rinoplastika operacija nosa

Korektivna kirurgija nakon loše plastične kirurgije

Nakon neuspješne estetske operacije nosa, mnogi se pacijenti suočavaju s teškim problemima disanja i drugim nezadovoljavajućim kozmetičkim rezultatima. Ako se nađete u ovakvoj situaciji, korektivna kirurgija može biti vaša najbolja opcija. Prije nego odaberete kirurga, važno je razumjeti što je uključeno u ovu vrstu operacije.

Za 33-godišnjeg Njujorčanina Evana Forstera nije samo kozmetičko nezadovoljstvo već i značajan problem kvalitete života ono što ga je natjeralo na operaciju nosa. Zahvaljujući slomljenom nosu koji je pretrpio na nogometnoj utakmici 1996., Evan se 2000. odlučio podvrgnuti estetskoj operaciji kako bi ispravio nos i uklonio kvrgu na mostu. Na preporuku prijatelja (i gotovo bez dodatnih istraživanja), odlučio se za kirurga iz New Yorka i odredio datum operacije. Prema Forsteru, kirurg nije donio fotografije prije operacije koje su snimili u operacijsku salu kao što su razgovarali. Vjeruje da je to imalo veze s činjenicom da njegov estetski rezultat nije bio onakav kakav su planirali ili kakav je on očekivao.

Mjesecima nakon operacije, predani sportaš počeo je imati problema s disanjem kroz lijevu nosnicu, osobito kada je trčao ili se bavio drugim sportskim aktivnostima. Do 2006. njegovo je disanje postalo još ozbiljniji problem.

Nakon Evanovih muka, bio je prilično oprezan oko riskiranja još jedne operacije, ali je smatrao da nema izbora zbog dubokih učinaka njegovih poteškoća s disanjem na kvalitetu njegova života. Ovaj put je proveo svoje istraživanje i došao do Andrewa Jaconoa, dr. med., plastičnog i rekonstruktivnog kirurga sa sjedištem u New Yorku, koji je specijaliziran za plastičnu kirurgiju lica. Početkom 2008. otišao je na sanaciju jako devijacije septuma i popravljanje nezadovoljavajućeg kozmetičkog rezultata prve operacije. Četiri mjeseca kasnije, zadovoljan je rezultatima svoje korektivne operacije.

Što je tako posebno u korektivnoj kirurgiji?

Ako tražite korektivnu operaciju, pažljivo birajte svog kirurga. Istina je da mnogi kirurzi izbjegavaju revizijski rad i većina ih naplaćuje znatno više jer ova vrsta operacije predstavlja mnoge dodatne izazove kirurgu osim primarne plastične kirurgije:

  • Stupanj težine je znatno povećan, zbog prisutnosti ožiljnog tkiva, izmijenjene anatomije (stvari jednostavno više ne izgledaju kao u medicinskim knjigama) i često nedostatka “materijala” za rad. Na primjer, u slučaju žene koja je došla dr. Jaconu nakon što je već imala šest odvojenih zahvata rinoplastike, pacijentica više nije imala hrskavicu s kojom bi mogla raditi. Dr. Jacono je morala upotrijebiti hrskavicu s njezina rebra kako bi ponovno izgradila nos.
  • Pacijenti su često emotivni zbog svoje situacije i prilično se boje podvrgnuti se drugom zahvatu. U nekim slučajevima može postojati neka vrsta psihološkog problema zbog kojeg pacijent traži više operacija.
  • U današnjem parničnom društvu, neki su kirurzi zabrinuti zbog preuzimanja ovih slučajeva, jer to može značiti da će biti pozvani da svjedoče u tužbi protiv prvotnog kirurga… ili još gore. Također postoji strah da ako korektivna operacija ne prođe onako kako su se nadali, oni bi mogli biti djelomično okrivljeni za probleme koje je uzrokovao prvi kirurg.

Uobičajeni sumnjivci

Prema njujorškom kirurgu Matthewu Schulmanu, dr. med., zahvati koji najčešće zahtijevaju korektivnu ili sekundarnu operaciju su zahvati na tijelu, poput zatezanja trbuha, liposukcije, podizanja i smanjenja grudi (posebno onih koji se izvode u inozemstvu). Često je to zbog uobičajenih komplikacija povezanih s lošim praćenjem, budući da bi obično bilo prilično nezgodno za pacijenta vratiti se u inozemno odredište kako bi posjetio kirurga nakon operacije.

Revizijska operacija također je relativno česta nakon povećanja grudi , često zbog lošeg postavljanja implantata, asimetrije ili kapsularne kontrakture. 

Ako je potrebno više operacija , obično se prvi izvodi postupak kojim se rješava najteži problem.

U ordinaciji dr. Jacona, budući da je specijaliziran za plastičnu kirurgiju lica, većina njegovih korektivnih operacija odnosi se na neuspjele operacije nosa, pogrešno postavljene implantate za bradu, loše podizanje očiju i podizanje licakoji su previše stegnuti. Konkretno, rinoplastika je postupak za koji nije neuobičajeno da pacijent ide na reviziju. U ovom slučaju, dr. Jacono kaže da je problem obično u tome što je kirurg samo malo pretjerao i uzeo previše s nosa, čineći ga premalim i “stisnutim” izgleda. Neki liječnici, međutim, vjeruju da je riječ o pacijentu koji je opsjednut savršenom simetrijom jer je nos tako središnja crta lica. Isti liječnici će vam vjerojatno reći da bi, budući da u prirodi ne postoji savršena simetrija, moglo biti gotovo nemoguće udovoljiti ovim pacijentima 100%.

Odabir kirurga za korektivnu kirurgiju

Na mnogo načina, postupak je isti kao i kod odabira kirurga za bilo koji estetski zahvat, osim što ćete vjerojatno htjeti biti još oprezniji. Možda bi također bilo dobro potražiti kirurga koji je specijaliziran za područje koje želite popraviti, kao i nekoga tko je dobro obučen za rekonstruktivnu kirurgiju. Kao i uvijek, educirajte se najbolje što možete prije donošenja odluke.

Često postavljena pitanja

Q: Koji su uzroci loše plastične kirurgije? 
A: Loše plastične kirurgije mogu biti uzrokovane neiskusnim kirurzima, neprikladnom opremom, lošim izborom postupka ili lošom procjenom pacijenta.

Q: Što je korektivna kirurgija nakon loše plastične kirurgije?
A: Korektivna kirurgija nakon loše plastične kirurgije je popravljanje prethodno izvedenih operacija koje su rezultirale lošim estetskim izgledom.

Q: Tko je dobar kandidat za korektivnu kirurgiju nakon loše plastične kirurgije?
A: Dobri kandidati za korektivnu kirurgiju nakon loše plastične kirurgije su pacijenti koji su imali prethodne plastične operacije i nisu zadovoljni rezultatima.

Q: Koje su vrste korektivne kirurgije nakon loše plastične kirurgije?
A: Vrste korektivne kirurgije nakon loše plastične kirurgije ovise o vrsti prethodne operacije i problemima koji su se pojavili, a mogu uključivati ​​popravljanje simetrije, smanjenje ožiljaka ili ponovno oblikovanje tkiva.

Q: Kako se izvodi korektivna kirurgija nakon loše plastične kirurgije?
A: Korektivna kirurgija nakon loše plastične kirurgije može se izvoditi na različite načine, ovisno o vrsti operacije koja se izvodi. Može se koristiti lokalna ili opća anestezija, a oporavak može trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Q: Koji su rizici korektivne kirurgije nakon loše plastične kirurgije?
A: Kao i kod svake kirurške procedure, postoji rizik od komplikacija, uključujući infekcije, krvarenje i reakcije na anesteziju. Također postoji rizik od neuspjeha operacije ili daljnjih komplikacija.

Q: Koliko košta korektivna kirurgija nakon loše plastične kirurgije?
A: Cijena korektivne kirurgije nakon loše plastične kirurgije varira ovisno o vrsti operacije koja se izvodi i opsegu popravka. Važno je razgovarati s kirurgom kako biste dobili točnu procjenu troškova.

Biografija Dinko Bagatin, prim.dr.med.

Specijalist opće, sub. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije, dr. Dinko Bagatin najviše se bavi estetskom i rekonstruktivnom kirurgijom te mu je cilj omogućiti pacijentima najbolji mogući izgled te bolji život uz pomoć kirurgije. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju iz opće i plastične kirurgije na Klinici za kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru „Rebro“. Osnivač je Poliklinike Bagatin gdje radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore.

Powered by Aestetica Web Design © 2024