protiv bora na licu

Lasersko uklanjanje madeža: vodič do besprijekorne kože

Jeste li znali da lasersko uklanjanje madeža može pomoći u ublažavanju ožiljaka? Ova metoda ne samo da može ukloniti neželjene madeže, već i potaknuti stvaranje kolagena koji može pomoći u popunjavanju udubljenih ožiljaka od akni. Pročitajte ovaj članak kako biste saznali više o tretmanu laserskog uklanjanja madeža, tko bi trebao razmotriti ovu opciju i koje su moguće nuspojave.

Madeži su česta pojava kod ljudi i obično su bezopasni. Međutim, neki madeži koji rastu na određenim dijelovima tijela, posebice na licu, mogu imati neugodan utjecaj na izgled. Postoje načini za učinkovito uklanjanje neželjenih madeža, a lasersko uklanjanje madeža trenutno je najmanje invazivan dostupan tretman.

Što je madež?

Madeži, također poznati kao nevusi, su nakupine stanica koje se nazivaju melanociti. Mogu se naći u dermo-epidermalnom spoju ili dermisu, a mogu se kategorizirati u tri vrste: spojni, mješoviti i dermalni madeži.

Spojni madeži nalaze se na spoju epidermisa i dermisa. Čine se ravnima i smeđe do crne boje. Mješoviti madeži su blago uzdignuti i također se nalaze na spoju epidermisa i dermisa, a smeđe su do crne boje. Dermalni madeži nalaze se u dermisu i kupolastog su oblika, boje mesa, a neki mogu imati dlake.

Laserski postupak uklanjanja madeža

Tretman laserskog uklanjanja madeža u Ai Beauty Clinic siguran je i učinkovit način uklanjanja madeža s površine kože. Lasersku zraku visoke energije koju emitira laserski pištolj apsorbiraju molekule vode u koži, uklanjajući vanjski sloj kože i potičući rast nove kože i kolagena.

Postupak laserskog uklanjanja madeža može se podijeliti u tri koraka:

Korak 1 – Apsorpcija svjetlosne energije: Nanosekundni jak svjetlosni puls koji generira laser će prodrijeti kroz kožu i apsorbirati ga molekule melanina bez oštećenja okolnog tkiva kože.

Korak 2 – Razgradnja melanina: Nakon procesa apsorpcije energije, molekule melanina će se razgraditi u male melaninske granule i transportirati iz tijela.

Korak 3 – Uklanjanje pigmenta: Ove male granule melanina odnose se iz kože i uklanjaju iz našeg tijela kroz naš prirodni imunološki proces uz pomoć imunoloških stanica kože koje se nazivaju makrofagi.

Erbium Chrome laser protiv lasera ugljičnog dioksida

Erbium Chrome laser ima desetinu do trinaestinu niži toplinski učinak od lasera s ugljičnim dioksidom, što ga čini boljim laserom koji uzrokuje manje toplinskog oštećenja kože, manje nelagode tijekom tretmana, kraće vrijeme zastoja i niži profil rizika od crvenila i oteklina. Osim toga, razdoblje pigmentacije uzrokovano tretmanom pomoću lasera Erbium Chrome kraće je nego kod lasera s ugljikovim dioksidom, što ga čini prikladnijim za osobe s tamnijim tonovima kože

Ublažavanje ožiljaka laserskim uklanjanjem madeža

Toplinska energija oštećuje i uklanja ožiljno tkivo, te oštećuje fibrozno tkivo koje uzrokuje udubljene ožiljke. Lasersko uklanjanje madeža elektrostimulacijom potiče proliferaciju kolagena. Fibroblasti se stimuliraju da stvaraju kolagen, koji može ispuniti udubljena područja udubljenih ožiljaka od akni.

Za koga je to?

Tretman laserskog uklanjanja madeža namijenjen je osobama koje imaju madeže, milije, akne, siringome, lojnu hiperplaziju, neoplazije, kožne mrlje, staračke pjege (seboreična keratoza), hiperkeratozu, ožiljke od akni, traumatske ožiljke, ožiljke od vodenih kozica, starenje i bore.

Priprema za lasersko uklanjanje madeža

Prije nego što se podvrgne laserskom uklanjanju madeža, liječnik će izvršiti temeljit pregled madeža kako bi se uvjerio da nije kancerogen ili potencijalno štetan. Pacijent također treba izbjegavati izlaganje suncu i solariju nekoliko tjedana prije zahvata te ne smije nanositi nikakve kreme ili losione na područje koje se tretira.

Tijekom postupka pacijent će dobiti lokalnu anesteziju kako bi utrnuo područje oko madeža. Tretman laserskog uklanjanja madeža obično se provodi u jednoj sesiji i obično traje oko 10 do 30 minuta, ovisno o veličini i broju madeža koji se uklanjaju.

Oporavak i naknadna njega

Nakon tretmana laserskog uklanjanja madeža, pacijent može osjetiti crvenilo, oteklinu i nelagodu na tretiranom području, što obično nestaje unutar nekoliko dana. Tretirano područje također može imati krastu i ljuštiti se, otkrivajući novu kožu ispod.

Važno je slijediti upute za naknadnu njegu koje je dao liječnik, što može uključivati izbjegavanje izravne sunčeve svjetlosti, korištenje nježnog sredstva za čišćenje tretiranog područja i izbjegavanje bilo kakvih napornih aktivnosti koje mogu uzrokovati znojenje nekoliko dana. Pacijent također treba izbjegavati nanošenje šminke ili bilo kojih drugih proizvoda na tretirano područje dok ono u potpunosti ne zacijeli.

Potencijalni rizici i nuspojave

Lasersko uklanjanje madeža općenito se smatra sigurnim i ima nizak rizik od komplikacija. Međutim, kao i kod svakog medicinskog postupka, postoje neki potencijalni rizici i nuspojave kojih bi pacijenti trebali biti svjesni. To može uključivati:

  • Stvaranje ožiljaka
  • Promjene u pigmentaciji kože
  • Infekcija
  • Bol ili nelagoda
  • Krvarenje
  • Utrnulost ili trnci

Važno je razgovarati o rizicima i prednostima laserskog uklanjanja madeža s kvalificiranim i iskusnim medicinskim stručnjakom prije podvrgavanja postupku.

Lasersko uklanjanje madeža siguran je i učinkovit način uklanjanja neželjenih madeža, kožnih oznaka i drugih kožnih oboljenja. Korištenje Erbium Chrome lasera preferirana je metoda zbog nižeg toplinskog učinka, kraćeg vremena zastoja i prikladnosti za tamnije tonove kože.

Postupak je minimalno invazivan i zahtijeva malo ili nimalo zastoja, što ga čini prikladnom opcijom za one koji vode užurban način života. Međutim, kao i kod svakog medicinskog postupka, važno je konzultirati se s kvalificiranim i iskusnim medicinskim stručnjakom prije nego što se podvrgnete laserskom uklanjanju madeža. Uz pravilnu njegu i naknadnu njegu, pacijenti mogu uživati u poboljšanom izgledu kože i povećanom samopouzdanju.

Powered by Aestetica Web Design © 2024