rinoplastika

Oporavak nakon plastične kirurgije: kako utječe prehrana i pušenje?

Nakon plastične kirurgije, brz i uspješan oporavak važan je čimbenik za postizanje željenih estetskih rezultata. Međutim, loša prehrana i pušenje mogu značajno utjecati na zacjeljivanje, što može dovesti do ozbiljnih nuspojava i produženog oporavka. Saznajte kako pravilna prehrana i izbjegavanje pušenja mogu pomoći u bržem oporavku nakon plastične kirurgije.

Vaša operacija je gotova. Teška predoperativna priprema je gotova. Vrijeme je za zabavu, zar ne? Pogrešno!  Bez pridržavanja uputa vašeg kirurga za naknadnu njegu, možete – u najmanju ruku – očekivati ​​dulji i neugodniji put do oporavka. A u najgorem slučaju mogu se pojaviti ozbiljne, nepovratne nuspojave, uključujući nekrozu.

Najveći prijestupnici nakon liječenja su pušenje, uz nepravilnu prehranu. Pitali smo tri renomirana plastična kirurga i člana Američkog društva plastičnih kirurga zašto se točno moraju pridržavati pravila oporavka i koje su posljedice ako ih se ne pridržava.

Pušenje

Kisik neće doći do tkiva

“Ključ zacjeljivanja je doprema kisika do kirurškog područja kako bi se pospješilo optimalno zacjeljivanje u tkivu”, kaže plastični kirurg iz Miamija, dr. med. Adam Rubinstein . “Pušenje utječe na ozdravljenje na tri različita načina. Kao prvo, stavljate otrov u svoja pluća i sprječavate dobar prolaz plinova kroz pluća.”

Drugo, nikotin uzrokuje suženje arterija u cijelom tijelu, kaže on, što umanjuje protok krvi na razini tkiva, što znači da “kirurško područje nema dovoljno krvi da bi prenijelo kisik jer nikotin sve sužava .”

“Broj tri, što mnogi ljudi ne znaju, jest da cigaretni dim sadrži ugljični monoksid i svojim prolazom trajno blokira molekule hemoglobina da uopće ne mogu pokupiti molekule kisika”, kaže on, što dodatno smanjuje sposobnost krvi da prenosi kisik do tkiva gdje je to potrebno.

Rekreacijska marihuana se računa kao pušenje

“Lonac je drugi problem”, nastavlja dr. Rubinstein. “Postoje nuspojave trave kada se pomiješa s anesteticima koji mogu dovesti do aritmija. Ne želimo da itko puši marihuanu ili konzumira bilo kakvu marihuanu – To čak nije pušenje, samo konzumiranje, jestivo ili pušenje – najmanje dva puta tjedana prije operacije, ali još bolje, otprilike mjesec dana.”

Dijeta

Protuupalna dijeta može ubrzati oporavak

“Postoji mnogo anegdotskih izvještaja o pacijentima koji su se postoperativno držali više protuupalne dijete”, kaže plastični kirurg s Manhattana, Chris Funderburk, MD , koji predlaže integraciju dosta bobičastog voća u prehranu i izbjegavanje teškog, masnog mesa. “Možemo vam reći prema mnogim pacijentima koje vidimo ovdje na Manhattanu koji se pridržavaju tih dijeta, oni izvješćuju o znatno smanjenoj upali, ranijem oporavku, općenito bržem povratku samo normalnim aktivnostima.”

Sol znači više oteklina

Od svih zabranjenih dijeta za oporavak, sol je broj jedan na popisu – za sve vrste plastičnih operacija – jer će nedvojbeno povećati otekline do značajnog i vidljivog stupnja. “Pacijenti će spomenuti da su pojeli slan obrok i da su se sljedećeg jutra probudili dodatno natečeni”, kaže dr. Rubinstein. “Visoka količina soli može dovesti do ozbiljnih oteklina koje mogu produljiti oporavak i samo ga općenito učiniti još neugodnijim.”

Osobito moraju biti oprezni pacijenti na liposukciji. Plastični kirurg iz New Yorka Ryan Neinstein, doktor medicine , stavlja svoje pacijente na liposukciji na strogu dijetu bez soli četiri do šest tjedana nakon prekida. “Vaše će tijelo zadržati vodu”, kaže. “Vaše tijelo je poput spužve i sol će uzrokovati ogromnu količinu oteklina ili nakupljanje tekućine. U nekim slučajevima to može šokantno dovesti do pet do osam funti težine vode preko noći.”

Odabir bljutave hrane, koliko god bila neapetitična, spasit će vas čitav svijet nevolja na više načina od oticanja. Nepopularna postoperativna činjenica je da će nekoliko dana nakon operacije pacijenti osjećati mučninu od anestezije. U ozbiljnijim slučajevima može biti teško zadržati hranu, a povraćanje, iako uvijek neugodno, može izazvati unutarnje krvarenje kod zahvata na licu.

Alkohol – i đumbir, kurkuma i chia sjemenke – razrjeđuju krv

Alkohol smanjuje kaskadu zgrušavanja krvi, što može rezultirati dodatnim modricama i unutarnjim krvarenjem. No, mnogi pacijenti to ne znaju, i đumbir, chia i kurkuma, uključujući i injekcije kurkume, koje su inače dobre za vas, ali su užasne u vrijeme operacije jer će razrijediti krv, izlažući vas riziku od krvarenja hematoma.

Nakon otprilike dva tjedna, nakon što su ugrušci u tijelu zacijeljeni, dr. Rubeinstein uvjerava pacijente da nijedna hrana ili dodatak prehrani nisu zabranjeni, iako je svaki kirurg u ovoj priči poticao nastavak zdrave lisnate prehrane.

Nije neuobičajeno da pacijenti imaju pitanja o procesu oporavka nakon operacije. Razgovarajte sa svojim kirurgom o individualnom planu oporavka koji vam odgovara.

Često postavljena pitanja 

P: Kako prehrana može utjecati na proces oporavka nakon plastične kirurgije?
O: Prehrana igra važnu ulogu u procesu oporavka nakon plastične kirurgije. Hrana bogata proteinima i vitaminima pomoći će vašem tijelu da se brže oporavi. Preporučuje se unositi hranu poput ribe, mesa, jaja, orašastih plodova, mahunarki, voća i povrća.

P: Koliko pušenje može odgoditi proces oporavka nakon plastične kirurgije?
O: Pušenje može značajno usporiti proces oporavka nakon plastične kirurgije. Pušenje smanjuje protok krvi u tijelu, što znači da organi i tkiva ne dobivaju dovoljno kisika i hranjivih tvari koje su im potrebne za brzi oporavak. Preporučuje se prestati pušiti najmanje dva tjedna prije i poslije operacije.

P: Koji su najbolji izvori proteina za brži oporavak nakon plastične kirurgije?
O: Najbolji izvori proteina su hrana poput ribe, mesa, jaja, orašastih plodova i mahunarki. Ovi izvori proteina su bogati esencijalnim aminokiselinama koje su važne za izgradnju i obnovu tkiva.

P: Koliko je važno hidratizirati se nakon plastične kirurgije?
O: Hidratacija je vrlo važna nakon plastične kirurgije jer pomaže tijelu da se oporavi i izliječi. Preporučuje se unositi dovoljno vode i drugih tekućina tijekom dana, posebno prvih tjedana nakon operacije.

P: Koliko dugo bih trebao izbjegavati alkohol nakon plastične kirurgije?
O: Preporučuje se izbjegavanje alkohola najmanje dva tjedna nakon plastične kirurgije. Alkohol može dehidrirati tijelo i usporiti proces ozdravljenja. Osim toga, alkohol može utjecati na lijekove koje ste dobili nakon operacije, što može dovesti do komplikacija.

Powered by Aestetica Web Design © 2024