rinoplastika operacija nosa

Rizici plastične kirurgije – Sve što trebate znati o estetskim zahvatima

Rizici plastične kirurgije nisu uvijek jasni pacijentima koji planiraju estetske zahvate. Ova vrsta operacije, kao i bilo koja druga, ima potencijalne komplikacije koje se mogu kretati od ožiljaka do smrti. U ovom članku, saznat ćete više o najčešćim rizicima, kako ih spriječiti i kako se nositi s njima.

Estetska kirurgija, kao i svaka vrsta operacije, nije bez rizika. Zahvati plastične kirurgije mogu dovesti do komplikacija u rasponu od neprivlačnog ili neprirodnog konačnog rezultata do ožiljaka ili čak smrti.

Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da elektivni (neobavezni) zahvati, kao što je estetska kirurgija, nisu tako ozbiljni kao druge vrste operacija. Ali sve operacije, čak i jednostavni stomatološki zahvati, predstavljaju mogućnost ozbiljnih komplikacija . Uz opće rizike operacije , uvijek postoji mogućnost problema koji nastaju zbog anestezije. 1

Na neki način, estetska kirurgija može biti izazovnija od standardnih operacija ako pacijent ne podnosi dobro operaciju. Mnogi od ovih postupaka izvode se u kirurškim centrima ili u operacijskoj sali u liječničkoj ordinaciji. Za većinu pacijenata to nije ozbiljna briga. Za pacijenta koji postane kritično bolestan tijekom operacije, boravak u ustanovi s JIL-om i opsežni resursi za vrlo bolesnog pacijenta mogu napraviti ogromnu razliku u ishodu.

Rizici plastične kirurgije

Loš kozmetički ishod: Ovo bi mogao biti najveći strah pacijenta na plastičnoj operaciji: rezultat koji ne samo da ne poboljšava izgled, već zapravo čini nečiji izgled lošijim nego prije operacije.

Oštećenje ili obamrlost živaca: U nekim slučajevima, živci mogu biti oštećeni ili prekinuti tijekom bilo kojeg kirurškog zahvata. Rezultat je ipak očitiji ako se radi o facijalnom živcu. Kada su ti živci ozlijeđeni, ishod može biti nemogućnost pravljenja izraza lica ili spuštene oči (ptoza) ili usta.

Infekcija: Sve operacije nose rizik od infekcije. Pravilna njega rane i često pranje ruku mogu umanjiti ili spriječiti infekciju.

Hematom: Hematom je skup krvi izvan krvne žile. Nakon operacije može se razviti hematom; to obično rezultira otečenim područjem i izgledom modrica, s džepom krvi ispod. U nekim slučajevima to je neznatno, ali hematom može biti dovoljno velik da uzrokuje bol i čak smanji protok krvi kroz to područje. U slučaju velikog hematoma, kirurg može odlučiti ukloniti dio prikupljene krvi štrcaljkom ili drugom sličnom metodom.

Nekroza: Smrt tkiva može biti uzrokovana kirurškim zahvatom ili problemima koji se pojave nakon zahvata. U većini slučajeva, nekroza je mala ili potpuno odsutna, a normalnim cijeljenjem rane uklanja se mrtvo tkivo s područja reza.

Krvarenje: Kao i kod svakog kirurškog zahvata, krvarenje može i doći će. Krvarenje postaje problem kada je prekomjerno ili se nastavlja nakon što je rana trebala zacijeliti. Krvarenje nakon operacije može biti znak da je pacijent prerano nakon zahvata previše aktivan. 1

Smrt: Svaka operacija ima rizik od smrti . Iako taj rizik može biti manji od 1%, moguće je da će smrt nastupiti tijekom najmanjeg kirurškog zahvata. 2

Seroma: Seroma je slična hematomu: to je nakupina limfne tekućine oko mjesta ozljede. U seromu se bistra tekućina nakuplja u džepu u blizini mjesta operacije. Ako se nakupi velika količina tekućine, kirurg može odlučiti smanjiti džep uklanjanjem tekućine štrcaljkom. Seromi su česti kod invazivnih kozmetičkih zahvata, poput zatezanja trbuha.

Krvni ugrušci: krvni ugrušak je čest rizik mnogih zahvata, a ne samo estetskih operacija. Najčešći tip je duboka venska tromboza (DVT) , ugrušak koji se razvija u nozi. Većina DVT-a zahtijeva liječničku pomoć, ali nisu opasni po život osim ako se ugrušak ne počne kretati kroz vene prema srcu i plućima. Ugrušak koji se pomakne u pluća je hitan medicinski slučaj i mora se odmah liječiti.

Smanjenje rizika

Svakim kirurškim zahvatom pacijent ima mogućnost smanjiti rizik od komplikacija. Najbolji način za smanjenje rizika od lošeg ishoda je odabir certificiranog kirurga koji često izvodi zahvat. Promjene načina života , kao što je prestanak pušenja, iznimno su važne prije operacije, budući da nepušači brže zacjeljuju i imaju manje ožiljaka. Neki plastični kirurzi neće izvesti operaciju na trenutnim pušačima jer konačni ishod možda neće biti tako dobar. Osim toga, zdrava prehrana prije i poslije zahvata može ubrzati zacjeljivanje i poboljšati zatvaranje rane, što također smanjuje ožiljke.

Powered by Aestetica Web Design © 2024