plastična kirurgija

Mogu li fileri za bradu poći po zlu?

Iako fileri za bradu mogu biti siguran i učinkovit način za poboljšanje izgleda brade, oni također mogu poći po zlu ako se ne rade pravilno. Kao i svaki medicinski postupak, postoje rizici i potencijalne komplikacije povezane s filerima za bradu. Važno je da pacijenti razumiju ove rizike prije nego što se odluče podvrgnuti povećanju brade filerima.

Jedna od najčešćih nuspojava filera za bradu su modrice i otekline, koje mogu trajati nekoliko dana ili čak tjedana. Iako su ove nuspojave obično blage i privremene, u nekim slučajevima mogu biti teže. Na primjer, ako se punilo ubrizga preduboko ili preblizu krvne žile, može uzrokovati hematom, skup krvi koji može uzrokovati oteklinu i bol. Hematomi ponekad mogu zahtijevati dodatni tretman, kao što je ispuštanje krvi.

Još jedna potencijalna komplikacija filera za bradu je infekcija. Iako je infekcija rijetka, može se dogoditi ako mjesto ubrizgavanja nije pravilno očišćeno ili ako je punilo kontaminirano. Infekcije mogu uzrokovati crvenilo, oteklinu i bol, a u teškim slučajevima mogu zahtijevati antibiotike ili čak kiruršku drenažu.

U nekim slučajevima, punila za bradu također mogu uzrokovati oštećenje živaca. Ako se punilo ubrizga preblizu živca, može stisnuti ili iritirati živac, uzrokujući obamrlost, trnce ili slabost u bradi ili donjoj usnici. Oštećenje živaca može biti privremeno ili trajno i može zahtijevati daljnje liječenje ili operaciju za ispravljanje.

Jedan od najozbiljnijih rizika od punjenja za bradu je vaskularna okluzija, stanje u kojem punilo blokira krvnu žilu, prekidajući dotok krvi u okolno tkivo. To može uzrokovati oštećenje tkiva, pa čak i nekrozu, stanje u kojem tkivo odumire. Vaskularna okluzija je rijetka, ali može biti razorna komplikacija i zahtijeva hitno liječenje kako bi se spriječilo daljnje oštećenje.

Kako biste smanjili rizike punjenja brade, važno je odabrati kvalificiranog i iskusnog plastičnog kirurga koji temeljito razumije anatomiju brade i tehnike ubrizgavanja koje su uključene u povećanje brade filerima. Kirurg također treba izvesti postupak u sterilnom okruženju i pridržavati se svih odgovarajućih sigurnosnih protokola.

Osim odabira pravog kirurga, pacijenti također mogu smanjiti svoje rizike pažljivim pridržavanjem svih uputa prije i poslije zahvata. To može uključivati izbjegavanje određenih lijekova koji mogu povećati rizik od krvarenja, kao što su aspirin i ibuprofen, te izbjegavanje alkohola i naporne vježbe nekoliko dana nakon zahvata.

Što je povećanje brade i kako funkcionira?

Povećanje brade kozmetički je zahvat koji uključuje preoblikovanje brade kako bi se poboljšao njezin izgled. To se može učiniti pomoću punila, implantata ili kirurškim zahvatom. Punila za bradu su nekirurška opcija koja uključuje ubrizgavanje punila na bazi hijaluronske kiseline u područje brade. Punilo dodaje volumen bradi, čineći je definiranijom i uravnoteženijom s ostatkom lica.

Vrste filera za bradu

Za povećanje brade može se koristiti nekoliko vrsta filera. Punila na bazi hijaluronske kiseline, kao što su Restylane i Juvederm, obično se koriste jer su sigurni, učinkoviti i mogu se otopiti ako je potrebno. Kalcijev hidroksilapatitni fileri, kao što je Radiesse, također se mogu koristiti, ali nisu reverzibilni. Punila od polimetil metakrilata (PMMA), kao što je Bellafill, dugotrajna su, ali nose veći rizik od komplikacija.

Odabir filera ovisit će o pacijentovim potrebama, ciljevima i preporukama kirurga. Važno je s kirurgom razgovarati o prednostima i nedostacima svake vrste punila prije nego što nastavite.

Prednosti filera za bradu

Jedna od glavnih prednosti filera za bradu je da su nekirurška opcija za povećanje brade. Zahvat je minimalno invazivan i može se obaviti za manje od sat vremena. Također postoji minimalno vrijeme zastoja, a većina pacijenata može se vratiti svojim normalnim aktivnostima odmah nakon zahvata.

Punila za bradu mogu poboljšati izgled brade dodavanjem volumena i definicije, poboljšanjem harmonije lica i podizanjem samopouzdanja. Rezultati su vidljivi odmah i mogu trajati do dvije godine, ovisno o vrsti filera koji se koristi.

Rizici i komplikacije filera za bradu

Kao i svaki kozmetički zahvat, fileri za bradu nose određene rizike i moguće komplikacije. To uključuje modrice, otekline, crvenilo, bol i infekciju. Mogu se pojaviti i ozbiljnije komplikacije, poput oštećenja živaca, alergijske reakcije i migracije punila.

Kako bi se ti rizici sveli na minimum, važno je odabrati vještog i iskusnog plastičnog kirurga koji koristi visokokvalitetna punila. Pacijenti također trebaju otkriti svoju povijest bolesti i sve lijekove koje uzimaju prije zahvata.

Čimbenici koji mogu utjecati na ishod filera za bradu

Nekoliko čimbenika može utjecati na konačne rezultate filera za bradu. To uključuje pacijentov tip kože, dob i cjelokupno zdravlje, kao i vještinu i iskustvo kirurga. Pacijenti s tankom ili opuštenom kožom možda nisu dobri kandidati za filere za bradu jer filer možda neće dobro držati. Starijim pacijentima može biti potreban veći volumen punila kako bi se postigli željeni rezultati.

Zahvat u Centru za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić

U Centru za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić u Hrvatskoj, postupak punjenja brade obično uključuje sljedeće korake:

Konzultacije: plastični kirurg će se sastati s pacijentom kako bi razgovarali o njegovim ciljevima i utvrdili jesu li oni dobar kandidat za zahvat. Tijekom konzultacija, kirurg će također objasniti rizike i dobrobiti postupka, kao i odgovoriti na sva pitanja koja pacijent može imati.

Priprema za zahvat: Prije zahvata pacijent će morati izbjegavati određene lijekove, dodatke prehrani i alkohol, koji mogu povećati rizik od krvarenja i modrica. Kirurg također može preporučiti pacijentu da prestane pušiti prije zahvata.

Anestezija: Postupak punjenja brade može se izvesti u lokalnoj anesteziji ili sedaciji, ovisno o želji pacijenta i preporuci kirurga.

Injekcija: Nakon što je pacijent utrnuo ili je pod sedativom, kirurg će ubrizgati punilo u područje brade pomoću fine igle. Kirurg može koristiti kombinaciju punila kako bi postigao željeni rezultat.

Njega nakon zahvata: Nakon zahvata kirurg će dati pacijentu posebne upute nakon zahvata, uključujući izbjegavanje određenih aktivnosti i nanošenje leda na tretirano područje kako bi se smanjila oteklina i modrice.

Što pacijent može očekivati tijekom i nakon zahvata?

Tijekom postupka punjenja brade, pacijenti mogu osjetiti određenu nelagodu i pritisak na mjestu ubrizgavanja. Međutim, postupak se općenito dobro podnosi i pacijenti se mogu vratiti kući isti dan.

Nakon postupka, pacijenti mogu osjetiti otekline, modrice i osjetljivost u području brade. Međutim, te su nuspojave obično blage i nestaju same od sebe unutar nekoliko dana.

Oporavak od filera za bradu

Proces oporavka nakon primanja filera za bradu općenito je brz i jednostavan. Pacijenti se obično mogu vratiti na posao i normalne aktivnosti unutar nekoliko dana.

Kako bi se ubrzao proces ozdravljenja i smanjile otekline i modrice, pacijenti bi trebali slijediti upute kirurga nakon zahvata. To može uključivati nanošenje leda na tretirano područje, izbjegavanje napornih vježbi i određenih lijekova te držanje glave podignute.

Razgovarajte o tome koliko je vremena potrebno da oteklina i modrice nestanu

Količina oteklina i modrica nakon postupka punjenja brade može varirati ovisno o individualnoj anatomiji pacijenta, količini korištenog filera i drugim čimbenicima. Općenito, većina oteklina i modrica trebala bi nestati unutar tjedan ili dva nakon zahvata.

Dugoročni učinci filera za bradu

Dugoročni učinci filera za bradu mogu varirati ovisno o vrsti filera koji se koristi i kako tijelo na njega reagira. S vremenom će tijelo apsorbirati filer, a brada se može vratiti u prvobitni izgled.

Međutim, uz pravilnu njegu i održavanje, rezultati filera za bradu mogu trajati do 18 mjeseci ili dulje.

Objasnite kako tijelo može apsorbirati punilo tijekom vremena

Punilo koje se koristi za povećanje brade sastoji se od tvari pod nazivom hijaluronska kiselina koja je prirodno prisutna u tijelu. S vremenom će tijelo postupno apsorbirati filer hijaluronske kiseline, zbog čega se brada postupno vraća u prvobitni izgled.

Alternative filerima za bradu

Dok su punila za bradu popularna i učinkovita opcija za povećanje brade, postoje i drugi kozmetički postupci koji se također mogu koristiti za poboljšanje područja brade. To uključuje:

Implantati za bradu: Implantati za bradu trajni su, kirurški ugrađeni uređaji koji se koriste za povećanje veličine i oblika brade. Za razliku od filera, implantati za bradu zahtijevaju duži period oporavka i općenito su skuplji.

Genioplastika: Genioplastika je kirurški zahvat koji uključuje preoblikovanje brade kako bi se povećala njezina veličina i oblik. Ovaj zahvat zahtijeva opću anesteziju i dulji period oporavka od filera ili implantata.

Odabir kvalificiranog plastičnog kirurga ključan je za osiguravanje sigurnog i uspješnog postupka povećanja brade. U Centru za estetsku kirurgiju dr. Žgaljardić, pacijenti mogu biti mirni da su u dobrim rukama.

Kako bi odabrali pravog kirurga za svoje potrebe, pacijenti bi trebali uzeti u obzir čimbenike kao što su kirurgove vjerodajnice, iskustvo i recenzije prošlih pacijenata. Važno je odabrati kirurga koji je certificiran i ima veliko iskustvo u izvođenju zahvata povećanja brade.

Pacijenti bi također trebali zakazati konzultacije s kirurgom kako bi razgovarali o svojim ciljevima i utvrdili jesu li dobar kandidat za zahvat. Tijekom konzultacija, pacijenti trebaju pitati kirurga o svom iskustvu s postupcima povećanja brade, kao io svim pitanjima ili nedoumicama koje mogu imati.

Estetska kirugija – Cijene u Hrvatskoj

Lice i vrat

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.0628.001,64
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.59312.002,46
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.39018.007,46
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.522 – 2.92019.002,01 – 22.000,74
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.124 – 2.39016.003,28 – 18.007,46
Sekundarna korekcija nosa3.186 – 3.71624.004,92 – 28.001,55
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.39018.007,46
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.1959.003,73
Korekcija ušiju – opća anestezija1.99115.001,19
Korekcija brade ugradnjom implantata2.39018.007,46
Korekcija brade osteotomijom3.31925.007,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.12416.003,28
Face Lifting3.849 – 4.24829.000,29 – 32.006,56
Mini lifting lica2.39018.007,46
Lifting obrva1.32810.005,82
Lifting obrva – opća anestezija1.99115.001,19
Lifting vrata2.39018.007,46
Lifting srednjeg dijela lica2.12416.003,28
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.32810.005,82
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.32810.005,82
Lipofiling lica1.328 – 2.655

10.005,82 – 20.004,10

 

Powered by Aestetica Web Design © 2024