protiv bora na licu

Kako izvesti endoskopsko podizanje čela i obrva

Važni koraci prije, tijekom i nakon postupka uklanjanja grudnog implantata, kirurškim zahvatom koji uključuje uklanjanje prethodno umetnutih grudnih implantata. Priprema za uklanjanje implantata dojke je važan dio procesa kako bi se osigurao siguran i uspješan postupak. Često se to čini zbog zdravstvenih problema, osobnih preferencija ili promjena načina života.

Endoskopsko podizanje čela može pružiti podizanje obrva uz smanjenje postoperativnih ožiljaka i oštećenja tkiva. Cilj nije samo podignuti obrvu, već i smanjiti ritide na čelu (bore ili kožne nabore), smanjiti okomite glabelarne ritide, poboljšati lateralnu kantalnu kapuljaču i ritide te smanjiti područje kože ispod obrva.

Klinička procjena

Ptozu obrva treba posumnjati kod svakog pacijenta koji ima suvišnu kožu gornjeg kapka, čak i ako se čini da je obrva u normalnom položaju. Pacijenti često ručno podižu obrvu kada žele operaciju kapaka, što je radnja poznata kao Flowerov znak. Ovo je znak kirurgu da procijeni pacijenta za operaciju obrva i čela uz operaciju kapaka ili umjesto nje.

Tijekom pregleda pacijentu treba dati ručno ogledalo. Ogledalo omogućuje pacijentima da opišu svoje ciljeve. Kirurgu će također dati priliku da ukaže na pravilan položaj obrva i mogući doprinos kože vjeđa i blefaroptoze, kao i da ocrta realna kirurška očekivanja. Da biste izmjerili stvarnu razinu obrva, neka pacijenti nježno zatvore oči dok se ruka kirurga nalazi iznad obrva kako bi fiksirali položaj čela u opuštenom stanju, a zatim neka nježno otvore oči.

Važno je napomenuti da su pacijenti možda pokušali kozmetički promijeniti položaj svojih obrva. Pacijenti mogu epilirati bočne ili donje trepavice obrva kako bi stvorili iluziju normalnog položaja obrva ili pokušati ispraviti niski izgled obrva tetoviranjem obrva. Trajna priroda i česti neanatomski položaj tetoviranja obrva predstavljaju jedinstvene izazove i o njima treba razgovarati s ovim pacijentima prije operacije.

Bolesnike treba prije operacije upozoriti da očekuju hipoesteziju kranijalnog živca V1, prolaznu neuropraksiju lica i moguću alopeciju u blizini mjesta reza koja će trajati do tri mjeseca. Preoperativni razgovor o vrsti fiksacijskog uređaja također je važan, jer pacijent može otkriti sidra palpacijom.

Kirurška razmatranja

Na položaj obrva, a posljedično i na ptozu obrva, utječu mišići podizači i depresori obrva, genetika, gravitacija i prirodan izraz pacijenta. Iako svaka obrva ima svoj oblik, položaj i konturu, ženska obrva treba ležati otprilike na ili iznad gornjeg orbitalnog ruba. Čelo bi trebalo imati zaobljeni oblik, s repom obrve postavljenim više od medijalne strane. Vrh luka trebao bi biti dvije trećine udaljenosti obrve od medijalne strane. Nasuprot tome, muška obrva trebala bi biti u razini gornjeg orbitalnog ruba s ravnijom, horizontalnijom konfiguracijom.

Kirurška tehnika

Desni i lijevi temporalni polumjesec, koji označavaju fuziju periosta, duboke temporalne fascije i temporoparijetalne fascije na spojenoj tetivi, palpiraju se i označavaju. Oznake se zatim prave na desnom i lijevom bočnom orbitalnom rubu u razini bočnog kantalnog kuta. Ove oznake označavaju područje zigomatikotemporalne (sentinel) vene i trebale bi biti lateralna granica disekcije.

Supraorbitalni zarez se zatim palpira sa svake strane, a oko tih zareza nacrta se “sigurnosna zona” od približno 2 cm kako bi se zaštitili supraorbitalni i supratrohlearni živci tijekom kasnije disekcije. Zatim se označavaju jedno središnje okomito i dva paramedijalna okomita mjesta reza neposredno iza linije kose. Središnji rez je označen na ili 1 cm iza linije kose, proteže se 1,0 do 1,5 cm u duljinu. Paramedijalni rezovi označeni su približno 4,5 cm bočno od središnjeg mjesta reza. Alternativno, kod muškaraca, jedan središnji eliptični rez može se postaviti u kruničnoj orijentaciji približno 1 cm iza linije kose. Bilateralni jednostavni ili eliptični rezovi tada su označeni u temporalnim područjima.

Kosa se ne smije brijati, ali se može uvrnuti gumicama kako bi se povećala vizualizacija površine tijekom operacije.

Anestezija. Endoskopski lifting čela može se izvesti u lokalnoj anesteziji uz sedaciju ili u općoj anesteziji. Bilateralni supraorbitalni blok živaca postiže se korištenjem 50/50 mješavine 2 posto lidokaina s 1:100 000 epinefrina i 0,75 posto bupivakaina s 1:100 000 epinefrina. Dodatna lokalna anestezija pomoću iste mješavine zatim se primjenjuje duž kirurških oznaka, preko cijelog čela.

Incizija i disekcija. Skalpelom se zareže temporalna koža preko eliptične oznake sa svake strane. Daljnjom disekcijom otkriva se duboka temporalna fascija. Ravnina disekcije trebala bi biti između površinske i duboke temporalne fascije. Endoskop se uvodi kroz temporalni rez iznad duboke temporalne fascije. Nastavljajući u svakom temporalnom džepu, disekcija se izvodi prema lateralnom kantalnom kutu. Potom se pod endoskopskom vizualizacijom odvoji lateralni kantalni ligament.

Kirurg zatim radi središnji i paramedijalni rez, koristeći oštricu za rezanje kože i tjemena do periosta. Zatim se koristi periostalni elevator za slijepo otpuštanje periosta preko čela.

Pod izravnom vizualizacijom, supraorbitalni živac je lociran i izbjegnut. Zatim se formira supraperiostalni džep iznad hrpta nosa kako bi se obratio mišićima depresorima. Korištenjem tupe disekcije, tkiva se pomiču s jedne strane na drugu kako bi se razdvojili mišići radi bolje vizualizacije. Corrugators su avulsed umjesto rezanje. Procerus i depressor supercilii mišići su avulizirani na sličan način. Koristeći tupu i oštru disekciju, temporalni polumjeseci se oslobađaju sa svake strane, spajajući subperiostealnu i duboku temporalnu fascijalnu ravninu.

Fiksacija. Nakon odgovarajućeg oslobađanja periosta, kirurg tada izvodi fiksaciju. Dostupne su mnoge metode za fiksiranje vlasišta, uključujući Endotine (Coapt Systems) i Ultratine (Coapt Systems), a obje koriste biorazgradive implantate koji se pričvršćuju na lubanju. Površinska temporalna fascija se zatvara dubokim, ukopanim apsorbirajućim ili najlonskim šavovima, a koža se zatvara kirurškim spajalicama.

Postoperativna razmatranja

Oko čela se stavlja čvrsti zavoj kako bi se smanjila postoperativna oteklina i ostavlja se na mjestu 24 do 48 sati. Prema odluci kirurga, mogu se dati antibiotici te analgetici i protuupalni lijekovi. Pacijenti se obično mogu vratiti na posao za tri do pet dana, a spajalice se uklanjaju za sedam do deset dana.

Ovaj je postupak učinkovit i dugotrajan te je povezan s kraćim vremenom cijeljenja i manje ožiljaka od tradicionalnih metoda podizanja obrva.

Ključ uspjeha je pedantno oslobađanje periosta i depresornih mišića obrva. Presudna je pažljiva disekcija dublja od površinske temporalne fascije i izbjegavanje frontalne grane facijalnog živca, supraorbitalnih živaca i supratrohlearnih živaca.

Powered by Aestetica Web Design © 2024