rinoplastika operacija nosa

Silikon u implantatima za grudi: prednosti, rizici i sigurnost

Implantati za grudi, često koriste silikon kao materijal za punjenje, a u ovom članku ćemo istražiti njihove prednosti, rizike, sigurnost i druge značajne informacije koje bi žene trebale znati prije odluke o ovom postupku.

Silikon je polimer s brojnom primjenom u proizvodima za osobnu njegu i kirurškim implantatima. Može se naći u tekućem, gelu ili čvrstom obliku poput gume. 

Implantati za grudi koriste se u povećanju grudi i mogu se postaviti ispod ili preko mišića. Također se koriste u rekonstrukciji dojke nakon mastektomijeponovno stvoriti brežuljak dojke. Implantati su silikonske vrećice ispunjene ili sterilnom slanom vodom (fiziološkom otopinom) ili silikonskim gelom.

Saznajte više o prednostima silikona, upotrebi u implantatima za dojke , rizicima i sigurnosti.

Prednosti

Silikon se sastoji od silicija, kisika i drugih elemenata, obično ugljika i vodika. Silikon ima mnoge prednosti, uključujući: 

 • Stabilan na visokim temperaturama
 • Otporan na starenje
 • Otporan na sunčevu svjetlost
 • Otporan na vlagu
 • Otporan na ekstremne temperature
 • Mekana konzistencija (osjećaj je poput prirodne dojke kada se koristi u implantatima)
 • Manje mreškanja u usporedbi s fiziološkim implantatima
 • Kohezivan (zadržava oblik čak i kod curenja)

Silikonski implantati za grudi

Najpoznatija upotreba silikona je kao implantat za grudi za operacije grudi. Prsni implantati su medicinski uređaji koji se ugrađuju ispod tkiva dojke ili mišića prsnog koša kako bi se povećala veličina grudi ( povećanje grudi ) ili pomogla rekonstrukcija dojke nakon mastektomije.

Određivanje veličine silikonskih implantata za grudi

Veličina ovisi o vašem tipu tijela i željenim rezultatima. Kada razgovarate o veličini implantata , vaš plastični kirurg će procijeniti mnoge čimbenike, uključujući: 

 • Promjer : širina vaše prsne šupljine. Ovo mjerenje pomaže kirurgu odrediti trebate li uski, srednji ili široki implantat.
 • Projekcija (silueta) : Projekcija znači koliko implant strši prema naprijed. Kirurg će odlučiti o niskom, srednjem ili visokom profilu na temelju vašeg željenog ishoda.
 • Volumen : Količina tekućine potrebna u svakom implantatu za postizanje željenog rezultata. Ova količina se naziva mililitri ili cc (kubični centilitri). Silikonski implantati obično dolaze od 100-800 cc. Najčešća veličina je 300-400 cc. 

Tradicionalni silikonski gel može uzrokovati tiho, sporo curenje, koje je moguće otkriti samo  magnetskom rezonancijom (MRI) . “Gummy bear” implantati su noviji silikonski implantati koji su vrlo kohezivni. Zadržat će svoj oblik i neće curiti, čak i ako dođe do puknuća. 

Za pacijentice s implantatima grudi punjenim silikonskim gelom, MRI se preporučuje svakih pet do šest godina nakon implantacije i svake dvije godine nakon toga. MRI prikazuje tihu rupturu koja predstavlja curenje silikona iz implantata u tkivo oko implantata. Ova preporuka također uključuje implantate gumenog medvjedića jer MRI može otkriti puknuće vanjske ljuske. 

Puknuće silikonskog implantata

Puknuti silikonski implantat za grudi može održati svoju kohezivnost godinama prije nego što se otkrije. Može proći neotkriveno (tiho), ali također može uzrokovati kvržice u dojkama, bol, promjene oblika dojki ili kapsularnu kontrakturu (komplikacija implantata u dojkama). 

Rizici

Rizici za silikonske i slane implantate dojke su slični. Oni uključuju: 

 • Kapsularna kontraktura(ožiljno tkivo koje se formira oko implantata, stvarajući kapsulu)
 • Bol u dojci
 • Infekcija (rijetko)
 • Utrnulost u bradavici
 • Curenje ili puknuće implantata
 • Neželjeni estetski (izgled) rezultati i reoperacija
 • Bolest grudnog implantata 

Za ispravljanje nekih od ovih komplikacija može biti potrebna dodatna operacija. Uprava za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) napominje da implantati grudi nisu predviđeni da traju cijeli život i što ih duže imate, to je vjerojatnije da će vam trebati operacija za njihovo uklanjanje ili zamjenu. 9 Većina fizioloških implantata traje 10 do 20 godina prije nego što ih je potrebno zamijeniti. 

Anaplastični limfom velikih stanica povezan s implantatom dojke (BIA-ALCL)

Anaplastični limfom velikih stanica povezan s implantatom dojke (BIA-ALCL) , rak koji utječe na imunološki sustav, vrlo je rijedak rizik od silikona. Tipično, kada se javlja kod silikonskih implantata za dojke, obično je u ožiljnom tkivu ili tekućini oko implantata. Međutim, u nekim slučajevima se širi tijelom. 

Sigurnost

FDA je 2011. objavila ažuriranu sigurnost i rekla da su silikonski gel implantati za grudi relativno sigurni kada se koriste kako je označeno. 13  Izjavili su da “ne postoji očita povezanost između implantata za grudi punjenih silikonskim gelom i bolesti vezivnog tkiva, raka dojke ili reproduktivnih problema.” 

U tijeku su studije za nastavak praćenja sigurnosnih rizika. Godine 2019. FDA je dala preporuke za povećanje sigurnosti silikonskih implantata uključujući: 

 • Bolje označavanje proizvoda s uokvirenim upozorenjem za informiranje pacijenata o značajnim rizicima implantata za grudi
 • Ažurirane preporuke za pregled rupture implantata dojke punjenih silikonskim gelom
 • Popis za provjeru odluka pacijenata
 • Opis materijala i kemikalija korištenih u implantatima za dojke
 • Kartice uređaja za pacijente

Jedna recenzija iz 2016. objavljena u  Annals of Internal Medicine zaključila je: “Dokazi ostaju neuvjerljivi o bilo kakvoj povezanosti između implantata silikonskog gela i dugoročnih zdravstvenih ishoda. Potrebni su bolji dokazi iz postojećih velikih studija, koji se mogu ponovno analizirati kako bi se razjasnila snaga povezanosti između implantata od silikonskog gela i zdravstvenih ishoda”. 

Silikon je tvar koja dolazi u obliku tekućine, gela ili gume. Koristi se u implantatima grudi tijekom augmentacije ili rekonstruktivne kirurgije. Svi implantati za grudi imaju silikonsku vrećicu, neki sadrže fiziološku otopinu (slanu vodu), dok su drugi napunjeni silikonom. 

Silikonski implantati poznati su po svojoj mekoći na dodir, što je prednost jer su na dodir sličniji pravom tkivu dojke. Također imaju manje mreškanja pod kožom od implantata s fiziološkom otopinom. 

Općenito, FDA je silikonske implantate smatrala sigurnima. Međutim, postoje čimbenici rizika uključujući bol u dojkama, smanjeni osjet bradavica, loše kozmetičke rezultate i još mnogo toga. Većina fizioloških implantata traje 10-20 godina prije nego što ih je potrebno zamijeniti.

Odluka o povećanju ili rekonstrukciji grudi velike su odluke koje zahtijevaju mnogo izbora, uključujući i vrstu implantata za grudi. Fiziološka otopina je popularan izbor jer mnogi ljudi kažu da izgledaju i na dodir više podsjećaju na prirodne dojke.

Ako razmišljate o implantatima, razgovarajte s plastičnim kirurgom koji je specijaliziran za operacije grudi. Mogu vam pokazati različite implantate i fotografije prije i poslije. To će vam dati bolju ideju o tome što bi moglo najbolje odgovarati vašem tipu tijela i željenim rezultatima.

Koliko traju silikonski implantati za dojke?

Tipični životni vijek implantata za grudi kreće se od 10 do 20 godina. Kada implantat procuri, pomakne se ili ne izgleda dobro, morat ćete ga kirurški zamijeniti ili ukloniti. 

Osjećaju li se silikonski implantati za dojke kao prirodne grudi?

Mnoge su žene primijetile da su silikonski implantati najmekša vrsta implantata koji im pomaže da se osjećaju i izgledaju kao prirodnije tkivo dojke.

Koja je najčešća veličina silikonskih implantata za dojke?

Silikonski implantati obično dolaze od 100-800 cc. Najčešća veličina silikonskih implantata je 300-400 cc. Za svakih 150-200 cc većina marki implantata povećat će veličinu košarice grudnjaka za jedan i pol.

Powered by Aestetica Web Design © 2024