glumičić estetska kirurgija rinoplastika

Različite vrste zahvata blefaroplastike i njihove prednosti

Kako starimo, koža oko očiju može postati opuštena i vrećasta, zbog čega izgledamo starije i umornije. U ovom ćemo članku istražiti prednosti, rizike i proces oporavka blefaroplastike, uz stručni uvid dr. Ivonne Žgaljardić iz Zagreba.

Blefaroplastika je posljednjih godina postala sve popularnija zbog svoje sposobnosti pomlađivanja izgleda očiju. Međutim, važno je razumjeti da postupak nije bez rizika i mogućih komplikacija. Za dublje razumijevanje ovog zahvata i mogućih rizika obraćamo se dr. Ivonne Žgaljardić, stručnjakinji na području plastične kirurgije iz Hrvatske. U ovom ćemo članku istražiti nijanse procesa oporavka nakon blefaroplastike i podijeliti savjete o tome kako minimizirati rizike i komplikacije. Razmišljate li o ovom postupku iz kozmetičkih ili funkcionalnih razloga, ovdje navedene informacije bit će ključne za donošenje informirane odluke o zdravlju i izgledu vaših očiju.

Gornja blefaroplastika

Gornja blefaroplastika je postupak koji uključuje uklanjanje viška kože i masnoće s gornjih kapaka kako bi se poboljšao izgled opuštenih i kapuljastih kapaka. Izvodi se zarezima duž prirodnih nabora vjeđa, uklanjanjem viška tkiva i zašivanjem rezova. Gornja blefaroplastika je relativno brz i siguran zahvat koji se može izvesti u lokalnoj anesteziji.

Doktorica Ivonne Žgaljardić iz Zagreba naglašava kako se gornjom blefaroplastikom može uvelike poboljšati izgled pacijentice korigirajući spuštene ili kapuljaste kapke. Napominje da je, iako je zahvat relativno brz i siguran, važno odabrati visokostručnog i iskusnog kirurga koji duboko razumije delikatnu anatomiju vjeđa.

“Gornja blefaroplastika je visoko specijalizirani postupak koji zahtijeva dubinsko razumijevanje anatomije gornjih kapaka. Važno je da pacijenti odaberu kirurga koji ima značajno iskustvo u izvođenju ovog postupka kako bi se postigla optimalna rezultati.”

Dr. Žgaljardić također naglašava da se pacijenti trebaju temeljito konzultirati sa svojim kirurgom kako bi razgovarali o svojim ciljevima i očekivanjima od zahvata. Tijekom konzultacija, kirurg će procijeniti pacijentove kapke i razgovarati o mogućim rizicima i koristima postupka.

Napominje da je temeljita konzultacija prije operacije ključna kako bi se osiguralo da su pacijentovi ciljevi i očekivanja usklađeni s onim što se realno može postići zahvatom. Kirurg će procijeniti pacijentove vjeđe i razgovarati o mogućim rizicima i dobrobitima postupka kako bi pomogao pacijentu da donese informiranu odluku.

“Pacijenti bi trebali pažljivo slijediti upute svog kirurga prije i poslije operacije kako bi smanjili rizik od komplikacija i osigurali najbolje moguće rezultate. To uključuje izbjegavanje pušenja i određenih lijekova koji mogu ometati zacjeljivanje.”

Dr. Žgaljardić ističe važnost pažljivog razmatranja i temeljitog savjetovanja s visokostručnim kirurgom kako bi se postigli najbolji mogući rezultati gornje blefaroplastike.

Donja blefaroplastika

Donja blefaroplastika je postupak koji uključuje uklanjanje ili preraspodjelu viška kože, masnog tkiva i mišića s donjih kapaka kako bi se smanjio izgled vrećica, natečenosti i bora. Može se izvesti transkutanim ili transkonjunktivnim pristupom, ovisno o opsegu potrebne korekcije. Postupak uključuje pravljenje rezova duž donje linije trepavica ili unutar donjeg kapka, uklanjanje ili premještanje viška tkiva i šivanje rezova.

Donja blefaroplastika je vrlo učinkovit zahvat za korekciju znakova starenja oko donjih kapaka, kaže dr. Ivonne Žgaljardić. “Može pomoći smanjiti pojavu vrećica, natečenosti i bora, što rezultira osvježenijim i mladenačkim izgledom.” Objašnjava: “Postupak se može izvesti transkutanim ili transkonjunktivnim pristupom. Transkutani pristup uključuje pravljenje reza duž donje linije trepavica kako bi se uklonio ili premjestio višak kože, masnog tkiva i mišića. S druge strane, transkonjunktivni pristup uključuje pravljenje reza unutar donjeg kapka za pristup i liječenje izbočenih masnih jastučića bez ostavljanja ikakvih vidljivih ožiljaka.”

Dr. Žgaljardić ističe važnost odabira iskusnog i vještog kirurga za izvođenje zahvata jer nepravilna tehnika ili pretjerana korekcija mogu dovesti do neželjenih ishoda poput udubljenja ili udubljenog izgleda. Također napominje da se donja blefaroplastika može izvoditi samostalno ili u kombinaciji s drugim zahvatima poput faceliftinga ili liftinga obrva kako bi se postigli optimalni rezultati.

Neophodno je pažljivo pregledati pacijentovu medicinsku povijest i razgovarati o njegovim očekivanjima i željenim ishodima prije nastavka operacije. Sve u svemu, donja blefaroplastika može pružiti značajna estetska poboljšanja i povećati pacijentovo povjerenje u svoj izgled.

Dvostruka blefaroplastika

Dvostruka blefaroplastika, također poznata kao azijska blefaroplastika ili operacija nabora kapaka, postupak je koji stvara nabor na gornjem kapku za pacijente s jednim kapkom ili niskim naborom. Uključuje pravljenje rezova duž gornjeg kapka i stvaranje nabora prirodnog izgleda uklanjanjem ili redistribucijom tkiva i zašivanjem rezova. Dvostruka blefaroplastika može poboljšati izgled očiju i stvoriti definiraniju konturu kapaka.

Azijska blefaroplastika

Azijska blefaroplastika, također poznata kao operacija dvostrukih kapaka, postupak je koji stvara nabor na gornjem kapku za pacijente azijskog podrijetla koji prirodno nemaju nabor ili imaju niski nabor. Izvodi se sličnom tehnikom kao dvostruka blefaroplastika, ali s ciljem stvaranja nabora koji odgovara nacionalnosti i crtama lica pacijenta. Azijska blefaroplastika može poboljšati izgled očiju i stvoriti mladenačkiji i svježiji izgled.

Transkonjunktivalna blefaroplastika

Transkonjunktivalna blefaroplastika je postupak koji uključuje uklanjanje ili preraspodjelu masnog tkiva s donjih kapaka kroz rez unutar donjeg kapka. Ova tehnika je prikladna za pacijente s minimalnim ili nikakvim viškom kože na donjim kapcima i može rezultirati glatkijim i mladolikim izgledom.

Kantoplastika

Kantoplastika je zahvat koji uključuje kiruršku modifikaciju vanjskog kuta kapaka kako bi se poboljšao njihov oblik i izgled. Može se izvoditi kao samostalan postupak ili u kombinaciji s blefaroplastikom kako bi se poboljšao ukupni učinak. Kantoplastika se obično izvodi pravljenjem rezova na vanjskim kutovima očiju i premještanjem tkiva kako bi se stvorio definiraniji i mladenačkiji izgled.

Laserska blefaroplastika

Laserska blefaroplastika je minimalno invazivna procedura kojom se laserom uklanja višak kože i masnoće s kapaka. Laserom se izrađuju precizni rezovi, čime se smanjuje oštećenje okolnog tkiva i smanjuju ožiljci. Ova vrsta blefaroplastike obično se koristi za operaciju gornjih kapaka, ali se također može koristiti za operacije donjih kapaka.

Kako se izvodi laserska blefaroplastika?

Tijekom laserske blefaroplastike, kirurg će laserom napraviti precizne rezove na kapku. Laserom će se ukloniti višak kože i masnoće, čime će se koža oko očiju zategnuti i dati mladolikiji izgled. Zahvat se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da je pacijent budan, ali pod sedativima.

Tko je dobar kandidat za lasersku blefaroplastiku?

Laserska blefaroplastika najprikladnija je za pacijente s blagom do umjerenom opuštenom kožom i masnim izbočinama na kapcima. Pacijenti s izraženijom opuštenošću kože ili viškom masnoće mogu biti prikladniji za tradicionalnu blefaroplastiku. Važno je da pacijenti imaju realna očekivanja i da budu dobrog općeg zdravlja.

Prednosti laserske blefaroplastike

Jedna od glavnih prednosti laserske blefaroplastike je to što je to minimalno invazivan postupak. To znači da je vrijeme oporavka obično kraće od tradicionalne blefaroplastike. Laserska blefaroplastika također proizvodi manje modrica i oteklina, što znači da se pacijenti mogu brže vratiti svojim normalnim aktivnostima. Osim toga, laserska blefaroplastika može dati vrlo precizne rezultate, što može biti posebno korisno za pacijente koji su zabrinuti zbog ožiljaka ili drugih kozmetičkih problema.

Nekirurška blefaroplastika

Nekirurška blefaroplastika, poznata i kao tekući lifting lica, neinvazivna je alternativa tradicionalnoj blefaroplastici. Ovaj postupak koristi injekcijska punila i druge nekirurške tehnike za poboljšanje izgleda vjeđa i okolnih područja.

Što je nekirurška blefaroplastika?

Nekirurška blefaroplastika uključuje upotrebu injektibilnih punila, poput hijaluronske kiseline, za dodavanje volumena kapcima i smanjenje pojave finih linija i bora. Postupak također može uključivati korištenje Botoxa za opuštanje mišića oko očiju i smanjenje izgleda vranije noge.

Kako se izvodi nekirurška blefaroplastika?

Tijekom nekirurškog postupka blefaroplastike, kirurg će ubrizgati punila i druge tvari u kapke i okolna područja. Zahvat se obično izvodi u ordinaciji kirurga i ne zahtijeva nikakvu anesteziju.

Tko je dobar kandidat za nekiruršku blefaroplastiku?

Nekirurška blefaroplastika najprikladnija je za pacijente s blagom do umjerenom opuštenom kožom i masnim izbočinama na kapcima. Pacijenti s izraženijom opuštenošću kože ili viškom masnoće mogu biti prikladniji za tradicionalnu blefaroplastiku. Važno je da pacijenti imaju realna očekivanja i da budu dobrog općeg zdravlja.

Prednosti nekirurške blefaroplastike

Jedna od glavnih prednosti nekirurške blefaroplastike je to što je to neinvazivan postupak. To znači da nema zastoja nakon zahvata, a pacijenti se mogu odmah vratiti svojim normalnim aktivnostima. Nekirurška blefaroplastika također je jeftinija od tradicionalne blefaroplastike, a rezultati mogu trajati nekoliko mjeseci do godinu dana. Osim toga, nekirurška blefaroplastika dobra je opcija za pacijente koji nisu dobri kandidati za operaciju ili preferiraju neinvazivne tretmane.

Oporavak nakon blefaroplastike

Oporavak nakon blefaroplastike varira ovisno o opsegu operacije i sposobnosti pojedinca za ozdravljenje. Normalno je osjetiti modrice, otekline i nelagodu oko očiju neposredno nakon operacije. Kirurg može propisati lijekove protiv bolova i antibiotike kako bi ublažio nelagodu i smanjio rizik od infekcije.

Što očekivati nakon blefaroplastike:

 • Otok i modrice oko očiju
 • Određena nelagoda, koja se može riješiti lijekovima protiv bolova koje propisuje kirurg
 • Privremena suhoća, svrbež i osjetljivost u području oko očiju
 • Zamagljen vid nekoliko dana

Konci će biti uklonjeni unutar tjedan do deset dana nakon operacije
Razdoblje oporavka može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o opsegu postupka. Većina pacijenata može nastaviti s normalnim aktivnostima unutar tjedan ili dva, ali napornije aktivnosti treba izbjegavati nekoliko tjedana. Važno je pažljivo slijediti upute kirurga kako biste osigurali nesmetan oporavak.

Savjeti za nesmetan oporavak:

 • Držite glavu podignutu prvih nekoliko dana kako biste smanjili oteklinu
 • Koristite hladne obloge kako biste smanjili otekline i modrice
 • Izbjegavajte nošenje kontaktnih leća najmanje dva tjedna nakon operacije
 • Koristite kapi za oči kako je propisano kako biste održali podmazivanje očiju
 • Izbjegavajte pušenje i konzumaciju alkohola tijekom razdoblja oporavka
 • Izbjegavajte izravno izlaganje suncu i nosite sunčane naočale kada izlazite van

Rizici i komplikacije blefaroplastike

Kao i kod svake operacije, postoje potencijalni rizici i komplikacije povezani s blefaroplastikom. Iako većina ljudi ima uspješan ishod, važno je biti svjestan rizika prije nego što se odlučite podvrgnuti se zahvatu.

Potencijalni rizici i komplikacije blefaroplastike uključuju:

 • Infekcija
 • Krvarenje
 • Otekline i modrice
 • Suhe oči
 • Privremene ili trajne promjene vida
 • Stvaranje ožiljaka
 • Rizici od anestezije

Kako bi se rizici i komplikacije blefaroplastike sveli na najmanju moguću mjeru, važno je odabrati kvalificiranog i iskusnog kirurga koji je specijaliziran za kirurgiju očnih kapaka. Kirurg će procijeniti pacijentovo zdravlje i povijest bolesti prije operacije kako bi se uvjerio da je dobar kandidat za zahvat. Važno je pažljivo slijediti sve prije-operativne i postoperativne upute kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Blefaroplastika je siguran i učinkovit način pomlađivanja izgleda očiju. Bilo da se odlučite za kiruršku ili nekiruršku blefaroplastiku, važno je odabrati kvalificiranog i iskusnog kirurga koji može pružiti najbolje rezultate uz minimalne rizike i komplikacije. Pažljivo slijedeći upute kirurga, pacijenti mogu osigurati nesmetan i uspješan oporavak.

Powered by Aestetica Web Design © 2024