glumičić estetska kirurgija rinoplastika

Oblikovanje tijela i plastična kirurgija nakon gubitka težine

Borite li se s viškom kože i tvrdoglavim džepovima masnoće nakon značajnog gubitka težine? Mogućnosti oblikovanja tijela i plastične kirurgije mogu biti rješenje za vas, a za dublje razumijevanje teme uključili smo stručni uvid dr. Davora Mijatovića iz KBC-a Zagreb.

Ekstremni gubitak težine može biti uspjeh koji će vam promijeniti život, ali često dolazi s neželjenim nuspojavama viška kože i tvrdoglavih nakupina masnoće koje se ne mogu ukloniti samo dijetom i tjelovježbom. Kako bi se riješio ovaj problem, opcije oblikovanja tijela i plastične kirurgije postale su sve popularnije tijekom godina. Međutim, s toliko dostupnih opcija, može biti izazovno znati koji je postupak pravi za vas. Stoga smo se obratili dr. Davoru Mijatoviću iz KBC-a Zagreb, renomiranom plastičnom kirurgu s višegodišnjim iskustvom u zahvatima oblikovanja tijela, za stručan uvid u ovu temu. Od zatezanja trbuha do nekirurških opcija, dr. Mijatović će nas voditi kroz prednosti i nedostatke svakog zahvata, tako da možete donijeti informiranu odluku o svom putu oblikovanja tijela.

Abdominoplastika (zatezanje trbuha)

Abdominoplastika, također poznata kao zatezanje trbuha, jedan je od najčešćih zahvata oblikovanja tijela nakon ekstremnog gubitka težine. Ovaj postupak uključuje uklanjanje viška kože i masnoće s područja trbuha, zatezanje trbušnih mišića i pomicanje pupka. Abdominoplastika može poboljšati konture tijela, smanjiti strije i poboljšati cjelokupni izgled trbuha. Troškovi abdominoplastike u Hrvatskoj se kreću od 2.000 do 5.000 eura, ovisno o opsegu zahvata.

Podizanje tijela

Body lift je sveobuhvatan postupak oblikovanja tijela koji uključuje uklanjanje viška kože i masnoće s više dijelova tijela, uključujući trbuh, bedra, ruke i stražnjicu. Ovaj postupak može poboljšati konture tijela i pružiti mladolik izgled.

Prema riječima dr. Davora Mijatovića iz KBC-a Zagreb, “postupci zatezanja tijela postali su sve popularniji u Hrvatskoj jer nude cjelovit pristup oblikovanju tijela, pomažući pacijentima da postignu zategnutiji, mladolikiji izgled. Zahvat je osobito koristan za pacijente koji imaju pretrpjeli značajan gubitak težine ili imate višak kože i masnoće na više dijelova tijela koji se ne mogu riješiti samo prehranom i tjelovježbom.”

Dr. Mijatović također napominje kako je cijena body lifta u Hrvatskoj relativno pristupačna u odnosu na druge zemlje, a cijene se kreću od 10.000 do 15.000 eura, ovisno o opsegu zahvata. Međutim, važno je pažljivo istražiti i odabrati uglednog, iskusnog kirurga kako biste osigurali najbolje moguće rezultate i smanjili rizik od komplikacija.

Nadalje, dr. Mijatović ističe važnost postoperativne njege i kontrolnih pregleda kako bi se osiguralo pravilno cijeljenje i održavanje rezultata. Pacijenti bi trebali biti spremni slijediti strogi postoperativni režim, uključujući izbjegavanje napornih aktivnosti i nošenje kompresijske odjeće kako bi se smanjilo oticanje i podržao proces zacjeljivanja.

Općenito, zatezanje tijela može biti vrlo učinkovit i isplativ postupak za pojedince koji žele poboljšati svoje konture tijela i postići mlađahniji izgled. Međutim, važno je pažljivo razmotriti sve aspekte postupka, uključujući troškove, potencijalne rizike i dobrobiti te postoperativnu skrb, prije donošenja odluke.

Kompresijska odjeća

Nakon operacije oblikovanja tijela, pacijenti često moraju nositi kompresijsku odjeću kako bi se smanjila oteklina i poboljšao proces zacjeljivanja. Ovi odjevni predmeti mogu pomoći u pružanju podrške i poboljšanju ukupnih rezultata. Kompresijska odjeća obično se nosi nekoliko tjedana nakon operacije.

Dr. Davor Mijatović objašnjava: “Kompresivna odjeća važan je dio postoperativnog procesa oporavka za operaciju oblikovanja tijela. Ova odjeća pomaže smanjiti otekline i pospješuje zacjeljivanje pružajući potporu tretiranim područjima. Također pomaže poboljšati sveukupne estetske rezultate jer održavajući konturu postignutu tijekom operacije.”

“U Hrvatskoj pacijenti mogu očekivati da će potrošiti od 50 do 200 eura za kompresijsko rublje. Cijena će ovisiti o vrsti odjevnog predmeta koji je potreban, kao io opsegu zahvata oblikovanja tijela koji se izvodi.”

Dijeta i tjelovježba

Nakon ekstremnog gubitka težine, održavanje zdrave prehrane i rutine vježbanja ključno je za održavanje rezultata i poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Pacijenti bi trebali blisko surađivati sa svojim liječnikom i/ili nutricionistom kako bi razvili personalizirani plan. Osim prehrane i tjelovježbe, pacijenti također mogu razmotriti rad s osobnim trenerom ili fizioterapeutom kako bi ciljali na određena područja tijela i poboljšali ukupnu kondiciju.

Prema riječima dr. Davora Mijatovića, “zdrava prehrana i redovita tjelovježba ključni su za održavanje rezultata mršavljenja i poboljšanje cjelokupnog zdravlja. To je osobito važno nakon operacije oblikovanja tijela jer može pomoći pacijentima da postignu najbolje moguće rezultate. To je bitno za pacijente da rade sa svojim liječnikom i/ili nutricionistom kako bi razvili personalizirani plan koji uzima u obzir njihove specifične potrebe i ciljeve. Osim toga, pacijenti mogu razmotriti suradnju s osobnim trenerom ili fizikalnim terapeutom kako bi ciljali na određena područja tijela i poboljšali ukupnu kondiciju.”

U Hrvatskoj postoje mnoge mogućnosti za one koji žele uključiti dijetu i tjelovježbu u svoju rutinu nakon operacije. Neki pacijenti mogu odlučiti raditi s nutricionistom ili osobnim trenerom, dok bi drugi radije radije otišli u teretanu ili fitness centar. Važno je pronaći rutinu koja odgovara životnom stilu i ciljevima svakog pojedinca. Dodatno, dr. Mijatović preporuča pacijentima da nastave pratiti svoj napredak i po potrebi prilagođavati svoj plan kako bi se osigurao dugoročni uspjeh.

Višak kože

Nakon ekstremnog gubitka težine, višak kože može biti velika briga za mnoge pojedince. Postupci oblikovanja tijela kao što su body lift ili abdominoplastika mogu pomoći u uklanjanju viška kože i poboljšanju kontura tijela. Osim kirurških zahvata, pacijenti također mogu razmotriti nekirurške opcije kao što su laserski tretmani ili radiofrekvencija za zatezanje i učvršćivanje opuštene kože.

Prijenos masti

Postupci prijenosa masti uključuju uzimanje masti s jednog dijela tijela i prijenos na drugo područje kako bi se poboljšao volumen i konture. Ovaj postupak se može koristiti za poboljšanje izgleda stražnjice, grudi ili drugih područja. Cijena transfera masti u Hrvatskoj kreće se od 2500 do 4000 eura, ovisno o području tijela koje se tretira.

Prema riječima dr. Davora Mijatovića, “Fat transfer je siguran i učinkovit postupak koji može pružiti rezultate prirodnog izgleda za pacijente koji žele poboljšati konture i volumen određenih dijelova tijela. Tijekom postupka, mast se skuplja s donorskog mjesta , obično u trbuh ili bedra, a zatim se pažljivo ubrizgava u ciljno područje. Rezultati mogu biti dugotrajni i pacijenti ih često dobro podnose.”

Važno je napomenuti da uspjeh postupka prijenosa masti ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući pacijentovo cjelokupno zdravlje, količinu masti koja se prenosi te vještinu i iskustvo kirurga koji izvodi postupak. Pacijenti također trebaju biti svjesni da prijenos masti nije zamjena za zdrav način života te da je održavanje stabilne težine i dobrog općeg zdravlja ključno za održavanje rezultata postupka. Osim toga, pacijenti bi trebali pažljivo razmotriti kvalifikacije i iskustvo svog kirurga prije nego što se podvrgnu bilo kojem kozmetičkom zahvatu.

Liposukcija

Liposukcija je uobičajeni postupak oblikovanja tijela koji uključuje uklanjanje viška masnoće s određenih dijelova tijela, poput bedara, bokova i trbuha. Ovaj postupak može poboljšati konture tijela i pružiti proporcionalniji izgled.

Prema riječima dr. Davora Mijatovića iz KBC-a Zagreb, “Liposukcija je jedan od najpopularnijih zahvata oblikovanja tijela, a može dati odlične rezultate kod pacijenata koji žele poboljšati konture tijela i postići proporcionalniji izgled.”

Nadalje objašnjava da se “liposukcija može izvesti različitim tehnikama, uključujući tradicionalnu liposukciju, tumescentnu liposukciju i liposukciju potpomognutu laserom, ovisno o specifičnim potrebama i ciljevima pacijenta.”

Na upit o sigurnosti i učinkovitosti liposukcije, dr. Mijatović ističe važnost odabira kvalificiranog i iskusnog plastičnog kirurga. “Iako se liposukcija općenito smatra sigurnim i učinkovitim postupkom, uvijek postoje rizici povezani s bilo kojom operacijom. Neophodno je odabrati plastičnog kirurga koji ima iskustva s liposukcijom i ima certifikat odbora kako bi se osigurali najbolji mogući ishodi za pacijenta.”

Što se tiče cijene liposukcije u Hrvatskoj, dr. Mijatović napominje da “cijena liposukcije može varirati ovisno o opsegu zahvata i specifičnim tehnikama koje se koriste. No, općenito je u Hrvatskoj pristupačnija u usporedbi s drugim zemljama, a cijene se kreću od 1.500 do 3.000 eura.”

Naglašava važnost odabira renomirane klinike za plastičnu kirurgiju koja nudi transparentne cijene i izvrsnu skrb za pacijente. “Važno je odabrati kliniku za plastičnu kirurgiju koja je transparentna u pogledu cijena i pacijentima pruža personalizirani plan liječenja. Pacijenti bi također trebali potražiti kliniku koja daje prednost sigurnosti pacijenata i nudi izvrsne usluge naknadne skrbi kako bi se osigurao nesmetan proces oporavka.”

Nekirurške mogućnosti

Dostupne su razne nekirurške opcije za oblikovanje tijela, kao što su CoolSculpting ili SculpSure. Ovi postupci koriste naprednu tehnologiju za zamrzavanje ili zagrijavanje masnih stanica, uzrokujući njihovo odumiranje i prirodno uklanjanje iz tijela. Nekirurške mogućnosti mogu biti dobar izbor za pacijente koji nisu spremni ili se ne žele podvrgnuti kirurškim zahvatima. Cijena nekirurških opcija u Hrvatskoj kreće se od 500 do 2000 eura, ovisno o području tijela koje se tretira.

Dr. Davor Mijatović iz KBC-a Zagreb kaže: “Nekirurške mogućnosti oblikovanja tijela postaju sve popularnije u Hrvatskoj. Ovi postupci koriste naprednu tehnologiju za ciljanje određenih dijelova tijela i minimalno su invazivni, s malo ili nimalo zastoja. Pacijenti se mogu vratiti svojim normalnim aktivnostima odmah nakon tretmana.”

“CoolSculpting i SculpSure dvije su najpopularnije nekirurške opcije u Hrvatskoj. CoolSculpting koristi proces koji se zove kriolipoliza za zamrzavanje masnih stanica, koje tijelo zatim prirodno eliminira tijekom vremena. SculpSure, s druge strane ruku, koristi lasersku tehnologiju za zagrijavanje i uništavanje masnih stanica. Oba ova postupka učinkovita su u smanjenju tvrdoglavih džepova masnoće na područjima kao što su trbuh, rubovi i bedra.”

Dr. Mijatović također napominje da cijena nekirurških opcija u Hrvatskoj može varirati ovisno o području tijela koje se tretira i broju potrebnih tretmana. Kaže: “Iako su nekirurške mogućnosti jeftinije od kirurških zahvata, važno je imati na umu da bi za postizanje željenih rezultata moglo biti potrebno više tretmana. Pacijenti bi trebali blisko surađivati sa svojim liječnikom kako bi odredili najbolji plan liječenja za svoje individualne potrebe i proračun.”

Proces oporavka

Proces oporavka nakon zahvata oblikovanja tijela i plastične kirurgije može varirati ovisno o opsegu zahvata. Pacijenti bi trebali očekivati nelagodu, otekline i modrice u danima i tjednima nakon operacije. Važno je slijediti sve postoperativne upute kirurga, uključujući nošenje kompresijske odjeće i izbjegavanje napornih aktivnosti. Pacijenti također trebaju zakazati redovite preglede kod svog kirurga kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje i riješili problemi.

Kvalifikacije kirurga

Kada razmatrate postupke oblikovanja tijela i plastične kirurgije, važno je odabrati kvalificiranog i iskusnog kirurga. Pacijenti bi trebali istražiti potencijalne kirurge i pregledati njihove vjerodajnice, obuku i iskustvo. U Hrvatskoj plastični kirurzi moraju završiti najmanje šest godina obuke, uključujući program specijalizacije iz plastične i rekonstruktivne kirurgije. Pacijenti također trebaju osigurati da kirurg kojeg odaberu ima certifikat odbora i ima dobru reputaciju u tom području.

Mogućnosti oblikovanja tijela i plastične kirurgije nakon ekstremnog gubitka težine mogu pomoći u poboljšanju kontura tijela, smanjenju viška kože i masnog tkiva i poboljšanju cjelokupnog izgleda. Pacijenti bi trebali blisko surađivati sa svojim liječnikom i/ili nutricionistom kako bi održali zdrav način života nakon operacije i za svoj zahvat odabrali kvalificiranog i iskusnog kirurga. U Hrvatskoj postoje mnoge mogućnosti zahvata oblikovanja tijela, s rasponom troškova ovisno o opsegu zahvata.

Powered by Aestetica Web Design © 2024