Excimer Laser estetska kirurgija

Microneedling – minimalno invazivni tretman za obnovu kože

Tehnologija Dermapen 4 za poticanje proizvodnje kolagena i elastina i smanjenje ožiljaka i strija

MICRONEEDLING KRATKO:

 • Microneedling je minimalno invazivan postupak u kojem se površina kože buši s mnogo finih iglica. Mikroskopski male ozljede potiču izlučivanje faktora rasta i obnavljanje osnovnih gradivnih elemenata kože poput kolagena i elastina.
 • ermapen 4 je profesionalni uređaj koji ima vrh sa 16 igala i precizno kontroliranu dubinu (do 3,0 mm) i broj uboda (do 1920/min).
 • Omogućuje unos hijaluronske kiseline i aktivnih sastojaka (vitamini, peptidi, faktori rasta) u srednji sloj kože
 • Rezultati ovise o pravilnom izboru postavki i tehnike za svako područje. Okvirno nakon svakog zahvata možemo očekivati ​​10-15% smanjenje ožiljaka od akni ili sitnih bora, preporuča se ponoviti postupak više puta.
 • Koristi se za smanjenje ožiljaka, akni, strija, ćelavosti i pomlađivanje kože.
 • Ovisno o dubini uboda, odmah nakon zahvata mogu se pojaviti crvenilo, modrice i otok koji obično nestaju unutar nekoliko dana
 • Dugotrajne komplikacije vrlo su rijetke, od kojih je najčešća postupalna hiperpigmentacija.
 • Za sinergijski učinak zahvate je moguće kombinirati s kemijskim pilingom, HIFU, skin boosterima, botoxom i filerima.

ŠTO JE MICRON NEEDLING?

Microneedling je postupak u kojem se posebnim aparatom na površini kože rade deseci tisuća sitnih uboda čime se potiču prirodni procesi cijeljenja u površinskim i srednjim slojevima kože. Kontrolirano oštećenje kože pokreće signalne putove i izlučivanje čimbenika koji dovode do rasta i obnove stanica te stvaranja kolagenih vlakana i elastina. Kolagen i elastin su glavne građevne jedinice vezivnog tkiva koje koži daje strukturu, čvrstoću i elastičnost. 

Povećanje debljine kože e ibroj pravilno raspoređenih kolagenih vlakana pokazao je i histološki pregled uzoraka kože uzetih s tretiranih područja. Microneedling se uglavnom koristi na licu, iako je namijenjen i smanjenju ožiljaka i strija na tijelu. Brojne sitne rupice koje se tijekom postupka prave na koži olakšavaju ulazak aktivnih tvari i hranjivih tvari u dermalni sloj kože, gdje se odvijaju najsnažniji procesi obnove.

KOLIKO JE MICRONEEDLING UČINKOVIT?

Prema rezultatima dobro osmišljenog znanstvenog istraživanja, microneedling je siguran i učinkovit način obnove kože. Učinkovitost i mogućnost komplikacija u najvećoj mjeri ovise o aparatu, preciznoj tehnici, brzini, dubini i broju uboda, kao i karakteristikama kože u području tretiranja. 

Izvođač mora prilagoditi postavke svakom pojedincu na temelju njegovog znanja i iskustva. Kao i kod ostalih estetskih zahvata, zadovoljstvo nakon zahvata ovisi o točnim indikacijama i stvarnim očekivanjima. Histološki pregledi uzoraka uzetih 6 mjeseci nakon obnove kože microneedlingom pokazali su značajno veću količinu kolagena i zadebljanje epidermalnog sloja kože za 40%. 

Prema kliničkim istraživanjima, pacijenti mogu očekivati ​​10-15% poboljšanja nakon jednog tretmana microneedlingom odgovarajuće dubine. Za zadovoljavajuće rezultate stoga je potrebno ponoviti postupak nekoliko puta u razmaku od 6-8 tjedana. Može se očekivati ​​slična razina poboljšanja, kada se microneedling koristi za ublažavanje znakova starenja i smanjenje površinskih bora. Učinkovitost zahvata poboljšava se pravilno odabranim sastavom aktivnih tvari (peptidi, vitamini, faktori rasta, traneksamična kiselina, minoksidil) koji se iglama unose u kožu.o.

KOME JE INTERVENCIJA NAMIJENJENA?

Microneedling poboljšava strukturu kože i postupno zaglađuje reljef, tako da koža postaje glatkija i zategnutija. Dakle, prvenstveno je namijenjen za zaglađivanje atrofičnih i hipertrofičnih ožiljaka (osobito nakon akni). Također poboljšava izgled kože zahvaćene strijama. Obnavljanjem kože ublažavaju se znakovi starenja, smanjuju površinske bore i hiperpigmentacije. Također smanjuje broj i veličinu pora te smiruje cistične akne u početnom obliku. Budući da poboljšava cirkulaciju krvi i izlučivanje faktora rasta, koristi se i za smanjenje ćelavosti.

KADA ĆE SE POJAVITI PRVI REZULTATI?

Poboljšanje strukture kože primjetno je ubrzo nakon zahvata, no za konačne rezultate potrebno je pričekati 8-12 tjedana, kada su procesi cijeljenja i regeneracije završeni.

KOJE SU NUSPOJAVE I MOGUĆE KOMPLIKACIJE?

Učinkovitost i sigurnost intervencije u najvećoj mjeri ovisi o uređaju koji koristimo i pravilnoj tehnici. Kako bi se smanjile mogućnosti komplikacija, postupak bi trebao izvoditi iskusan liječnik ili kozmetičar u sterilnom kliničkom okruženju. Microneedling je manje invazivan postupak koji oštećuje samo gornje i srednje slojeve kože, au literaturi je malo dugotrajnih komplikacija povezanih s njim. 

Ovisno o kvaliteti i debljini kože, intervencije iglama dubine do 1,5 mm uglavnom nemaju nuspojava i komplikacija. Manje su bolni, ali naravno i manje učinkoviti. Povećanjem dubine uboda (između 1,5 i 3,0 mm) rezultati su puno bolji, ali se tijekom zahvata mogu pojaviti točkasta krvarenja, lagana bol i oteklina. Otok i manje modrice mogu biti prisutni nekoliko dana nakon zahvata.

ZA KOGA INTERVENCIJA NIJE PRIKLADNA?

Microneedling je kontraindiciran kod osoba koje imaju:

 • teži oblik cističnih akni
 • aktivna herpes infekcija
 • virusne bradavice
 • sklerodermija
 • bakterijski ili gljivični
 • infekcija kože
 • rane
 • rak kože
 • aktinične keratoze
 • usporeno zgrušavanje krvi

KAKO SE PRIPREMITI ZA ZAHVAT?

Posebna priprema za postupak nije potrebna. Najmanje tjedan dana prije i nakon zahvata potrebna je jaka zaštita od sunca ili izbjegavanje sunca. Ne preporučamo korištenje kozmetičkih preparata 12 sati prije zahvata. Šminku je potrebno ukloniti s kože. Ako na tretiranom području postoji infekcija kože ili rana, postupak treba odgoditi do zacjeljivanja .

KAKO TEČE INTERVENCIJA?

Mjesto zahvata se očisti otopinom za čišćenje kože i nanese anestetička krema koja se ostavi 15-20 minuta. Osjetljiva područja kao što su gornja se usna također može umrtviti injekcijom lokalnog anestetika, čime je zahvat moguće izvesti potpuno bezbolno . Nakon što dezinficiramo i nanesemo gel hijaluronske kiseline i aktivne sastojke koje želimo unijeti u dublje slojeve kože. 

Odgovarajuća brzina djelovanja i dubina uboda određuju se prema tretiranom području, debljini i stanju kože te željenom učinku. Na dubinama iznad 1,5 mm može doći do krvarenja kože u točkama tijekom postupka, blage otekline i crvenila. Nakon zahvata na koži fraočistite sterilnom fiziološkom otopinom i nanesite kremu s aktivnim sastojcima koji umiruju i dodatno njeguju kožu. Dan nakon zahvata modrice ili crvenila možete prikriti šminkom .

KOJU INTERVENCIJU ODABRATI?

U iskusnim rukama, raspon je velik. Od kirurških intervencija usmjerenih na transformaciju i podizanje mekih tkiva te uklanjanje viška kože do onih minimalno invazivnih kao što su kemijski pilinzi, microneedling, skin boosteri, botulinum toksin, fileri i HIFU. Svaka tehnika ima prednosti i nedostatke i korisna je samo u iskusnim rukama za pravilno odabrane slučajeve. 

Odluka za ili protiv ne treba se temeljiti na reklamnim fantazijama i internetskim forumima, već na promišljanju nakon iskrenog razgovora sa stručnjakom koji će vas iskreno savjetovati i pomoći u odabiru najprikladnijeg zahvata na temelju mogućnosti oporavka i financijskih okvira. 

Kao klinički dokazana i donekle učinkovita nekirurška tehnika s minimalnim oporavkom, microneedling je u posljednjem desetljeću pametnim reklamnim tehnikama postao vrlo popularna tehnika pomlađivanja. Na tržištu su se pojavili brojni uređaji i dodaci, od dermarollera za kućnu upotrebu do modernih uređaja namijenjenih kliničkoj uporabi. 

Iako se u osnovi radi o istoj tehnologiji, uređaji se značajno razlikuju po učinkovitosti, načinu rada i sigurnosti. U našoj poliklinici koristimo aparat Dermapen 4 sa 16 igala i podesivom dubinom (do 3,0 mm) i brzinom (do 1920/min) ubrizgavanja. 

Powered by Aestetica Web Design © 2024