Excimer Laser estetska kirurgija

Podizanje grudi – Što je mastopeksija i kako može osvježiti vaše grudi?

Podizanje grudi ili mastopeksija je zahvat kojim se opuštene grudi podižu i pretvaraju u puniji i čvršći oblik. Ujedno se mogu povećati ugradnjom implantata. Prstenovi oko bradavica mogu se istovremeno smanjiti.

Podizanje grudi jedan je od najčešćih i najučinkovitijih postupaka pomlađivanja grudi. Najčešće ga biraju majke nakon poroda ili žene u zrelijim godinama koje žele osvježiti grudi i eliminirati opuštene grudi. Prema istraživanju Američkog društva plastičnih kirurga, broj zahvata mastopeksije od početka ovog stoljeća porastao je za čak 70 posto.

Iako ova operacija sama po sebi daje izvrsne rezultate, često se kombinira s povećanjem, jer istovremeno povećava volumen grudi, zaokružujući potpuno pomlađivanje grudi

O detaljima zahvata detaljno ćete razgovarati s kirurgom tijekom konzultacija, a osnovne informacije za bolje razumijevanje cijelog zahvata i definiranje ciljeva donosimo u ovom tekstu.

Osnovne karakteristike postupka podizanja grudi:

 • Uobičajena kombinacija je podizanje i povećanje grudi
 • Zahvat se izvodi u općoj anesteziji
 • Traje 1-2 sata
 • Mogućnost korekcije (smanjivanja) kolutića u blizini bradavice
 • Rez se radi oko areole ili oko areole i okomito dolje do pregiba ili čak u pregibu ispod dojke
 • Nekoliko sati nakon zahvata možete otići na kućnu njegu
 • Konačni rezultat vidljiv je nakon nekoliko mjeseci iu većini slučajeva je trajan
 • S tjelesnim aktivnostima možete započeti mjesec dana nakon zahvata
 • U pravilu, postupak ne utječe na naknadno dojenje

Zašto se odlučiti na intervenciju?

Opuštene grudi najčešće su posljedica trudnoće, dojenja, starenja, hormonalnih promjena i gubitka kilograma. Relativno jednostavnim zahvatom, odnosno liftingom, grudima vraćamo čvrstoću, mladenački oblik, novi izgled i položaj.

Čvrste i punije grudi

Kada vaše grudi izgledaju obješene zbog starenja, dojenja ili značajnog gubitka težine, ovaj postupak mijenja liniju vašeg poprsja uklanjanjem viška kože, pomicanjem tkiva više na stijenci prsnog koša i preoblikovanjem mase dojke tako da ponovno izgleda punije i čvršće Podizanje će promijeniti položaj vaših grudi, ali ne i veličinu.

Lakše kretanje i bolji osjećaj zahvaljujući uklanjanju viška kože

Ako je vaša ptoza ili opuštenost grudi rezultat velikih ili teških grudi, smanjenje grudi (mamoplastika smanjenja ili redukcije) je prikladna kombinacija. Ovim se postupkom izrezuje višak kože i tkiva dojke, a areola i bradavica pomiču na viši položaj.  Na taj način postižemo proporcionalnost veličine grudi prema vašoj konstituciji i veličini grudi.

Korekcija bradavice (areole)

Promjene u tjelesnoj težini (dobitak i/ili gubitak) i trudnoća često imaju posljedice na veličinu i izgled bradavice i areole, jer se omjer između njih ruši i one ostaju veće nego što su bile prije. Veće i istaknutije bradavice stvaraju nelagodu pri nošenju tanje odjeće, a kirurškim zahvatom korigiramo njihov položaj i veličinu te stvaramo skladan i atraktivan izgled.
Korekcija bradavica moguća je iu zasebnom zahvatu, najčešće se radi kada su jedini problem urasle ili prevelike bradavice.

Kako da znam da li sam prikladna za podizanje grudi?

Žene se često pitaju jesu li prikladne kandidatkinje za podizanje grudi. Ako nemate ozbiljnijih zdravstvenih problema, održavate zdravu tjelesnu težinu i imate želju transformirati svoje grudi, onda ste pravi kandidat. U svakom slučaju, važno je i mišljenje iskusnog kirurga koji vas je ispravno vodio i dao odgovarajuće savjete na putu do željenog rezultata.

Zadovoljan sam veličinom, ali ne i oblikom.

Zahvatom nećete povećati grudi niti dodati volumen gornjem dijelu. Ako istovremeno želite promijeniti veličinu određenog dijela dojke, razmislite o kombinaciji zahvata.

Dobrog ste tjelesnog i mentalnog zdravlja i održavate zdravu težinu.

Sve dok održavate stabilnu tjelesnu težinu, vodite zdrav način života i imate realna očekivanja, nema razloga da se ne podvrgnete zahvatu. Velika fluktuacija u težini (gubitak, dobitak) nakon zahvata značajno utječe na dugoročne rezultate. U ekstremnim slučajevima, grudi se mogu opet opustiti. Održavanje stabilne tjelesne težine osnovni je preduvjet uspjeha i zadovoljstva nakon zahvata.

Vaše grudi su usmjerene prema dolje ili padaju ispod grudnog nabora

Mnogima je prvi cilj zahvata ukloniti višak kože kako bi grudi ponovno izgledale privlačno. Također, uklanjanjem viška kože, kupaći kostimi i grudnjaci mogu puno udobnije pristajati.

Nemojte pušiti

Rane kod pušača lošije i sporije zacjeljuju pa je veća vjerojatnost komplikacija nakon zahvata. To ublažavamo samo ako prestanemo pušiti barem dva tjedna prije zahvata. Takve su komplikacije izuzetno rijetke, ali je ipak važno isključiti mogućnost njihove pojave.

Asimetrija grudi

Asimetrija grudi je vrlo česta pojava i javlja se kod većine žena. Grudi mogu varirati u veličini, obliku i položaju na prsima.

Još više dolazi do izražaja u pubertetu, kada se dojke zbog hormonalnih promjena drugačije razvijaju. Promjena veličine uglavnom ostaje i nakon završetka razvoja, kada jedna dojka može biti i do petine veća od druge. 

Asimetrija se može ukloniti jednostranim zahvatom, iako se u praksi češće odlučuje za zahvat na obje dojke.

Kada se trebam odlučiti za podizanje grudi?

Postupak je primjeren za sve žene koje žele poboljšati izgled svojih grudi. Može se raditi u bilo kojoj dobi.

Češće ga biraju žene nakon trudnoće i dojenja, kada im hormonalne fluktuacije i gubitak tjelesne težine ostavljaju grudi prazne i spljoštene te bi željele vratiti svoj prvobitni izgled.

Opuštene grudi također mogu biti posljedica starenja i gravitacije. Grudi gube potpornu strukturu i elastičnost, zbog čega se žene nakon menopauze i kasnije odlučuju za ovaj zahvat.

Mamin makeover

U posljednje vrijeme sve je popularnija kombinacija zahvata pod nazivom mommy makeover, koja najčešće uključuje podizanje i povećanje grudi, abderoplastiku, ginekoestetiku (labioplastiku) i liposukciju. Namijenjena je transformaciji tijela nakon poroda, kada žensko tijelo prolazi kroz mnoge hormonalne promjene i vraćanje u stanje prije trudnoće može biti teško i dugotrajno, a često ga je nemoguće postići bez pomoći plastičnog kirurga. Mommy makeover je postupak koji kombinira nekoliko postupaka istovremeno i izvodi se u isto vrijeme. Samim time oporavak je manje zahtjevan, a povratak u društveni život kraći. Zahvat se radi i kod žena koje nisu rađale, ali imaju slične probleme.

Zahvat ima smisla planirati nakon završetka dojenja i gubitka viška kilograma nakupljenih u trudnoći jer jedino tako možete osigurati trajne uspješne rezultate. Opuštenim grudima se liftingom ili u kombinaciji s povećanjem vraća svjež i prirodan izgled, abderoplastika je zahvat uklanjanja viška kože na trbuhu, liposukcija služi za preoblikovanje tijela i uklanjanje tvrdokornih masnih naslaga, a labioplastika korigira prevelike stidne usne.

Važan je individualni tretman i iskren razgovor s kirurgom jer samo tako možemo razumno planirati kombinaciju zahvata i postići željeni rezultat.

Kako se izvodi podizanje grudi?

Zahvatom se grudi podižu u prvobitni položaj na prsima, koža se rasteže i bradavica se postavlja na vrh transformirane dojke. Višak kože se uklanja, a kolutići oko bradavice po potrebi smanjuju. Na taj se način grudima vraća čvrstoća i one se podižu iznad razine pregiba.U slučaju želje za promjenom veličine zahvat se može kombinirati s povećanjem (augmentacijom) ili smanjenjem (smanjenjem) grudi.

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji, u dnevnoj bolnici. Isti dan ste otpušteni na kućnu njegu. Ako želite prespavati u klinici, i to je moguće.

Priprema za postupak

Na konzultacijama ćete s kirurgom razgovarati o svojim očekivanjima i detaljima vezanim uz zahvat. On će vam također nacrtati plan na prsima kako bi ilustrirao mjesta reza i mjesto ožiljaka. Također će vam biti na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice, kako biste mogli mirno i bez oklijevanja razgovarati o zahvatu.

Proučiti ćemo Vašu opću i kiruršku anamnezu (vaše prijašnje bolesti ili intervencije), pregledati listu mogućih lijekova i dobiti sliku Vaših životnih navika. Sve nam je to potrebno kako bismo kasnije mogli isključiti moguće komplikacije i sigurno provesti zahvat.

Prije postupka preporučujemo:

 • Jesti lako probavljivu hranu i puno tekućine;
 • Uzimanje vitamina C jer potiče zacjeljivanje rana;
 • Prestanak uzimanja protuupalnih lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi;
 • Prestanite pušiti ili smanjite na najviše četiri cigarete dnevno najmanje dva tjedna prije zahvata

Kako funkcionira postupak podizanja grudi i gdje će se napraviti rez?

Poznajemo dvije glavne tehnike i ovisno o stupnju obješenosti grudi i količini viška kože odlučujemo se za najprikladniju.

Vertikalni lift je dobio ime po rezu koji označava. Proteže se oko bradavice i okomito prema dolje (u obliku lizalice). Pogodan je za početni i srednji stupanj opuštenosti grudi (ptoza). 

Sidreni lift (T rez ili T rez) koristi se za više razine opuštenosti gdje je količina viška kože veća. Rez ide oko bradavice, okomito prema dolje i nastavlja se u pregib ispod dojke.

Obje vrste liftinga osiguravaju pomicanje bradavica, jer je to jedini način da se postigne savršen rezultat. Po potrebi možemo dodati i preoblikovanje areole (prstena oko bradavica).

Opuštene i prazne grudi mogu se kombinirati s povećanjem za savršeno rješenje.

Kirurg će Vam na temelju pregleda i razgovora predstaviti najprikladniju tehniku ​​za postizanje željenog rezultata te objasniti ključne značajke zahvata.

Kakva je anestezija potrebna?

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Za razliku od jednostavnog povećanja grudi, ovo je nešto složeniji zahvat. Ovisno o složenosti, traje sat do sat i pol. U slučaju kombinacije s liftom može trajati i do dva sata.

Prije zahvata razgovarat ćete sa specijalistom anesteziologom koji će vas po potrebi i pregledati te raspitati o dosadašnjim iskustvima s općom anestezijom. U slučaju loših iskustava (povraćanje, vrtoglavica) prepisat će Vam odgovarajuće lijekove i pripaziti prilikom buđenja da se ovakvo iskustvo ne ponovi.

Kakav je oporavak nakon podizanja grudi?

Na brzinu oporavka najviše utječe Vaše opće psihofizičko stanje. U slučaju kombinacije zahvata s drugim zahvatima (abderoplastika, liposukcija) oporavak može biti nešto duži. Ukratko smo opisali proces oporavka nakon podizanja grudi koristeći sljedeće potporne točke:

 • Neposredno nakon zahvata kirurg će vam na šavove staviti vodonepropusne trake (flastere) koje pomažu bržem zacjeljivanju rane.
 • Stavit ćemo kompresijski grudnjak za bolju potporu. Samo ovo je potrebno nositi mjesec dana nakon zahvata. Prva dva tjedna 24 sata dnevno, zatim samo danju.
 • Odmah nakon zahvata bit ćete prebačeni u sobu za oporavak, gdje ćete cijelo vrijeme biti pod našim pomnim nadzorom, kako biste se nakon nekoliko sati uz pratnju sigurno vratili kući.
 • Također ćemo propisati antibiotsku i analgetičku terapiju te dogovoriti prvi postoperativni pregled.
 • Dobit ćete telefonski kontakt gdje smo dostupni 24 sata dnevno.
 • Također ćete dobiti precizne i relativno jednostavne upute za njegu nakon zahvata.

Predviđeno odsustvo s posla je jedan do dva tjedna i također ovisi o prirodi vašeg posla.

SAVJETUJEMO: Prva dva tjedna izbjegavajte teške tjelesne napore i dizanje teških tereta. U tom razdoblju odvija se intenzivan proces zacjeljivanja, stoga je važno što manje opterećivati ​​ruke i prsa. S tjelesnom aktivnošću možete postupno započeti mjesec dana nakon zahvata. Zaštitite ožiljke od sunca najmanje pola godine nakon zahvata.

Kada su vidljivi rezultati?

Promjena u izgledu grudi vidljiva je odmah nakon zahvata. Konačan oblik dojke dobiva se nakon godinu dana, kada je konačno završena faza cijeljenja.
Ako
primijetite da vam je veličina grudnjaka nešto manja nego prije zahvata, znajte da su razlog tome čvršće i bujnije grudi. Kako biste bili što zadovoljniji rezultatom, bitno je da s kirurgom iskreno porazgovarate o svojim očekivanjima.

Powered by Aestetica Web Design © 2024