Excimer Laser estetska kirurgija

Kriolipoliza: neinvazivna i učinkovita metoda smanjenja masnih naslaga

Kriolipoliza je neinvazivna i minimalno bolna metoda smanjenja potkožnog masnog tkiva na tretiranom području. Prema rezultatima kliničkih istraživanja, očekivano stanjivanje potkožnog masnog tkiva na tretiranom području iznosi 20-25%, a zadovoljstvo pacijenata nakon zahvata je 80%. Ova metoda najučinkovitija je za smanjenje potkožnog masnog tkiva na trbuhu, donjem dijelu leđa, leđima i bedrima.

KRIOLIPOLIZA KRATKO:

 • kriolipoliza je neinvazivna metoda smanjenja masnih naslaga, uz minimalne komplikacije i bez oporavka
 • prema rezultatima kliničkih istraživanja očekivano stanjivanje potkožnog masnog tkiva na tretiranom području je 20-25%, a zadovoljstvo pacijenata nakon zahvata je 80%
 • najučinkovitiji je za smanjenje potkožnog masnog tkiva na trbuhu, donjem dijelu leđa, leđima i bedrima, iako je pogodan i za mnoga druga područja
 • potrebno je ponoviti postupak više puta za zadovoljavajuće rezultate
 • tijelo polako ali trajno uklanja oštećene i mrtve masne stanice
 • prvi rezultati vidljivi su otprilike mjesec dana nakon zahvata, a konačni nakon šest mjeseci
 • zahvat se može izvoditi na nekoliko područja istovremeno
 • nuspojave poput modrica, crvenila, oteklina, trnaca i smanjene osjetljivosti na dodir su blage i nestaju unutar nekoliko tjedana.Prednost
  CoolSlimming™ uređaja je što zagrijava tkivo prije dubinskog hlađenja, što osim nasadnika
  s Hlađenje od 360 stupnjeva, povećava učinkovitost postupka
 • kriolipoliza je namijenjena osobama koje se tjelovježbom i pravilnom prehranom ne mogu riješiti ograničenih
  masnih naslaga na karakterističnim mjestima
 • metoda nije namijenjena mršavljenju i osobama koje imaju izraženu prekomjernu tjelesnu težinu

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU LIPOSUKCIJE I KRIOLIPOLIZE?

Unatoč činjenici da je liposukcija i dalje najučinkovitiji način kirurškog uklanjanja masnih naslaga, sve je više ljudi zainteresirano za neinvazivne tehnike poput kriolipolize, jer su spremni prihvatiti lošiji rezultat u zamjenu za manju invazivnost i oporavak. Iako su oba postupka usmjerena na trajno uklanjanje izoliranih masnih naslaga, među njima postoje brojne bitne razlike. Nijedan od njih nije namijenjen smanjenju tjelesne težine niti uklanjanju celulita i viška kože.

Tijekom liposukcije se kroz jedan ili više minimalnih rezova na koži uvode uske i dugačke kanile (šuplje cijevi) kojima se razbija i isisava mast iz potkožnog tkiva. Ovisno o opsegu liposukcije i individualnim karakteristikama pacijenta, liposukcija se izvodi u lokalnoj anesteziji, sedaciji ili općoj anesteziji. Kriolipoliza je minimalno ili nimalo bolan postupak, koji se može izvesti bez anestezije.

Drška uređaja za kriolipolizu usisava kožni nabor na mjestu aplikacije. Kontrolirano hladi tkivo na željenu temperaturu čime selektivno oštećuje masne stanice i čuva okolna tkiva. U roku od nekoliko mjeseci tijelo prirodnim putem uklanja oštećene masne stanice smanjujući debljinu potkožnog tkiva. Kada se odlučujete između liposukcije i kriolipolize, važno je uzeti u obzir očekivane rezultate, moguće komplikacije i oporavak.

Kriolipoliza je prikladna za pacijente koji žele nekirurško smanjenje izoliranih masnih naslaga, npr. na trbuhu ili u lumbalnom dijelu. Treba očekivati ​​umjeren rezultat iu najboljem slučaju do 25% stanjivanje potkožnog masnog tkiva.

Također trebaju uzeti u obzir da se, ovisno o regiji, postupak mora ponoviti jednom ili više puta za zadovoljavajući rezultat. Metoda nije najbolji izbor za uklanjanje masnoće s područja gdje je potkožno masno tkivo debelo, čvrsto i teško se oblikuje u kožni nabor. Rezultati su vidljivi nakon otprilike mjesec dana, a konačno nakon šest mjeseci.

Prema objavljenim podacima istraživanja, oko 80% pacijenata u prosjeku je zadovoljno zahvatom. Zahvat nije pretjerano neugodan, oporavka nakon zahvata praktički nema, a postoperativne komplikacije su minimalne, rijetke i prolazne. Među njima su najčešći: crvenilo, modrice, peckanje, trnci i smanjena osjetljivost na dodir. Za pacijente koji žele bolje rezultate ili uklanjanje masnog tkiva na većem području liposukcija je prikladniji izbor. Liposukcija je jedan od najčešćih estetskih zahvata kojim se odjednom može ukloniti velika količina (do 5l) potkožnog masnog tkiva.

Oporavak ovisi o broju odjeljaka, gdje radimo liposukciju i količinu masnoće koja se uklanja nakon liposukcije i traje oko tjedan dana, otekline i modrice su uvijek prisutne u većoj ili manjoj mjeri, ali nestaju u roku od nekoliko tjedana. Odabir odgovarajuće metode ovisi dakle o očekivanim ciljevima, osobnim željama, rezervacijama i vremenu koje možete posvetiti oporavku. Ako želite izbjeći operaciju i spremni ste zauzvrat prihvatiti umjereno manje očit rezultat, tada je kriolipoliza prihvatljiva opcija. 

No, ako želite značajno stanjiti sloj potkožnog masnog tkiva ili želite jednim zahvatom ukloniti masnoću na više područja, onda će liposukcija biti bolji izbor. Ako ozbiljno razmišljate o stanjivanju potkožnog masnog tkiva na odabranim dijelovima tijela, ima smisla konzultirati se s plastičnim kirurgom koji ima iskustva s obje metode. Uzimajući u obzir vaše fizičke karakteristike i vaše želje, on će vas moći posavjetovati i pomoći pri izboru. Uzmite si vremena i donesite informiranu odluku na temelju očekivanih rezultata, mogućih komplikacija i tijeka oporavka.

ŠTO JE KRIOLIPOLIZA?

Uređaj za kriolipolizu, poznat i kao Coolsculpitng™ ili CoolSlimming™, kontrolirano hladi tkivo i pritom nježno i učinkovito uništava masne stanice u potkožnom tkivu. Mrtve stanice tijelo postupno uklanja prirodnim putem tijekom nekoliko mjeseci. Tehnologiju je 2010. godine odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) kao sigurnu i učinkovitu metodu za neinvazivno uklanjanje masnih naslaga u lumbalnoj regiji (a kasnije iu drugim područjima). 

Prema rezultatima pravilno osmišljenih kliničkih istraživanja, otprilike 3 mjeseca nakon zahvata možemo očekivati ​​20-25% stanjivanje potkožnog masnog tkiva na tretiranom području. Zbog svoje učinkovitosti, a posebice jednostavne primjene s minimalnim nuspojavama, kriololiza je postala vodeća tehnologija za neinvazivno smanjenje masnih naslaga.

KAKO RADI?

Kriolipoliza smanjuje broj masnih stanica (adipocita) uz kontrolirani toplinski učinak. Hlađenje na temperaturu od oko 10 stupnjeva C i nižu dovodi do nepovratnog oštećenja masnih stanica, uzrokujući njihovo propadanje. Adipociti su puno osjetljiviji na niže temperature nego okolna tkiva koja ostaju neoštećena. Upalni odgovor koji slijedi nakon primarnog toplinskog oštećenja stanica između 3. i 14. dana nakon zahvata osigurava da tijelo odstrani mrtve stanice na prirodan način. 

Proces uklanjanja je spor i postupan i ne može se vidjeti u dnevnim intervalima. Aseptična upala i metabolizam mrtvih masnih stanica završavaju nekoliko mjeseci nakon zahvata, kada se može procijeniti konačni rezultat. Za razliku od mršavljenja, gdje se volumen masnih stanica smanjuje, ali njihov broj ostaje isti, kriolipoliza uklanja masne stanice zauvijek.

ZA KOGA JE KRIOLIPOLIZA?

Kriolipoliza je prikladna za osobe koje su u dobroj tjelesnoj kondiciji i ne mogu se riješiti tvrdokornih masnih naslaga na određenim područjima redovitom tjelovježbom i zdravom prehranom. Moraju očekivati ​​robu ili umjereno poboljšanje i pripremite se za moguće ponavljanje intervencije. Ako je potkožno masno tkivo na području koje se istanjuje debelo, čvrsto i teško se oblikuje u kožni nabor, rezultati intervencije neće biti zadovoljavajući. 

Postupak je učinkovit u područjima gdje podtlak može učinkovito povući tkivo ili presavijte kožu u ručnik za hlađenje. Savjetujem vam da procijenite izvedivost zahvata nakon savjetovanja s plastičnim kirurgom koji ima iskustva s različitim kirurškim i nekirurškim tehnikama uklanjanja masnog tkiva.

Najčešća područja pogodna za učinkovito razrjeđivanje potkožnog masnog tkiva su:

– gornji i donji dio trbuha
– bočni i lumbalni dio
– leđa i bočni dio prsa u visini grudnjaka
– nadlaktice
– koljena
– vanjski i unutarnji dio bedara
– brada – bokovi
– stražnjica i ispod stražnjice
– povećane grudi kod muškaraca (pseudoginekomastija)
– prsa neposredno ispod pazuha

ZA KOGA INTERVENCIJA NIJE PRIKLADNA?

Zahvat se ne može izvoditi na dijelovima tijela gdje je koža ozlijeđena ili oštećena, ili gdje postoji upala kože, proširene vene (varikozne vene), ekcem ili psorijaza. Postupak nije primjeren za osobe preosjetljive na hladnoću i imaju:

– Raynaudov fenomen
– Krioglobulinemiju
– Paroksizmalnu hemoglobinuriju uzrokovanu hladnim aglutininima
– Urtikariju uzrokovanu izlaganjem hladnoći
– Postupak se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, dijabetičarima polineuropatije i bolesti perifernog živčanog sustava .

KAKO SE PRIPREMAMO ZA ZAHVAT?

Posebna priprema za postupak nije potrebna. Prije zahvata obavimo pregled i razgovor te označimo mjesta gdje će se zahvat izvoditi. Razgovarat ćemo o očekivanim rezultatima, mogućim komplikacijama i oporavku. Postavke uređaja individualno se prilagođavaju prema kliničkoj slici i području na kojem će se zahvat izvoditi.

KAKO TEČE INTERVENCIJA?

Zahvat se izvodi u ležećem ili polusjedećem položaju. Anestezija nije potrebna. Na mjesto zahvata stavljamo oblog koji štiti kožu od ozeblina. Podtlak usisava rashladni ručnik na kožu i u njega uvlači kožni nabor koji želimo stanjiti. Kada u središnjem dijelu tkiva počne hlađenje, temperatura padne ispod 10 stupnjeva C te se mogu javiti blagi trnci, bockanje, peckanje, povlačenje, stezanje ili peckanje. 

Kada je koža utrnula zbog hlađenja, ti osjećaji postupno nestaju tijekom postupka. Zahvat traje između 40 i 60 minuta. Tijekom postupka možete raditi na prijenosnom računalu, gledati film ili jednostavno odspavati. Kada je postupak gotov, uklonite ručnik i lagano masirajte područje, čime se poboljšava učinkovitost. Odmah nakon zahvata možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Hladnoća i crvenilo su autentični sat vremena nakon zahvata. 

KOJE SU NUSPOJAVE I MOGUĆE KOMPLIKACIJE?

Kriolipoliza se smatra sigurnim postupkom s minimalnim nuspojavama kao što su: otok, modrice, crvenilo, smanjena osjetljivost na dodir, prolazna neuralgija i promjena boje kože. U pravilu svi postupno nestaju unutar nekoliko tjedana nakon zahvata. Prema istraživanjima, samo oko 1% njih traje duže, među kojima je najčešća smanjena osjetljivost na dodir. Zabrinutost da bi razgradnja masnih stanica značajno povećala količinu masti u krvi ili utjecala na rad jetre je nepotrebna jer su istraživanja i na životinjama i na ljudima pokazala da se laboratorijskim pretragama ne mogu otkriti značajnija odstupanja. 

Vrlo rijetka, ali neugodna komplikacija je pojava paradoksalne adipozne hiperplazije – PMH, koja se javlja 2-5 mjeseci nakon zahvata kao vidljivo povećanje volumena tretiranog područja u obliku bezbolne, pomične, čvrsta induracija i učinak tretmana je upravo suprotan od željenog. Uzrok je nepoznat. Prema podacima proizvođača uređaja, učestalost je 0,0051%, dok podaci neovisnih znanstvenih istraživanja govore o 0,5-2% učestalosti. Češće se javlja kod muškaraca, kod korištenja većih nasadnika, na trbuhu, a važan faktor je i nasljedna sklonost. Tvorba ne nestaje spontano i mora se ukloniti liposukcijom.

KOLIKO JE UČINKOVITA KRIOLIPOLIZA?

Kriolipoliza je najučinkovitija u iskusnim rukama, individualnim podešavanjem parametara i ponovljenim ponavljanjima. Prema rezultatima pravilno osmišljenih znanstvenih istraživanja, nakon jednog ili dva zahvata možemo očekivati ​​stanjivanje potkožnog masnog tkiva na tretiranom području za 20-25%. Istraživanja također pokazuju da oko 80% pacijenata primjećuje poboljšanje nakon zahvata i zadovoljno je zahvatom.

Prvi rezultati vidljivi su oko mjesec dana nakon zahvata, no ponekad je potrebno čekati i do 6 mjeseci na konačne rezultate. Masaža tretiranog područja nakon zahvata dokazano poboljšava učinkovitost. Preporuča se pričekati 6-8 tjedana prije ponavljanja postupka na istom području. Ponavljanje obično donosi dodatni, iako manji napredak. Postupak je također manje učinkovit na područjima gdje je prethodno obavljena liposukcija.

KAKO SE METODA RAZVIJALA?

Teorijske ideje da hlađenje može oštetiti masne stanice temeljile su se na opažanjima kod novorođenčadi u kritičnom stanju. Histološke analize uzoraka tkiva uzetih iz potkožnih ugrušaka nastalih nakon intenzivnog hlađenja kože ledom pokazale su odumiranje masnih stanica. Slično, utvrđeno je slabo preživljavanje masnih stanica kada su bile kriokonzervirane prije autolognog prijenosa. Daljnja saznanja dovela su do spoznaje da su masne stanice osjetljivije na hladnoću od okolnih tkiva te da se to može koristiti u selektivnom uklanjanju masnih naslaga. Tako je 2007. godine prvi put objavljeno istraživanje koje govori o učinkovitosti neinvazivne tehnike skidanja masnoće smrzavanjem, nazvane kriolipoliza.

Powered by Aestetica Web Design © 2024