Excimer Laser estetska kirurgija

Kako preoblikovanjem brade dramatično poboljšati skladnost lica?

Saznajte kako malim ambulantnim zahvatom, u samo pola sata, dobiti skladniji profil lica te se riješiti neodlučnog izgleda. Uz različite opcije implantata i minimalne nuspojave, korekcija brade postaje rutinski estetski zahvat.

Preoblikovanje brade ukratko

  • Manjim zahvatom možemo dramatično ispraviti ravnotežu lica
  • Često se izvodi zajedno s preoblikovanjem nosa
  • Starenjem se kostur lica povlači, zbog čega se ponekad preporuča ugradnja bradnih implantata tijekom zatezanja lica
  • Mala bradica daje licu neodlučan izgled
  • Silikonski implantati za povećanje brade ugrađuju se kroz kratki rez ispod brade ili u ustima
  • Ambulantni zahvat u lokalnoj anesteziji traje oko pola sata
  • Na raspolaganju imamo implantate različitih veličina i oblika
  • Nema potrebe uklanjati šavove
  • Brada se može smanjiti i preoblikovati uklanjanjem dijela kosti
  • Oporavak traje oko tjedan dana, modrice potpuno nestaju nakon dva tjedna

Za koga je preoblikovanje brade?

Preoblikovanje brade je možda manje poznato u javnosti od ostalih estetskih zahvata, ali je prilično rutinska operacija s dobrim rezultatima. 

Ljudi vide lica koja su simetrična i proporcionalno razvijena kao lijepa. U teoriji znamo idealne omjere veličina dijelova lica. Odstupanja ne znače da lice nije lijepo, a uklapanjem u ove kriterije povećava se vjerojatnost da će lice biti privlačnije većini promatrača. Zamišljene linije preko obrva i ispod nosa trebale bi dijeliti lice (od ruba tjemena do donjeg ruba brade) na tri dijela jednake visine. Dio lica ispod nosa trebao bi dijeliti usta na gornju i donju dvije trećine. Sa strane, brada bi trebala biti poravnata s donjom usnom kod muškaraca, a uvučena nekoliko milimetara iza usne kod žena.

Otprilike podjednak broj muškaraca i žena želi promijeniti bradu. Prije zahvata potrebno je pažljivo ispitati lice i dimenzije brade. Moramo isključiti nepravilan položaj čeljusti i zagriza, što zahtijeva drugačiji tretman čeljusnih kirurga. Prije zahvata možemo pomoći fotografijama i računalnom simulacijom, kako bi pacijent lakše izrazio svoje želje i stvorio realna očekivanja. To je ključ uspješne intervencije.

Kako puštamo bradu?

Bradu možemo povećati na nekoliko načina. Posebno dizajniranim implantatima za bradu možemo naglasiti slabo definiran dio kostura. Za one koji ne žele implantate, moguća je klizna genioplastika u kojoj se donja čeljust izrezuje, gura prema naprijed i vijcima fiksira u željeni položaj. Zahvat je složeniji, a oporavak duži. Kod manjih nedostataka za nadogradnju se mogu koristiti fileri (hijaluronska kiselina ili vlastita mast) koji se ubrizgavaju u meko tkivo brade.

U najvećem broju slučajeva zajedno s pacijentom odlučujemo se za implantat koji može dobro i trajno poboljšati stanje. Implantati dolaze u različitim oblicima i veličinama. Većina je u obliku slova U kako bi lijepo pristajala na donju čeljust. Ako želimo povećati bočnu projekciju brade, biramo implantate s visokim središnjim dijelom, ako želimo i proširiti bradu, važno je da implantati imaju naglašena oba bočna dijela. Implantatom samo malo utječemo na visinu brade, za veće korekcije u tom smjeru potreban je zahvat na kosti.

Implantat za bradu se ugrađuje u lokalnoj anesteziji. Postavlja se u tijesan džep, koji se formira između donje čeljusti i periosta. Možemo pristupiti kroz usnu šupljinu rezom kroz sluznicu ili kroz rez kože u pregibu ispod brade. Zadnja opcija je bolja, jer se implantat može preciznije postaviti, manja je mogućnost oštećenja živaca i infekcije, jer implantat ne dolazi u kontakt sa slinom. Nakon takvog pristupa ispod brade ostaje jedva primjetan ožiljak od nekoliko centimetara.

Kako smanjiti bradu?

Brada se smanjuje i preoblikuje korekcijom donje čeljusti. Zahvatu, koji se obično izvodi u općoj anesteziji, pristupa se kroz rez u prirodnom naboru ispod brade (na prijelazu brade u vrat). Odstranjujemo željeni dio kosti iz donje čeljusti, kako bi brada dobila ljepši oblik. Nekoliko sati nakon zahvata možete ići kući. Bol se potpuno kontrolira analgeticima koji se moraju uzimati 3-4 dana. Nakon zahvata može se privremeno promijeniti osjet dodira na bradi. Modrice i otekline nestaju unutar tjedan ili dva. Svakodnevne poslove možete obavljati odmah nakon zahvata, za sportske aktivnosti bolje je pričekati dva tjedna.

Koje se intervencije često rade uz korekciju?

Brada igra važnu ulogu u tome koliko velika ili mali nos. Simultana korekcija ponekad donosi puno više od pukog zbroja pojedinačnih intervencija. U određenim slučajevima bradu ima smisla korigirati i kod korekcije nosa jer na taj način postižemo bolju usklađenost profila lica. Pacijentima koji dođu na face lifting često preporučamo povećanje brade implantatom. Starenjem dolazi do redukcije (atrofije) koštanog skeleta lica, što uzrokuje opuštenost mekih struktura i dojam starenja. Naglašena brada asocira na mlađi izgled, podupire meka tkiva na rubu donje čeljusti i zateže kožu na vratu. Mnogo puta pri korekciji brade pomlađujemo i vrat ili uklanjamo dosadne potkožne trakice koje se pojavljuju na prednjem dijelu vrata kod starijih osoba. Kod mlađih osoba korekcija podbratka često se kombinira s liposukcijom vrata za korekciju podbratka.

Powered by Aestetica Web Design © 2024