rinoplastika operacija nosa

Plastična kirurgija za muškarce: najčešći zahvati u Hrvatskoj u 2023.

Plastična kirurgija za muškarce postaje sve popularnija u Hrvatskoj, a u ovom članku ćemo se usredotočiti na najčešće zahvate za muškarce, kao što su liposukcija, smanjenje muških grudi, operacija očnih kapaka, operacija nosa, trbuščić te mnogi drugi.

Plastična kirurgija za muškarce vrlo je popularna. Prema Američkom društvu plastičnih kirurga (ASPS), više od 289 000 zahvata poput preoblikovanja nosa ili liposukcije obavljeno je 2022.  To ne računajući dodatnih 820 123 minimalno invazivnih zahvata, kao što su tretmani botoksom ili laserski tretmani za vene na nogama.

S toliko ulaganja u plastičnu kirurgiju za muškarce, evo pogleda zašto—i nekoliko informacija o najboljim mogućnostima liječenja, kao i troškovima i komplikacijama.

Autori primjećuju da postoji nekoliko razloga za porast, uključujući porast pretilosti . Ono što također jasno ističu jest da su izgled tijela i kozmetički problemi pokretač zašto više muškaraca traži operaciju smanjenja grudi.

Na koje plastične operacije idu muškarci?

U 2022. godini najbolji kirurški zahvati za muškarce prema izvješću Aesthetic Society, organizacije certificiranih plastičnih kirurga, bili su: 

 • Liposukcija
 • Smanjenje muških grudi 
 • Operacija očnih kapaka
 • Operacija nosa 
 • Trbuščić

Plastična kirurgija za muškarce čini više od 8% svih estetskih operacija izvedenih u Sjedinjenim Državama i Britaniji. 

Statistika o plastičnim operacijama za muškarce

Ginekomastija (povećanje grudi kod muškaraca) je u porastu, osobito u određenim dobnim skupinama. Studija iz Danske iz 2020. pregledala je dijagnozu tijekom 20 godina i otkrila peterostruko povećanje učestalosti kod mladih muškaraca u dobi od 16 do 20 godina.

Njihovim starijim kolegama koji žive s ginekomastijom, u dobi od 61 do 80 godina, dijagnoza je bila 11 puta veća nego kada je istraživanje počelo 1998. 

Vidjeli su porast od 445% u povećanju usana u istih 20 godina, zajedno s velikim povećanjem podizanja bedara i donjeg dijela tijela, operacije koja se često koristi za zatezanje trbuha nakon gubitka težine. 

S druge strane, brojke za transplantaciju kose pale su za 84% od 2000. do 2022. godine.

Može li plastična kirurgija učiniti muškarca privlačnijim?

Muška estetska kirurgija često poboljšava osjećaj vlastite slike, a time i novi i pozitivniji pogled na život. Imajte na umu da je sveukupno zdravlje važno, a plastična kirurgija za muškarce također može biti strategija za smanjenje bolova u leđima, poboljšanje vida ili čak pronalaženje nepoznatog temeljnog zdravstvenog stanja, kao što je metabolički poremećaj.

 Pregled ginekomastije

Postupci za poboljšanje tijela za muškarce

Pomlađivanje kože, poput postupaka fotopomlađivanja koji se oslanjaju na pulsirajuće svjetlo, i dalje je popularno među muškarcima. Isto vrijedi i za postupke uređivanja čovjeka kao što su lasersko uklanjanje dlačica i botoks. 7

Liposukcija, uobičajena plastična operacija kojom se uklanjaju muške “ljubavne ručke”, može brzo dati rezultate, ali postoji loša strana troška i opasnosti povezanih s elektivnom operacijom.

Jedna prepreka operaciji je to što se “plastične” promjene mogu činiti kao da nisu “zaslužene” vježbanjem i discipliniranim načinom života. Ljudi također mogu imati nerealna očekivanja o konačnim fizičkim rezultatima ili kao rješenju životnih izazova koji proizlaze iz drugih problema.

Troškovi muških kozmetičkih zahvata

Troškovi se razlikuju ovisno o vrsti kozmetičkog zahvata koji dobivate, naknadama koje naplaćuju članovi kirurškog tima i o tome gdje imate zahvat.

Možete tražiti dobre ponude, ali zapamtite da morate imati propisno kvalificiranog estetskog kirurga koji radi unutar utvrđene zdravstvene prakse.

Evo prosječne cijene nekih plastičnih operacija za muškarce u 2020.: 2

 • Liposukcija: 2.584 dolara
 • Smanjenje muških grudi: 4622 dolara
 • Operacija očnih kapaka: 2996 dolara
 • Operacija nosa: 4.925 dolara
 • Trbušnjaci: 6622 dolara
 • Povećanje usana 2767 dolara
 • Tretman botoxom (neurotoksinom) 408 USD

Moguće komplikacije plastične kirurgije

Elektivna estetska kirurgija, kao i svaki drugi kirurški zahvat, nosi rizike ali i prednosti. Anestezija i sedacija potrebni za postupak predstavljat će rizike koji mogu uključivati ​​abnormalni srčani ritam, srčani udar i moždani udar . 

Neki postupci, poput liposukcije, mogu uzrokovati ožiljke, infekciju i utrnulost zbog same operacije. 

Nelicencirani i neobučeni pružatelji usluga koji nude anesteziju i operacije predstavljaju opasnost. Isto čine i oni koji su slabo regulirani u području estetike ili koji vježbaju u nesigurnim ili nehigijenskim uvjetima.

Dobivanje najboljeg tretmana estetske kirurgije

Ako se odlučite na estetsku kirurgiju, važno je obaviti svoje istraživanje. Pronađite pružatelja zdravstvenih usluga koji je odgovarajuće kvalificiran, specijaliziran i povezan s bolnicom ili klinikom.

Uzmite u obzir i ove preporuke:

 • Budite realni u pogledu ishoda operacije.
 • Provjerite jeste li razumjeli uključene rizike .
 • Prestanite pušiti i piti alkohol prije operacije kako biste maksimalno ubrzali ozdravljenje.
 • Budite u što većoj formi i zdravlju prije operacije
 • Potražite savjet o rizicima elektivne operacije ako uzimate bilo kakve lijekove, imate prekomjernu tjelesnu težinu ili imate stalne zdravstvene probleme ili stanja.

Powered by Aestetica Web Design © 2024