povećanje brade korekcija brade

Mentoplastika: Prednosti pored estetike – poboljšanje govora i disanja

Mentoplastika, poznata i kao korekcija ili povećanje brade, je kirurški zahvat koji se izvodi kako bi se oblikovao i povećao volumen brade. Uz estetske prednosti, ovaj postupak može imati i mnoge funkcionalne koristi, uključujući poboljšanje govora i disanja. Poliklinika Bagatin, vodeća poliklinika za estetsku kirurgiju u Hrvatskoj, nudi visokokvalificirane kirurge za izvođenje mentoplastike.

Mentoplastika, također poznata kao povećanje brade ili korekcija brade, kirurški je zahvat kojim se preoblikuje i povećava brada. Iako se često smatra kozmetičkim zahvatom, mentoplastika ima i mnoge funkcionalne prednosti. U Poliklinici Bagatin, vodećoj poliklinici za estetsku kirurgiju u Hrvatskoj, mentoplastiku izvode visokokvalificirani kirurzi koji predano pomažu pacijentima u postizanju estetskih i funkcionalnih poboljšanja. U ovom ćemo članku zadubiti u temu mentoplastike i istražiti dobrobiti koje ona može pružiti izvan estetike, s posebnim fokusom na to kako može poboljšati govor i disanje.

Pregled mentoplastike

Mentoplastika je kirurški zahvat koji uključuje preoblikovanje brade kako bi se poboljšala njezina veličina, oblik i položaj. Zahvat se obično izvodi u općoj anesteziji i može se izvesti na dva načina: s implantatom za bradu ili pomicanjem vlastite kosti brade pacijenta. Implantat je izrađen od medicinskog silikona i dolazi u različitim veličinama i oblicima kako bi odgovarao individualnim potrebama pacijenta. Kirurg napravi mali rez ili ispod brade ili unutar usta i umetne implantat, pričvrstivši ga na mjesto šavovima ili vijcima. Kod napredovanja kosti brade, kirurg napravi rez u kosti i pomiče je prema naprijed, pričvršćujući je pločicama i vijcima.

Mentoplastika se može učiniti iz raznih razloga. Kod nekih pacijenata, slaba ili uvučena brada može učiniti da nos izgleda istaknutije ili da vrat izgleda opušteno. Drugi možda jednostavno žele poboljšati ravnotežu i sklad svojih crta lica. Bez obzira na razlog, mentoplastika može pomoći pacijentima da postignu željeni izgled.

Važnost brade u harmoniji lica

Brada igra važnu ulogu u harmoniji i ravnoteži lica. Slaba ili uvučena brada može učiniti da nos izgleda veći ili da lice izgleda neuravnoteženo. Povećanjem brade, mentoplastika može pomoći da se crte lica dovedu u bolju proporciju, što rezultira privlačnijim i uravnoteženijim izgledom.

Utjecaj mentoplastike na govor

Osim estetskih poboljšanja, mentoplastika može imati i funkcionalne prednosti. Položaj jezika i čeljusti može imati značajan utjecaj na govor. Pacijentima s određenim stanjima, poput rascjepa nepca ili poremećaja govora, mentoplastika može pomoći u poboljšanju njihove sposobnosti jasnog govora. Repozicioniranjem brade i jezika mentoplastika može pomoći u ispravljanju govornih mana i poboljšanju artikulacije.

Utjecaj mentoplastike na disanje

Mentoplastika također može poboljšati disanje kod pacijenata s određenim stanjima. Na primjer, devijacija septuma ili uski dišni putevi mogu otežati pravilno disanje. Premještanjem brade i otvaranjem dišnih putova, mentoplastika može pomoći u ublažavanju ovih problema i poboljšanju ukupne funkcije disanja. Osim toga, mentoplastika također može pomoći u ublažavanju hrkanja smanjenjem opstrukcije dišnih putova.

Rizici i komplikacije

Kao i kod svakog kirurškog zahvata, postoje rizici i komplikacije povezani s mentoplastikom. To može uključivati infekciju, krvarenje, oštećenje živaca i pomicanje implantata. Međutim, ti se rizici mogu ublažiti odabirom iskusnog kirurga i pridržavanjem odgovarajućih uputa za naknadnu njegu. Pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih rizika i razgovarati o njima sa svojim kirurgom prije podvrgavanja zahvatu.

Oporavak i naknadna njega

Nakon mentoplastike pacijenti mogu očekivati otekline i nelagodu u području brade. Lijekovi protiv bolova mogu se propisati za ublažavanje bilo kakve nelagode, a pacijenti bi trebali izbjegavati naporne aktivnosti nekoliko tjedana kako bi se omogućilo pravilno zacjeljivanje. Pravilna naknadna njega, kao što je održavanje čistoće mjesta reza i izbjegavanje određene hrane, također je važna za optimalno zacjeljivanje.

Prednosti mentoplastike u Hrvatskoj

Mentoplastika je popularan kirurški zahvat u Hrvatskoj, a brojne su prednosti operacije u ovoj zemlji. Jedna od primarnih prednosti je visoka razina stručnosti i iskustva plastičnih kirurga u Hrvatskoj. Poliklinika Bagatin, jedna od vodećih klinika za estetsku kirurgiju u Hrvatskoj, pravi je primjer kvalitete zdravstvene skrbi u zemlji.

O Poliklinici Bagatin

Poliklinika Bagatin renomirana je klinika za plastičnu kirurgiju smještena u Zagrebu, Hrvatska. Polikliniku je 1995. godine osnovao dr. Marijo Bagatin, plastični kirurg s preko 30 godina iskustva u tom području. Polikliniku danas vode sinovi dr. Bagatina, dr. Dean i dr. Tomica Bagatin, koji su nastavili očevo naslijeđe pružanja izuzetne skrbi svojim pacijentima.

Klinika nudi široku paletu kirurških i nekirurških zahvata, uključujući mentoplastiku, rinoplastiku, povećanje grudi, liposukciju i botoks. Koriste najnovije tehnike i tehnologije kako bi osigurali da njihovi pacijenti dobiju najbolju moguću skrb.

Osim visoke razine stručnosti, Poliklinika Bagatin poznata je i po pristupu usmjerenom na pacijenta. Odvajaju vrijeme kako bi saslušali brige i ciljeve svojih pacijenata te blisko surađuju s njima kako bi razvili personalizirane planove liječenja koji zadovoljavaju njihove jedinstvene potrebe. Njihov cilj je pomoći svojim pacijentima da izgledaju i osjećaju se najbolje što mogu, a jako su ponosni na svoju sposobnost postizanja izvanrednih rezultata.

Cijene estetske kirurgije u Hrvatskoj

Jedan od razloga zašto je Hrvatska postala popularno odredište za plastičnu kirurgiju je pristupačnost zahvata. U usporedbi s mnogim drugim zemljama, cijena plastične kirurgije u Hrvatskoj znatno je niža, a istovremeno zadržava najviše standarde kvalitete i sigurnosti.

Mentoplastika je jedan od najpopularnijih zahvata plastične kirurgije Poliklinike Bagatin, a klinika nudi nekoliko različitih vrsta mentoplastike kako bi zadovoljila različite potrebe svojih pacijenata.

 • Implantacija brade – Cijena mentoplastike brade u Poliklinici Bagatin kreće se od 2.000 €. Ovaj postupak uključuje umetanje silikonskog implantata u bradu kako bi se povećala njezina veličina i oblik.
 • Klizna genioplastika – Cijena klizne genioplastike u Poliklinici Bagatin je već od 3500 €. Ovaj postupak uključuje rezanje i preoblikovanje vlastite brade kako bi se poboljšao njezin položaj i oblik.
 • Smanjenje podbratka – Cijena mentoplastike smanjenja podbratka u Poliklinici Bagatin kreće se od 3000 €. Ovaj postupak uključuje uklanjanje dijela brade kako bi se smanjila njezina veličina i poboljšao oblik.
 • Ortognatska kirurgija – Cijena ortognatske mentoplastike u Poliklinici Bagatin kreće se od 7.000 €. Ovaj postupak uključuje promjenu položaja čeljusti i brade kako bi se poboljšao pacijentov zagriz i sklad lica.
 • Operacija V-Linije – Cijena V-Linije mentoplastike u Poliklinici Bagatin kreće se od 5000 €. Ovaj postupak uključuje preoblikovanje brade i čeljusti kako bi se stvorio suženiji izgled u obliku slova V.
 • Liposukcija vrata – Cijena liposukcije vrata u Poliklinici Bagatin kreće se od 2.000 €. Ovaj se postupak može kombinirati s mentoplastikom kako bi se dodatno poboljšao izgled brade i vrata.
 • Povećanje grudi – Cijena povećanja grudi u Poliklinici Bagatin kreće se od 3500 €. Ovaj popularni postupak uključuje umetanje silikonskih ili slanih implantata za povećanje veličine i poboljšanje oblika grudi.
 • Liposukcija – Cijena liposukcije u Poliklinici Bagatin kreće se od 1500 €. Ovaj
 • postupak je osmišljen za uklanjanje viška masnoće s dijelova tijela, poput trbuha, bedara i bokova.
 • Rinoplastika – Cijene rinoplastike u Poliklinici Bagatin kreću se od 3.500 €. Ovaj postupak ima za cilj poboljšati izgled nosa preoblikovanjem ili promjenom veličine.
 • Facelifting – Cijena faceliftinga u Poliklinici Bagatin već od 5.000 €. Ovaj postupak je usmjeren na poboljšanje izgleda lica zatezanjem i podizanjem kože.
 • Botox – Cijena botoxa u Poliklinici Bagatin već od 200€. Ovaj nekirurški postupak osmišljen je za smanjenje bora i bora opuštanjem mišića lica.

 

Mentoplastika je svestran kirurški zahvat koji može pružiti i estetske i funkcionalne prednosti. U Poliklinici Bagatin, vodećoj poliklinici za estetsku kirurgiju u Hrvatskoj, visokokvalificirani kirurzi izvode mentoplastiku kako bi pacijenti postigli željeni izgled te poboljšali funkciju govora i disanja. Pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih rizika i komplikacija povezanih s postupkom i pažljivo razmotriti je li to pravi izbor za njih. Uz pravilan odabir kandidata, kiruršku tehniku i naknadnu njegu, mentoplastika može biti vrlo učinkovit i koristan postupak za mnoge pacijente.

Biografija Dinko Bagatin, prim.dr.med.

Specijalist opće, sub. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, dr. Dinko Bagatin najviše se bavi estetskom i rekonstruktivnom kirurgijom te mu je cilj omogućiti pacijentima najbolji mogući izgled te bolji život uz pomoć kirurgije. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju iz opće i plastične kirurgije na Klinici za kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru „Rebro“. Osnivač je Poliklinike Bagatin gdje radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore.

Reference
Basal Extended Mentoplasty. García Y Sánchez JM, Gómez Rodríguez CL, Gradias Caballero DA, Valdés Martínez DA.J Maxillofac Oral Surg. 2022 Sep;21(3):747-758. doi: 10.1007/s12663-020-01474-0. Epub 2020 Nov 3.PMID: 36274866 

Powered by Aestetica Web Design © 2024