plastična kirurgija

Lasersko uklanjanje dlačica: Koje se vrste lasera koriste u Hrvatskoj?

Jeste li umorni od rješavanja neželjenih dlačica? Lasersko uklanjanje dlačica može se činiti kao primamljivo rješenje, ali jeste li svjesni koliko je potrebno održavanje za održavanje rezultata? Dr. Dinko Bagatin iz Poliklinike Bagatin dijeli stručne savjete kako maksimalno iskoristiti lasersko uklanjanje dlačica i postići dugotrajne rezultate.

Lasersko uklanjanje dlaka je kozmetički postupak koji koristi lasersku tehnologiju za uklanjanje neželjenih dlačica s tijela. Riječ je o neinvazivnoj i gotovo bezbolnoj metodi uklanjanja dlaka koja je tijekom godina stekla popularnost zbog svoje učinkovitosti i dugoročnih rezultata. Dr. Dinko Bagatin iz Poliklinike Bagatin u Zagrebu pionir je tehnologije laserskog uklanjanja dlačica u Hrvatskoj i pomogao je tisućama pacijenata da postignu glatku kožu bez dlaka.

Postupak uključuje korištenje koncentrirane zrake svjetlosti (lasera) koja cilja na folikule dlačica, zagrijava ih i uništava. Laser privlači pigment (melanin) u folikuli dlake, a toplinsku energiju iz lasera apsorbira pigment, oštećujući folikul dlake i sprječavajući budući rast dlake.

Korištene različite vrste lasera

Postoje četiri glavne vrste lasera koji se koriste u laserskom uklanjanju dlaka, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Aleksandritni laser: Ova vrsta lasera ima valnu duljinu od 755 nm i prikladan je za osobe svijetle do maslinaste boje kože. Aleksandritni laseri su brži i učinkovitiji od drugih vrsta lasera, ali mogu izazvati veću nelagodu i manje su učinkoviti kod osoba s tamnijom kožom.

 • Nd:YAG laser: Ova vrsta lasera ima valnu duljinu od 1064 nm i prikladan je za osobe tamnije kože. Nd:YAG laseri manje su učinkoviti od aleksandritnih lasera, ali su manje bolni i imaju manje nuspojava.
 • Diodni laser: Ova vrsta lasera ima valnu duljinu od 800-810nm i prikladan je za sve tipove kože. Diodni laseri učinkoviti su na svim bojama kose i manje su bolni od aleksandritnih lasera.
 • Ruby laser: Ova vrsta lasera ima valnu duljinu od 694 nm i prikladan je za osobe sa svijetlom kožom i tankom kosom. Ruby laseri su manje učinkoviti od drugih vrsta lasera i mogu izazvati veću nelagodu.

Svoje stručno mišljenje o različitim vrstama lasera koji se koriste u laserskoj depilaciji donosi dr. Dinko Bagatin, certificirani dermatolog i osnivač Poliklinike Bagatin u Zagrebu.

Kada je riječ o laserskom uklanjanju dlačica, važno je uzeti u obzir vrstu lasera koji se koristi jer svaka vrsta ima svoje prednosti i nedostatke. Prema dr. Bagatinu, “aleksandritni laser je zlatni standard za lasersko uklanjanje dlaka jer je brži i učinkovitiji od drugih vrsta lasera. Međutim, može uzrokovati veću nelagodu i manje je učinkovit kod osoba s tamnijom kožom.”

Za one s tamnijom bojom kože dr. Bagatin preporučuje Nd:YAG laser koji je manje učinkovit od aleksandrit lasera, ali je manje bolan i ima manje nuspojava. “Nd:YAG laser dobra je opcija za osobe s tamnijim tonovima kože jer je manje vjerojatno da će izazvati hiperpigmentaciju ili hipopigmentaciju”, objašnjava.

Za osobe sa svim tipovima kože dr. Bagatin preporuča Diodni laser. “Diodni laser učinkovit je na svim bojama kose i manje je bolan od aleksandritnih lasera. Također je prikladan za osobe s tamnijim tonovima kože”, kaže.

Naposljetku, osobama svijetle puti i tanke dlake dr. Bagatin predlaže Ruby laser. Međutim, napominje da je ova vrsta lasera manje učinkovita od drugih vrsta lasera i može uzrokovati veću nelagodu. “Ruby laser je najprikladniji za osobe sa svijetlom kožom i tankim dlačicama jer cilja na melanin u folikulu dlake. Međutim, možda neće biti tako učinkovit kao druge vrste lasera i može izazvati veću nelagodu”, kaže on.

Tipovi kože i lasersko uklanjanje dlaka

Različiti tipovi kože mogu utjecati na učinkovitost i sigurnost laserskog uklanjanja dlačica. Pojedinci sa svjetlijom kožom i tamnijim dlakama obično najbolje reagiraju na lasersko uklanjanje dlačica, jer laser može lako razlikovati tamne dlake od svijetle kože. Međutim, napredak u laserskoj tehnologiji omogućio je osobama s tamnijim tonovima kože sigurno i učinkovito podvrgavanje laserskom uklanjanju dlaka.

Važno je odabrati praktičara koji ima iskustva u liječenju osoba s različitim tipovima kože i ima pristup različitim vrstama lasera kako bi se osigurali najbolji mogući rezultati.

Znanost o laserskom uklanjanju dlačica

Znanost iza laserskog uklanjanja dlaka uključuje korištenje koncentrirane zrake svjetlosti koja cilja na folikule dlačica. Lasersku energiju apsorbira pigment (melanin) u folikuli dlake, zagrijava je i uništava. Ovaj proces je poznat kao selektivna fototermoliza.

Laser privlači tamni pigment u folikuli dlake, a toplinska energija iz lasera uništava folikul dlake bez oštećenja okolne kože. S vremenom, oštećeni folikul dlake ispada, a daljnji rast kose je spriječen.

Doktor Dinko Bagatin objašnjava kako je lasersko uklanjanje dlaka siguran i učinkovit način uklanjanja neželjenih dlačica. Znanost koja stoji iza toga temelji se na principu selektivne fototermolize, gdje laserska energija cilja folikul dlake, zagrijava ga i uništava, a da pritom ne oštećuje okolnu kožu. To je moguće jer laser privlači tamni pigment u folikuli dlake, koji apsorbira energiju lasera i uništava folikul dlake.

Dr. Bagatin također ističe da uspjeh laserskog uklanjanja dlaka ovisi o vrsti lasera koji se koristi i vještini tehničara koji izvodi zahvat. Svaka vrsta lasera ima svoje prednosti i nedostatke, a važno je odabrati pravi laser za svaki tip kože i kose.

Aleksandritni laser je najbrži i najučinkovitiji laser za uklanjanje dlačica, ali je manje učinkovit kod osoba tamnije kože. Nd:YAG laser je, pak, manje učinkovit od aleksandritnog lasera, ali je manje bolan i ima manje nuspojava. Diodni laser je učinkovit na svim tipovima kože i manje je bolan od aleksandritnog lasera, ali nije tako brz kao aleksandritni laser. Konačno, Ruby laser je prikladan za osobe sa svijetlom kožom i tankim dlakama, ali je manje učinkovit od drugih vrsta lasera i može uzrokovati veću nelagodu.

Važno je napomenuti da lasersko uklanjanje dlačica nije jednokratni postupak. Za postizanje optimalnih rezultata potrebno je više seansi, jer dlačice rastu u ciklusima i laser može uništiti samo folikule dlaka koje su u fazi aktivnog rasta. Broj potrebnih sesija ovisi o tipu kože i dlaka pojedinca, kao i području koje se tretira.

Znanost iza laserskog uklanjanja dlačica temelji se na selektivnoj fototermolizi, gdje laserska energija cilja folikul dlake i uništava ga bez oštećenja okolne kože. Uspjeh zahvata ovisi o vrsti lasera koji se koristi i vještini tehničara koji izvodi zahvat. Za optimalne rezultate potrebno je više sesija, a važno je odabrati uglednog i iskusnog pružatelja usluga laserskog uklanjanja dlaka kako biste izbjegli komplikacije.

Sigurnost i rizici laserskog uklanjanja dlaka

Iako je lasersko uklanjanje dlaka općenito sigurno, postoje potencijalni rizici i nuspojave kojih bi pojedinci trebali biti svjesni. Neke od najčešćih nuspojava uključuju crvenilo, oteklinu i svrbež. Te se nuspojave obično povlače u roku od nekoliko sati do nekoliko dana.

Mogu se pojaviti ozbiljnije nuspojave, poput opeklina, ožiljaka i promjena pigmentacije kože. Kako bi se ti rizici sveli na najmanju moguću mjeru, važno je odabrati renomiranog praktičara koji ima iskustva u laserskom uklanjanju dlaka i koristi ispravno kalibriranu opremu.

Priprema za lasersko uklanjanje dlaka

Pojedinci bi se trebali pripremiti za lasersko uklanjanje dlaka izbjegavajući izlaganje suncu, solarije i određene lijekove koji mogu povećati rizik od komplikacija. Također je važno obrijati područje tretmana prije postupka kako biste bili sigurni da laser može učinkovito ciljati folikule dlake.

Tijekom postupka, pojedinci mogu doživjeti određenu nelagodu, koja se može riješiti lokalnim kremama za umrtvljivanje ili tehnikama hlađenja. Za optimalne rezultate obično je potrebno više tretmana, a duljina tretmana ovisi o veličini područja tretmana.

Nakon zahvata, osobe bi trebale izbjegavati izlaganje suncu i koristiti kremu za sunčanje kako bi zaštitile kožu od UV zraka. Također je važno slijediti upute liječnika nakon tretmana kako bi se smanjio rizik od nuspojava i postigli najbolji mogući rezultati.

Postupak laserskog uklanjanja dlačica

Postupak laserskog uklanjanja dlačica obično uključuje sljedeće korake:

 1. Konzultacije: Prvi korak u laserskom uklanjanju dlačica je konzultacija s kvalificiranim stručnjakom. Tijekom ovog savjetovanja liječnik će procijeniti tip kože, tip kose i povijest bolesti kako bi utvrdio je li dobar kandidat za postupak. Također će razgovarati o ciljevima pojedinca za postupak i odgovoriti na sva pitanja koja bi mogli imati.
 2. Priprema: Prije postupka laserskog uklanjanja dlačica, osoba mora pripremiti područje koje će tretirati. To može uključivati brijanje područja dan ili dva prije zahvata i izbjegavanje izlaganja suncu, solarija i određenih lijekova koji mogu povećati rizik od komplikacija.
 3. Liječenje: Tijekom postupka laserskog uklanjanja dlaka, osoba će nositi zaštitne naočale kako bi zaštitila oči od lasera. Liječnik će zatim nanijeti gel za hlađenje na tretirano područje kako bi smanjio nelagodu. Laser će se primijeniti na kožu, ciljajući na folikule dlaka. Duljina svake sesije ovisi o veličini područja koje se tretira, ali obično traje između 15 minuta i sat vremena.
 4. Nakon tretmana: Nakon tretmana, osoba može osjetiti crvenilo i oteklinu na tretiranom području. Liječnik može nanijeti gel ili kremu za hlađenje kako bi umirio kožu. Važno je izbjegavati izlaganje suncu i drugim potencijalnim iritansima nekoliko dana nakon tretmana.
 5. Naknadni pregledi: potrebno je više sesija za postizanje optimalnih rezultata laserskog uklanjanja dlaka. Broj potrebnih tretmana ovisi o tipu kose i kože pojedinca, kao io području koje se tretira. Obično je za najbolje rezultate potrebno 4-6 sesija.

Njega nakon laserskog uklanjanja dlaka

Njega nakon laserskog uklanjanja dlaka važna je kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje tretiranog područja i smanjila bilo kakva nelagoda ili crvenilo. Neki savjeti za naknadnu njegu uključuju:

 1. Izbjegavanje izlaganja suncu: Izlaganje suncu može povećati rizik od komplikacija i treba ga izbjegavati nekoliko dana nakon tretmana.
 2. Nanošenje gela ili kreme za hlađenje: gel ili krema za hlađenje mogu umiriti kožu i smanjiti crvenilo i otekline.
 3. Izbjegavanje iritansa: Izbjegavanje potencijalnih iritansa, kao što su vrući tuševi, uska odjeća i određeni proizvodi za njegu kože, može pomoći koži da pravilno zacijeli.
 4. Održavanje odgovarajuće higijene: Važno je održavati tretirano područje čistim i suhim kako bi se spriječila infekcija.
 5. Slijeđenje uputa liječnika: liječnik može dati posebne upute za naknadnu njegu, kao što je izbjegavanje određenih aktivnosti ili nanošenje određene vrste kreme. Važno je pažljivo slijediti ove upute kako biste osigurali optimalne rezultate.

“Pravilna naknadna njega je prijeko potrebna nakon laserske depilacije”, kaže dr. Dinko Bagatin. “Izbjegavanje izlaganja suncu je ključno, jer koža može biti osjetljiva na sunčevu svjetlost nakon tretmana. Preporučujem da se klonite sunca i koristite kremu za sunčanje ako morate izaći van.”

Dr. Bagatin predlaže i nanošenje rashlađujućeg gela ili kreme na tretirano područje kako bi se smanjilo crvenilo i oteklina. „Ovi proizvodi se mogu pronaći u klinici gdje je tretman obavljen“, napominje.

Kako biste izbjegli iritacije, dr. Bagatin savjetuje izbjegavanje vrućeg tuširanja, uske odjeće i određenih proizvoda za njegu kože. “Retinoide i pilinge treba izbjegavati”, dodaje.

Što se tiče higijene, dr. Bagatin ističe važnost održavanja čistoće i suhoće tretiranog područja kako bi se spriječile infekcije. “Koristite blagi sapun i toplu vodu za čišćenje područja i izbjegavajte jake kemikalije ili pilinge koji mogu iritirati kožu”, savjetuje.

Konačno, pridržavanje uputa praktičara ključno je za optimalne rezultate. “Praktičar može dati posebne upute za naknadnu njegu, kao što je izbjegavanje određenih aktivnosti ili nanošenje određene vrste kreme. Važno je pažljivo slijediti ove upute kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje tretiranog područja i postizanje najboljeg mogućeg ishoda.”

Dr. Bagatin također podsjeća pojedince da naknadna njega može varirati ovisno o pojedincu i preporučuje konzultacije s liječnikom u vezi bilo kakvih nedoumica ili pitanja o naknadnoj njezi. “Slijedeći preporučenu praksu naknadne njege, pojedinci mogu minimizirati sve moguće nuspojave i postići najbolje moguće rezultate laserskog uklanjanja dlačica”, zaključuje.

Održavanje i praćenje

Tretmani održavanja i kontrolni pregledi važni su za održavanje rezultata laserskog uklanjanja dlaka. Obično su tretmani održavanja potrebni svakih 6-12 mjeseci kako bi se spriječio ponovni rast dlaka. Također mogu biti potrebni kontrolni pregledi kako bi se procijenio napredak pojedinca i izvršile sve potrebne prilagodbe u planu liječenja.

Važno je napomenuti da lasersko uklanjanje dlaka nije trajno rješenje za uklanjanje dlačica. Iako može značajno smanjiti rast dlaka, s vremenom može doći do ponovnog rasta dlačica. Tretmani održavanja mogu pomoći smanjiti ovaj ponovni rast i osigurati najbolje moguće rezultate.

Tretmani održavanja i kontrolni pregledi neophodni su za održavanje rezultata laserske depilacije, objašnjava dr. Dinko Bagatin iz Poliklinike Bagatin. “Iako lasersko uklanjanje dlačica može značajno smanjiti rast dlačica, to nije trajno rješenje i s vremenom može doći do ponovnog rasta dlačica. Stoga su potrebni tretmani održavanja kako bi se smanjio ponovni rast i osigurali optimalni rezultati.”

“Kako bi spriječili ponovni rast dlačica, preporučam tretmane održavanja svakih 6-12 mjeseci”, savjetuje dr. Bagatin. “Učestalost tretmana održavanja može varirati ovisno o čimbenicima kao što su tip kose pojedinca i područje koje se tretira, stoga je važno razgovarati o odgovarajućem rasporedu održavanja s liječnikom.”

Dr. Bagatin također ističe važnost kontrolnih pregleda u procjeni napretka pojedinca i potrebnim prilagodbama plana liječenja. “Kontrolni pregledi ključni su za osiguranje učinkovitosti liječenja i rješavanje svih potencijalnih problema”, kaže on.

“Učestalost kontrolnih pregleda može varirati ovisno o odgovoru pojedinca na liječenje”, napominje dr. Bagatin. “Stoga je važno razgovarati o odgovarajućem rasporedu praćenja s liječnikom.”

Sve u svemu, dr. Bagatin naglašava važnost tretmana održavanja i kontrolnih pregleda za postizanje najboljih mogućih rezultata laserskog uklanjanja dlačica. “Održavanjem održavanja i praćenja, pojedinci mogu minimizirati ponovni rast dlačica i održati željenu razinu smanjenja dlačica”, zaključuje.

Usporedba s drugim metodama uklanjanja dlačica

Lasersko uklanjanje dlačica ima nekoliko prednosti u odnosu na druge metode uklanjanja dlačica, poput depilacije voskom, brijanja i elektrolize. Neke od prednosti laserskog uklanjanja dlačica uključuju:

 1. Dugoročni rezultati: Lasersko uklanjanje dlačica može značajno smanjiti rast dlačica na dulje vremensko razdoblje, pri čemu neki pojedinci doživljavaju trajni gubitak dlačica.
 2. Minimalna nelagoda: Lasersko uklanjanje dlačica gotovo je bezbolno i obično uključuje samo minimalnu nelagodu tijekom tretmana.
 3. Svestranost: Lasersko uklanjanje dlačica može se koristiti na različitim dijelovima tijela i tipovima kože, što ga čini svestranom opcijom za uklanjanje dlačica.

Međutim, postoje i neki nedostaci laserskog uklanjanja dlačica. Na primjer:

Cijena: Lasersko uklanjanje dlačica može biti skupo, posebno u usporedbi s drugim metodama uklanjanja dlačica poput brijanja ili depilacije.

Više sesija: potrebno je više sesija da bi se postigli optimalni rezultati, što može biti dugotrajno i može zahtijevati značajno ulaganje vremena i novca.

Ograničena učinkovitost na određenim tipovima dlačica: Lasersko uklanjanje dlačica manje je učinkovito na svijetlo obojenim ili tankim dlačicama, što može ograničiti njegovu učinkovitost za neke pojedince.

U usporedbi s drugim metodama uklanjanja dlačica, depilacija može biti bolna i može izazvati iritaciju kože ili urasle dlačice. Brijanje je brza i jednostavna metoda, ali može rezultirati opeklinama od britvice i uraslim dlačicama. Elektroliza je metoda koja uključuje ciljanje pojedinih folikula dlake električnom strujom, što može biti dugotrajno i bolno.

Lasersko uklanjanje dlačica može biti najbolji izbor za pojedince koji traže dugoročno rješenje za uklanjanje dlačica uz minimalnu nelagodu i svestranost. Međutim, važno je uzeti u obzir uloženi trošak i vrijeme, kao i potencijalna ograničenja učinkovitosti za određene tipove kose. U konačnici, najbolja metoda uklanjanja dlačica ovisit će o specifičnim potrebama i preferencijama pojedinca.

Powered by Aestetica Web Design © 2024