Excimer Laser estetska kirurgija

Ginekomastija – Saznajte više o smanjenju muških grudi

Ne morate dopustiti da vas ginekomastija spriječi da se osjećate najpouzdanije. Uz pomoć vještog, kvalificiranog estetskog kirurga, svojim prsima možete vratiti prirodno muževni izgled. Današnje napredne tehnike omogućuju kratak operativni zahvat, brz oporavak i gotovo nevidljive ožiljke. U nastavku saznajte više o operaciji smanjenja muških grudi.

Što je smanjenje muških grudi?

Smanjenje muških grudi najučinkovitiji je poznati tretman za ginekomastiju, odnosno povećane muške grudi. Ovim zahvatom estetske kirurgije uklanja se višak masnoće i žljezdanog tkiva kako bi se prsima vratila ravnija, čvršća i muževnija kontura.

Zbog genetike, uzimanja određenih lijekova ili drugih neodređenih razloga, neki muškarci imaju izgled povećanih grudi. Procjenjuje se da do 50% muškaraca u Sjedinjenim Državama doživi neki stupanj ginekomastije tijekom svog života. Ginekomastija se može pojaviti u bilo kojoj dobi, a smanjivanje muških grudi može se sigurno i uspješno izvesti i kod tinejdžera i kod odraslih muškaraca.

Zašto smanjiti muške grudi?

Iako gubitak težine može pomoći u smanjenju izgleda muških grudi kod nekih muškaraca, često postoji i višak žljezdanog tkiva, zbog čega čak i vrlo mršavi pacijenti primijete povećane grudi. Trenutačno je smanjenje grudi kod muškaraca jedini dosljedno učinkovit tretman za ginekomastiju koji ima dugotrajne, ako ne i trajne rezultate. Nakon ove operacije, pacijenti obično kažu da se osjećaju ugodno bez majice po prvi put nakon mnogo godina i izvješćuju o poboljšanom osjećaju samopouzdanja.

Ako vam je neugodno ili ste nezadovoljni izgledom svojih prsa ili ako se nađete u situaciji da izbjegavate određene aktivnosti jer se bojite pokazati prsa, smanjenje muških grudi je opcija koju trebate razmotriti. Uz pomoć kvalificiranog estetskog kirurga, postupak nudi dramatična, gotovo trenutna poboljšanja s minimalnim ožiljcima.

Odabir kvalificiranog estetskog kirurga

Smanjenje muških grudi jedan je od jednostavnijih zahvata estetske kirurgije, ali izvrsni rezultati zahtijevaju vješt pristup koji može proizaći samo iz specijalizirane obuke i iskustva. Morate pažljivo ispitati potencijalne liječnike kako biste pronašli estetskog kirurga koji može sigurno izvesti zahvat i postići rezultate koje želite. Obratite pozornost na 3 ključna čimbenika pri odabiru estetskog kirurga za zahvat smanjenja muških grudi:

  • Vještina i iskustvo:  pobrinite se da vaš estetski kirurg redovito smanjuje muške grudi kao dio svoje prakse. Pitajte koliko je zahvata on ili ona napravio, zatražite da vidite slike prijašnjih pacijenata i pobrinite se da vam se sviđa ono što vidite – to znači da estetski stil estetskog kirurga dobro odgovara vašem.
  • Certifikacija odbora za estetsku kirurgiju:  estetski kirurzi certificirani od strane ABCS-a  su obučeni u svim područjima estetske kirurgije, uključujući liposukciju i oblikovanje prsnog koša, što možda nije obuhvaćeno plastičnom kirurgijom ili drugim kirurškim stažistima. Također, odabirom certificiranog kozmetičkog kirurga možete se utješiti činjenicom da će vaš zahvat biti izveden u  akreditiranom kirurškom centru .
  • Vaš odnos s estetskim kirurgom: morate se osjećati ugodno biti iskreni s estetskim kirurgom o svojim brigama i svojoj povijesti bolesti.

Liječenje ginekomastije liposukcijom

Danas kozmetički kirurzi mogu liposukcijom liječiti sve veći broj pacijenata s ginekomastijom. To je dijelom zbog napretka u tehnologiji liposukcije, koja je rezultirala širim izborom manje invazivnih tehnika. 


Postupak liječenja ginekomastije liposukcijom obično se izvodi u lokalnoj anesteziji sa sedativima ili općoj anesteziji, a uključuje mali rez sa svake strane prsnog koša. Ovisno o vašim potrebama i preferiranoj tehnici vašeg estetskog kirurga, rezovi se mogu nalaziti duž dijela ruba areole ili unutar pazuha. Kroz ove rezove, vaš estetski kirurg će ukloniti višak masnoće i/ili žljezdanog tkiva, istovremeno oblikujući novu konturu prsa koja izgleda prirodno vašem tijelu.

Proces oporavka nakon liposukcije obično je prilično podnošljiv. Pacijenti često dobivaju kompresijsku odjeću koju moraju nositi prvih nekoliko tjedana nakon operacije; ovo pomaže smanjiti oticanje i nudi potporu tkivima koja zacjeljuju. Iako je intenzivno vježbanje obično zabranjeno oko 3 tjedna, mnogi se muškarci vraćaju na posao ili u školu nekoliko dana nakon zahvata. Međutim, važno je razumjeti da svatko iscjeljuje jedinstvenim tempom; Vaš estetski kirurg će Vam dati individualizirane upute za oporavak.

Smanjenje muških grudi s ekscizijom tkiva

Ozbiljniji slučajevi ginekomastije mogu zahtijevati kiruršku eksciziju tkiva kako bi se postigli optimalni rezultati. Osim toga, pacijentice koje imaju rastegnutu, opuštenu kožu oko grudi obično će zahtijevati ovaj pristup. Ekscizije tkiva omogućuju estetskom kirurgu uklanjanje veće količine žljezdanog tkiva i/ili kože koji se ne mogu uspješno liječiti samo liposukcijom.

Mjesto i duljina rezova ovisi o opsegu potrebnog kirurškog zahvata, ali obično se nalaze oko ruba areole (peri-areolarni rez) ili unutar prirodnih nabora na prsima. Obučeni, kvalificirani estetski kirurg pobrinut će se za postavljanje rezova kako bi nastali ožiljci bili što manje uočljivi.

Smanjenje muških grudi s ekscizijom tkiva obično se izvodi kao ambulantni postupak uz korištenje opće anestezije ili lokalne anestezije sa sedativima. Proces oporavka sličan je onom kod liposukcije; međutim, uobičajeno je da pacijenti osjete bol i malo otekline. Tipično, pacijenti se osjećaju spremnima za povratak na posao unutar 1 tjedna od operacije, a postupni povratak vježbanju obično je dopušten nakon prvih nekoliko tjedana.

Život nakon smanjenja muških grudi

Nakon operacije ginekomastije, trebali biste odmah primijetiti poboljšanje oblika i izgleda vaših prsa. Iako možete osjećati bol nekoliko dana, bol je obično minimalna. Dok će vam estetski kirurg vjerojatno propisati neke lijekove protiv bolova, mnogi muškarci smatraju da su opcije koje se kupuju bez recepta, kao što je Tylenol, dovoljne. Ako ste dobili kompresijsku odjeću, nosite je. To će povećati vašu udobnost i pomoći vašim prsima da optimalno zacijele.

Iako je proces ozdravljenja svakog pacijenta jedinstven, većina pacijenata osjeća se spremnom za povratak na posao samo nekoliko dana nakon smanjenja muških grudi, ovisno o prirodi posla. Neki muškarci osjete gubitak osjeta na tretiranim područjima nakon smanjenja muških grudi, ali to je gotovo uvijek privremeno. Svaki gubitak osjeta trebao bi se postupno vratiti tijekom mjeseci nakon zahvata.

Održavanje poboljšane konture prsa

Rezultati smanjenja grudi kod muškaraca trebali bi biti trajni – uklonjeni višak masnoće, žljezdano tkivo i koža nestaju zauvijek. Međutim, važno je održavati zdrav način života. Značajno povećanje tjelesne težine, uporaba steroida ili određena medicinska stanja mogu rezultirati ponovnom pojavom ginekomastije. Osim toga, lijekovi koji utječu na razinu testosterona također mogu utjecati na vaše rezultate. Iskusni, certificirani estetski kirurg može vam pomoći naučiti što učiniti kako biste dugoročno zadržali rezultate.

Ako patite od ginekomastije, smanjenje muških grudi moglo bi biti pravo rješenje za ispravljanje ovog stanja i pomoći vam da se osjećate sigurnije u svoj izgled. Najbolji način da saznate više o svojim mogućnostima je konzultirati se s kvalificiranim estetskim kirurgom. 

Powered by Aestetica Web Design © 2024