zatezanje trbuha liposukcija

Kako se riješiti ožiljka od zatezanja trbuha

Abdominoplastika ili zatezanje trbuha jedan je od najčešćih zahvata plastične kirurgije, no mnogi ga često smatraju jednim od najinvazivnijih. Po prirodi zahvata, rez je velik i često se proteže od kuka do kuka, što ponekad može ostaviti ružan ožiljak. Iako je ovaj ožiljak lako sakriti zbog njegovog strateškog položaja u bikini zoni, za neke to može biti prepreka da uopće uvuku trbuščić.

Ožiljci dolaze od zacijeljenih rana; neke mogu zacijeliti da budu mnogo manje uočljive. Formiranje ožiljaka ovisi o tome kako postupate sa svojim tijelom prije i nakon zatezanja trbuha. Postupak rezanja viška kože ostavit će ožiljak na svakome, no vidljivost i cjelokupni izgled može se minimalizirati. 

Ako ste već imali zatezanje trbuha i vaše je tijelo zacijelilo ružnim ožiljkom, također postoje mjere koje možete poduzeti kako biste poboljšali njegov izgled.

Vrste trbušnjaka

Sva zatezanja trbuha ostavljaju ožiljke, ali cjelokupni izgled može se promijeniti ovisno o vrsti zahvata. Možda ste već odlučili koju vrstu postupka želite ili čitate ovaj post-proceduru. U svakom slučaju, saznanje koju vrstu ožiljka imate ili ćete imati može vam pomoći da se pripremite za preoperativnu i postoperativnu njegu ožiljka.

Mini 

Kao što naziv govori, mini zatezanje trbuha je manji zahvat. Manje je invazivan za ljude koji nemaju toliko viška kože i masnoće za uklanjanje. Ostavit će manji ožiljak, obično u rasponu od 3 do 6 inča u promjeru, po duljini sličan ožiljku od C-reza. 

puna 

Potpuno zatezanje trbuha ostavit će puno veći ožiljak od malog zatezanja trbuha. Ovaj ožiljak će općenito ići od kosti kuka do kosti kuka, preko vašeg trbuha točno iznad stidnog područja. Ovisno o tome kako se postupak izvodi, možete završiti i s ožiljkom oko pupka. 

Fleur-De-Lis

Fleur-de-lis zatezanje trbuha je invazivnije i stvara dva ožiljka. Ovaj postupak se radi za osobe sa značajnom količinom viška kože koju je potrebno ukloniti. Može se preporučiti osobama koje su bile podvrgnute ekstremnom gubitku težine ili nekoliko trudnoća. Ostavit će očekivani trbušni ožiljak ispod pupka, zajedno s ožiljkom koji se proteže niz prsa od prsne do stidne kosti (veliko obrnuto “T”). 

Dugotrajni izgled vašeg ožiljka može ovisiti o vašem zahvatu i vašem kirurgu. Dodatne savjete i alate možete dobiti od svog liječnika, pa ako ste zabrinuti zbog ožiljka, pitajte ga tijekom prve konzultacije. 

Uzroci ožiljaka na trbuščiću

Ožiljak se razvija kada tijelo zacjeljuje ranu, proizvodeći kolagen. Ovaj kolagen se stvara na mjestu rane kako bi pomogao njenom zacjeljivanju i ojačao to mjesto. To može uzrokovati uzdignut i upaljen izgled na mjestu gdje je rana zacijelila. Ožiljci znače da je tijelo zacijelilo i radi na zaštiti od druge ozljede na tom mjestu. 

Ipak, ne žele svi ožiljke na svom tijelu. Neki ožiljci od zatezanja trbuha mogu izgledati crveni i blago uzdignuti. Češće su ožiljci od abdominoplastike tanki i lako se mogu sakriti ispod odjeće. Ali ako ste odlučni poboljšati izgled svog ožiljka, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. 

Kako smanjiti ožiljak od zatezanja trbuha

Prije nego nabrajate beskonačne savjete, trebali biste znati da već poduzimate važan korak prema smanjenju ožiljaka. Učenje o tome što uzrokuje ožiljak i kako se pripremiti omogućit će vam da budete spremni i pripremite svoje tijelo. 

Početni savjeti za prevenciju

Iako je ožiljak zbog zatezanja trbuha neizbježan, prije zahvata možete poduzeti neke korake kako biste ublažili izraženiji i neugledniji ožiljak. Na primjer, ako se bavite kroničnom bolešću koja utječe na zacjeljivanje rana, poput dijabetesa, želite biti sigurni da to imate pod kontrolom. Možete raditi sa svojim liječnikom na tome kako se nositi s već postojećom bolešću i procesom oporavka. 

Kao i kod većine zahvata plastične kirurgije, prestanak pušenja je obavezan. Osim bezbrojnih negativnih učinaka poznatih od pušenja duhana, nikotin negativno utječe na zacjeljivanje rana. Ako imate bilo kakve komplikacije zacjeljivanja rana od pušenja, vaši ožiljci će također biti još gori. 

Ako uzimate određene lijekove, možda ćete morati razgovarati sa svojim liječnikom o njihovoj promjeni nakon postupka na određeno vrijeme. Neki lijekovi, poput kortikosteroida, mogu usporiti zacjeljivanje rana, zbog čega je vjerojatnije da će vaš ožiljak biti vidljiv. Što učinkovitije vaša rana može zacijeliti, to je vaš ožiljak manje vidljiv. Međutim, ne želite prestati uzimati lijekove koji su ključni za vaše zdravlje, stoga se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego što prestanete ili obustavite bilo koji od lijekova.

Još jedan savjet koji trebate poduzeti prije nego što imate trbuščić je da počnete uzimati vitamin A. Možete to učiniti ovaj mjesec unaprijed ako planirate toliko unaprijed. Vitamin A pomaže u jačanju sposobnosti vašeg tijela da zacjeljuje rane i pomoći će kod vašeg ožiljka nakon zahvata. Ali ako želite dodati ovaj dodatak prehrani, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o svim drugim komplikacijama s lijekovima, osobito oko zahvata. 

Dobro zdravlje, dobri rezultati

Želite pristupiti zahvatu dobrog zdravlja. Na taj način možete povećati sposobnost vašeg tijela da se oporavi. Ako imate vremena prije operacije, pokušajte biti u dobroj formi i pridržavajte se dobre prehrane. Što ste zdraviji prije operacije, to bolje. To uključuje odvikavanje od toksičnih navika poput pušenja i prekomjernog pijenja. 

Mnogi će ljudi koristiti samo korake nakon zahvata, ali ono što radite prije operacije jednako je važno. Želite se pripremiti za uspjeh, stoga pokušajte planirati unaprijed i pobrinite se za sebe čak i prije nego što započne vaš proces ozdravljenja. 

Koraci nakon zahvata

Poduzimanje odgovarajućih koraka nakon zahvata može značajno utjecati na oporavak vašeg tijela. Zatezanje trbuha ostavlja veliku ranu koju treba zacijeliti, stoga slijedite savjet svog liječnika i koristite alate koje on nudi kako biste lakše zacijelili.

Trebali biste izbjegavati bilo kakve naporne aktivnosti barem nekoliko tjedana i pobrinite se da ranu održavate čistom. Sprječavanje infekcije nije samo korak prema oporavku, već i korak prema sprječavanju daljnjeg stvaranja ožiljaka. 

Topikalni tretmani

Postoji mnogo opcija koje možete primijeniti na svoju ranu i koje mogu pomoći u procesu zacjeljivanja. Prije uporabe bilo kojeg, svakako se posavjetujte s liječnikom koji je najbolji i koji se najviše preporučuje. Možda će vam se savjetovati da koristite kakao maslac, kremu za ožiljke, vitamin D, vitamin E, vazelin, antibiotsku mast ili silikonske listove gela. 

Klonite se sunca

Izbjegavanje sunčeve svjetlosti ključno je za dobro zacjeljivanje vaše rane. Još uvijek možete izaći, ali neka rana i eventualni ožiljak budu pokriveni. Čak i mjesecima nakon toga, kada se osjećate potpuno ozdravljenim, i dalje biste trebali koristiti kremu za sunčanje na tom području kako biste spriječili moguća oštećenja od UV zraka. UV će potamniti izgled vašeg ožiljka, čineći ga vidljivijim.

Masaže

Nakon otprilike 2 do 3 tjedna, možete pokušati masirati područje svog ožiljka. To može pomoći povećati protok krvi i potaknuti daljnje zacjeljivanje. Međutim, prvo se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što to pokušate.

Prehrana 

Pravilna prehrana, kao što je već spomenuto, ključna je. A to uključuje i nakon operacije. Vaše tijelo treba svu pomoć koju može dobiti kada se oporavlja, tako da bi pravilna prehrana i unos dodatnih hranjivih tvari poput multivitamina mogli puno pomoći.

Dodatne mogućnosti za ožiljak od zatezanja trbuha

Ako gore navedeni alati nisu dovoljni za vaš ožiljak ili je već prošlo nekoliko mjeseci nakon što ste imali zatezanje trbuha, možda će vam trebati postupak poput laserskog tretmana. Oni mogu pomoći da se vaš ožiljak smanji, ali su i dodatni trošak. Uvijek razgovarajte s liječnikom kako biste razgovarali o tome kako bi ti postupci djelovali na vaš ožiljak i bi li se isplatili. 

Nitko ne zacjeljuje na isti način, pa će se vaš ožiljak razlikovati od onoga koji je čak išao kod istog doktora. Mnogo toga ima veze sa sposobnošću vašeg vlastitog tijela da se izliječi. 

Operacija revizije ožiljaka na trbušnoj šupljini

Ovisno o vrsti ožiljka koji na kraju dobijete, razmislite o operaciji revizije ožiljka. Ovo će kirurški ukloniti vaš stari ožiljak i ponovno zatvoriti područje kako bi se potaknuo novi proces zacjeljivanja. Ako ste zainteresirani za ovu opciju, preporučuje se da pričekate najmanje godinu dana nakon zahvata zatezanja trbuha kako biste bili sigurni da je vaše tijelo u potpunosti zacijelilo od prethodne operacije kako biste pomogli u što boljem ožiljku nakon revizije. 

Lasersko obnavljanje kože

Ovi tretmani mogu pomoći da vaš ožiljak bude manje vidljiv njegom debelih ili izbočenih ožiljaka i promicanjem novog kolagena na tom području. Ova tehnika se koristi na ožiljcima svih vrsta i može pomoći u smanjenju ožiljka od zatezanja trbuha.

Injekcije steroida za ožiljak od zatezanja trbuha

Ovisno o vašem liječniku, to može biti opcija ubrzo nakon zahvata. Injekcije steroida mogu pomoći kod znatno izdignutih i debelih ožiljaka, a ponekad se daju nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci nakon operacije. Ako se to učini ranije, vjerojatno će pomoći kod upale. Pacijentima za koje je poznato da stvaraju hipertrofične ili keloidne ožiljke , steroidi se mogu ubrizgati u vrijeme revizije ožiljka.  

Njega ožiljka od zatezanja trbuha

Ožiljak je neizbježan kod zatezanja trbuha, ali to ne znači da ne možete poduzeti jednostavne korake kako biste ga smanjili na najmanju moguću mjeru i pomogli svom tijelu da zacijeli. Zatezanje trbuha je invazivan postupak koji zahtijeva puno vremena za ozdravljenje. Uzmite k srcu sve riječi svog liječnika i dajte si vremena za odmor i oporavak. Dopuštanje vašem tijelu vremena i resursa, poput odgovarajućih hranjivih tvari, učinit će čuda s vašim ozdravljenjem.

Iako ponekad sva odgovarajuća naknadna njega na svijetu nije dovoljna. Ili ste možda prije nekog vremena imali zatezanje trbuha i tada niste znali kako spriječiti ožiljke. Poznavanje dostupnih koraka može vam pomoći da odredite što je prikladno za vaše tijelo. Iako nema ništa loše u ožiljku od zatezanja trbuha, savršeno je razumljivo zašto bi ga neki ljudi htjeli spriječiti ili sakriti.
Ako razmišljate o plastičnoj operaciji i želite naučiti sve detalje, trebali biste razgovarati s kirurgom.

Powered by Aestetica Web Design © 2024