Excimer Laser estetska kirurgija

Preoblikovanje nosa: Sve što trebate znati o rinoplastici

Atraktivno lice ovisi o ravnoteži i proporciji. Nos, smješten naprijed i u sredini, pruža temelj za ovaj osjećaj estetske ravnoteže. Uz pomoć vještog, kvalificiranog estetskog kirurga, nos se može preoblikovati i dotjerati kako bi se poboljšala prirodna ljepota pacijenta. U nastavku saznajte više o rinoplastici.

Što je rinoplastika?

Rinoplastika, ili operacija preoblikovanja nosa, poboljšava oblik, veličinu i simetriju nosa osobe, dovodeći ga u bolji omjer s ostatkom lica. Kad je izvodi vješt, kvalificirani estetski kirurg, rinoplastika može biti isplativ postupak koji poboljšava život—pacijenti često primjećuju da im se sveukupni izgled poboljšao, jer nos koji sada vide izgleda prirodno, poput nosa za koji su oduvijek mislili da ga trebaju imati .

Koje promjene mogu učiniti na nosu?

Ciljevi preoblikovanja nosa su individualni kao i pacijenti koji se odluče na rinoplastiku. Preoblikovanjem nosnih struktura, uključujući kosti, hrskavicu i kožu , estetski kirurg može pomoći u postizanju jednog ili više od sljedećeg:

  • Ispravite krivi nos
  • Zagladite istaknutu kvrgu na hrptu nosa
  • Smanjite duljinu vrha nosa koji previše strši
  • Precizirajte veličinu gomoljastog vrha nosa
  • Suziti nos koji je preširok za lice
  • Smanjite veličinu nosa koji je prevelik
  • Vratite simetriju nosu nakon ozljede
  • Ispravite probleme s disanjem otvaranjem začepljenih nosnih prolaza

Jesam li dobar kandidat za rinoplastiku?

Muškarci i žene svih dobi imaju koristi od rinoplastike. Preoblikovanje nosa jedan je od popularnijih estetskih kirurških zahvata i za tinejdžere, iako estetski kirurzi s posebnom pažnjom procjenjuju je li mlađi pacijent spreman za rinoplastiku. Fizički, nos mora biti potpuno razvijen – obično oko 14. godine za djevojčice i 16. godine za dječake. Mlađi pacijenti također trebaju pokazati emocionalnu zrelost i razumijevanje procesa estetske kirurgije.

Odabir kirurga za rinoplastiku

Rinoplastika je vrlo složen zahvat koji zahtijeva posebno educiran estetski kirurg. Odaberite kirurga koji ima veliko iskustvo u estetskoj kirurgiji lica i koji obavlja rinoplastiku kao značajan dio svoje prakse.

Kada se savjetujete s potencijalnim kirurzima, pitajte koliko je zahvata rinoplastike on ili ona izvršio i svakako pogledajte fotografije prije i poslije prethodnih pacijenata. Rezultati koje vidite trebali bi izgledati prirodno za svakog pojedinog pacijenta i vama bi se trebali svidjeti rezultati koje vidite – to ukazuje na kirurga čiji se estetski senzibilitet dobro slaže s vašim. 

Vrste rinoplastike

Operacija nosa vrlo je individualizirana, a točne tehnike koje će estetski kirurg koristiti tijekom zahvata izgledat će svaki put malo drugačije, ovisno o anatomiji pacijenta i željenim promjenama. Međutim, općenito, tehnike estetskog kirurga potpadaju pod jedan od sljedećih proceduralnih pristupa.

Otvorena rinoplastika

Za “otvorenu” rinoplastiku, mali rez se napravi ispod vrha nosa, između nosnica. Ovakav pristup estetskom kirurgu omogućuje potpuniji pristup nosnim strukturama, gdje on ili ona potom mogu isklesati nos u željeni oblik. Zbog ovog povećanog pristupa, estetski kirurzi će obično koristiti otvoreni pristup rinoplastici za pacijente kojima je potrebno opsežnije preoblikovanje. Nastali ožiljci dobro su skriveni u prirodnim konturama nosa kako bi bili što manje uočljivi.

Zatvorena rinoplastika

Za “zatvorenu” rinoplastiku, rezovi se rade unutar nosnice. Ovaj se pristup najčešće koristi za pacijente koji trebaju više manjih prilagodbi nazalnih struktura kako bi postigli željena poboljšanja. Prednost zatvorene rinoplastike je što nema vidljivih ožiljaka nakon operacije; međutim, ovaj pristup možda nije prikladan za opsežnije zahvate rinoplastike.

Tipplastika

“Tiplastika” se odnosi na područje preoblikovanja, a ne na tehnike reza. Kao što ste mogli pretpostaviti, tipplastika uključuje preoblikovanje samo vrha nosa, bez utjecaja na druge nosne strukture. Estetski kirurzi mogu koristiti otvoreni ili zatvoreni pristup za tipplastiku.

Je li moguće dobiti “nekiruršku operaciju nosa”?

U određenim slučajevima nos se može preoblikovati nekirurški pomoću dermalnih punila , čime se dobivaju poboljšanja koja traju do godinu dana. Strateškim ubrizgavanjem punila u određene točke u nosu, vješt estetski kirurg može pomoći u izglađivanju neravnina, preoblikovanju vrha nosa i poboljšanju simetrije nosa. Iako su rezultati privremeni, ovaj nekirurški pristup može biti isplativ način za pacijente da “probaju” postupak preoblikovanja nosa prije nego što se posvete trajnim promjenama mogućim kirurškom rinoplastikom.

Život nakon rinoplastike

Rinoplastika se obično izvodi kao ambulantni postupak uz opću anesteziju, iako lokalna anestezija s intravenskom sedacijom može biti prikladna u određenim slučajevima. Nakon zahvata, nos vam se može staviti u udlagu. To pomaže u podupiranju vašeg novopromijenjenog nosa i zaštiti ga od slučajnog dodira. Također možete otići kući s omotom u nosnicama—to može biti neugodno, ali privremeno. Pakiranje se obično uklanja unutar prvog tjedna nakon rinoplastike. Vaš estetski kirurg prepisat će vam lijekove protiv bolova kako biste smanjili nelagodu tijekom početnog oporavka.

Samo polako nakon rinoplastike

Prvih 1 do 2 tjedna mnogi pacijenti imaju modrice i otekline. U početku možda nećete moći vidjeti poboljšanja postignuta tijekom operacije. Ali ne brinite – većina modrica i oteklina trebala bi nestati nakon prvih 10 do 14 dana. Većina pacijenata osjeća se spremnom za povratak na posao ili u školu nakon 1 ili 2 tjedna, ovisno o razini potrebne aktivnosti. Obično nakon 3 tjedna, većina normalnih beskontaktnih aktivnosti može se nastaviti. Međutim, ograničite aktivnost u skladu s uputama svog kirurga i nemojte se baviti nikakvim napornim aktivnostima dok vam to nije dopušteno.

Vaš novi nos nastavit će se poboljšavati

Iako ćete moći vidjeti poboljšanja koja je vaš estetski kirurg napravio tijekom rinoplastike nakon što početne modrice i otekline nestanu, normalno je da imate malu zaostalu oteklinu prisutnu do godinu dana. Međutim, to obično nije vidljivo drugima.

Rezultati rinoplastike su trajni. Iako to znači da će vaš novi nos biti s vama cijeli život, također je mnogo važnije odabrati kvalificiranog estetskog kirurga kojem možete vjerovati da će dati rezultate koje želite.

Powered by Aestetica Web Design © 2024