rinoplastika operacija nosa

Implantati za grudi: otkrivanje puknuća ultrazvučnim skeniranjem

Implantati za grudi su popularni među ženama diljem svijeta, ali njihovo tiho pucanje može biti ozbiljan problem. Najbolji način za rano otkrivanje ovog problema je ultrazvučno skeniranje visoke rezolucije. Ovaj neinvazivni postupak je isplativ i praktičan, te nudi točnu dijagnostiku koja može otkriti čak i najmanje rupture. Pročitajte više o ovom postupku i simptomima tihe rupture u nastavku.

Implantati grudi popularan su zahvat estetske kirurgije, a milijuni žena diljem svijeta odlučuju se za njega kako bi poboljšale svoj izgled. Implantati za grudi sastoje se od vanjske ljuske izrađene od silikona ili fiziološke otopine i ispunjene silikonom ili fiziološkom otopinom. Silikonski gel implantati za grudi popularan su izbor među ženama zbog svog prirodnog izgleda i osjećaja. Međutim, kao i sa svakim medicinskim uređajem, postoje rizici povezani s implantatima za grudi od silikonskog gela, uključujući rizik od puknuća.

Tiho pucanje implantata dojke od silikonskog gela

Puknuće nastaje kada se vanjska ljuska implantata pokida, dopuštajući silikonskom gelu da iscuri. Puknuće implantata dojke od silikonskog gela često se naziva “tiho puknuće” jer obično nema vidljivih znakova ili simptoma. Procjenjuje se da do 20% implantata za grudi od silikonskog gela može puknuti unutar prvih deset godina od implantacije, a rizik od pucanja se s vremenom povećava.

Simptomi tihe rupture

Tihe rupture često je teško otkriti jer ne uzrokuju nikakve vidljive simptome. Međutim, postoje neki suptilni znakovi koji mogu ukazivati na puknuće. To uključuje:

 • Promjene u veličini ili obliku grudi
 • Otvrdnuće ili omekšavanje dojke
 • Kvržice ili kvržice u području dojke ili ispod pazuha
 • Bol ili osjetljivost u dojkama ili području ispod pazuha
 • Utrnulost ili trnci u dojci ili ruci
 • Dijagnosticiranje tihe rupture ultrazvučnim snimkama visoke rezolucije

Ultrazvučni pregledi visoke razlučivosti neinvazivna su tehnika snimanja koja se može koristiti za otkrivanje tihih puknuća silikonskih gel implantata za dojke. Ultrazvučni pregledi koriste visokofrekventne zvučne valove za stvaranje slika unutrašnjosti dojke, omogućujući radiologu da vidi implantat i sve abnormalnosti.

Prednosti ultrazvučnog skeniranja visoke rezolucije

Ultrazvučni pregledi visoke razlučivosti nude nekoliko prednosti u odnosu na druge tehnike snimanja za otkrivanje puknuća implantata dojke. To uključuje:

 • Točnost: Ultrazvučni pregledi su vrlo precizni i mogu otkriti čak i male rupture.
 • Neinvazivno: Ultrazvučni pregledi su neinvazivni i ne zahtijevaju nikakve rezove ili izlaganje zračenju.
 • Isplativo: Ultrazvučni pregledi su jeftiniji od drugih tehnika snimanja, kao što je MRI skeniranje.
 • Nema zastoja: nema zastoja povezanih s ultrazvučnim pregledom, a pacijenti mogu nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima odmah nakon zahvata.

Izazovi ultrazvučnih skeniranja visoke rezolucije

Iako ultrazvučni pregledi visoke razlučivosti nude nekoliko prednosti za otkrivanje puknuća implantata dojke, postoje i neki izazovi povezani s ovom tehnikom snimanja. To uključuje:

 • Ovisnost o operateru: točnost ultrazvučnog skeniranja ovisi o vještini i iskustvu operatera u izvođenju skeniranja.
  Ograničena vidljivost: Ultrazvučno skeniranje možda neće moći otkriti rupture u određenim područjima dojke, kao što je iza stijenke prsnog koša.
 • Lažno pozitivni rezultati: Ultrazvučni pregledi mogu proizvesti lažno pozitivne rezultate, što dovodi do nepotrebne operacije.
  Lažno negativni rezultati: Ultrazvučni pregledi mogu proizvesti lažno negativne rezultate, što dovodi do odgođene dijagnoze i liječenja.

Tiho pucanje implantata za grudi ispunjenih silikonskim gelom može biti ozbiljan problem, ali se može rano otkriti ultrazvučnim skeniranjem visoke rezolucije. Ove pretrage su neinvazivne, isplative i praktične, što ih čini dobrom alternativom magnetskoj rezonanci. Može biti velika je briga za žene koje su bile podvrgnute operaciji povećanja grudi. Ultrazvučni pregledi visoke rezolucije nude točnu, neinvazivnu i isplativu metodu za otkrivanje ruptura, omogućujući ranu dijagnozu i liječenje. Međutim, ultrazvučni pregledi nisu bez ograničenja i mogu proizvesti lažno pozitivne ili lažne rezultate

Powered by Aestetica Web Design © 2024