Excimer Laser estetska kirurgija

Facelifting: Sve što trebate znati o podizanju lica

Uklanjanjem dubokih bora i viška kože s lica i vrata brišemo godine starenja. Preraspodjelom mekih tkiva licu vraćamo mladenački oblik s osvježenim, ali prirodnim izgledom.

Kirurški facelifting jedan je od najučinkovitijih postupaka pomlađivanja. Obično se koristi za korekciju donje trećine lica i vrata. Uglavnom, radi se o operacijama koje mogu podrazumijevati samo jednostavno rezanje kože ispred ušiju, do složenijih operacija koje podižu donji dio lica i vrata u više slojeva. 

Moderan, učinkovit i trajan lifting lica mora uključivati ​​transformaciju dubljeg sloja kojeg čine vezivno tkivo i mišići lica. Samo pomicanjem, podizanjem i sidrenjem ovih struktura moguće je ukloniti duboke bore lica i vrata te poboljšati obrise donje čeljusti i konture vrata. Pokretom ispunjavamo i prazna područja. 
Često tijekom face liftinga izvodimo zahvate koji naglašavaju cjelokupni učinak. Područja obavijena pregustom masnoćom stanjite liposukcijom (brada), a prazna masna područja (obrazi, usne) popunite masnoćom. Na vratu se tanki plosnati mišić pretvara u unutarnji steznik, čime se izglađuju okomite bore koje se pojavljuju na suhoj koži i eliminira brada. Sukladno najnovijim saznanjima koja ukazuju na sušenje koštanog skeleta, po potrebi malim implantatima ističemo bradu ili obraze.

KAKVA JE ANESTEZIJA POTREBNA?

Radi sigurnosti i udobnosti, face lifting se obično izvodi u općoj anesteziji, ali se zahvat, posebice face lifting s kraćim ožiljkom, može izvesti iu lokalnoj anesteziji.

KAKO SE IZVODI ZAHVAT? GDJE SU OŽILJCI?

Prije intervencije, nakon analize znakova starenja, potrebno je izraditi plan intervencije. Rez kože se odvija u prirodnom naboru ispred ušne školjke, a ispod ušne školjke se zavija iza ušne školjke u tjeme. Duljina ožiljka ovisi o vrsti intervencije. Ukoliko je potrebno preoblikovati i vrat u središnjem dijelu, potreban je dodatni oko 2 cm dugačak ožiljak ispod brade. Koža srednjeg i donjeg dijela lica podiže se s temeljnog vezivno-mišićnog omotača (SMAS), koji se podiže i preoblikuje, vraćajući meka tkiva tamo gdje su bila. Višak masnoće se uklanja ili dodana na mjesta gdje je tijekom godina došlo do atrofije. Višak kože uklanja se i kroji uz pomlađene linije lica bez napetosti.

ŠTO JE FACE LIFT S KRATKIM OŽILJKOM (MACS LIFT)?

Mini lifting lica je zatezanje lica s kratkim ožiljkom. Ožiljak je sličan normalnom liftingu lica, ali se zaustavlja ispod obrve. Prednost je što se takav ožiljak ne vidi kod ispletene kose ili sličnih frizura. Oporavak je još brži jer je volumen operiranih područja znatno manji. Inače, čak i nakon normalnih liftinga, oporavak je brz i gotovo bezbolan. Kad se modrice i prve otekline slegnu za tjedan-dva, tragovi intervencije jedva su prepoznatljivi. Pogodan je za sve koji nemaju puno viška kože na vratu i licu. 

MOGU LI MINIMALNO INVAZIVNI ZAHVATI ZAMIJENITI FACELIFTING?

Kirurški i manje invazivni zahvati nisu isključeni. Za najbolje rezultate često je potrebno koristiti oboje. Obje vrste intervencija imaju prednosti i nedostatke ili ograničenja.

Manje invazivnim zahvatima u određenoj dobi više ne možemo prevladati opuštenost mekih tkiva lica, folikule ispod ruba donje čeljusti, bradu i duboke bore. Izražene starosne promjene na središnjem i donjem dijelu lica, vrata i kapaka mogu se učinkovito korigirati samo kirurškim zahvatom. S druge strane, bore oko očiju i na čelu najlakše je popraviti botulinum toksinom. Obrazi i usne mogu se lijepo naglasiti filerom.

KAKO IDE OPORAVAK?

Nekoliko sati nakon zahvata odlazite kući, ponekad savjetujemo i promatranje u klinici preko noći. Odvodi u pravilu nisu potrebni. Prvih dana nakon zahvata preporučamo mirovanje uzdignute glave i po potrebi uzimanje lijekova protiv bolova. Otok i modrice postupno nestaju unutar tjedan ili dva. Modricu već možete prekriti šminkom. Konci se vade nakon sedam dana, nakon čega preporučamo masiranje ožiljaka masnom kremom. Ne preporučuju se napori i sportske aktivnosti najmanje mjesec dana nakon zahvata.

KOJI SU ZNAKOVI LOŠE OBAVLJENOG FACELIFTINGA? ​

Kod ovog zahvata vrlo je važno da kirurg pravilno isplanira zahvat i da se pridržava nekih važnih tehničkih detalja, koji uvelike mogu spriječiti vidljive znakove zahvata. 

“Izgled zračnog tunela” može biti najneugodniji. Slično izgledamo po jakoj oluji ili ako glavu nagnemo iz sudarajućeg vlaka. Lice je pretjerano zategnuto, kutovi usana i obrazi povučeni prema ušima. Ponekad su pretjerali sa zatezanjem kože. Nova saznanja pokazala su da je problem lica koje stari i gubitak volumena na ključnim mjestima. Danas se koža gotovo ne zateže, ali se opuštena duboka meka tkiva vraćaju na svoje mjesto, a po potrebi se nadopunjuju vlastitom masnoćom. Uklonite preraspodijeljeni višak kože i zašijte ga natrag ispred uha bez napetosti. Zbog toga su ožiljci u pravilu gotovo nevidljivi. Kad bi se lice podizalo povlačenjem kože, ožiljci bi mogli biti rastegnuti i neugledni. 

Ušna školjka se može povući prema donjoj čeljusti ako ne obraćate pažnju. Tijekom operacije morate biti izuzetno pažljivi na svaku sitnicu. Postoje mali kirurški trikovi, kako frizuru popraviti na pravo mjesto, da naušnica ne promijeni oblik, te kako pažljivo isplanirati rez na predjelu zalisaka i iza naušnice, tako da oblik vlasišta se ne mijenja, au isto vrijeme ožiljci ostaju skriveni u prirodnim naborima.

KOJE SU MOGUĆE KOMPLIKACIJE?

Kao i kod svih kirurških zahvata, kod zatezanja lica mogu se pojaviti komplikacije. Dobrim planiranjem njihovu vjerojatnost moramo svesti na najmanju moguću mjeru, a prije svega kirurg mora znati riješiti probleme. Najčešće komplikacije ove operacije su krvarenje i stvaranje hematoma. Mogu se pojaviti odmah nakon ili u prvim danima nakon operacije. Manifestiraju se oticanjem i zatezanjem kože te bolovima. Krvarenje je češće kod osoba s visokim krvnim tlakom, stoga je važno da se to kontrolira i nakon operacije. Ponekad je potrebno kratkom operacijom zaustaviti krvarenje i ukloniti hematom, ponekad ga je dovoljno istisnuti ili isprazniti iglom.

JESU LI PUŠAČI UGROŽENIJI?

Da. Iznad svega, veća je vjerojatnost da će imati loše zacjeljivanje. Uzrok je slaba prokrvljenost zbog kompresije krvnih žila uzrokovane nikotinom. U krvi pušača ima manje kisika. Može se dogoditi da dio kože oko ušiju odumre. To uvelike produžuje zacjeljivanje rana, a ožiljci su ružni. Pušenje treba prestati nekoliko tjedana prije operacije i nekoliko tjedana nakon nje.

JE LI OŠTEĆENJE ŽIVACA DOISTA MOGUĆE?

Moguće je, ali se događa vrlo rijetko. Oštećenje živaca obično je samo privremeno. Tijekom ove operacije najviše je izložen osjetni živac kojim se opipa dio uha i okolna koža. Gubitak osjeta je neugodan, ali ne uzrokuje ozbiljne probleme. Oštećenje facijalnog živca može biti kompliciranije. Koristi se za pokretanje mimičkih mišića lica. Kada funkcija zakaže, dio lica je manje pokretljiv. Vraćanjem funkcije ovog živca nakon tumora ili ozljeda bavimo se i mi plastični kirurzi. Jako dobro poznajemo anatomiju slojeva lica, tijek ogranaka facijalnog živca i tzv. „opasne zone“. Stoga je oštećenje ovog živca vrlo malo vjerojatno.

Powered by Aestetica Web Design © 2024