rinoplastika

Nekirurško smanjenje masnoće: Što je kriolipoliza?

Kriolipoliza, poznata i kao CoolSculpting, je nekirurška metoda smanjenja masnoće koja koristi hladnoću za razgradnju masnih stanica. Iako je kriolipoliza jedna od najpopularnijih minimalno invazivnih opcija za smanjenje masnog tkiva, postoje rizici koje pacijenti moraju uzeti u obzir prije nego se odluče za ovaj postupak. U ovom članku saznajte sve o kriolipolizi, kada je preporučljiva i kada nije, što se događa tijekom postupka, te kakvi su mogući rizici i nuspojave.

Nekirurške ili minimalno invazivne opcije za smanjenje masnog tkiva uključuju tehnologiju koja koristi toplinu, hlađenje ili ubrizgani lijek za smanjenje masnih stanica.

Kriolipoliza, koju pacijenti obično nazivaju “CoolSculpting”, koristi hladnu temperaturu za razgradnju masnih stanica. Masne stanice posebno su osjetljive na djelovanje hladnoće, za razliku od ostalih vrsta stanica. Dok se masne stanice smrzavaju, koža i druge strukture su pošteđene od ozljeda.

Ovo je jedan od najpopularnijih nekirurških tretmana za smanjenje masnoće, s više od 450 000 postupaka izvedenih diljem svijeta.

Razlozi zbog kojih pacijenti žele krioliplizu

Pacijenti koji žele smanjiti lokaliziranu masnu izbočinu koja postoji unatoč dijeti i tjelovježbi mogli bi biti zainteresirani za kriolipolizu.

Tko nije kandidat za kriolipolizu?

Pacijenti sa stanjima povezanim s prehladom, kao što su krioglobulinemija, hladna urtikaris i paroksizmalna hladna hemoglobulinurija, ne bi trebali imati kriolipolizu. Pacijenti s opuštenom kožom ili lošim tonusom možda nisu prikladni kandidati za postupak.

Što čini kriolipoliza?

Cilj kriolipolize je smanjiti volumen masti u masnoj izbočini. Neki pacijenti mogu odlučiti tretirati više od jednog područja ili povući jedno područje više puta.

Zahtijeva li kriolipoliza anesteziju?

Ovaj postupak se izvodi bez anestezije.

Postupak kriolipolize

Nakon procjene dimenzija i oblika masne izbočine koja se tretira odabire se aplikator odgovarajuće veličine i zakrivljenosti. Područje koje izaziva zabrinutost je označeno kako bi se identificiralo mjesto za postavljanje aplikatora. Za zaštitu kože stavlja se gel jastučić. Aplikator se nanosi i ispupčenje se usisava u udubinu aplikatora. Temperatura unutar aplikatora opada, a pritom to područje utrne. Pacijenti ponekad osjećaju nelagodu zbog povlačenja vakuuma na njihovo tkivo, ali to nestaje za nekoliko minuta, nakon što to područje utrne.

Koji su rizici kriolipolize?

Stopa komplikacija je niska, a stopa zadovoljstva visoka. Postoji opasnost od površinskih nepravilnosti i asimetrije. Pacijenti možda neće dobiti rezultat kojem su se nadali. Rijetko, u manje od 1 posto, pacijenti mogu imati paradoksalnu masnu hiperplaziju, što je neočekivano povećanje broja masnih stanica. To je tri puta vjerojatnije kod muškaraca nego kod žena i češće se viđa kod osoba latinoameričkog ili latinoameričkog podrijetla.

Oporavak od kriolipolize

Nema ograničenja aktivnosti. Pacijenti se ponekad osjećaju bolno, kao da su vježbali. Rijetko pacijenti osjećaju bol. Ako se to dogodi, pacijent se treba obratiti plastičnom kirurgu koji može propisati lijekove za nekoliko dana.

Kakvi su rezultati kriolipolize?

Oštećene masne stanice tijelo postupno eliminira tijekom četiri do šest mjeseci. Tijekom tog vremena masna izbočina smanjuje se u veličini, uz prosječno smanjenje masnoće od oko 20 posto.

Često postavljena pitanja 

P: Što je kriolipoliza?
O: Kriolipoliza je nekirurška metoda smanjenja masnoće koja koristi kontrolirano hlađenje kako bi se ciljano uništile masne stanice. Postupak je bezbolan i neinvazivan te ne zahtijeva oporavak.

P: Kako kriolipoliza djeluje na masne stanice?
O: Kriolipoliza djeluje na masne stanice putem kontroliranog hlađenja koje ih uništava. Hlađenje se primjenjuje na ciljano područje, a masne stanice se postupno razgrađuju i izlučuju iz tijela prirodnim putem.

P: Koji su najčešći dijelovi tijela koji se tretiraju kriolipolizom?
O: Najčešći dijelovi tijela koji se tretiraju kriolipolizom su trbuh, bokovi, stražnjica, bedra, gornji dio ruku i podbradak.

P: Koliko traje kriolipoliza?
O: Trajanje kriolipolize ovisi o području koje se tretira i broju aplikacija koje se primjenjuju. Obično traje između 35 i 60 minuta po aplikaciji.

P: Koliko tretmana kriolipolize je potrebno?
O: Broj tretmana kriolipolize ovisi o željenom rezultatu. Većina ljudi primjenjuje jednu do tri aplikacije po području, ovisno o količini masnog tkiva.

P: Koji su učinci kriolipolize?
O: Učinci kriolipolize su gubitak masnog tkiva i značajno poboljšanje oblika tijela. Također se može primijetiti smanjenje celulita i poboljšanje kvalitete kože na tretiranom području.

P: Koliko dugo traju učinci kriolipolize?
O: Učinci kriolipolize su trajni, jer se uništene masne stanice ne mogu obnoviti. Međutim, daljnji gubitak težine ili povećanje masnog tkiva u drugim dijelovima tijela mogu utjecati na opći izgled tijela.

P: Je li kriolipoliza bolna?
O: Kriolipoliza je bezbolna procedura. Tijekom tretmana može se osjetiti lagani pritisak i hlađenje, ali ne bi smjelo biti bolno.

Powered by Aestetica Web Design © 2024