rinoplastika operacija nosa

Genioplastika – Operacija brade

Genioplastika je estetska kirurška metoda koja se koristi za preoblikovanje brade korištenjem različitih tehnika kao što su implantati za bradu ili koštana genioplastika. U ovom pregledu, saznat ćete više o genioplastici, njezinim vrstama, za koga je prikladna i što se može očekivati ​​nakon operacije.

Genioplastika, također poznata kao operacija brade ili mentoplastika, vrsta je estetske kirurgije koja se radi kako bi se promijenio oblik brade. Može uključivati ​​tehnike kao što je dodavanje implantata za povećanje veličine brade ili uklanjanje dijela čeljusne kosti kako bi se smanjila veličina brade.

Ovaj postupak se radi češće za muškarce nego za žene.  Prema statističkom izvješću Američkog društva plastičnih kirurga za 2019., 57% genioplastičnih operacija obavljeno je za muškarce.

Što je genioplastika?
Osobe koje se odluče na ovaj zahvat uglavnom ga koriste kao način da estetski poboljšaju svoj izgled.

Preoblikovanje brade genioplastikom može se postići korištenjem implantata za bradu ili repozicioniranjem kosti koja podupire bradu. Dostupne su mnoge vrste implantata, a proizvedeni su od raznih materijala, uključujući silikon ili druge tvari.

Najčešća tehnika je koštana genioplastika, koja uključuje modificiranje skeletne strukture brade.

Osim koštane genioplastike, postoje i druge vrste kirurških zahvata za preoblikovanje vaše brade:

 • Klizna genioplastika
 •  Genioplastika skakanja
 •  Redukcijska genioplastika
 •  Širenje genioplastike

Genioplastika se obično izvodi u općoj anesteziji , a obično je radi plastični kirurg.

Tko je prikladan za genioplastiku?

Genioplastika je relativno popularan zahvat, koji čini 39% svih zahvata plastične kirurgije.

 • Godine 2019. izvješće Američkog društva plastičnih kirurga pokazalo je da je većina pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji brade starija od 55 godina.
 • Izvješće je također pokazalo da je 9% svih genioplastika izvedeno na osobama od 13 do 19 godina—u ovoj dobnoj skupini operacija se obično radi za rekonstrukciju kako bi se ispravile sindromske bolesti koje utječu na oblik brade.

Klizna genioplastika

Klizna genioplastika je postupak koji se obično koristi za ispravljanje retruzivne (uvučene, uvučene) ili nepravilno postavljene brade.

Genioplastika skakanja

Skačuća genioplastika je operacija pri kojoj se bradna kost pomiče prema naprijed i prema gore. 

To se izvodi tako da se napravi rez na donjoj čeljusti i pomakne taj dio prema naprijed i prema gore tako da donji rub brade leži uz gornji dio donje čeljusti. Pomicanje rezanog dijela od donje čeljusti prema gore daje joj naziv jumping genioplastika.

Redukcijska genioplastika

Redukcijska genioplastika se radi kako bi se smanjio ili uklonio višak masnog tkiva na licu. Također se koristi za smanjivanje podbratka kod pacijenata koji smatraju da im je brada prevelika.

Tijekom zahvata rade se dva paralelna reza čija je širina usklađena sa širinom brade. Brada se može pomaknuti unatrag ili se može smanjiti, suziti ili oboje.

Širenje genioplastike

Proširujuća genioplastika radi se kako bi se proširila uska brada.

Uključuje vodoravno rezanje i dijeljenje donjeg dijela brade po sredini. Odrezani dijelovi će se proširiti pomoću koštanog grafta kao središnjeg razdjelnika.

Kontraindikacije

Prije genioplastike, vi i vaš liječnik morat ćete razmotriti je li ova operacija prikladna i sigurna za vas.

Ako imate srčani problem, mogli biste biti izloženi povećanom riziku od nuspojava zbog operacije. Također, ako ste nedavno imali operaciju srca, obično se savjetuje da odgodite elektivne operacije, uključujući genioplastiku, do godinu dana.

Svakome tko razmišlja o genioplastici može se savjetovati da prestane uzimati određene lijekove prije operacije kako bi se izbjegle komplikacije poput krvarenja ili interakcije s anestezijom tijekom postupka. Grupa za plastičnu kirurgiju u Americi preporučuje da se za ublažavanje boli prije genioplastike koriste samo proizvodi s acetaminofenom kao što je Tylenol.

Potencijalni rizici

Studije su pokazale da je genioplastika siguran postupak, ali može dovesti do nekih komplikacija, uključujući: 5

 • Infekcija
 • Krvarenje
 • Gubitak ili pomak kostiju
 • Oštećenje mentalnog živca 
 • Oštećenje vrhova korijena zuba
 • Kvar metalnih konstrukcija
 • Alergija na materijale za implantate
 • Odgođeno srastanje fisure
 • Ptoza brade
 • Ispad donje usne

Detaljno savjetovanje s plastičnim kirurgom o vašoj osobnoj povijesti bolesti može pomoći u sprječavanju mnogih od ovih komplikacija nakon zahvata. Ako osjetite bilo kakve komplikacije, obratite se svom liječniku ili potražite hitnu medicinsku pomoć.

Svrha genioplastike

Operacija brade namijenjena je onima koji žele promijeniti oblik svoje brade kako bi postigli željeni profil lica. Može pomoći u promjeni položaja, oblika i konture brade u estetske svrhe. Također se može uzeti u obzir jeste li rođeni s povučenom bradom, neusklađenom bradom ili velikom bradom.

Genioplastika je najbolja za pacijente koji su inače dobrog zdravlja, bez aktivnih bolesti ili ozbiljnih, već postojećih medicinskih stanja.

Nekoliko razloga zbog kojih se ljudi mogu odlučiti podvrgnuti genioplastici uključuju:

 • Poboljšanje ravnoteže lica
 • Ispravljanje kongenitalne malformacije brade
 • Poboljšanje definicije brade
 • Smanjenje ili uklanjanje pojave dvostruke brade

Kako se pripremiti za genioplastiku

Osobe koje se planiraju podvrgnuti operaciji brade mogu poduzeti sljedeće korake za pripremu:

 • Vaš kirurg će provesti potpuni pregled vašeg lica, uključujući kožu i pozadinu kosti.
 • Razgovarajte o mogućim rizicima i komplikacijama sa svojim liječnikom.
 • Možda će biti potreban rendgenski ili neki drugi slikovni test kako bi se odredio ispravan pristup vašem zahvatu. 3
 • Prema uputama vašeg kirurga, morat ćete prestati uzimati nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) poput ibuprofena ili biljnih dodataka koji razrjeđuju krv jer povećavaju rizik od krvarenja tijekom i nakon operacije i potencijalno mogu produžiti vrijeme oporavka.
 • Prestanite pušiti nekoliko tjedana prije kirurškog zahvata jer jedna od komponenti, nikotin, sužava krvne žile. Ovaj učinak produljuje oporavak i ometa cijeljenje.
 • Morat ćete svakodnevno temeljito oprati lice antibakterijskim sredstvom za pranje lica počevši od dva dana prije zahvata do jutra na dan operacije.
 • Dobit ćete upute da ništa ne jedete ili pijete nakon ponoći noć prije operacije.
 • Nosite široku odjeću na dan operacije kako biste povećali udobnost.

Što očekivati ​​na dan operacije

Na dan zakazane genioplastike dobit ćete opću ili lokalnu anesteziju sa sedativima.

Nakon što kontrola boli počne funkcionirati, kirurg će vam napraviti mali rez oko brade. Nastavit će s preoblikovanjem vaše brade—to može uključivati ​​dodavanje implantata ili koštanog presatka oko vaše bradne kosti. Vaš će rez biti zatvoren šavovima, a brada zavijena.

Obično je genioplastika ambulantni postupak. Možete očekivati ​​da će vaša operacija trajati oko sat vremena. Ako nema komplikacija, bit ćete otpušteni unutar nekoliko sati nakon operacije.

Oporavak

Nakon operacije, vaš liječnik će vam propisati:

 • Sredstva protiv bolova
 • Antibakterijska tekućina za ispiranje usta za zaštitu mjesta operacije od mikroba i infekcija
 • Antibiotik prvih pet postoperativnih dana

Morat ćete spavati s licem okrenutim prema gore i podignutom glavom jedan do dva tjedna nakon operacije kako biste zaštitili bradu.

Vaš plastični kirurg može vam reći da konzumirate samo tekućine jedan do dva dana nakon operacije i možda ćete dobiti upute da izbjegavate korištenje slamke. Redovito žvakanje može se nastaviti nakon tri tjedna. Uvijek slijedite upute svog liječnika.

Općenito, nakon tri mjeseca ili kada oteklina splasne, vaša će brada potpuno zacijeliti. 7

Čimbenici koji mogu utjecati na vrijeme oporavka uključuju vaše opće zdravstveno stanje, vrstu zahvata i postoperativne komplikacije.

Dugotrajna njega

Ako to radi iskusni certificirani plastični kirurg, učinci vaše operacije brade trebali bi trajati cijeli vaš život. Koliko će vaša genioplastika uspjeti ovisi o pažljivom planiranju prije operacije, što dugoročno može smanjiti mogućnost mnogih komplikacija. Nakon genioplastike obično nije potrebno dugotrajno održavanje ili naknadni kirurški zahvat.

Ova vrsta estetske kirurgije obično daje predvidljive rezultate uz stabilnost kostiju i mekog tkiva. 8 Izbjegavajte stvari poput fizičke traume u području brade jer to može utjecati na vaš implantat i može zahtijevati zamjenu.

Powered by Aestetica Web Design © 2024