plastična kirurgija

Nekirurški lifting lica za određena područja lica: oči, obrazi i čeljust

Starenje je prirodan proces koji utječe na sve, a kako starimo, naša koža prolazi kroz različite promjene koje mogu utjecati na naš izgled. Srećom, danas je dostupno nekoliko neinvazivnih kozmetičkih postupaka koji mogu pomoći u rješavanju uobičajenih problema s kožom i pomoći nam da izgledamo i osjećamo se najbolje što možemo.

Kako starimo, naša koža počinje gubiti elastičnost, što rezultira opuštenošću i borama. Dok je kirurški lifting lica nekoć bio jedina opcija za one koji su željeli riješiti te probleme, nekirurški lifting lica postao je sve popularniji posljednjih godina. Nekirurški lifting lica nudi minimalno invazivnu alternativu operaciji, s malo ili nimalo zastoja i rezultatima prirodnog izgleda. U ovom ćemo članku istražiti neke od najpopularnijih nekirurških tretmana faceliftinga za određena područja lica, uključujući lifting koncem, Ultherapy, radiofrekvenciju, filere, Botox, lasersko obnavljanje kože, kemijske pilinge, terapiju plazmom bogatom trombocitima (PRP), mikrodermoabrazija i fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (HIFU). 

Thread lift

Podizanje nitima minimalno je invazivan tretman koji uključuje umetanje rastvorljivih šavova ispod kože kako bi se podigla i zategla opuštena koža. Konci koji se koriste u nitima za podizanje izrađeni su od materijala poput polidioksanona (PDO) ili polilaktične kiseline (PLA), koji potiču proizvodnju kolagena i daju dugotrajne rezultate. Thread lift se može koristiti za podizanje i zatezanje opuštene kože na obrazima, vilici i vratu, kao i za podizanje obrva i poboljšanje izgleda podočnjaka.

Thread lift je minimalno invazivan kozmetički zahvat koji je posljednjih godina stekao popularnost. Prema riječima dr. Hrvoja Kisića iz Poliklinike Duduković Kisić u Zagrebu, ovaj tretman je prikladan za osobe koje još nisu spremne za kirurški facelifting ili žele izbjeći dugotrajan oporavak povezan s tradicionalnom facelifting operacijom.

Dr. Kisić pojašnjava da su niti koje se koriste u zahvatu izrađene od materijala koji potiču proizvodnju kolagena, što pridonosi dugotrajnom lifting učinku. Osim toga, niti se uvode pod kožu pomoću specijalizirane igle, što znači da nema vidljivih rezova ili ožiljaka.

Važno je napomenuti da lifting niti nije zamjena za kirurški facelifting i možda nije prikladan za sve pacijente. Pacijentima sa značajnom opuštenom kožom može biti potreban kirurški lifting lica kako bi se postigli željeni rezultati. Dr. Kisić ističe važnost savjetovanja s kvalificiranim i iskusnim liječnikom kako bi se odredio najbolji plan liječenja za svakog pojedinog pacijenta.

Što se tiče oporavka, pacijenti mogu osjetiti otekline, modrice i nelagodu nakon zahvata. Međutim, te su nuspojave obično blage i trebale bi se povući unutar nekoliko dana. Pacijenti bi trebali izbjegavati naporne aktivnosti i izlaganje suncu nekoliko tjedana nakon postupka kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje.

Općenito, zatezanje nitima je sigurna i učinkovita opcija za pojedince koji žele postići mlađahniji i podignutiji izgled bez zastoja i rizika povezanih s tradicionalnom operacijom zatezanja lica. Kao i kod svakog kozmetičkog zahvata, važno je pažljivo razmotriti potencijalne rizike i dobrobiti te odabrati kvalificiranog i iskusnog praktičara za izvođenje tretmana.

Ulterapija

Ultherapy je neinvazivni tretman koji koristi ultrazvučnu tehnologiju za podizanje i zatezanje opuštene kože na licu i vratu. Tijekom tretmana koristi se ručni uređaj za isporuku fokusirane ultrazvučne energije na kožu, koja potiče proizvodnju kolagena i rezultira zategnutijom i glatkom kožom. Ultherapy je odobren od strane FDA i može se koristiti za ciljanje određenih područja lica, kao što su čelo, obrazi i čeljust.

Ultherapy je siguran i učinkovit tretman za pacijente koji žele postići mladenačkiji izgled bez podvrgavanja invazivnim operacijama. Prema riječima dr. Kisića, “Ultherapy je odlična opcija za pacijente koji imaju blagu do umjerenu opuštenost kože i žele poboljšati izgled svoje kože. To je neinvazivan postupak, što znači da nema potrebe za rezovima ili injekcije, a pacijenti se mogu vratiti svojim normalnim aktivnostima odmah nakon tretmana.”

Za razliku od drugih nekirurških tretmana zatezanja kože, Ultherapy je jedinstven po tome što koristi ultrazvučnu tehnologiju za isporuku fokusirane energije u dublje slojeve kože, potičući proizvodnju kolagena i rezultirajući dugotrajnim rezultatima prirodnog izgleda. Dr. Kisić naglašava da je “Ultherapy odobren od strane FDA te da je dokazano siguran i učinkovit u kliničkim studijama. Može se koristiti za ciljanje određenih područja lica, kao što su čelo, obrazi i linija čeljusti, te je odlična opcija za pacijente koji žele postići mladenačkiji izgled bez podvrgavanja operaciji.”

Jedna od prednosti Ultherapy je da je to neinvazivan tretman, što znači da nema potrebe za anestezijom ili rezovima, smanjujući rizik od komplikacija i minimizirajući vrijeme zastoja. Tretman obično traje između 30 i 60 minuta, ovisno o području koje se tretira, a većina pacijenata primijeti poboljšanje unutar tri do šest mjeseci. Dok neki pacijenti mogu osjetiti blago crvenilo ili oteklinu nakon tretmana, ove nuspojave obično nestaju unutar nekoliko sati. Dr. Kisić savjetuje pacijentima da zakažu konzultacije s iskusnim pružateljem usluga kako bi utvrdili je li Ultherapy prava opcija liječenja za njihove specifične probleme.

Radiofrekvencija

Radiofrekvencija je neinvazivni tretman koji koristi toplinu za poticanje proizvodnje kolagena, što rezultira zategnutijom i glatkom kožom. Tijekom tretmana, ručni uređaj isporučuje radiofrekvencijsku energiju na kožu koja zagrijava tkivo ispod kože i potiče proizvodnju kolagena. Radiofrekvencija se može koristiti za tretiranje različitih područja na licu, uključujući obraze, liniju čeljusti i vrat, a također se može koristiti za smanjenje pojave finih linija i bora.

Radiofrekvencija je popularan tretman koji je stekao popularnost zbog svoje sposobnosti poboljšanja izgleda opuštene kože i smanjenja znakova starenja bez operacije. Dr. Kisić napominje da je “radiofrekvencija siguran i učinkovit tretman koji koristi toplinu za poticanje proizvodnje kolagena, što rezultira zategnutijom i glatkijom kožom. Može se koristiti za tretiranje različitih kožnih problema, uključujući opuštenu kožu, fine linije i bore. “

Jedan jedinstveni aspekt tretmana radiofrekvencijom je to što se može prilagoditi za rješavanje specifičnih problema i ciljati na različite dubine tkiva. Dr. Kisić objašnjava: “Radiofrekvencijska energija može se isporučiti na različitim dubinama kako bi se stimulirala proizvodnja kolagena u različitim slojevima kože. To omogućuje ciljaniji pristup liječenju koji se može prilagoditi individualnim potrebama svakog pacijenta.”

Osim toga, tretmani radiofrekvencijom mogu se kombinirati s drugim neinvazivnim tretmanima kao što su microneedling ili injekcije kako bi se poboljšali njihovi učinci. “Radiofrekvencija se može koristiti u kombinaciji s drugim tretmanima kako bi se dobili još cjelovitiji rezultati. Primjerice, kombinacija radiofrekvencije s microneedlingom može dodatno potaknuti proizvodnju kolagena i poboljšati izgled sitnih linija i bora”, kaže dr. Kisić.

Važno je napomenuti da radiofrekvencija nije zamjena za operaciju u slučajevima izražene opuštenosti kože, ali može biti odlična opcija za pacijente koji žele postići mladolikiji izgled bez podvrgavanja operaciji. “Radiofrekvencija je izvrsna alternativa za pacijente koji još nisu spremni ili voljni podvrgnuti se operaciji. Može pružiti značajno poboljšanje opuštenosti kože i ukupne kvalitete kože, uz minimalnu nelagodu i zastoj”, kaže dr. Kisić.

Dermalni fileri

Dermalni ileri su kozmetički tretman koji uključuje ubrizgavanje hijaluronske kiseline ili drugih materijala u dijelove lica kako bi se vratio volumen i bujnost. Fileri se mogu koristiti za rješavanje raznih problema, uključujući upale obraze, šuplje podočnjake te duboke linije i bore oko usta i nosa. Učinci filera mogu trajati nekoliko mjeseci do godinu dana, ovisno o vrsti filera koji se koristi.

Prema riječima dr. Kisić, dermalni fileri popularna su opcija za one koji traže nekirurško rješenje za starenje lica. Objašnjava da “fileri mogu biti učinkovit način vraćanja volumena i mladolikosti lica, posebno na područjima gdje je došlo do značajnog gubitka volumena zbog godina ili drugih čimbenika. Oni su također odlična opcija za pacijente koji možda nisu spremni za operaciju ili koji prvo žele isprobati neinvazivnu opciju.”

Jedna od prednosti dermalnih punila je ta što su svestrani i mogu se koristiti za rješavanje raznih problema, poput gubitka volumena, dubokih linija i bora, pa čak i ožiljaka. Osim toga, punila se mogu prilagoditi kako bi odgovarala jedinstvenim potrebama svakog pacijenta i željenim rezultatima.

Međutim, važno je napomenuti da dermalni fileri nisu trajno rješenje te će ih tijelo s vremenom apsorbirati. Kao rezultat toga, pacijenti će morati proći ponovljene tretmane kako bi održali rezultate. Dr. Kisić savjetuje da “pacijenti trebaju raditi s vještim i iskusnim injektorom koji može izraditi prilagođeni plan liječenja koji uzima u obzir njihove specifične ciljeve i brige, kao i njihov tip kože i cjelokupno zdravlje.”

Drugo važno razmatranje su potencijalne nuspojave filera, koje mogu uključivati modrice, otekline i infekcije. Kako bi se ti rizici sveli na najmanju moguću mjeru, pacijenti bi trebali izbjegavati lijekove za razrjeđivanje krvi i dodatke prehrani prije liječenja, a injekcije bi trebali izvoditi samo kvalificirani i iskusni injektor u sterilnom, medicinskom okruženju. Općenito, iako dermalni fileri mogu pružiti učinkovite i trenutne rezultate, pacijenti bi trebali pažljivo odvagnuti rizike i dobrobiti prije nego odluče je li ovaj tretman pravi za njih.

Botox

Botox je kozmetički tretman koji uključuje ubrizgavanje male količine botulinum toksina u određena područja lica kako bi se opustili mišići koji uzrokuju bore i bore. Botox se može koristiti za rješavanje raznih problema, uključujući bore namrštenog lica, bore na čelu i papke oko očiju. Učinci botoksa obično traju tri do šest mjeseci.

Botox je vrlo popularan kozmetički tretman koji se već godinama koristi za uklanjanje linija i bora na licu. Prema riječima dr. Kisića, “Botox je brz i jednostavan zahvat koji se može izvesti u ordinaciji uz minimalan zastoj. Pacijenti se obično mogu vratiti svojim normalnim aktivnostima odmah nakon tretmana.” Tretman uključuje ubrizgavanje malih količina botulinum toksina u ciljana područja lica kako bi se opustili mišići koji uzrokuju linije i bore.

Važno je napomenuti da je botoks privremeno rješenje, a učinci obično traju između tri do šest mjeseci. Kako učinci nestaju, pacijenti se mogu odlučiti za ponovni tretman kako bi održali rezultate. Dr. Kisić ističe da “botox nije trajno rješenje te bi pacijenti prije nego što se podvrgnu tretmanu trebali razgovarati sa svojim liječnikom o svojim ciljevima i očekivanjima.”

Botox se također često koristi za rješavanje drugih problema kao što su prekomjerno znojenje, migrene, pa čak i napetost čeljusti. Dr. Kisić navodi da “Botox ima široku primjenu izvan samo kozmetičkih tretmana. Može se koristiti za liječenje medicinskih stanja kao što su hiperhidroza (pretjerano znojenje) i kronične migrene.”

Općenito, Botox je sigurna i učinkovita opcija liječenja za one koji žele riješiti fine linije i bore bez podvrgavanja operaciji. Važno je potražiti savjet kvalificiranog i iskusnog liječnika prije bilo kakvog kozmetičkog tretmana.

Lasersko obnavljanje kože

Lasersko obnavljanje kože je kozmetički tretman koji koristi laser za uklanjanje vanjskog sloja kože, stimulirajući proizvodnju kolagena i otkrivajući glađu, zategnutiju kožu. Lasersko obnavljanje kože može se koristiti za rješavanje raznih problema, uključujući bore, fine linije i oštećenja od sunca.

Prema riječima kolege dr. Hrvoja Kisića iz Poliklinike Duduković Kisić u Zagrebu, lasersko obnavljanje kože (Laser Skin Resurfacing) je kozmetički tretman koji može značajno poboljšati teksturu i izgled kože. U ovom postupku, laser se koristi za uklanjanje vanjskog sloja kože, što stimulira proizvodnju kolagena i pomaže u otkrivanju glađe, zategnutije kože. Dr. Kisić objašnjava da se lasersko obnavljanje kože može koristiti za tretiranje različitih kožnih problema, uključujući bore, fine linije i oštećenja od sunca.

Dr. Kisić napominje kako je lasersko obnavljanje kože odličan izbor za pacijente koji žele dugotrajne rezultate. Zahvat može trajati do 90 minuta, ovisno o području koje se tretira, a učinci mogu trajati nekoliko godina. To čini lasersko obnavljanje kože dugoročno isplativim izborom, budući da se pacijenti neće morati podvrgavati zahvatu tako često kao nekim drugim kozmetičkim tretmanima.

Kad je riječ o cijeni laserskog obnavljanja kože, dr. Kisić objašnjava da cijene mogu varirati ovisno o vrsti lasera koji se koristi i području koje se tretira. Napominje da bi pacijenti zahvat trebali izdvojiti između 1000 i 3000 eura. Važno je imati na umu da iako se cijena laserskog obnavljanja kože može činiti visokom, dugotrajni rezultati ga mogu učiniti vrijednom investicijom za one koji žele poboljšati izgled svoje kože.

Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi su kozmetički tretman koji uključuje nanošenje kemijske otopine na kožu kako bi se uklonio vanjski sloj, otkrivajući glatku i svjetliju kožu. Kemijski pilinzi mogu se koristiti za rješavanje raznih problema, uključujući fine linije, bore i neujednačenu boju kože.

Prema riječima dr. Hrvoja Kisića iz Poliklinike Duduković Kisić u Zagrebu, kemijski pilinzi popularan su i učinkovit način pomlađivanja kože. Kada je riječ o kemijskim pilinzima, postoji nekoliko vrsta, uključujući površinske, srednje duboke i duboke pilinge. Vrsta pilinga koja se preporučuje pojedincu ovisi o njegovom tipu kože i specifičnim problemima koje bi željeli riješiti.

Površinski pilinzi su najblaži tip kemijskog pilinga i obično se koriste za tretiranje blage promjene boje kože i grube teksture kože. Obično uključuju upotrebu otopine koja sadrži alfa hidroksi kiselinu (AHA) ili beta hidroksi kiselinu (BHA). Srednji pilinzi, s druge strane, uključuju upotrebu otopine koja sadrži trikloroctenu kiselinu (TCA) i koriste se za tretiranje uznapredovalih znakova starenja, kao što su fine linije, bore i oštećenja od sunca. Duboki pilinzi su najintenzivniji tip kemijskog pilinga i uključuju upotrebu otopine koja sadrži fenol. Obično su rezervirani za pacijente s izraženim borama i oštećenjima od sunca.

Dr. Kisić napominje kako kemijski piling nije prikladan za svakoga te ga smije izvoditi samo obučeno i iskusno medicinsko osoblje. Važno je slijediti upute za njegu nakon tretmana koje je dao liječnik kako bi se smanjio rizik od komplikacija i osigurali optimalni rezultati. Iako su kemijski pilinzi općenito sigurni i učinkoviti, pacijenti mogu doživjeti privremeno crvenilo, oteklinu i ljuštenje nakon tretmana. Također je važno izbjegavati izlaganje suncu i koristiti kremu za sunčanje kako biste zaštitili kožu nakon kemijskog pilinga. Općenito, kemijski pilinzi mogu biti učinkovit način poboljšanja izgleda kože i trebali bi se smatrati potencijalnom opcijom liječenja za one koji imaju specifične kožne probleme.

PRP terapija

PRP (platelet-rich plasma) terapija je kozmetički tretman koji uključuje ubrizgavanje vlastite plazme pacijenta, koja je bogata faktorima rasta, u dijelove lica kako bi se stimulirala proizvodnja kolagena i poboljšala tekstura i tonus kože. PRP terapija može se koristiti za liječenje različitih problema, uključujući fine linije, bore i oštećenja od sunca.

PRP terapija izvrstan je izbor za one koji žele prirodnu opciju liječenja koja koristi ljekovite sposobnosti vlastitog tijela za poboljšanje izgleda kože. Zahvat može trajati do 60 minuta, ovisno o području koje se tretira, a učinci mogu trajati nekoliko mjeseci. Cijena PRP terapije varira ovisno o broju potrebnih tretmana i području koje se tretira, no cijene se mogu kretati od 500 do 1500 €.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je minimalno invazivan kozmetički postupak koji koristi uređaj za ljuštenje vanjskog sloja mrtvih stanica kože, otkrivajući glatku i svjetliju kožu. Postupak uključuje korištenje ručnog uređaja koji raspršuje sitne kristale na površinu kože, koji se zatim usisavaju zajedno s mrtvim stanicama kože. Mikrodermoabrazija se može koristiti za liječenje različitih problema, uključujući fine linije i bore, ožiljke od akni, oštećenja od sunca, hiperpigmentaciju i neujednačenu teksturu kože.

Tretman je brz i bezbolan i nema prekida, što ga čini popularnom opcijom za one koji imaju pretrpan raspored. Postupak može trajati od 30 minuta do sat vremena, ovisno o veličini područja koje se tretira. Iako su učinci mikrodermoabrazije privremeni i traju nekoliko tjedana, može se ponavljati svakih nekoliko tjedana za optimalne rezultate.

Mikrodermoabrazija je prikladna za sve tipove i boje kože, ali se možda ne preporučuje onima s aktivnim aknama, rozacejom ili osjetljivom kožom. Također je važno zaštititi kožu kremom za sunčanje nakon tretmana kako bi se spriječilo daljnje oštećenje UV zrakama.

Fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (HIFU)

Fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta (HIFU) je neinvazivni kozmetički tretman koji koristi ultrazvučnu tehnologiju za podizanje i zatezanje opuštene kože na licu i vratu. HIFU djeluje isporučujući fokusiranu ultrazvučnu energiju u dublje slojeve kože, stimulirajući proizvodnju kolagena i uzrokujući zatezanje i podizanje kože. HIFU se može koristiti za tretiranje različitih područja na licu, uključujući obraze, liniju čeljusti i vrat, a također se može koristiti za smanjenje pojave finih linija i bora.

Tijekom tretmana koristi se ručni uređaj za isporuku ultrazvučne energije na kožu. Tretman je bezbolan i nema prekida, što ga čini popularnom opcijom za one koji žele vidjeti rezultate bez rizika i vremena oporavka povezanih s operacijom. Zahvat može trajati do sat vremena, ovisno o veličini tretiranog područja, a učinci mogu trajati i do dvije godine.

HIFU je prikladan za sve tipove i boje kože, ali se možda ne preporučuje onima s aktivnim aknama, rosaceom ili osjetljivom kožom. Također je važno zaštititi kožu kremom za sunčanje nakon tretmana kako bi se spriječilo daljnje oštećenje UV zrakama.

Nekirurški lifting lica nudi niz mogućnosti za one koji žele pomladiti svoj izgled bez podvrgavanja operaciji. Svaki postupak ima svoje jedinstvene prednosti i razmatranja, a važno je konzultirati se s kvalificiranim kozmetičkim stručnjakom kako biste odredili najbolji plan tretmana za vaše individualne potrebe i ciljeve. Bilo da odaberete niti lifting, Ultherapy, radiofrekvenciju, filere, Botox, lasersko obnavljanje kože, kemijske pilinge, PRP terapiju, mikrodermoabraziju ili HIFU, nekirurški lifting lica može vam pomoći da postignete mladolikost i osvježenost

Powered by Aestetica Web Design © 2024