Excimer Laser estetska kirurgija

Liposukcija – Sve što trebate znati

Liposukcija je postupak kojim se uklanja masno tkivo s onih dijelova tijela s kojih se ne može ukloniti ni mršavljenjem ni tjelesnom aktivnošću. Rezultat je trajna transformacija tijela bez vidljivih ožiljaka. Oporavak nakon zahvata je brz.

Liposukcija je najčešći zahvat preoblikovanja tijela jer uklanja svu tvrdokornu masnoću koja je inače otporna na dijetu i vježbanje. Pouzdanom metodom uklanjanja masnoće kroz male otvore na koži ravnomjerno se uklanja višak masnog tkiva s problematičnih dijelova tijela. Time vam pomažemo da postignete atraktivnu figuru koju ste dugo željeli.

Prednosti liposukcije

Liposukcija nije metoda mršavljenja i ne radi se kao zamjena za dijetu i tjelovježbu, ali može ukloniti tvrdoglavo salo koje se ne može ukloniti zdravim načinom života. U većini slučajeva rezultati ne pokazuju vidljive znakove kvržica ili abnormalnosti.

Liposukcija se može izvoditi kao samostalan zahvat ili u kombinaciji s drugim zahvatima kao npr face lifting, abderoplastika.

Kandidati za liposukciju

Liposukcija je vrlo učinkovit način oblikovanja vašeg tijela. Međutim, kandidat za liposukciju mora ispunjavati sljedeće uvjete:

  • mora biti u dobroj fizičkoj kondiciji,
  • ne smije odstupati od svoje idealne težine za više od 15 kg i
  • mora biti stabilan u svojoj težini.

Liposukcija se preporučuje ako ste prestali mršaviti najmanje tri mjeseca i ne planirate daljnje mršavljenje ili trudnoću.

Liposukcija trbuha i bokova

Starenje tijela uzrokuje preraspodjelu masnog tkiva i njegovo nakupljanje unutar trbušne šupljine, oko unutarnjih organa te između trbušnih mišića i kože. Porod može ostaviti ženu s mnogo tvrdoglavih masnih stanica koje su otporne na vježbanje i zdravu prehranu. 

Liposukcija nogu (bedra)

Liposukcijom bedara možete vidljivo poboljšati izgled nogu i u potpunosti izbrisati problem neugodnog trljanja kože između bedara. Kod ove vrste intervencije preporučljivo je istovremeno tretirati i područje koljena, samo radi simetrije.

Liposukcija brade

Liposukcija brade jedna je od najuočljivijih promjena u izgledu pacijenta, jer samo mala količina uklanjanja masnog tkiva može napraviti veliku razliku. Unatoč povećanom gubitku težine, mnogi se suočavaju s ostatkom masnog tkiva u području brade. Liposukcija brade omogućuje vam da se riješite neželjene brade i svom licu vratite mladenački izgled.    

Postupak uključuje liposukciju

Postoje mnoge metode liposukcije , ali najčešće se izvode: Laserska liposukcija, Vaserlipo, SmartLipo, mikroliposukcija, ekstenzivna liposukcija itd . dr. Fabjan i njegov tim preferiraju SmartLipo metodu, jer je to najsigurnija i najmanje invazivna metoda s minimalnim vremenom oporavka. SmartLipo koristi vrlo malu kanilu, a koristi se i laser. Laser precizno razgrađuje masnoću i zatvara vene, a uz to uvelike smanjuje otekline i modrice. Prednost SmartLipo je u tome što zaglađuje i zateže kožu , tako da ne ostavlja opuštenu, višak kože što mogu druge tehnike liposukcije. SmartLipo postupak je prikladan za velika i mala područja sala.

Liposukcija manjih dijelova tijela izvodi se u lokalnoj anesteziji. Kod uklanjanja više masnog tkiva zahvat se mora izvesti u općoj anesteziji .

Liposukcija u kombinaciji s lipofilingom (transfer masnog tkiva)

Sve je popularnija liposukcija u kombinaciji s lipofillingom (prijenosom/ubrizgavanjem vlastite masnoće na drugo mjesto). Zahvat se izvodi istovremeno, jer se uklonjena mast posebnom pripremom prenosi na drugi dio tijela.

Ubrizgana vlastita mast naziva se masnim transplantatima ili masne transplantate . Vlastito masno tkivo (autologno masno tkivo) se sve više koristi za korekciju deficita volumena na raznim dijelovima tijela, kao što su: lice ( pomlađivanje lica vlastitom masnoćom ), grudi ( povećanje grudi vlastitom masnoćom ) i stražnjica ( BBL vlastitom masnoćom).). Također se koristi za korekciju urođenih udubljenja, udubljenih ožiljaka, deformacija nakon operacija ili ozljeda, za pokrivanje vidljivih dijelova implantata (dojke) i na drugim mjestima na tijelu za njegovo oblikovanje.
Manji zahvati rade se u lokalnoj anesteziji, a opsežniji u općoj anesteziji.

Interes za lipofilling posebno je izražen kod žena koje bi se podvrgnule liposukciji u kombinaciji s povećanjem ili transformacijom grudi. Glavni problem ovog postupka je nepredvidiva resorpcija ubrizgane masti.

POSTUPAK:
Izvodi se u kombinaciji s klasičnom liposukcijom, pri čemu se uklonjeno masno tkivo zatim odgovarajuće obrađuje (centrifugiranje za manje volumene, ispiranje za veće volumene). Dobivamo masno tkivo koje je u gustom tekućem obliku pogodno za injekcije. Ubrizgava se u ciljno mjesto pomoću štrcaljke ili pumpe, putem igle ili kanile.
Nakon zahvata na mjestima ubrizgavanja pojavljuju se otekline i modrice. Na licu nestaju za sedam do četrnaest dana, na tijelu mogu trajati duže, do mjesec dana.

TRAJNOST POSTUPKA:
Konačni rezultat vidljiv je nakon tri do šest mjeseci, kada se dio ubrizgane masti razgradi i apsorbira. Neposredno nakon zahvata može biti prisutna hiperkorekcija (dojam prekomjerne količine ubrizgane masti). Dio masnih stanica uvijek strada tijekom intervencije. Preostala mast ostaje nekoliko godina ili čak trajno. Udio masnoće koji se zadržava ovisi o mnogim čimbenicima: tehnici uklanjanja i primjene, metaboličkom stanju organizma, području primjene tijela, dobi, pušenju, očekivanim rezultatima. U većini slučajeva zadržava se oko 50% ubrizgane masti; međutim, moguća su veća odstupanja. Za postizanje konačnog rezultata povremeno je potrebno nekoliko ponavljanja postupka zbog upijanja masnoće.

Oporavak nakon liposukcije

Vrijeme oporavka ovisi o području i opsegu liposukcije. Neposredno nakon zahvata kirurg oblači kompresivno rublje ili elastični zavoj koji sprječava nastanak otoka i nakupljanje serozne tekućine te pomaže u oblikovanju tijela do željene figure.

Kako mogu znati da sam prikladan kandidat za liposukciju?

Pogodan ste kandidat za liposukciju ako ste u dobroj tjelesnoj kondiciji, imate stabilnu težinu i ne odstupate više od 15 kilograma od idealne težine. Liposukcija se preporučuje ako ste prestali mršaviti prije najmanje tri mjeseca i ne planirate daljnje mršavljenje ili trudnoću.

Mogu li puno smršaviti liposukcijom?

Ključno je ne očekivati ​​da ćete liposukcijom izgubiti puno kilograma. Budući da se masno tkivo uklanja s određenih područja, liposukcija je namijenjena estetskim poboljšanjima. Iako se liposukcija ne smije smatrati zamjenom za mršavljenje, kod pojedinih se pacijenata mogu postići značajna estetska poboljšanja.

Je li rezultat nakon liposukcije trajan?

Tijekom liposukcije vaše se masne stanice trajno uklanjaju, ali ako se udebljate, nove masne stanice mogu se pojaviti i proširiti na različita područja vašeg tijela. Uz nezdrav način života, nedostatak kretanja i lošu prehranu, ni najbolji rezultati liposukcije neće biti trajni i neće ispuniti vaša očekivanja.

Koliko se masti obično uklanja liposukcijom?

Tijekom liposukcije uklanjamo dovoljno masnoće kako bismo dobili proporcionalan i prirodan rezultat. Sve ovisi o pojedinačnom slučaju. Cilj nije ukloniti što više masnoće, već ukloniti pravu količinu na pravim područjima. U većini slučajeva to iznosi oko 2 l masti.

Koliko se masti može ukloniti da bi liposukcija bila sigurna?

Maksimalna količina masnoće koja se može sigurno ukloniti obično je između 6 i 8 kilograma masti (između 3 i 4 litre). Veći volumen uklonjenog masnog tkiva znači veći rizik od ozbiljnih komplikacija. Ako trebate ukloniti više od 6 do 8 kilograma masnog tkiva, najsigurnije je liposukciju podijeliti u zasebne kirurške zahvate u razmaku od 3 do 4 tjedna.

Što se događa ako se udebljam nakon liposukcije?

Ako se nakon liposukcije znatno udebljate (više od 5 kg), mast će se prirodno skladištiti negdje na vašem tijelu. Područja s kojih su masne stanice uklonjene liposukcijom nakupit će relativno malo masnog tkiva, dok će područja koja nisu tretirana liposukcijom imati znatno više taloženog masnog tkiva. Dakle, ako se žena udeblja nakon liposukcije bokova, vanjske strane bedara i trbuha, proporcionalno se više masnoće nakuplja drugdje, kao što su ženine grudi, lice, leđa i noge.

Hoće li liposukcija pomoći u smanjenju celulita?

Dobrobiti liposukcije vidljive su pod kožom, stoga poboljšava oblik tijela, a ne kvalitetu kože. Dakle, liposukcijom se ne mogu transformirati površinske nepravilnosti kože poput celulita, strija ili ožiljaka.

Koja je razlika između lipolize i liposukcije?

Bitna razlika između lipolize i liposukcije je u tome što se kod liposukcije mast isisava pomoću šuplje cjevčice (kanile), dok se kod lipolize ukapljena mast uklanja putem limfnog sustava iz tijela. Lipoliza se obično preporučuje samo ako ste blizu svoje idealne težine i želite samo neke manje korekcije.

Hoću li nakon liposukcije imati puno viška kože?

Ne, nakon liposukcije nećete imati višak kože. Kada se liposukcija pravilno izvodi, koža se prilagođava tkivu koje se nalazi ispod nje. Kako bi koža što bolje pristajala, ključno je da vaša koža bude elastična, o čemu se detaljno razgovara na konzultacijama.

Što mogu očekivati ​​ako zatrudnim nakon liposukcije?

U svakom slučaju, liposukcija ne utječe na mogućnost trudnoće. Žene koje zatrudne nakon liposukcije, udebljaju se i izgube na težini nakon poroda obično povrate svoj oblik tijela prije trudnoće.  

Koliko se područja može transformirati tijekom jedne liposukcije?

Tipično, tri do četiri područja mogu se transformirati jednim postupkom liposukcije. Većina pacijenata treba samo jednu operaciju za sva područja remodeliranja. Ako su potrebna dodatna područja, mogu se napraviti već nakon 48 sati.

Mogu li se iscrpljene masnoće iz mog tijela pohraniti i koristiti kasnije?

Ne, iscrpljena mast se ne može pohraniti za budućnost, može se koristiti samo u kombinaciji s drugim postupcima.

Powered by Aestetica Web Design © 2024