Excimer Laser estetska kirurgija

Koji su rizici uklanjanja implantata dojke?

Što očekivati ​​tijekom i nakon postupka uklanjanja implantata dojke? Saznajte više o komplikacijama, anesteziji i asimetriji nakon operacije.

Operacija uklanjanja implantata dojke je važna odluka koja zahtijeva pažljivo razmatranje prednosti i rizika. Iako može pružiti olakšanje onima koji imaju nelagodu ili druge probleme povezane s implantatima za grudi, postoje i potencijalne komplikacije kojih bi pacijentice trebale biti svjesne. U ovom ćemo članku detaljno razmotriti rizike povezane s operacijom uklanjanja implantata dojke i što pacijenti mogu očekivati tijekom i nakon postupka.

Implantati za grudi koriste se dugi niz godina za povećanje veličine i oblika grudi. Također se koriste u rekonstruktivne svrhe nakon operacije raka dojke ili drugih medicinskih stanja koja rezultiraju gubitkom tkiva dojke. Dok su implantati za dojke općenito sigurni i učinkoviti, ponekad mogu uzrokovati probleme koji zahtijevaju uklanjanje.

Trenutni trendovi

Prema Američkom društvu plastičnih kirurga, postupci uklanjanja implantata iz grudi u stalnom su porastu tijekom posljednjeg desetljeća. Ovaj trend može biti posljedica brojnih čimbenika, uključujući promjenu estetskih preferencija, starenje populacije korisnica implantata za grudi i zabrinutost oko dugoročne sigurnosti implantata za grudi.

Jedan od najvećih izazova povezanih s operacijom uklanjanja implantata dojke je mogućnost komplikacija. Iako su rizici općenito niski, uvijek postoji mogućnost krvarenja, infekcije ili drugih problema. Pacijenti bi trebali biti svjesni ovih rizika i donijeti informiranu odluku hoće li se podvrgnuti postupku.

Rizici operacije uklanjanja implantata dojke

Rizici anestezije

Jedan od primarnih rizika povezanih s bilo kojom operacijom je anestezija. Iako su moderne tehnike anestezije općenito sigurne, uvijek postoji mogućnost komplikacija kao što su alergijske reakcije, problemi sa srcem ili plućima i svjesnost o anesteziji (rijetko stanje u kojem pacijent postaje svjestan svoje okoline tijekom operacije).

Asimetrija

Operacija uklanjanja grudnog implantata ponekad može rezultirati asimetrijom između dviju dojki. To se može dogoditi zbog razlika u veličini ili obliku implantata, kao i varijacija u načinu na koji grudi cijele nakon operacije. U nekim slučajevima može biti potrebna dodatna operacija za ispravljanje asimetrije.

Krvarenje

Krvarenje je potencijalna komplikacija svake operacije, uključujući uklanjanje implantata dojke. Iako je krvarenje općenito rijetko, ponekad se može pojaviti tijekom ili nakon zahvata. Ako je krvarenje jako, može biti potrebna dodatna operacija za zaustavljanje krvarenja i popravak oštećenja.

Duboka venska tromboza, srčane i plućne komplikacije

Duboka venska tromboza (DVT) je krvni ugrušak koji se stvara u dubokoj veni, obično u nozi. DVT može biti ozbiljna komplikacija operacije, jer može putovati do pluća i uzrokovati plućnu emboliju (PE), stanje koje može biti opasno po život. Pacijentice koje se podvrgavaju operaciji uklanjanja implantata dojke imaju povećani rizik od DVT i PE i mogu im se dati razrjeđivači krvi ili kompresivne čarape kako bi se smanjio rizik.

Masno tkivo koje se nalazi duboko u koži moglo bi umrijeti (masna nekroza)

Masna nekroza je stanje u kojem masno tkivo dojke odumire i postaje ovapnjelo. To se može dogoditi nakon operacije uklanjanja implantata iz dojke, osobito ako su implantati bili na mjestu dulje vrijeme. Masna nekroza može uzrokovati kvržice ili druge promjene u tkivu dojke i može zahtijevati dodatno testiranje ili operaciju za uklanjanje.

Nakupljanje tekućine (seroma)

Seroma je potencijalna komplikacija svake operacije, uključujući uklanjanje implantata dojke. Nastaje kada se tekućina nakuplja u kirurškom području, uzrokujući oticanje i nelagodu. Iako seroma općenito nije ozbiljna, ponekad se može inficirati ili uzrokovati druge probleme. U nekim slučajevima, tekućinu će možda trebati drenirati iglom ili dodatnom operacijom.

Infekcija

Infekcija je potencijalna komplikacija svake operacije, uključujući uklanjanje implantata dojke. Iako je rizik od infekcije općenito nizak, pacijenti trebaju biti svjesni znakova i simptoma infekcije, koji mogu uključivati crvenilo, oteklinu i bol u području operacije. Ako do infekcije ipak dođe, možda će biti potrebni antibiotici ili dodatna operacija za liječenje.

Gubitak osjeta

Operacija uklanjanja implantata ponekad može dovesti do gubitka osjeta u dojkama ili bradavicama. To se može dogoditi zbog oštećenja živaca koji opskrbljuju ta područja tijekom operacije. U većini slučajeva, osjet će se postupno vratiti tijekom vremena, ali neki pacijenti mogu doživjeti trajni gubitak osjeta.

Ožiljno tkivo (kapsularna kontraktura)

Kapsularna kontraktura potencijalna je komplikacija operacije uklanjanja implantata dojke. Javlja se kada se ožiljno tkivo formira oko implantata, uzrokujući njegovo otvrdnjavanje i narušavanje oblika dojke. U nekim slučajevima može biti potrebna dodatna operacija za uklanjanje ožiljnog tkiva i rješavanje problema.

Promjena boje kože ili ožiljci

Operacija uklanjanja grudnog implantata ponekad može dovesti do promjene boje kože ili ožiljaka u području operacije. To se može dogoditi zbog niza čimbenika, uključujući veličinu i mjesto rezova, proces zacjeljivanja i individualne varijacije u tipu kože i sposobnosti zacjeljivanja. Iako ožiljci i promjena boje općenito nisu ozbiljni, ponekad mogu biti trajni i mogu zahtijevati dodatni tretman za poboljšanje izgleda.

Što očekivati tijekom i nakon operacije

Prije operacije pacijenti će proći sveobuhvatnu medicinsku procjenu kako bi se osiguralo da su dovoljno zdravi da se podvrgnu zahvatu. Također će im se savjetovati da izbjegavaju određene lijekove, dodatke prehrani i aktivnosti u tjednima koji prethode operaciji.

Tijekom operacije pacijenti će dobiti anesteziju, a implantati dojke će se ukloniti kroz rezove napravljene u tkivu dojke. Ovisno o vrsti implantata i okolnostima pojedine pacijentice, mogu se izvesti dodatni zahvati kao što je operacija podizanja grudi ili presađivanje masti kako bi se poboljšao izgled grudi.

Nakon operacije, pacijenti mogu očekivati bol, otekline i modrice u području operacije. Dobit će lijekove protiv bolova i druge lijekove koji su potrebni za upravljanje ovim simptomima. Pacijentima će se također savjetovati da izbjegavaju određene aktivnosti, poput dizanja teških tereta i naporne vježbe, nekoliko tjedana nakon operacije kako bi se omogućilo pravilno zacjeljivanje.

Za pacijente je važno da se pomno pridržavaju postoperativnih uputa svog kirurga i dolaze na sve preglede kako bi osigurali pravilno zacjeljivanje i nadzirali moguće komplikacije.

Operacija uklanjanja implantata dojke može pružiti olakšanje onima koji imaju nelagodu ili druge probleme povezane s implantatima, no važno je da pacijentice pažljivo razmotre moguće rizike i komplikacije prije podvrgavanja zahvatu. Razumijevajući rizike povezane s operacijom uklanjanja implantata dojke i što mogu očekivati tijekom i nakon procedure, pacijenti mogu donijeti informiranu odluku o tome je li operacija prava za njih. Ako razmišljate o operaciji uklanjanja implantata dojke, važno je konzultirati se s certificiranim plastičnim kirurgom koji ima iskustva u izvođenju ovog postupka i koji vam može pružiti personalizirane savjete i smjernice.

Powered by Aestetica Web Design © 2024