rezultati. Međutim, ova tehnika će samo kod određenih pacijenata postići optimalne rezultate. Najbolji kandidati su oni koji trebaju ili žele blago do umjereno smanjenje veličine grudi, imaju dobru elastičnost kože i malo ili nimalo opuštenosti za korekciju , i čiji je višak grudi u velikoj mjeri posljedica viška masnog tkiva.

Ako imate opuštene, asimetrične grudi, istegnutu kožu ili veću količinu tkiva za uklanjanje, jedna od sljedećih tehnika smanjivanja grudi će vam vjerojatno najviše koristiti.

Vertikalno ili “Lollipop” smanjenje grudi

Pacijentice kojima je potrebno umjereno smanjenje veličine grudi i koje imaju primjetnije opuštanje često su dobri kandidati za okomito smanjenje grudi. To uključuje dva mjesta reza: jedan je oko ruba areole, a drugi rez ide okomito od dna areole do inframamarnog nabora ili nabora ispod dojke. Ovaj uzorak reza omogućuje estetskom kirurgu uklanjanje viška masnoće, kože i tkiva dojke, preoblikovanje nove manje dojke iznutra i podizanje dojke u mlađahniji položaj.

Dok okomito smanjenje grudi ostavlja neke ožiljke na grudima, oni su ograničeni na područje ispod bradavice i stoga se mogu lako sakriti ispod grudnjaka ili gornjeg dijela bikinija.

Obrnuto T ili “sidro” smanjenje grudi

Smanjenje grudi u obrnutom obliku slova T uključuje 3 reza: jedan oko ruba areole, jedan okomito od areole do grudnog nabora i jedan duž nabora ispod dojke. Budući da ova tehnika omogućuje maksimalni stupanj uklanjanja i preoblikovanja tkiva, estetski kirurzi će obično koristiti ovaj pristup ako pacijent treba značajnije smanjenje veličine grudi i/ili ima značajno opuštanje ili asimetriju koju treba ispraviti.

Ožiljci koji nastaju smanjenjem dojke u obliku obrnutog slova T ili sidrom slični su onima od okomitog smanjenja, s jednim dodatnim, tankim ožiljkom koji se proteže duž nabora ispod dojke. Uz odgovarajuću njegu, ožiljci obično znatno izblijede tijekom prvih godinu dana nakon operacije i lako ih je sakriti odjećom, čak i gornjim dijelom bikinija.

Operacija smanjenja grudi i oporavak

Kirurški zahvat smanjenja grudi obično se izvodi kao ambulantni zahvat uz opću anesteziju ili intravensku sedaciju s lokalnom anestezijom. Nakon što napravite rezove pomoću jedne od gore opisanih tehnika, vaš estetski kirurg će ukloniti višak tkiva dojke, masnoće i kože, pomičući kompleks bradavice/areole na višu, prema naprijed poziciju na prsima. Preostalo tkivo dojke i koža će se preoblikovati i zatvoriti rastvorljivim šavovima. Areole se također mogu smanjiti na proporcionalniju veličinu tijekom postupka.

Nakon što provedete kratko vrijeme na oporavku pod nadzorom, moći ćete otići kući istog dana da nastavite s oporavkom. Prsa će vam biti zavijena i možda ćete biti poslani kući u kirurškom grudnjaku. Možete očekivati ​​da ćete osjetiti znatnu bol prvih nekoliko dana nakon zahvata, a vaš estetski kirurg će vam propisati lijekove protiv bolova kako biste se osjećali ugodno tijekom ovog početnog razdoblja. Nježno stavljanje vrećica leda na zavoje također može pomoći u ublažavanju nelagode.

Količina vremena koja vam je potrebna za oporavak od smanjenja grudi ovisit će o vašoj prirodnoj brzini zacjeljivanja kao i opsegu izvršene operacije. Moći ćete ustati i hodati isti dan operacije, iako biste trebali imati odraslu osobu od povjerenja uz sebe tijekom prva 24 sata. Iako će vam možda biti dopušteno tuširati se nekoliko dana nakon operacije, vjerojatno će vam trebati pomoć pri odijevanju, jer u početku nećete imati puni raspon pokreta u prsima i ramenima.

Većina pacijenata osjeća se spremnom za vožnju i povratak na radni stol u roku od 1 tjedna, nakon što više ne uzimaju propisane lijekove protiv bolova. Vaš estetski kirurg vjerojatno će vam dati da pričekate najmanje 3 do 4 tjedna prije nego što nastavite s vježbanjem osim hodanja; ovo pomaže da vaši rezovi pravilno zacijele. Neophodno je pratiti aktivnosti svog estetskog kirurga nakon smanjenja grudi.

Život nakon smanjenja grudi

Budući da istovremeno ublažava fizičku i emocionalnu nelagodu te poboljšava izgled pacijentice, smanjenje grudi može biti jedan od najzahvalnijih zahvata estetske kirurgije. Pacijenti bilježe povećanje samopouzdanja kao i obnovljeni osjećaj slobode da nose odjeću koju žele nositi i sudjeluju u fizičkim aktivnostima koje su prije izbjegavali.

Iako mnoge pacijentice osjete trenutno olakšanje od bolova u leđima i ramenima nakon smanjenja grudi, važno je razumjeti da će trebati neko vrijeme dok se vaši konačni rezultati ne shvate. Otok, bol i trnci tipični su nakon smanjenja grudi, tako da je vaš novi manje grudi mogu izgledati malo veće nego što ste očekivali dok je prisutno početno oticanje. Osim toga, grudi često zacjeljuju različitom brzinom, tako da možete primijetiti neku asimetriju tijekom prvih nekoliko mjeseci oporavka.

Nakon otprilike 2-3 mjeseca vaši će konačni rezultati biti više-manje na mjestu i s povjerenjem možete kupovati nove grudnjake. Međutim, možete primijetiti suptilne promjene u prvih 6 do 12 mjeseci.

Hoće li rezultati smanjenja grudi trajati?

Nakon smanjenja grudi, možete očekivati ​​da ćete cijeli život uživati ​​u manjim, lakšim grudima, sve dok održavate stabilnu težinu i nemate više djece. Međutim, ništa ne može zaustaviti normalan proces starenja. Na kraju će vaše grudi vjerojatno opet početi opadati, iako ne toliko ozbiljno kao što su mogle biti prije smanjenja grudi.

Također, buduće trudnoće će vjerojatno promijeniti oblik, veličinu i izgled vaših grudi, moguće poništavajući neke od pozitivnih promjena učinjenih tijekom smanjenja grudi. Ako planirate imati više djece, razgovarajte sa svojim estetskim kirurgom. On ili ona vam mogu pomoći odvagnuti prednosti i nedostatke operacije sada ili čekanja dok ne završite s rađanjem djece.

Ako imate pitanja o smanjenju grudi ili razmišljate o operaciji, savjetujemo vam da se posavjetujete s certificiranim estetskim kirurgom koji vam može pomoći da saznate više o tome kako bi vam ovaj postupak mogao pomoći.

Powered by Aestetica Web Design © 2024