plastična kirurgija

Skriveni troškovi estetske kirurgije: Na koje stvari obratiti pozornost

Razmišljate li o estetskoj kirurgiji u Hrvatskoj? Sa svojim prekrasnim obalama, pristupačnim cijenama te renomiranim klinikama i kirurzima, Hrvatska je postala popularno odredište medicinskog turizma. Međutim, prije nego što rezervirate svoj let, morate uzeti u obzir važne čimbenike kako biste osigurali siguran i uspješan postupak. U ovom članku ćemo govoriti o svemu što trebate znati prije nego što se podvrgnete estetskoj kirurgiji u Hrvatskoj.

Skriveni troškovi iznad početne cijene

Možda se čini da je estetska kirurgija u Hrvatskoj pristupačnija nego u mnogim drugim zemljama, ali postoji nekoliko skrivenih troškova povezanih s zahvatom koje pacijenti često zanemaruju. Ovi troškovi uključuju putne troškove, troškove smještaja, prijeoperacijsku i postoperativnu njegu, lijekove i druge nepredviđene troškove. Troškovi putovanja u Hrvatsku, uključujući zrakoplovne karte i kopneni prijevoz, mogu se brzo zbrojiti. Pacijenti također moraju uzeti u obzir troškove smještaja, koji mogu biti prilično visoki u popularnim turističkim odredištima. Osim toga, pacijenti trebaju uzeti u obzir troškove prije-operativne i postoperativne njege, kao što su krvne slike, slikovne pretrage i fizikalna terapija. Lijekovi su još jedan trošak koji se može povećati, osobito ako su pacijentu potrebni lijekovi protiv bolova.

Dr. Damir Eljuga, renomirani plastični kirurg i osnivač Poliklinike Eljuga u Zagrebu, naglašava kako pacijenti moraju pažljivo razmotriti sve troškove estetske kirurgije, uključujući i skrivene troškove koji možda nisu odmah vidljivi. Prema njegovim riječima, “Važno je razumjeti da je početna cijena operacije samo početna točka. Pacijenti trebaju uračunati sve dodatne troškove povezane s zahvatom, uključujući putne troškove, smještaj, prijeoperativnu i postoperativnu njegu te lijekove. “

Dr. Eljuga napominje da putni troškovi mogu biti značajni, posebno za pacijente koji putuju izvan Hrvatske. Pacijenti trebaju uzeti u obzir zrakoplovne karte, kopneni prijevoz i druge troškove povezane s putovanjem, poput obroka i viza. Troškovi smještaja također mogu biti visoki, osobito u popularnim turističkim odredištima, pa bi pacijenti trebali proračunati u skladu s tim.

Osim toga, pacijenti također trebaju uzeti u obzir troškove povezane s prijeoperativnom i postoperativnom njegom. To može uključivati krvne pretrage, slikovne pretrage i fizikalnu terapiju, što se može brzo zbrojiti. Lijekovi, uključujući lijekove protiv bolova, također mogu biti značajan trošak, a pacijenti bi trebali biti svjesni tih troškova kada planiraju proračun za svoj postupak.

Dr. Eljuga ističe kako je važno uzeti u obzir sve troškove estetske kirurgije u Hrvatskoj, a ne samo početnu cijenu. Pacijenti bi trebali surađivati sa svojim kirurgom i pomoćnim osobljem kako bi u potpunosti razumjeli uključene troškove i osigurali da su spremni za sve troškove povezane s njihovim zahvatom.

Rizik od neuspjelih operacija

U Hrvatskoj se posljednjih godina bilježi porast broja neuspjelih operacija, što može rezultirati daljnjim korektivnim operacijama, komplikacijama i dodatnim troškovima. Pacijenti moraju odabrati ugledne i iskusne kirurge i klinike kako bi te rizike sveli na minimum. Pacijenti bi trebali provesti temeljito istraživanje o potencijalnim kirurzima i klinikama, tražeći certifikaciju odbora i dokazanu evidenciju uspješnih operacija. Pacijenti bi također trebali tražiti da vide fotografije prethodnih pacijenata prije i poslije i pročitati online recenzije.

Prema riječima dr. Damira Eljuge, neuspjele operacije rizik su uz svaki estetski zahvat, neovisno o zemlji u kojoj se zahvat izvodi. Međutim, pacijenti u Hrvatskoj taj rizik mogu minimizirati odabirom renomiranih i iskusnih kirurga i klinika. Naglasio je važnost provođenja temeljitog istraživanja prije odabira kirurga ili klinike.

Dr. Eljuga preporuča pacijentima da potraže potvrdu odbora i da provjere kirurgovu evidenciju uspješnih operacija. Pacijenti bi također trebali tražiti da vide fotografije prethodnih pacijenata prije i poslije te pročitati online recenzije. Također savjetuje pacijentima da imaju realna očekivanja i da otvoreno komuniciraju s kirurgom o svojim ciljevima i brigama. To može pomoći da se osigura da je pacijent dobar kandidat za postupak i da kirurg jasno razumije željeni ishod pacijenta.

Osim toga, dr. Eljuga podsjeća pacijente da do komplikacija može doći i kod najiskusnijih kirurga te da pacijenti trebaju biti svjesni rizika i mogućih komplikacija povezanih s odabranim zahvatom. Važno je pažljivo slijediti postoperativne upute kako biste smanjili rizik od komplikacija i pospješili zacjeljivanje.

Utjecaj na mentalno zdravlje

Pacijenti se često podvrgavaju estetskim operacijama u nadi da će poboljšati svoje samopoštovanje i samopouzdanje. Međutim, mogu postojati i negativni psihološki učinci, kao što su anksioznost, depresija i tjelesna dismorfija. Pacijenti bi trebali biti svjesni ovih mogućih rizika i potražiti odgovarajuće savjetovanje i podršku prije i nakon zahvata. Stručnjaci za mentalno zdravlje mogu pomoći pacijentima da upravljaju svojim očekivanjima i da se nose sa svim negativnim osjećajima koje mogu doživjeti nakon operacije.

Dr. Damir Eljuga objašnjava, “Važno je da pacijenti razumiju potencijalni utjecaj koji estetska kirurgija može imati na njihovo mentalno zdravlje.” Estetska kirurgija može imati pozitivan učinak na samopouzdanje pacijenta, ali također može dovesti do nerealnih očekivanja i negativnih osjećaja o vlastitom izgledu. Pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih rizika i prije i nakon zahvata potražiti pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Također je važno imati realno razumijevanje rezultata koji se mogu postići estetskom kirurgijom. Nekim pacijentima može biti potrebno dodatno savjetovanje ili terapija za rješavanje bilo kakvih psiholoških problema koji se pojave nakon operacije. On naglašava da pacijenti trebaju biti spremni na emocionalni učinak estetske kirurgije i potražiti odgovarajuću podršku kako bi rizik od negativnih psiholoških učinaka sveli na minimum.

Vrijeme oporavka i izgubljena produktivnost

Jedan od skrivenih troškova povezanih s estetskom kirurgijom u Hrvatskoj je značajno vrijeme potrebno za oporavak nakon operacije. Ovisno o vrsti postupka, oporavak može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana ili čak mjeseci.

Dugoročni troškovi održavanja

Još jedan skriveni trošak estetske kirurgije u Hrvatskoj je kontinuirano održavanje i njega potrebna za održavanje željenih rezultata. Iako početni kirurški zahvat može biti skup, pacijenti također trebaju uzeti u obzir dugoročne troškove održavanja svog novog izgleda. To može uključivati naknadne preglede, postupke korekcije i dodatne proizvode ili tretmane za poboljšanje ili održavanje rezultata. Pacijenti bi trebali biti svjesni ovih dugoročnih troškova i planirati u skladu s tim.

Dr. Eljuga napominje kako je bitno da pacijenti shvate da estetska kirurgija nije jednokratni trošak, već je za održavanje željenih rezultata potrebno dugotrajno održavanje. Pacijenti bi trebali biti spremni obvezati se na plan održavanja koji može uključivati kontrolne preglede, redovite preglede i dodatne tretmane za poboljšanje ili održavanje rezultata operacije. On predlaže da pacijenti zajedno sa svojim kirurgom razviju dugoročni plan održavanja koji je prilagođen njihovim individualnim potrebama i ciljevima. Ovaj plan treba uzeti u obzir vrstu postupka, dob pacijenta i sve druge čimbenike koji mogu utjecati na dugotrajnost rezultata. Pacijenti također trebaju biti svjesni da u nekim slučajevima mogu biti potrebni revizijski kirurški zahvati te da bi trošak tih postupaka trebao biti uračunat u njihov dugoročni proračun. Budući proaktivnim i planirajući dugoročne troškove estetske kirurgije, pacijenti mogu osigurati da mogu uživati u prednostima svog postupka godinama koje dolaze.

Odabir pravog kirurga i klinike u Hrvatskoj

Odabir renomiranog i iskusnog kirurga i klinike ključan je za osiguravanje sigurnog i uspješnog postupka. Pacijenti bi trebali provesti temeljita istraživanja i odabrati kirurga i kliniku s dokazanim iskustvom. To može uključivati čitanje recenzija i svjedočanstava, provjeru kirurgovih vjerodajnica i iskustva te osobni posjet klinici kako bi se osiguralo da zadovoljava njihove standarde. Pacijenti bi također trebali osigurati da su kirurg i klinika koju odaberu specijalizirani za određeni postupak za koji su zainteresirani i da imaju evidenciju uspjeha.

Preoperativna i postoperativna njega

Pravilna prije-operativna i postoperativna njega presudna je za osiguravanje glatkog i uspješnog oporavka od estetske kirurgije. Pacijenti bi trebali biti svjesni ovih zahtjeva i marljivo ih se pridržavati. To može uključivati izbjegavanje određenih lijekova, pripremu tijela za operaciju i slijeđenje određenog režima postoperativne njege. Pacijenti također trebaju biti svjesni svih ograničenja ili ograničenja tijekom razdoblja oporavka i pažljivo slijediti upute svog kirurga.

Komplikacije i nepredviđeni troškovi u Hrvatskoj

Unatoč svim mjerama opreza, tijekom i nakon zahvata još uvijek mogu nastati komplikacije. Pacijenti bi trebali biti svjesni ovih potencijalnih rizika i imati planove za nepredviđene situacije. To može uključivati izdvajanje dodatnih sredstava za neočekivane troškove, kao što su korektivne operacije ili komplikacije koje zahtijevaju dodatnu liječničku pomoć. Pacijenti također trebaju osigurati odgovarajuće osiguranje za pokrivanje svih nepredviđenih troškova koji mogu nastati.

Kulturne i jezične barijere

Pacijenti iz neeuropskih zemalja mogu se suočiti s kulturnim i jezičnim barijerama kada traže estetsku kirurgiju u Hrvatskoj. Važno je da pacijenti budu svjesni ovih mogućih prepreka i potraže pomoć od ugledne agencije za medicinski turizam ili prevoditelja. To može pomoći u osiguravanju jasne komunikacije s kirurgom i klinikom i spriječiti sve nesporazume ili komplikacije koje mogu nastati zbog kulturnih ili jezičnih razlika.

Dostupnost i kvaliteta usluga naknadne skrbi u Hrvatskoj

Usluge naknadne skrbi mogu se razlikovati u kvaliteti i dostupnosti između klinika i kirurga. Pacijenti bi trebali osigurati da klinika i kirurg koje odaberu nude opsežne i visokokvalitetne usluge naknadne skrbi. To može uključivati redovite preglede, pristup uslugama podrške i pomoć oko bilo kakvih problema koji se mogu pojaviti tijekom razdoblja oporavka. Pacijenti bi također trebali osigurati da su usluge naknadne skrbi uključene u početnu cijenu postupka i to uračunati u svoj proračun.

Dodatni troškovi vezani za određene klinike u Hrvatskoj

Neke klinike u Hrvatskoj mogu imati dodatne troškove povezane sa svojim uslugama. Pacijenti bi trebali biti svjesni tih troškova i uračunati ih u svoj proračun i proces donošenja odluka. To može uključivati naknade za konzultacije, naknadne preglede i druge usluge koje možda nisu uključene u početnu cijenu postupka. Pacijenti bi također trebali osigurati da su ti troškovi transparentni i jasno priopćeni unaprijed.

Estetska kirugija – Cijene u Hrvatskoj

Lice i vrat

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.0628.001,64
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.59312.002,46
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.39018.007,46
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.522 – 2.92019.002,01 – 22.000,74
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.124 – 2.39016.003,28 – 18.007,46
Sekundarna korekcija nosa3.186 – 3.71624.004,92 – 28.001,55
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.39018.007,46
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.1959.003,73
Korekcija ušiju – opća anestezija1.99115.001,19
Korekcija brade ugradnjom implantata2.39018.007,46
Korekcija brade osteotomijom3.31925.007,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.12416.003,28
Face Lifting3.849 – 4.24829.000,29 – 32.006,56
Mini lifting lica2.39018.007,46
Lifting obrva1.32810.005,82
Lifting obrva – opća anestezija1.99115.001,19
Lifting vrata2.39018.007,46
Lifting srednjeg dijela lica2.12416.003,28
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.32810.005,82
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.32810.005,82
Lipofiling lica1.328 – 2.655

10.005,82 – 20.004,10

Grudi

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Povećanje grudi – okrugli implantati Mentor4.11531.004,47
Povećanje grudi – anatomski implantati Mentor4.38033.001,11
Povećanje i podizanje grudi – okrugli implantati4.77936.007,38
Povećanje i podizanje grudi – anatomski implantati5.04438.004,02
Povećanje grudi vlastitim masnim tkivom5.04438.004,02
Podizanje grudi4.24832.006,56
Smanjenje grudi4.64635.005,29
Korekcija asimetrije grudi3.982 – 4.64630.002,38 – 35.005,29
Korekcija grudi po operaciji tumora3.319 – 5.30925.007,01 – 40.000,66
Korekcija veličine areola1.85914.006,64
Smanjenje muških grudi kirurška metoda3.98230.002,38
Smanjenje muških grudi VaserLipo2.78821.006,19
Uklanjanje fibrocističnih promjena u dojci1.062 – 1.5938.001,64 – 12.002,46

Tijelo

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Abdominoplastika5.04438.004,02
Abdominoplastika – VASERlipo jedna regija6.23847.000,21
Oblikovanje stražnjice vlastitim masnim tkivom5.97345.003,57
Kirurško podizanje stražnjice3.71728.005,74
Zatezanje nadlaktica (brahioplastika)3.31925.007,01
Kirurško zatezanje unutarnje strane natkoljenica4.64635.005,29
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – lokalna anestezija1.32810.005,82
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – opća anestezija1.99115.001,19
VASERlipo ultrazvučna liposukcija trbuha3.71728.005,74
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – veća regija (1)2.52219.002,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – manja regija (2)1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija dodatne regije(3)1.1959.003,73
Operacija hernije (kila ili bruh)2.39018.007,46

Mali kirurški zahvati

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Ekscizija madeža133 – 3991.002,09 – 3.006,27
Ekscizija madeža/tumora s rekonstrukcijom399 – 1.3283.006,27 – 10.005,82
Uklanjanje ksantelazme (jedna vjeđa)3322.501,45
Ekscizija ostalih promjena na koži199 – 7971.499,37 – 6.005,00
Kirurško uklanjanje tetovaža531 – 1.0624.000,82 – 8.001,64
Kirurška korekcija ožiljaka399 – 9303.006,27 – 7.007,09
Odstranjivanje uraslog nokta266 – 5312.004,18 – 4.000,82
Sindrom karpalnog kanala (cijena po ruci)797

6.005,00

Konzultacije

UslugaCijena (€)Cijena (kn)
Konzultacijski pregled sa specijalistom54406,86
Drugo mišljenje kirurga – konzultacijski pregled67504,81
Konzultacijski pregled s VECTRA 3D54406,86
Kontrola40301,38
PHD (patohistološka dijagnoza) – jedan uzorak80602,76
Imunohistokemijska analiza – jedan uzorak54406,86
Ekstirpacija tumora dojke107806,19
ONLINE konzultacije sa specijalistom (1)54406,86

Botox tretmani

1 Područje*160€ (1205,52 kn)
2 Područja*260€ (1958,97 kn)
3 Područja*330€ (2486,39 kn)
Dodatno malo područje**70€ (527,42 kn)

*Bore mrštilice, bore na čelu & bore smijalice oko očiju (Crow’s feet)
**Podizanje obrva (Brow lift), Gummy osmijeh, Dolje usmjereni kutovi usana, Naborana brada, Bore na nosu, Podizanje vrha nosa

Posebni Botox tretmani

Četvrtasta čeljust / Bruksizam330€ (2486,29 kn)
Turkey neck / Nefertiti podizanje kože vrata400€ (3013,8 kn)
Prekomjerno znojenje / Hiperhidroza400€ (3013,8 kn)
 

Dermalni fileri

Augmentacija usana 0.55ml210€ (1582,25 kn)
Augmentacija usana 1ml360€ (2712,42 kn)
Nazolabijalne linije 1ml360€ (2712,42 kn)
Marionetske linije 1ml360€ (2712,42 kn)
Augmentacija jagodica / obraza 1ml360€ (2712,42 kn)
Nekirurška korekcija nosa600€ (4520,7 kn)
Korekcija podočnjaka 1ml360€ (2712,42 kn)
Povećanje brade 1ml360€ (2712,42 kn)
Oblikovanje linije čeljusti 1ml360€ (2712,42 kn)
Popunjavanje pušačkih perioralnih linija 1ml360€ (2712,42 kn)
Pomlađivanje ruku Radiesse 1.5ml420€ (3164,49 kn)
Korekcija / Razgrađivanje filera (Hijaluronidaza)130€ (979,49 kn)
Profhilo (1 tretman – 2ml)270€ (2034,32 kn)
Profhilo (2 tretmana – 4ml )540€ (4068,63 kn)
Viscoderm Hydrobooster 1.1ml200€ (1506,9 kn)
Neauvia Hydro Deluxe skinbooster 2.5ml240€ (1808,28 kn)
Dermalni filer – 2ml660€ (4972,77 kn)
Dermalni filer – 3ml930€ (7007,09 kn)

Powered by Aestetica Web Design © 2024