plastična kirurgija

Preoblikovanje nosa – rinoplastika

Preoblikovanje nosa (rinoplastika), često nazivano operacija nosa, operacija je kojom se mijenja veličina ili oblik vašeg nosa. Možda idete na operaciju jer niste zadovoljni izgledom svog nosa ili želite vratiti njegov oblik nakon ozljede.

O preoblikovanju nosa

Kad budete imali oko 16 (za djevojčice) ili 18 (za dječake), nos će vam prestati rasti i biti će potpuno razvijen, iako postoje iznimke. Dakle, ako želite operaciju iz estetskih razloga, najbolje je odgoditi barem do tada.

Vaš kirurg može smanjiti vaš nos u operaciji koja se zove redukcijska rinoplastika ili povećati u augmentacijskoj rinoplastici. Mogu promijeniti veličinu i oblik vašeg nosa, od vrha do mosta, uključujući i nosnice. Vaš kirurg također može promijeniti kut između vašeg nosa i gornje usne.

Ova informacija općenito objašnjava preoblikovanje nosa. Razgovarajte sa svojim kirurgom za konkretne savjete i informacije o svakom zahvatu koji razmatrate.

Dobivanje savjeta o preoblikovanju nosa

Važno je ne žuriti s odlukom o bilo kakvoj estetskoj operaciji. Provjerite jeste li odabrali kirurga koji je registriran kao specijalist kod General Medical Councila. Oni bi trebali imati posebnu obuku u tehnikama rinoplastike. Oni mogu biti ORL (uho, nos i grlo) kirurg, plastični kirurg ili maksilofacijalni (čeljust i lice) kirurg. Provjerite jesu li registrirani u Britanskom udruženju estetskih plastičnih kirurga, Britanskom društvu kirurga rinoplastike ili Odjelu za plastičnu kirurgiju lica ENTUK-a. Većina, ali ne svi kirurzi rinoplastike uključeni su u jedno ili više ovih društava.

Istražite svog kirurga

Istražite i odvojite vrijeme da saznate više o iskustvu svog kirurga – pitajte koliko je operacija napravio i koliko često izvode operaciju. Možda vam mogu pokazati i primjere fotografija i možda ćete moći razgovarati s ljudima koje su oni liječili.

Znati što očekivati

Prije operacije važno je razgovarati o tome što se nadate dobiti od nje i rezultat koji realno možete očekivati. Upoznajte kirurga koji će raditi vašu operaciju, a ne upravitelja klinike ili medicinsku sestru, tako da možete razgovarati o svim prednostima i nedostacima koji su uključeni. Prije nego što odete na termin, zapišite što želite od operacije i sve nedoumice koje imate.

Vaš će kirurg provjeriti je li operacija preoblikovanja nosa prava stvar za vas. Uzet će u obzir vašu dob, povijest bolesti te trenutno fizičko i emocionalno zdravlje. Dobar kirurg će vas zamoliti da rezervirate najmanje dva termina za konzultacije prije nego što se odlučite na operaciju. A termini će biti u razmaku od najmanje tjedan-dva.

Na prvom pregledu objasnite svom kirurgu što mislite da nije u redu s vašim nosom, kao i sve točke koje želite. Recite im kako želite da izgleda nakon operacije – fotografije su od velike pomoći jer će vam to biti jasno.

Uzmite si vremena

Odvojite onoliko vremena koliko vam je potrebno nakon prvog sastanka – možda će vam biti od pomoći da o svemu porazgovarate s obitelji ili prijateljima. Zatim, koristeći informacije i savjete svog kirurga, možete odlučiti hoće li operacija pomoći. Nastavite s operacijom samo ako ste zadovoljni što vaš kirurg u potpunosti razumije što želite i ako razumijete kako će vaš nos izgledati nakon toga. Vaš kirurg može predložiti da razgovarate s kliničkim psihologom kako biste razgovarali o tome kako operacija može utjecati na vas emocionalno i društveno.

Na vašem sljedećem terminu ili terminima, vaš će kirurg potvrditi pojedinosti o tome što točno želite od operacije.

Priprema za preoblikovanje nosa

Vaš kirurg će prije operacije pregledati vaš nos i izmjeriti njegov oblik i veličinu na jednom od vaših termina. Oni će fotografirati vaš nos i mogu stvoriti slike kako bi se vaš nos mogao promijeniti nakon operacije. Neki kirurzi imaju tehnologiju računalnog snimanja koja vam može pomoći da steknete ideju o tome kako će vaš nos izgledati nakon operacije. No trebali biste biti svjesni da će vaši rezultati gotovo uvijek izgledati barem malo drugačije od računalno generirane slike. To je zato što rezultate plastične kirurgije nije uvijek lako simulirati. Iz tog razloga ne nude svi kirurzi takve slike.

To također može povećati rizik od dobivanja infekcije i usporiti vaš oporavak. Odgodite operaciju nakon što se oporavite. Ako niste sigurni, obratite se svom kirurgu za savjet.

Važno je biti potpuno informiran kako biste bili sretni da nastavite s operacijom. Od vas će se tražiti da potpišete obrazac za pristanak.

Operacija preoblikovanja nosa obično se izvodi u općoj anesteziji tako da ćete tijekom operacije spavati. Vaša bolnica će vam dati upute kada prestati jesti i piti. Obično ćete morati prestati jesti oko šest sati prije operacije i piti samo bistru tekućinu do dva sata prije. Ali slijedite savjet svog anesteziologa.

Od vas se može tražiti da nosite kompresijske čarape jer će one spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka u venama na nogama. Možda ćete morati primiti injekciju lijeka protiv zgrušavanja kao i ili umjesto nošenja kompresivnih čarapa.

Što se događa tijekom preoblikovanja nosa?

Operacija rinoplastike može trajati od sat i pol do tri sata.

Redukcijska rinoplastika

Zatvorena rinoplastika

Ako vam se smanjuje nos, kirurg će obično napraviti rezove unutar vaših nosnica kako bi dosegao kost i hrskavicu. To se zove zatvorena rinoplastika i nakon operacije ne biste trebali imati vidljive ožiljke. Ova operacija traje kraće i općenito dovodi do manje otekline od otvorene rinoplastike, pa biste se trebali brže oporaviti. Ne može svatko imati zatvorenu rinoplastiku – vaš kirurg će vam objasniti je li to opcija za vas.

Otvorena rinoplastika

Kod otvorene rinoplastike, vaš kirurg će napraviti rez preko kože između vaših nosnica (columella) kao i unutar vaših nosnica. Možda ćete moći vidjeti mali ožiljak na kolumeli, ali on je obično jedva primjetan. Vaš će kirurg ukloniti ili preurediti dio kostiju i hrskavice kako bi promijenio oblik vašeg nosa.

Bilo da imate otvorenu ili zatvorenu operaciju, vaša će se koža morati podići s nosnih kostiju i hrskavice i trebat će vremena da se ponovno prekrije u novi oblik.

Augmentacijska rinoplastika

Ako želite povećati nos, vaš kirurg može koristiti otvorenu ili zatvorenu tehniku ​​rinoplastike. Možda će trebati upotrijebiti dodatnu kost ili hrskavicu za izgradnju vašeg nosa; ovo se zove graft. Kost i hrskavica se mogu uzeti iz nosa, rebra ili uha.

Vaš će kirurg obično zatvoriti posjekotine unutar vašeg nosa šavovima koji se rastapaju tako da ih nećete morati ukloniti. Ako imate šavove izvan nosa, vaš kirurg ili medicinska sestra će ih izvaditi otprilike tjedan dana nakon operacije.

Što očekivati ​​poslije

Morat ćete se odmarati dok ne prestanu učinci opće anestezije. Možda ćete osjetiti nelagodu dok anestetik nestane. Nos će vam se činiti začepljenim (kao da ste prehlađeni) i morat ćete disati na usta prvih tjedan ili dva. Ponudit će vam se ublažavanje boli ako vam zatreba.

Možete imati obloge (pakune) u svakoj nosnici jedan dan. Također možete imati udlage unutar nosnica kao i preko nosa oko tjedan dana kako bi kosti ostale na mjestu.

Možda ćete moći otići kući istog dana ili ćete možda morati ostati u bolnici jednu ili dvije noći. Kada budete spremni ići kući, zamolite prijatelja ili obitelj da vas odveze kući i zamolite ih da ostanu s vama dan ili dva.

Vaša medicinska sestra će vam dati nekoliko savjeta o njezi nosa kada odete kući i može vam odrediti datum za naknadni pregled.

Oporavak od preoblikovanja nosa

Nos bi vam mogao biti zategnut i bolan nakon operacije i mogli biste imati modrice (osobito oko očiju). Ako trebate ublažavanje bolova, možete uzeti lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, kao što su paracetamol ili ibuprofen. Uvijek pročitajte uputu o lijeku koja dolazi s vašim lijekom. Ako imate pitanja, obratite se svom ljekarniku za savjet.

Opća anestezija bi vas stvarno mogla riješiti. Možda ćete otkriti da niste koordinirani kao inače ili da vam je teško jasno razmišljati. Ovo bi trebalo proći u roku od 24 sata. U međuvremenu nemojte voziti, piti alkohol, upravljati strojevima ili potpisivati ​​bilo što važno. Uvijek slijedite savjete svog kirurga i anesteziologa.

Postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ubrzali svoj oporavak.

 • Držite glavu što je više moguće. Nekoliko dana nakon operacije koristite dodatni jastuk ili dva dok spavate.
 • Pokušajte ne činiti ništa što bi povećalo protok krvi u vašem licu, to uključuje ne kupanje u vrućoj kupki ili podizanje teških stvari.
 • Nemojte imati seks najmanje dva tjedna.
 • Nemojte ispuhivati ​​nos prvi tjedan nakon operacije, samo ga nježno brišite. Pokušajte koliko god možete ne kihati kroz usta – pokušajte umjesto toga iskašljati.
 • Nemojte uklanjati kruste iz nosnica dok ne posjetite svog kirurga da vam ukloni udlage.
 • Klonite se prašnjavih ili zadimljenih mjesta dok se ne oporavite.
 • Nemojte se baviti napornim vježbama ili kontaktnim sportovima poput ragbija ili nogometa četiri do šest tjedana. Vjerojatno ćete moći dobro prošetati nakon tri do pet dana, a plivati ​​nakon otprilike tri tjedna. Zatražite savjet od svog kirurga prije operacije o povratku svim aktivnostima koje obavljate.
 • Ako nosite naočale, možda će vam biti udobnije zalijepiti ih na čelo neko vrijeme, umjesto da ih naslonite na hrbat nosa.

Obratite se liječniku opće prakse ili kirurgu ako se oteklina, crvenilo ili bol u nosu pogoršaju ili ako dobijete visoku temperaturu.

Vaša udlaga obično može skinuti otprilike tjedan dana nakon operacije.

Svatko se drugačije oporavlja od operacije. Možda ćete otkriti da trebate uzeti par tjedana odsustva s posla, ali to ovisi o vašem poslu. Neki se ljudi vraćaju na posao prije toga. Vjerojatno ćete se osjećati ugodnije čekajući dok oteklina i modrice ne nestanu, što može potrajati nekoliko tjedana.

Pitajte svog kirurga o tome kada se možete vratiti drugim aktivnostima. Najbolje je pričekati barem dva tjedna prije nego što, na primjer, letite, ali provjerite sa svojim kirurgom i zrakoplovnom kompanijom. I pričekajte dan ili dva prije nego što krenete voziti – prvo provjerite osiguranje automobila i pričekajte da vam nestane oteklina oko očiju.

Budite spremni na to da će proći nekoliko mjeseci prije nego što se vaš nos u potpunosti ustali u novom obliku. Može proći i do tri mjeseca dok disanje ponovno ne bude čisto.

Nuspojave preoblikovanja nosa

Nuspojave su neželjene, ali uglavnom privremene posljedice koje mnogi ljudi dobiju nakon postupka. Nuspojave operacije preoblikovanja nosa uključuju:

 • bol, oticanje i modrice (osobito oko očiju) tjedan ili dva
 • poteškoće s disanjem kroz nos – to bi se trebalo poboljšati kako se oteklina smanjuje
 • lagano krvarenje iz nosa dan ili dva
 • osjetljivost na sunce – nosite jaku kremu za sunčanje, posebno na nosu, i šešir najmanje šest mjeseci nakon operacije

Komplikacije preoblikovanja nosa

Komplikacije su problemi koji se javljaju tijekom ili nakon operacije. Svaki zahvat ima rizike. Nismo uključili mogućnost da vam se to dogodi jer je to različito za svaku osobu. Vaš kirurg će vam dati konkretne savjete i informacije. Moguće komplikacije operacije preoblikovanja nosa uključuju:

 • poteškoće s disanjem – normalno je da imate poteškoće s disanjem na nos odmah nakon operacije, no moguće je da to može biti trajno
 • ukočenost i obamrlost – to može trajati nekoliko mjeseci, ali ponekad može biti trajno
 • infekcija
 • krvarenje iz nosa – može se dogoditi ubrzo nakon operacije ili kasnije, nakon otprilike tjedan dana
 • oštećenje stijenke hrskavice između nosnica (septum)
 • promjena u vašem osjetilu mirisa ili okusa
 • ožiljci – ožiljci će biti crveni, zatim ljubičasti i zatim postupno blijedjeti, ali ponekad vaš kirurg može preporučiti operaciju kako bi bili manje vidljivi

Moguće je da nakon operacije niste potpuno zadovoljni svojim izgledom. Ako vam se to dogodi, razgovarajte sa svojim kirurgom o mogućnostima.

Estetska kirugija – Cijene u Hrvatskoj

Lice i vrat

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.0628.001,64
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.59312.002,46
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.39018.007,46
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.522 – 2.92019.002,01 – 22.000,74
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.124 – 2.39016.003,28 – 18.007,46
Sekundarna korekcija nosa3.186 – 3.71624.004,92 – 28.001,55
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.39018.007,46
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.1959.003,73
Korekcija ušiju – opća anestezija1.99115.001,19
Korekcija brade ugradnjom implantata2.39018.007,46
Korekcija brade osteotomijom3.31925.007,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.12416.003,28
Face Lifting3.849 – 4.24829.000,29 – 32.006,56
Mini lifting lica2.39018.007,46
Lifting obrva1.32810.005,82
Lifting obrva – opća anestezija1.99115.001,19
Lifting vrata2.39018.007,46
Lifting srednjeg dijela lica2.12416.003,28
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.32810.005,82
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.32810.005,82
Lipofiling lica1.328 – 2.655

10.005,82 – 20.004,10

Powered by Aestetica Web Design © 2024