anestezija

Napredak u tehnikama anestezije za plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj

Plastična kirurgija napredovala je daleko u posljednjih nekoliko godina, a tehnike anestezije odigrale su ključnu ulogu u poboljšanju udobnosti i sigurnosti pacijenata tijekom ovih postupaka. Nigdje to nije očitije nego u Hrvatskoj, gdje je napredak u anesteziji pomogao da se Zagreb uspostavi kao središte plastične kirurgije. Od lokalne anestezije do opće anestezije, suvremene tehnike omogućile su pacijentima da i najsloženije zahvate prođu uz minimalnu bol i nelagodu.

Plastična kirurgija je grana medicine koja postoji već stoljećima, ali je tek u 20. stoljeću anestezija postala standardna praksa za ove zahvate. Danas je anestezija bitna komponenta moderne plastične kirurgije, a napredak u tehnikama anestezije učinio ju je sigurnijom, udobnijom i učinkovitijom za pacijente. U ovom ćemo članku istražiti povijest anestezije u plastičnoj kirurgiji u Hrvatskoj i raspravljati o najnovijim dostignućima na ovom području.

Upotreba anestezije u plastičnoj kirurgiji može se pratiti unatrag do 19. stoljeća, kada je lokalna anestezija prvi put korištena za postupke presađivanja kože. Međutim, tek se u 20. stoljeću opća anestezija počela široko koristiti za složenije zahvate plastične kirurgije. U Hrvatskoj je prva zabilježena primjena anestezije za plastičnu kirurgiju tridesetih godina prošlog stoljeća, kada su eter i kloroform korišteni kao opći anestetici za zahvate rekonstrukcije lica. Tijekom godina, tehnike anestezije u plastičnoj kirurgiji su se razvile, a danas se koristi širok raspon tehnika za sigurnu i učinkovitu anesteziju za ove postupke.

Vrste anestezije

Nekoliko je vrsta anestezije koje se najčešće koriste u plastičnim kirurškim zahvatima u Hrvatskoj. Vrsta anestezije koja se koristi ovisi o vrsti operacije koja se izvodi, povijesti bolesti pacijenta i drugim čimbenicima. Tri glavne vrste anestezije koje se koriste u plastičnoj kirurgiji su:

 1. Lokalna anestezija: Ova vrsta anestezije uključuje ubrizgavanje lijeka za umrtvljivanje u područje koje se operira. Obično se koristi za manje zahvate poput liposukcije ili operacije kapaka.
 2. Regionalna anestezija: Ova vrsta anestezije uključuje ubrizgavanje lijeka za utrnuće u određeno područje tijela, poput ruke ili noge. Obično se koristi za postupke kao što su povećanje grudi ili zatezanje trbuha.
 3. Opća anestezija: Ova vrsta anestezije uključuje davanje lijekova koji dovode do toga da pacijent izgubi svijest i ne može osjećati bol. Obično se koristi za složenije zahvate poput faceliftinga ili rinoplastike.

Prednosti naprednih tehnika anestezije

Napredne tehnike anestezije revolucionirale su plastičnu kirurgiju čineći je sigurnijom i udobnijom za pacijente. Neke od prednosti korištenja naprednih tehnika anestezije u plastičnoj kirurgiji uključuju:

 1. Smanjena bol i nelagoda: Napredne tehnike anestezije mogu značajno smanjiti bol i nelagodu povezane s plastičnim kirurškim zahvatima.
 2. Brži oporavak: pacijenti koji se podvrgnu plastičnim operacijama s naprednim tehnikama anestezije imaju tendenciju bržeg oporavka i manje postoperativnih komplikacija.
 3. Poboljšani ishodi za pacijente: Napredne tehnike anestezije mogu poboljšati ishode za pacijente smanjenjem rizika od komplikacija i poboljšanjem ukupnog zadovoljstva pacijenata.

Neke od tehnika anestezije koje se obično koriste u plastičnoj kirurgiji uključuju:

 1. Opća anestezija: Ova vrsta anestezije najčešća je tehnika koja se koristi za zahvate plastične kirurgije u Hrvatskoj. Vrlo je učinkovit, ali nosi određene rizike, poput mučnine i povraćanja nakon zahvata.
 2. Lokalna anestezija sa sedativima: Ova tehnika uključuje davanje lokalnog anestetika za umrtvljivanje područja na kojem se operira, u kombinaciji sa sedativima koji pomažu pacijentu da se opusti. Obično se koristi za manje zahvate poput liposukcije ili smanjenja grudi.
 3. Epiduralna anestezija: Ova vrsta anestezije uključuje ubrizgavanje anestetičkog lijeka u epiduralni prostor koji okružuje leđnu moždinu. Obično se koristi za postupke kao što su zatezanje trbuha ili povećanje grudi.

Sigurnosna razmatranja

Jedna od glavnih briga tijekom zahvata plastične kirurgije je uporaba anestezije i njezine moguće komplikacije. Neke od uobičajenih nuspojava anestezije uključuju mučninu, povraćanje i vrtoglavicu, dok ozbiljnije komplikacije mogu uključivati respiratorne probleme, alergijske reakcije, pa čak i srčani zastoj. Međutim, s napretkom tehnologije, moderne tehnike anestezije značajno su poboljšale sigurnost pacijenata tijekom zahvata plastične kirurgije. Anesteziolozi sada mogu koristiti različite uređaje za praćenje kako bi pažljivo pratili vitalne znakove pacijenata i po potrebi prilagodili njihove lijekove.

Klinike za anesteziju i plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj

Hrvatska je dom nekoliko vrhunskih klinika za plastičnu kirurgiju koje koriste napredne tehnike anestezije. Ove su klinike opremljene suvremenom opremom i zapošljavaju ih visoko obučeni stručnjaci koji su stručnjaci u tom području. Neke od značajnih klinika su Poliklinika Medikol, Poliklinika Bagatin, Glumičić Medical Group i Poliklinika Maletić. Ove klinike nude širok raspon zahvata plastične kirurgije i koriste najsuvremenije tehnike anestezije kako bi osigurale sigurnost i udobnost svojih pacijenata.

Zagreb kao središte plastične kirurgije

Zagreb, glavni grad Hrvatske, posljednjih je godina postao vodeća destinacija za plastičnu kirurgiju. Grad je postao središte medicinskog turizma, a sve veći broj ljudi iz cijelog svijeta putuje u Zagreb na plastične operacije. Primjena naprednih tehnika anestezije odigrala je ključnu ulogu u rastu industrije plastične kirurgije u Zagrebu. U ovom dijelu istražit ćemo razloge zašto je Zagreb postao središte plastične kirurgije u Hrvatskoj i kako je korištenje naprednih tehnika anestezije pridonijelo tom ugledu.

Zašto Zagreb?

Zagreb ima mnogo čimbenika koji ga čine atraktivnim odredištem za plastičnu kirurgiju. Prvo, cijena zahvata plastične kirurgije u Zagrebu znatno je niža nego u mnogim drugim europskim zemljama. Pacijenti mogu uštedjeti i do 50% na cijeni plastične kirurgije u Zagrebu u odnosu na cijene u drugim zemljama. Drugo, kvaliteta njege koju pružaju plastični kirurzi u Zagrebu vrlo je visoka. Mnogi zagrebački plastični kirurzi školovali su se i radili u vodećim medicinskim centrima Europe i Sjeverne Amerike. Treće, grad ima izvrsnu infrastrukturu, uključujući bolnice, klinike i medicinske ustanove svjetske klase. Konačno, Zagreb je prekrasan grad s bogatom kulturnom baštinom, što ga čini idealnim mjestom za kombiniranje medicinskog putovanja s odmorom.

Napredne tehnike anestezije

Primjena naprednih tehnika anestezije bila je značajan čimbenik rasta industrije plastične kirurgije u Zagrebu. Anesteziolozi u Zagrebu koriste najnovije tehnike i tehnologije za pružanje sigurne i učinkovite anestezije tijekom zahvata plastične kirurgije. Primjenom suvremenih tehnika anestezije znatno je smanjen rizik od komplikacija i nuspojava tijekom i nakon plastičnih operacija. Pacijenti koji se u Zagrebu podvrgnu plastičnim operacijama uz pomoć naprednih tehnika anestezije tijekom zahvata osjećaju manje boli, nelagode i stresa te imaju brži i ugodniji oporavak.

Poliklinike za plastičnu kirurgiju u Zagrebu

U Zagrebu postoji mnogo izvrsnih poliklinika za plastičnu kirurgiju koje koriste napredne tehnike anestezije. Ovdje su neke od najboljih klinika za plastičnu kirurgiju u Zagrebu koje nude širok raspon zahvata plastične kirurgije.

 1. Poliklinika Medikol: Poliklinika Medikol vodeća je klinika za plastičnu kirurgiju u Zagrebu. Klinika nudi širok raspon zahvata plastične kirurgije, uključujući povećanje grudi, liposukciju, zatezanje trbuha, facelifting i rinoplastiku. Klinika ima tim visoko kvalificiranih plastičnih kirurga i anesteziologa koji koriste najnovije tehnike i tehnologije za pružanje sigurne i učinkovite anestezije.
 2. Poliklinika Bagatin: Poliklinika Bagatin jedna je od najpopularnijih poliklinika za plastičnu kirurgiju u Zagrebu. Klinika nudi širok raspon zahvata plastične kirurgije, uključujući povećanje grudi, facelifting, operaciju kapaka i liposukciju. Klinika ima tim visoko kvalificiranih plastičnih kirurga i anesteziologa koji koriste najnovije tehnike i tehnologije za pružanje sigurne i učinkovite anestezije.
 3. Glumičić Medical Group: Glumičić Medical Group je moderna poliklinika za plastičnu kirurgiju smještena u Zagrebu. Klinika nudi širok raspon zahvata plastične kirurgije, uključujući povećanje grudi, zatezanje trbuha, liposukciju i zatezanje lica. Klinika ima tim visoko kvalificiranih plastičnih kirurga i anesteziologa koji koriste najnovije tehnike i tehnologije za pružanje sigurne i učinkovite anestezije.
 4. Poliklinika Maletić: Poliklinika Maletić vodeća je klinika za plastičnu kirurgiju u Zagrebu. Klinika nudi širok raspon zahvata plastične kirurgije, uključujući povećanje grudi, facelifting, rinoplastiku i liposukciju. Klinika ima tim visokokvalificiranih plastičnih kirurga i anesteziologa koji koriste najnoviju tehnologiju.

Stručnost kirurga

Ne može se precijeniti važnost posjedovanja vještog i iskusnog kirurga koji može raditi u tandemu s anesteziolozima. Anesteziolozi i plastični kirurzi moraju blisko surađivati kako bi osigurali da se anestezija pravilno primjenjuje i da sigurnost pacijenta nije ugrožena. U Hrvatskoj su plastični kirurzi visoko obučeni i iskusni u svom području, što je ključni čimbenik za uspjeh zahvata plastične kirurgije.

Iskustvo pacijenata

Mnogi pacijenti koji su bili podvrgnuti plastičnim operacijama u Hrvatskoj izvijestili su o pozitivnim iskustvima zahvaljujući korištenju naprednih tehnika anestezije. Pacijenti su izjavili da se osjećaju ugodnije i manje boli tijekom i nakon zahvata. Također su pohvalili profesionalizam i stručnost anesteziologa i plastičnih kirurga koji su učinili da njihovo iskustvo plastične kirurgije bude uspješno.

Budućnost anestezije u plastičnoj kirurgiji

Kako tehnologija napreduje, postoji velik potencijal za daljnja poboljšanja tehnika anestezije za plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj. Ta bi poboljšanja mogla uključivati preciznije i personalizirano doziranje, kao i upotrebu novih lijekova i uređaja za praćenje. Uz stalne inovacije, pacijenti mogu očekivati sigurnije i udobnije zahvate plastične kirurgije u budućnosti, a plastični kirurzi mogu očekivati da će imati više alata na raspolaganju za pružanje najbolje moguće skrbi za svoje pacijente.

Napredak tehnika anestezije odigrao je značajnu ulogu u evoluciji plastične kirurgije u Hrvatskoj. Primjenom suvremene anestezije pacijenti mogu očekivati sigurnije i ugodnije zahvate, a plastični kirurzi mogu očekivati više alata na raspolaganju za pružanje najbolje moguće skrbi za svoje pacijente. Uz stalne inovacije na tom području, budućnost plastične kirurgije u Hrvatskoj izgleda svijetla.

Često postavljena pitanja 

P: Kako anestezija utječe na sigurnost plastične kirurgije?
O: Anestezija igra ključnu ulogu u sigurnosti plastične kirurgije u Hrvatskoj. Moderna anestezija omogućava sigurno i ugodno iskustvo tijekom postupka, a anesteziolozi osiguravaju da se pacijenti drže pod kontrolom tijekom cijelog postupka. Međutim, kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, postoje rizici povezani s anestezijom, a potencijalni komplikacije mogu uključivati ​​probleme s disanjem, krvarenje i alergijske reakcije.

P: Koje su najčešće vrste anestezije koje se koriste u plastičnoj kirurgiji u Hrvatskoj?
O: U Hrvatskoj se koriste tri glavne vrste anestezije u plastičnoj kirurgiji: opća anestezija, lokalna anestezija i regionalna anestezija. Opća anestezija je najčešća i koristi se za veće operacije, dok se lokalna anestezija koristi za manje zahvate. Regionalna anestezija koristi se za postupke na udovima i drugim dijelovima tijela.

P: Je li anestezija sigurna za starije osobe?
O: Anestezija je općenito sigurna za starije osobe, ali stariji pacijenti imaju veći rizik od određenih komplikacija, poput problema s kardiovaskularnim sustavom i disanjem. Međutim, anesteziolozi u Hrvatskoj pažljivo procjenjuju svakog pacijenta prije postupka i prilagođavaju anesteziju prema njihovim individualnim potrebama kako bi se osigurala sigurnost tijekom cijelog postupka.

P: Mogu li se anesteziolozi specijalizirati za plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj?
O: Da, anesteziolozi se mogu specijalizirati za plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj. Ti stručnjaci imaju dodatnu obuku i iskustvo u radu s plastičnim kirurzima, što im omogućuje da pružaju naprednu anesteziju i sigurnost tijekom postupka.

P: Kako moderna anestezija utječe na oporavak pacijenata nakon plastične kirurgije?
O: Moderna anestezija igra važnu ulogu u ubrzavanju oporavka pacijenata nakon plastične kirurgije u Hrvatskoj.

Estetska kirugija – Cijene u Hrvatskoj

Lice i vrat

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.0628.001,64
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.59312.002,46
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.39018.007,46
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.522 – 2.92019.002,01 – 22.000,74
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.124 – 2.39016.003,28 – 18.007,46
Sekundarna korekcija nosa3.186 – 3.71624.004,92 – 28.001,55
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.39018.007,46
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.1959.003,73
Korekcija ušiju – opća anestezija1.99115.001,19
Korekcija brade ugradnjom implantata2.39018.007,46
Korekcija brade osteotomijom3.31925.007,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.12416.003,28
Face Lifting3.849 – 4.24829.000,29 – 32.006,56
Mini lifting lica2.39018.007,46
Lifting obrva1.32810.005,82
Lifting obrva – opća anestezija1.99115.001,19
Lifting vrata2.39018.007,46
Lifting srednjeg dijela lica2.12416.003,28
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.32810.005,82
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.32810.005,82
Lipofiling lica1.328 – 2.655

10.005,82 – 20.004,10

Grudi

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Povećanje grudi – okrugli implantati Mentor4.11531.004,47
Povećanje grudi – anatomski implantati Mentor4.38033.001,11
Povećanje i podizanje grudi – okrugli implantati4.77936.007,38
Povećanje i podizanje grudi – anatomski implantati5.04438.004,02
Povećanje grudi vlastitim masnim tkivom5.04438.004,02
Podizanje grudi4.24832.006,56
Smanjenje grudi4.64635.005,29
Korekcija asimetrije grudi3.982 – 4.64630.002,38 – 35.005,29
Korekcija grudi po operaciji tumora3.319 – 5.30925.007,01 – 40.000,66
Korekcija veličine areola1.85914.006,64
Smanjenje muških grudi kirurška metoda3.98230.002,38
Smanjenje muških grudi VaserLipo2.78821.006,19
Uklanjanje fibrocističnih promjena u dojci1.062 – 1.5938.001,64 – 12.002,46

Tijelo

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Abdominoplastika5.04438.004,02
Abdominoplastika – VASERlipo jedna regija6.23847.000,21
Oblikovanje stražnjice vlastitim masnim tkivom5.97345.003,57
Kirurško podizanje stražnjice3.71728.005,74
Zatezanje nadlaktica (brahioplastika)3.31925.007,01
Kirurško zatezanje unutarnje strane natkoljenica4.64635.005,29
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – lokalna anestezija1.32810.005,82
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – opća anestezija1.99115.001,19
VASERlipo ultrazvučna liposukcija trbuha3.71728.005,74
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – veća regija (1)2.52219.002,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – manja regija (2)1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija dodatne regije(3)1.1959.003,73
Operacija hernije (kila ili bruh)2.39018.007,46

Mali kirurški zahvati

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Ekscizija madeža133 – 3991.002,09 – 3.006,27
Ekscizija madeža/tumora s rekonstrukcijom399 – 1.3283.006,27 – 10.005,82
Uklanjanje ksantelazme (jedna vjeđa)3322.501,45
Ekscizija ostalih promjena na koži199 – 7971.499,37 – 6.005,00
Kirurško uklanjanje tetovaža531 – 1.0624.000,82 – 8.001,64
Kirurška korekcija ožiljaka399 – 9303.006,27 – 7.007,09
Odstranjivanje uraslog nokta266 – 5312.004,18 – 4.000,82
Sindrom karpalnog kanala (cijena po ruci)797

6.005,00

Konzultacije

UslugaCijena (€)Cijena (kn)
Konzultacijski pregled sa specijalistom54406,86
Drugo mišljenje kirurga – konzultacijski pregled67504,81
Konzultacijski pregled s VECTRA 3D54406,86
Kontrola40301,38
PHD (patohistološka dijagnoza) – jedan uzorak80602,76
Imunohistokemijska analiza – jedan uzorak54406,86
Ekstirpacija tumora dojke107806,19
ONLINE konzultacije sa specijalistom (1)54406,86

Botox tretmani

1 Područje*160€ (1205,52 kn)
2 Područja*260€ (1958,97 kn)
3 Područja*330€ (2486,39 kn)
Dodatno malo područje**70€ (527,42 kn)

*Bore mrštilice, bore na čelu & bore smijalice oko očiju (Crow’s feet)
**Podizanje obrva (Brow lift), Gummy osmijeh, Dolje usmjereni kutovi usana, Naborana brada, Bore na nosu, Podizanje vrha nosa

Posebni Botox tretmani

Četvrtasta čeljust / Bruksizam330€ (2486,29 kn)
Turkey neck / Nefertiti podizanje kože vrata400€ (3013,8 kn)
Prekomjerno znojenje / Hiperhidroza400€ (3013,8 kn)
 

Dermalni fileri

Augmentacija usana 0.55ml210€ (1582,25 kn)
Augmentacija usana 1ml360€ (2712,42 kn)
Nazolabijalne linije 1ml360€ (2712,42 kn)
Marionetske linije 1ml360€ (2712,42 kn)
Augmentacija jagodica / obraza 1ml360€ (2712,42 kn)
Nekirurška korekcija nosa600€ (4520,7 kn)
Korekcija podočnjaka 1ml360€ (2712,42 kn)
Povećanje brade 1ml360€ (2712,42 kn)
Oblikovanje linije čeljusti 1ml360€ (2712,42 kn)
Popunjavanje pušačkih perioralnih linija 1ml360€ (2712,42 kn)
Pomlađivanje ruku Radiesse 1.5ml420€ (3164,49 kn)
Korekcija / Razgrađivanje filera (Hijaluronidaza)130€ (979,49 kn)
Profhilo (1 tretman – 2ml)270€ (2034,32 kn)
Profhilo (2 tretmana – 4ml )540€ (4068,63 kn)
Viscoderm Hydrobooster 1.1ml200€ (1506,9 kn)
Neauvia Hydro Deluxe skinbooster 2.5ml240€ (1808,28 kn)
Dermalni filer – 2ml660€ (4972,77 kn)
Dermalni filer – 3ml930€ (7007,09 kn)

Powered by Aestetica Web Design © 2024