plastična kirurgija

Povećanje brade ortognatskom kirurgijom: prednosti i alternative

Jaka, definirana brada često se smatra poželjnom osobinom, ali ne rađaju se svi s njom. Srećom, postoji nekoliko načina za postizanje željenog izgleda, od kirurških zahvata do neinvazivnih tretmana. U ovom opsežnom vodiču istražit ćemo sve što trebate znati o povećanju brade ortognatskom kirurgijom, uključujući troškove, prednosti, rizike i alternative.

Estetika lica igra vitalnu ulogu u našim svakodnevnim interakcijama, samopoštovanju i samopouzdanju. Kao takvi, pojedinci koji nisu zadovoljni izgledom svoje brade mogu se odlučiti na povećanje brade ortognatskom operacijom. Ovaj kirurški zahvat uključuje preoblikovanje i repozicioniranje brade kako bi se poboljšala simetrija lica, poboljšao izgled brade i postigla cjelokupna estetika lica. Ovaj će članak pružiti sveobuhvatnu i detaljnu raspravu o svakom aspektu povećanja brade ortognatskom kirurgijom.

Definicija i prednosti povećanja brade ortognatskom kirurgijom

Povećanje brade ortognatskom kirurgijom je kirurški zahvat kojim se poboljšava izgled brade preoblikovanjem ili repozicioniranjem kako bi se poboljšala simetrija lica i cjelokupna estetika lica. Ovaj se postupak razlikuje od drugih vrsta postupaka povećanja brade, poput implantata za bradu ili injekcijskih punila, budući da uključuje repozicioniranje i preoblikovanje temeljne koštane strukture. Ova operacija može pružiti brojne prednosti, poput povećanja veličine brade, poboljšanja harmonije lica i ispravljanja neusklađenosti čeljusti.

Vrste povećanja brade ortognatskom kirurgijom

Ortognatskom kirurgijom moguće je izvesti nekoliko vrsta zahvata povećanja brade. Genioplastika, klizna genioplastika i implantati za bradu najčešće su vrste povećanja brade kod ortognatske kirurgije. Genioplastika uključuje preoblikovanje bradne kosti kako bi se povećala njezina veličina, projekcija ili simetrija. Klizna genioplastika uključuje rezanje i repozicioniranje bradne kosti kako bi se poboljšao njezin položaj i poboljšala njezina projekcija. Implantati za bradu uključuju umetanje implantata u bradu kako bi se povećala njezina veličina i projekcija.

Tko je idealan kandidat za povećanje brade ortognatskom kirurgijom?

Idealni kandidati za povećanje brade ortognatskom kirurgijom su osobe koje imaju slabu ili uvučenu bradu, asimetričnu bradu ili nepravilan položaj čeljusti. Idealan kandidat trebao bi biti dobrog fizičkog i emocionalnog zdravlja, imati realna očekivanja i biti predan procesu oporavka. Pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima ili uzimanjem određenih lijekova možda nisu idealni kandidati za operaciju. Prije podvrgavanja zahvatu ključno je razgovarati s kirurgom o svim medicinskim stanjima, lijekovima ili nedoumicama.

Priprema za povećanje brade ortognatskom kirurgijom

Prije operacije pacijent se mora pripremiti za zahvat. To uključuje podvrgavanje preoperativnom testiranju, kao što su krvni testovi, rendgenske snimke ili CT skeniranje, kako bi se osiguralo da je pacijent dovoljno zdrav da se podvrgne zahvatu.

Zahvat i oporavak nakon povećanja brade ortognatskom kirurgijom

Tijekom povećanja brade ortognatskom kirurgijom, kirurg će napraviti rezove unutar usta ili ispod brade, ovisno o vrsti operacije. Zatim će preoblikovati bradnu kost ili dodati implantat kako bi se postigao željeni ishod. Zahvat se može izvesti u općoj anesteziji ili lokalnoj anesteziji sa sedativima. Operacija može potrajati nekoliko sati, a pacijenti će možda morati ostati preko noći u bolnici.

Vrijeme oporavka za povećanje brade ortognatskom operacijom varira ovisno o pacijentu i opsegu operacije. Općenito, pacijenti mogu očekivati bol, otekline i modrice, što može trajati nekoliko tjedana. Tijekom razdoblja oporavka pacijenti će morati slijediti posebne upute o postoperativnoj njezi, kao što su uzimanje lijekova, održavanje rane čistom i izbjegavanje napornih aktivnosti. Pacijenti će također morati dolaziti na kontrolne preglede kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje i pratile sve komplikacije.

Rizici i komplikacije povezani s povećanjem brade ortognatskom kirurgijom

Kao i svaki kirurški zahvat, povećanje brade ortognatom operacijom nosi neke potencijalne rizike i komplikacije. To može uključivati infekciju, krvarenje, oštećenje živaca, ožiljke i odbacivanje implantata. Međutim, ti se rizici mogu svesti na najmanju moguću mjeru odabirom kvalificiranog kirurga, provođenjem odgovarajuće prije i postoperativne njege i hitnim rješavanjem problema s kirurgom.

Cijena povećanja brade ortognatskom kirurgijom

Trošak povećanja brade ortognatskom kirurgijom može uvelike varirati ovisno o različitim čimbenicima kao što su vrsta zahvata, iskustvo i kvalifikacije kirurga, lokacija klinike i svi dodatni troškovi za preoperativne pretrage, anesteziju i postoperativnu njegu. U Hrvatskoj, točnije u Poliklinici Arcadia, cijena povećanja brade kreće se od otprilike 4.000 do 9.000 eura, ovisno o opsegu tretmana. Ovaj trošak uključuje sve potrebne prijeoperativne pretrage, anesteziju i postoperativnu njegu. Međutim, pacijenti bi se trebali posavjetovati izravno s klinikom kako bi dobili točnu ponudu na temelju svojih individualnih potreba.

Odabir pravog kirurga za povećanje brade ortognatskom kirurgijom

Odabir kvalificiranog i iskusnog kirurga ključan je za uspješno povećanje brade ortognatskom kirurgijom. Pacijenti bi trebali potražiti kirurge koji su certificirani i imaju veliko iskustvo u izvođenju ovih vrsta zahvata. Također je važno provjeriti online recenzije kirurga i zatražiti preporuke od obitelji i prijatelja. Pacijenti bi trebali zakazati konzultacije s više kirurga kako bi usporedili svoje kvalifikacije i iskustvo, kao i svoje ponašanje uz krevet i komunikacijske vještine.

Rezultati povećanja brade 

Pacijenti mogu očekivati značajno poboljšanje izgleda lica nakon povećanja brade ortognatskom operacijom. Rezultati su obično trajni i mogu se vidjeti odmah, iako je potrebno nekoliko mjeseci da se konačni rezultati u potpunosti razviju. U Poliklinici Arcadia pacijenti su izvijestili o visokom postotku zadovoljstva svojim rezultatima, a mnogi navode povećanje samopouzdanja i samopoštovanja kao rezultat svog novog izgleda. Fotografije prije i poslije i svjedočanstva pacijenata dostupni su na web stranici klinike kao referenca.

Alternative 

Nekirurške alternative povećanju brade pomoću ortognatske kirurgije uključuju dermalne punila, koja mogu dodati volumen području brade bez potrebe za operacijom. Međutim, rezultati su privremeni i mogu zahtijevati redovite tretmane održavanja. Druge nekirurške alternative uključuju vježbe lica i tehnike šminkanja za konturiranje područja brade.

Često postavljena pitanja

P: Što je kirurško povećanje brade?
O: Kirurško povećanje brade je kozmetička operacija koja povećava veličinu brade pomoću implantata. Ova procedura također se može kombinirati s operacijom ortognatske kirurgije za postizanje uravnoteženog lica.

P: Koliko košta kirurško povećanje brade u Hrvatskoj?
O: Cijena kirurškog povećanja brade u Hrvatskoj varira ovisno o klinici, iskustvu i kvalifikacijama kirurga, lokaciji i drugim čimbenicima. Prosječna cijena u Zagrebu kreće se od 15.000 do 20.000 kuna, a mogući su dodatni troškovi za preoperativne testove, anesteziju i postoperativnu njegu.

P: Kako odabrati pravog kirurga za kirurško povećanje brade u Zagrebu?
O: Pri odabiru kirurga za kirurško povećanje brade u Zagrebu, važno je tražiti kvalifikacije i referencu kirurga. Preporučuje se provjera recenzija na mreži i traženje preporuka od obitelji i prijatelja. Također je važno provjeriti iskustvo kirurga i pregledati prijašnje radove.

P: Koji su rizici i nuspojave kirurškog povećanja brade?
O: Kao i kod bilo koje druge kirurške procedure, postoji rizik od infekcije, krvarenja, ožiljaka i neuspjeha operacije. Moguće su i nuspojave poput oticanja, modrica, boli i privremenog gubitka osjeta u bradi. Važno je pažljivo pratiti upute liječnika za postoperativnu njegu kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

P: Koliko dugo traje oporavak nakon kirurškog povećanja brade?
O: Oporavak nakon kirurškog povećanja brade traje obično 7-10 dana, tijekom kojih se mogu pojaviti oteklina i modrice. Pacijenti bi trebali izbjegavati fizičke aktivnosti i jesti mekano i tekuću hranu kako bi se smanjila nelagoda i potaknulo zacjeljivanje.

Estetska kirugija – Cijene u Hrvatskoj

Lice i vrat

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.0628.001,64
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.59312.002,46
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.39018.007,46
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.522 – 2.92019.002,01 – 22.000,74
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.124 – 2.39016.003,28 – 18.007,46
Sekundarna korekcija nosa3.186 – 3.71624.004,92 – 28.001,55
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.39018.007,46
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.1959.003,73
Korekcija ušiju – opća anestezija1.99115.001,19
Korekcija brade ugradnjom implantata2.39018.007,46
Korekcija brade osteotomijom3.31925.007,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.12416.003,28
Face Lifting3.849 – 4.24829.000,29 – 32.006,56
Mini lifting lica2.39018.007,46
Lifting obrva1.32810.005,82
Lifting obrva – opća anestezija1.99115.001,19
Lifting vrata2.39018.007,46
Lifting srednjeg dijela lica2.12416.003,28
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.32810.005,82
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.32810.005,82
Lipofiling lica1.328 – 2.655

10.005,82 – 20.004,10

 

Powered by Aestetica Web Design © 2024