Excimer Laser estetska kirurgija

Povećanje grudi: Sve što trebate znati o estetskom kirurškom zahvatu

Povećanje grudi, estetska kirurgija, implantati za grudi, kvalificirani estetski kirurg, izbori implantata, silikonski implantati, fiziološka otopina, oblik implantata, profil implantata

Što je operacija povećanja grudi?

Povećanje grudi je estetski kirurški zahvat kojim se povećava veličina i oblik grudi, obično ugradnjom silikonskih ili slanih implantata za grudi. Iz perspektive estetskog kirurga, krajnji cilj povećanja grudi je poboljšati prirodne proporcije pacijenta i stvoriti simetričniji, estetski ugodniji profil grudi. Točan postupak prilagođen je individualnim potrebama žene.

Ne postoji “tipična” pacijentica za povećanje grudi, a žene se odlučuju na taj zahvat iz mnogo različitih razloga – želja za većim grudima samo je jedan od njih. Povećanje grudi jedan je od najučinkovitijih postupaka za ispravljanje uočljive asimetrije grudi, a implantati za grudi mogu se koristiti za ispravljanje gomoljastih deformiteta grudi. Ostali uobičajeni ciljevi povećanja grudi:

 • Vraćanje punoće dojki izgubljene nakon trudnoće i dojenja
 • Osjećate se samopouzdanije u kupaćem kostimu
 • Dodavanje ravnoteže za bolju nadopunu zaobljenih bokova
 • Poboljšanje slike o sebi

Kako odabrati kvalificiranog estetskog kirurga

Ako razmišljate o operaciji povećanja grudi, najvažnija odluka koju ćete donijeti je tko će izvesti vaš zahvat. Kada posjetite estetskog kirurga, pitajte koliko je povećanja grudi izveo i svakako pogledajte dosta fotografija prije i poslije tijekom konzultacija—to će vam pomoći da steknete osjećaj za estetski stil estetskog kirurga.

Provjerite je li vaš estetski kirurg certificiran; to osigurava da su posebno obučeni i iskusni u estetskoj kirurgiji, uključujući povećanje grudi, te da će se vaš postupak obaviti u ovlaštenoj ustanovi, što je bitno za vašu sigurnost. Konačno, nemojte birati kirurga za povećanje grudi na temelju cijene. Ne možete staviti cijenu na svoju sigurnost i rezultate. Većina estetskih kirurga nudi više opcija financiranja kako bi pacijentici pomogli povećanje grudi uklopiti u svoj proračun.

Evo nekih izbora koje možete očekivati ​​tijekom procesa konzultacija:

 • Vrsta punjenja: fiziološka otopina, silikonski gel ili visoko kohezivni silikonski implantati “Gummy Bear”. Nijedno nije “najbolje”, ali postoje neke razlike u cijeni, osjećaju i zahtjevima za rezove koje morate uzeti u obzir. Vaš estetski kirurg pomoći će vam pronaći pravu vrstu implantata za vas.
 • Oblik: Implantati s fiziološkom otopinom i silikonskim gelom obično su okrugli, dok implantati gumenog medvjedića dolaze u oblikovanim i okruglim opcijama. Okrugli implantati obično će postići puniji gornji pol (gornji dio dojke), dok oblikovani implantati daju blago zakošen izgled vašem profilu dojke. I jedno i drugo može izgledati vrlo prirodno uz pomoć vještog estetskog kirurga.
 • Profil: Vaš estetski kirurg pomoći će vam odabrati ovo na temelju vaših postojećih proporcija i vaših ciljeva. Općenito, pacijenti s nižim tijelom trebat će implantat većeg profila kako bi se postiglo željeno povećanje veličine, a pritom osigurati da implantati nisu preširoki u bazi.
 • Veličina: implantati za grudi su veličine od oko 150cc do 800cc ili veći. Mnogi pacijenti zahtijevaju implantat različite veličine za svaku dojku; to pomaže u postizanju najbolje moguće simetrije. Veličina koju odaberete ovisi o vašoj postojećoj veličini grudi, vašim osobnim ciljevima i preporukama vašeg estetskog kirurga.

Naravno, zbog svih ovih opcija implantata još je važnije odabrati estetskog kirurga koji je dobro kvalificiran i ima iskustva s korištenjem raznih implantata za dojke.

Sigurnost implantata dojke

U listopadu 2021. FDA je objavila  nove sigurnosne smjernice za implantate grudi za proizvođače i kirurge. Ove su smjernice namijenjene poboljšanju sigurnosti pacijenata, povećanju transparentnosti u vezi s potencijalnim rizicima i nuspojavama implantata za grudi te osiguravanju informiranog pristanka pacijenata prije ugradnje implantata. Uz zabrinutost zbog bolesti grudnih implantata i drugih mogućih rizika povezanih s implantatima u porastu, ove su smjernice uglavnom naišle na podršku i pacijenata i kirurga, uključujući kirurge iz Američkog odbora za estetsku kirurgiju.

Kao organizacija posvećena povećanju sigurnosti pacijenata, napisali smo ovaj post kako bismo vam pomogli da shvatite ove smjernice i shvatite potencijalne rizike povezane s implantatima za dojke: Što trebate znati o novim smjernicama FDA za implantate za dojke .

Povećanje bez implantata: Povećanje grudi prijenosom masti

Iako su implantati za grudi zlatni standard za poboljšani oblik i veličinu grudi, oni nisu jedini način za povećanje volumena grudi: malo povećanje može se postići bez ikakvih implantata, koristeći vlastitu masnoću.

Povećanje grudi prijenosom masti kirurški je postupak koji uključuje uklanjanje masnoće putem  liposukcije  s područja tijela kao što su bokovi, bokovi, trbuh ili bedra i ponovno strateški ubrizgavanje te masti u grudi kako bi se dobio volumen. Ova se tehnika može prilagoditi za poboljšanje asimetrije, dodavanje dekoltea i/ili povećanje volumena do otprilike 1 veličine šalice.

Dobar ste kandidat za estetske prednosti koje ovaj postupak može pružiti ako se identificirate sa sljedećim:

 • Već ste zadovoljni svojim oblikom grudi, ali tražite malo povećanje volumena; ili želite malom području dodati određene konture ili simetriju.
 • Planirate održati svoju težinu stabilnom.
 • Imate nešto viška masnog tkiva na bokovima, bokovima ili bedrima.
 • Više volite prirodni prijenos masti nego implantate.

Mogućnosti reza za povećanje grudi

Jedno često pitanje koje pacijenti imaju prije povećanja grudi je: “Kako će izgledati moji ožiljci?” Bit će vam drago saznati da će iskusni, kvalificirani estetski kirurg koristiti kiruršku tehniku ​​kojom se postavljaju rezovi za povećanje grudi tako da ožiljci koji nastaju budu lako skriveni i neprimjetni, čak i samoj pacijentici. Ovisno o vašoj anatomiji i željenom ishodu, vaš estetski kirurg će upotrijebiti jednu od sljedećih tehnika reza za postavljanje implantata u grudi:

 • Inframamarno.  To uključuje kratki rez napravljen u naboru ispod dojke, koji se naziva inframamarni nabor. To ostavlja tanak ožiljak od 1 do 2 inča koji se lako sakriva unutar nabora. Prednosti ove vrste reza uključuju širu pristupnu točku, što estetskom kirurgu omogućuje precizno postavljanje većih silikonskih implantata ili gumenih medvjedića.
 • Peri-areolarni. Rez se radi oko vanjskog ruba areole, tako da se dobiveni ožiljak nalazi unutar ovog prirodnog prijelaza u pigmentaciji. Estetski kirurzi često će koristiti ovu vrstu reza ako istovremeno izvode i blago do umjereno podizanje grudi.
 • Trans-aksilarni. To uključuje mali rez napravljen unutar pazuha, kroz koji će vaš estetski kirurg postaviti implantat dojke pomoću specijalizirane kamere i instrumenata kako bi osigurao optimalno postavljanje. Time ostaje mali ožiljak unutar pazuha, ali postiže se povećanje grudi bez ožiljka na samoj dojci.
 • Transumbilikalni. Ova tehnika uključuje rez neposredno iznad pupka. Svaki implantat za grudi umetne se kroz ovaj rez i zatim se podigne do dojke. Prednosti transumbilikalne tehnike uključuju jedan ožiljak bez ožiljaka na samoj dojci.

Rezultati i oporavak: život nakon povećanja grudi

Povećanje grudi je ambulantni zahvat koji se obično izvodi u općoj anesteziji. Možete očekivati ​​da ćete sami hodati nekoliko sati nakon operacije, a većina pacijenata je spremna napustiti kuću unutar sljedećih dan ili dva.

Možda ćete osjećati bolove prvih tjedan dana, pa ćete morati ograničiti napornu tjelovježbu otprilike 2-4 tjedna. Vaš estetski kirurg može također od vas tražiti da nosite potporni kirurški grudnjak ili sportski grudnjak određeno vrijeme nakon povećanja grudi—ključno je slijediti upute svog estetskog kirurga kako biste osigurali optimalno zacjeljivanje.

Ako su vaši implantati za grudi postavljeni djelomično ispod prsnog mišića – što je u većini slučajeva poželjna metoda – u početku se može činiti da vaše grudi sjede visoko na prsima. To je normalno i vaši će se implantati postaviti u svoj optimalni položaj tijekom sljedećih nekoliko tjedana, s konačnim rezultatima nakon nekoliko mjeseci.

Nakon što imate implantate u grudima, trebali biste imati na umu sljedeće:

 • Sigurno je ići na mamografiju s implantatima u grudima, stoga redovito provodite preglede kako vam je liječnik propisao.
 • Za silikonske implantate preporuča se da se pacijentice podvrgnu periodičkom nadzoru (putem mamografije, ultrazvuka ili magnetske rezonance) kako bi se otkrile rupture, koje su rijetke.
 • Buduće trudnoće ili fluktuacije težine mogu utjecati na vaše rezultate, a možda će biti potrebna sekundarna operacija kako bi se ispravile sve promjene s kojima niste zadovoljni tijekom vremena.
 • Ništa ne može zaustaviti normalan proces starenja; s vremenom će se tkivo dojke promijeniti. Možete spriječiti nepotrebno opuštanje tako da nosite grudnjak s odgovarajućom podrškom za vašu razinu aktivnosti.

Pronađite certificirane kirurge dojke u svojoj blizini

Ako ga izvodi kvalificirani estetski kirurg, povećanje grudi je siguran zahvat s dugotrajnim rezultatima, a veliki broj pacijenata vrlo je sretan što su se odlučili na taj zahvat. Najbolji način da odlučite je li povećanje grudi pravo za vas je da se sastanete s certificiranim estetskim kirurgom radi konzultacija.

Powered by Aestetica Web Design © 2024