rinoplastika

Savjeti za brži oporavak od bolova nakon liposukcije

Liposukcija je tražena estetska procedura koja pomaže u uklanjanju masnoća s tijela. Međutim, nakon zahvata možete iskusiti bol i nelagodu. Saznajte kako ublažiti bolove nakon liposukcije i brzo se oporaviti uz pomoć kompresijske odjeće i lijekova protiv bolova.

Kako popularnost liposukcije nastavlja rasti, važno je razumjeti proces oporavka nakon zahvata. Dr. Nikola Milojević iz Zagreba, renomirani stručnjak estetske kirurgije, nudi vrijedne uvide u proces oporavka koji se mogu razlikovati od konvencionalnog shvaćanja istog. Dr. Milojević ističe značaj laganih tjelesnih aktivnosti, poput hodanja, u sprječavanju zgrušavanja krvi nakon liposukcije. Dodatno, on baca svjetlo na razlike između intravenske sedacije i opće anestezije, koje imaju različite učinke na brzinu oporavka. S dugogodišnjim iskustvom dr. Milojević nudi novi pogled na proces oporavka, razbija uobičajene mitove i daje stručne savjete za nesmetan oporavak. 

Bolovi nakon liposukcije

Nakon liposukcije dobit ćete niz postoperativnih uputa. Vrsta anestezije i količina koja se koristi određuju razinu boli tijekom prvih nekoliko dana nakon liposukcije.

Liposukcija koja se izvodi intravenskom (IV) sedacijom rezultira manjom postoperativnom boli i rijetko zahtijeva druge lijekove osim Tylenola (acetaminofen).

Što očekivati

Liposukcija, koja se naziva sukcijska lipektomija, lipoplastika, liposkulptura ili jednostavno lipo. Neke stvari koje biste trebali očekivati ​​o boli nakon liposukcije i upravljanju boli su:

 • Bolovi su najintenzivniji dva do četiri dana nakon zahvata.
 • Osjetljivost i bol su tipični, ali će s vremenom nestati.
 • Dobit ćete kompresijsku odjeću za smanjenje oteklina, pružanje potpore i ublažavanje boli u području liposukcije.
 • Kompresijski zavoji ne bi trebali biti dovoljno čvrsti da bi smanjili protok krvi.
 • Imat ćete gubitak osjeta u tom području, stoga nemojte koristiti toplinu ili led na tom području jer to može dovesti do opeklina ili ozeblina.

“Bol je uobičajeno iskustvo nakon bilo kojeg kirurškog zahvata, uključujući liposukciju. Međutim, razina boli i trajanje mogu varirati ovisno o vrsti anestezije koja se koristi tijekom operacije. Po mom iskustvu, ‘liposukcija izvedena pod intravenskom (IV) sedacijom daje rezultate kod manje postoperativne boli i rijetko zahtijeva druge lijekove osim Tylenola (acetaminofen).'”, kaže dr. Nikola Milojević iz Zagreba.

Dr. Milojević nastavlja objašnjavajući da je “bol obično najintenzivnija dva do četiri dana nakon zahvata, a osjetljivost i bol su tipični, ali će s vremenom nestati. Kako bi kontrolirali bol nakon liposukcije, pacijenti bi trebali očekivati da dobiju kompresijsko rublje za smanjenje otekline, pružanje potpore i ublažavanje boli u području liposukcije. Međutim, važno je napomenuti da kompresijski zavoji ne smiju biti dovoljno čvrsti da smanje protok krvi. Osim toga, pacijenti mogu doživjeti gubitak osjeta na tom području, pa bi trebali nemojte koristiti toplinu ili led na tom području jer to može dovesti do opeklina ili ozeblina.”

Dr. Milojević ističe važnost strogog pridržavanja postoperativnih uputa i savjetovanja s certificiranim plastičnim kirurgom kako bi se osigurao najsigurniji i najučinkovitiji oporavak nakon liposukcije. U Hrvatskoj, kao iu drugim zemljama, ključno je potražiti kvalificiranog plastičnog kirurga koji ima iskustva u postupcima liposukcije i može pružiti personaliziranu skrb za pojedinačne potrebe svakog pacijenta.

Lijekovi i dodaci prehrani

Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom o lijekovima – i na recept i bez recepta – i svim dodacima koje biste mogli uzimati kako biste vidjeli postoje li posebne upute kojih biste se trebali pridržavati.

 • Razgovor o lijekovima protiv bolova sa svojim liječnikom može osigurati da dobijete odgovarajuće lijekove i da znate kako ih koristiti.
 • Možda ćete morati izbjegavati nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) kao što su aspirin , Motrin/Advil (ibuprofen) i Aleve (naproksen) prije liposukcije jer ti lijekovi mogu ometati zgrušavanje krvi.
 • Također biste trebali izbjegavati nesteroidne protuupalne lijekove prva dva tjedna nakon liposukcije.
 • Dodatke koji se izdaju bez recepta, osobito vitamin E , također treba izbjegavati jer mogu usporiti zgrušavanje krvi.
  Nemojte isprobavati nove lijekove ili dodatke prehrani dok se oporavljate.

“Naglasio bi važnost razgovora sa svojim liječnikom o lijekovima i dodacima prehrani prije nego što se podvrgnete bilo kakvom kirurškom zahvatu, uključujući liposukciju. Ključno je dati svom liječniku detaljan popis svih lijekova – i na recept i preko -na šalteru—i sve suplemente koje možda uzimate da vidimo ima li kakvih posebnih uputa kojih bi se trebali pridržavati“, kaže dr. Nikola Milojević iz Zagreba.

Dr. Milojević dodaje: “Razgovor o lijekovima protiv bolova sa svojim liječnikom može osigurati da dobijete prave lijekove i da znate kako ih koristiti. Možda ćete morati izbjegavati nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) kao što su aspirin, ibuprofen i  naproksen, prije liposukcije jer ti lijekovi mogu ometati zgrušavanje krvi. Također biste trebali izbjegavati nesteroidne protuupalne lijekove prva dva tjedna nakon liposukcije. Dodatke koji se izdaju bez recepta, osobito vitamin E, također treba izbjegavati jer mogu usporiti krv zgrušavanje. Ključno je ne isprobavati nove lijekove ili dodatke prehrani dok se oporavljate.”

Oporavak nakon liposukcije

Većina oteklina i boli nakon liposukcije posljedica je zaostalog anestetika korištenog tijekom postupka koji ostaje pod kožom. Vrijeme i korištenje kompresijske odjeće omogućuju drenažu anestetika.

Nakon liposukcije preporučujemo vam laganu tjelesnu aktivnost kao što je hodanje, što pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka u nogama. Naporne aktivnosti treba izbjegavati mjesec dana.

Ako ste imali intravenoznu sedaciju, brže ćete se vratiti normalnom rasporedu rada nego da ste bili pod općom anestezijom.

Liposukcija s općom anestezijom obično ima veću učestalost mučnine , povraćanja i zimice i obično zahtijeva lijekove na recept za ublažavanje boli.

Vjerojatno ćete imati bolove tjednima nakon operacije. Međutim, ako osjetite jaku bol ili ako bol traje dulje nego što mislite da bi trebala, obratite se svom liječniku.

Prema riječima dr. Nikole Milojevića iz Zagreba, oporavak nakon liposukcije može varirati ovisno o vrsti anestezije koja se koristi tijekom zahvata. “Većina oteklina i bolova nakon liposukcije posljedica je zaostatka anestetika korištenog tijekom zahvata koji je ostao pod kožom. Važno je nositi kompresivno rublje kako bi se omogućila drenaža anestetika i smanjio otok”, objašnjava dr. Milojević.

Što se tiče tjelesne aktivnosti, dr. Milojević preporučuje lagano hodanje kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka u nogama. Međutim, potrebno je izbjegavati naporne aktivnosti najmanje mjesec dana nakon zahvata kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje.

Vrsta anestezije koja se koristi tijekom postupka također utječe na razdoblje oporavka. “Ako ste bili pod intravenskom sedativom, vjerojatno ćete se brže vratiti normalnom radnom rasporedu nego da ste bili pod općom anestezijom”, kaže dr. Milojević. Pacijenti koji se podvrgavaju liposukciji uz opću anesteziju imaju više nuspojava, kao što su mučnina, povraćanje i zimica, te mogu trebati lijekove na recept za ublažavanje boli.

Iako su bolovi nakon liposukcije očekivani, dr. Milojević naglašava da se pacijentice trebaju javiti liječniku ako osjete jake bolove ili ako bolovi traju dulje od očekivanog. Bolovi mogu trajati i nekoliko tjedana nakon zahvata, no ako su bolovi nepodnošljivi ili traju dulje nego što mislite da bi trebali, važno je potražiti liječničku pomoć, savjetuje dr. Milojević.

Oporavak nakon liposukcije zahtijeva strpljenje i pridržavanje postoperativnih uputa. Ovisno o vrsti anestezije koja se koristi, razdoblje oporavka može varirati, a pacijenti bi se trebali obratiti svom liječniku ako osjete bilo kakve zabrinjavajuće simptome.

Često postavljena pitanja 

P: Kako smanjiti bol nakon liposukcije?
O: Da biste smanjili bol nakon liposukcije, važno je pridržavati se uputa svog liječnika o uzimanju propisanih lijekova protiv bolova. Također možete primijeniti hladne obloge na područja koja su tretirana liposukcijom kako biste smanjili oticanje i bol. Izbjegavajte pretjerano kretanje i fizički napor dok se ne oporavite.

P: Koliko dugo traje bol nakon liposukcije?
O: Bol nakon liposukcije može trajati nekoliko dana ili tjedana, ovisno o veličini područja koje je tretirano i individualnim razlikama u osjetljivosti na bol. Važno je pratiti upute svog liječnika o uzimanju propisanih lijekova protiv bolova i ostaviti dovoljno vremena za oporavak.

P: Kako mogu spriječiti infekciju nakon liposukcije?
O: Da biste spriječili infekciju nakon liposukcije, važno je pridržavati se uputa svog liječnika o njezi rane i uzimanju propisanih antibiotika. Izbjegavajte kupanje u kadi ili bazenu, kao i vruće kupke ili tuševe, dok se rana ne zacijeli. Držite područje tretirano liposukcijom čistim i suhim te izbjegavajte pretjerano znojenje i trenje.

P: Kada mogu početi s vježbanjem nakon liposukcije?
O: Važno je slušati svoje tijelo i pratiti upute svog liječnika o kada je sigurno početi s vježbanjem nakon liposukcije. Uobičajeno, preporučuje se izbjegavati bilo kakvu tešku tjelesnu aktivnost najmanje dva do tri tjedna nakon zahvata. Nakon toga, možete polako započeti s blagim vježbama i postupno povećavati intenzitet prema potrebi.

P: Kako dugo traje oporavak nakon liposukcije?
O: Oporavak nakon liposukcije može varirati ovisno o vrsti liposukcije i području koje je tretirano. Uobičajeno, može potrajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci za potpuni oporavak. Važno je pratiti upute svog liječnika o njezi rane, uzimanju lijekova protiv bolova i održavanju zdrave prehrane.

Powered by Aestetica Web Design © 2024