rinoplastika operacija nosa

Implantat za povećanje grudi i vrste zahvata

Ako planirate zahvat povećanja grudi, morate odabrati implantat koji najbolje odgovara vašim željama i potrebama. Ovdje ćemo vam predstaviti vrste implantata, punilo, oblik i plasman koji su dostupni, te otkriti koje su prednosti i nedostatci svakog tipa kako biste donijeli najbolju odluku za sebe.

Vrste implantata

Budući da postoji nekoliko izbora o stilu vašeg implantata, važno je razgovarati o svojim mogućnostima sa svojim kirurgom.

Površinski

Dva tipa površine implantata dostupna su pacijentima za povećanje, glatka i teksturirana. Teksturirani implantati imaju male izbočine na površini. Ovi implantati razvijeni su u nadi da će smanjiti rizik od kontrakture, komplikacije koju neke žene razviju nakon povećanja. Više o kontrakturi i drugim komplikacijama možete pročitati u našim često postavljanim pitanjima. Glatki implantati imaju glatku, a ne neravnu površinu. Mnogi kirurzi preferiraju glatke implantate zbog njihovog mekšeg, prirodnijeg dojma.

Punilo

Žene mogu birati između implantata ispunjenih kohezivnim silikonskim gelom ili fiziološkom otopinom (otopina slane vode). Obje vrste ispuna korištene su od najranijih dana implantacije dojke. Za razliku od starijih silikonskih implantata prije 1990. s tekućim punjenjem, moderni implantati ispunjeni su silikonom koji ima konzistenciju gumenog medvjedića.

Silikon nije biološki razgradiv i stoga žena vjerojatno ne bi primijetila bilo kakvu promjenu u volumenu implantata ako je došlo do gubitka integriteta ljuske implantata punjenog silikonom. Zbog toga FDA preporučuje povremeni MRI za potvrdu integriteta implantata punjenih silikonom. Većina kirurga i pacijenata slaže se da implantati punjeni fiziološkom otopinom nemaju prirodan osjećaj kao implantati punjeni silikonom

Oblik

Postoje dvije mogućnosti oblika implantata, kapljičasti ili okrugli. Općenito, okrugli implantati najbolje odgovaraju prirodnom obliku grudi i ženama daju povoljne rezultate. Kapljičasti ili konturirani implantati mogu biti prikladni za žene kojima su uklonjeni dijelovi dojke tijekom prethodne operacije, kao što je rekonstrukcija mastektomije. Okrugli implantati mogu biti glatki ili teksturirani, dok su oblikovani implantati uvijek teksturirani.

Plasman

Implantati se mogu postaviti ili iza tkiva dojke, subglandularno ili iza pektoralnih prsnih mišića submuskularno. Oko 75 posto augmentacije radi se u submuskularnoj ravnini. Studije pokazuju da submuskularno postavljanje može smanjiti mogućnost kontrakture ožiljnog tkiva i omogućiti lakšu mamografiju nakon operacije. Submuskularno postavljanje obično nudi bolje rezultate za mršave žene ili žene koje se nadaju drastičnom povećanju grudi. Subglandularno postavljanje može ženama s obješenim dojkama ponuditi bolje rezultate.

Vrste postupaka

Inframamarni nabor ili sub-pektoralni

Ovaj postupak uključuje rez na pregibu ispod dojke i omogućuje kirurgu izravniju kontrolu pozicioniranja implantata. Oko 70 do 80 posto povećanja grudi izvodi se zahvatom inframamarnog nabora. Položaj reza omogućuje minimalne učinke na područja dojke koja proizvode mlijeko. Isti se rez također može koristiti ako se pojave komplikacije ili su potrebne dodatne operacije. Povećanje inframamarnih nabora dobro funkcionira kod starijih pacijentica ili majki, jer dob i trudnoća dopuštaju prirodnu količinu opuštenih grudi. Ovo prirodno ulegnuće omogućuje da kirurški rez bude dobro skriven za većinu žena. Mlade žene, mršave žene ili žene koje još nisu imale djecu i nemaju nabore ispod grudi mogu ovim zahvatom imati vidljiviji ožiljak.

Trans-aksilarni

Tijekom ovog postupka, rez se napravi u pazuhu ili aksili i koristi se za umetanje implantata iznad ili ispod mišića. Neki će kirurzi koristiti endoskop, koji je mala kamera s optičkim vlaknima, da im pomogne u dovršetku operacije. Oko 10 posto povećanja grudi izvodi se transaksilarnim zahvatom. Prednost transaksilarnog povećanja je što nema ožiljka na samoj dojci. Potencijalni nedostatak ovog pristupa je što je postavljanje simetričnog implantata nešto teže, a korekcija postoperativnih problema će vjerojatno zahtijevati dodatne rezove na dojci. Također, postoji mogućnost za zadebljane ožiljke koji su vidljivi u odjeći bez rukava, u kupaćim kostimima ili dok su ruke podignute.

Peri-aeriolarni

U ovom postupku, rez se napravi oko kompleksa bradavice i areole, a ožiljak se uklopi u rub areole. Budući da je rez vrlo blizu dijelova dojke koji proizvode mlijeko, žene koje primaju peri-aeriolarnu augmentaciju mogu imati više problema s dojenjem i osjećajem bradavica nakon operacije. Ovo je preferirani rez za žene s vrlo malim grudima koje nemaju nikakav nabor ispod grudi.

Transumbilikalno povećanje grudi (TUBA)

Ovaj noviji pristup povećanju koristi rez kroz pupak. Endoskop ili mala kamera s optičkim vlaknima provlači se kroz rez do džepa ispod dojke. Implantat se zatim umeće kroz ovaj tunel i napuhava fiziološkom otopinom. TUBA je dostupna samo za subglandularne slane implantate. Implantati ugrađeni pomoću TUBA-e imaju malo povećanu vjerojatnost oštećenja. Tijekom postavljanja, kirurzi mogu napraviti tunel ispod jednog od mišića. Ako postoje bilo kakve komplikacije ili su potrebni dodatni kirurški zahvati, možda ćete trebati napraviti dodatni rez bliže dojci. Na kraju, proizvođači često ne poštuju jamstvo za implantat ako je ugrađen pomoću TUBA-e. Zbog ovih potencijalnih problema, naši kirurzi ne preporučuju TUBA pristup.

Powered by Aestetica Web Design © 2024