glumičić estetska kirurgija rinoplastika

Estetska medicina: Multidisciplinarni pristup zdravlju i ljepoti

Zanima vas koja je inovativna grana medicine koja se bavi poboljšanjem kvalitete života? Ne tražite dalje od estetske medicine. Stručni uvid na ovu temu dat će dr. Bruno Cvjetičanin iz Zagreba.

Kako starimo, naša tijela prolaze kroz brojne fizičke i mentalne promjene koje često mogu utjecati na naše samopouzdanje i dobrobit. Iako nema zaustavljanja prirodnog procesa starenja, estetska medicina nudi način rješavanja tih promjena i poboljšanja ukupne kvalitete života. Od prevencije općeg starenja do korekcije nesavršenosti lica i tijela, ova inovativna grana medicine nudi holistički pristup očuvanju psihofizičkog zdravlja. Za dublje razumijevanje principa i prakse estetske medicine potražili smo stručne uvide dr. Brune Cvjetičanina iz Zagreba. U ovom ćemo članku istražiti koncept estetske medicine i kako nam ona može pomoći u održavanju optimalnog fizičkog i mentalnog zdravlja kako starimo.

Estetska medicina brzo je rastuće područje koje se pojavilo kao novi koncept medicinske discipline. Oslanja se na temeljna znanja medicinskih znanosti i koristi dostignuća u različitim područjima medicine, uključujući kirurgiju, endokrinologiju, dermatologiju i psihologiju, između ostalog. U ovom ćemo članku istražiti načela estetske medicine i njezin pristup postizanju i održavanju optimalnog tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Načela estetske medicine

Načelo estetske medicine je promatranje čovjeka kao cjeline. Prepoznaje da je osoba zdrava kada je njezino fizičko i psihičko stanje dobro te je dobro prilagođena svojoj okolini. Estetska medicina ima za cilj pomoći pojedincima u postizanju psihofizičke ravnoteže i prevenciji preranog starenja uzrokovanog raznim stresnim utjecajima suvremenog života.

Prema riječima dr. Bruna Cvjetičanina iz Zagreba, “Estetska medicina nije samo površni tretman ili zahvat. Riječ je o razumijevanju čovjeka u cjelini, uključujući njegovo tjelesno i psihičko zdravlje te okolinu. Fokusiranjem na prevenciju i provođenjem programa za opće starenja, estetska medicina može pomoći pojedincima u postizanju stanja psihofizičke ravnoteže i spriječiti prerano starenje uzrokovano stresnim utjecajima suvremenog života.” Dr. Cvjetičanin ističe važnost cjelovitog pristupa estetskoj medicini koja sagledava cjelovitu osobu i koristi intervencije usmjerene na kontrolu starenja na sustavnoj razini, a ne samo na površini kože. U Hrvatskoj, napominje, raste potražnja za uslugama estetske medicine kojima je prioritet holističko zdravlje i wellness.

Izgradnja i rekonstrukcija psihofizičke ravnoteže

Estetska medicina bavi se izgradnjom i rekonstrukcijom psihofizičke ravnoteže zdrave osobe. Ispravlja moguće neravnoteže i sprječava da stanje dobrog zdravlja preraste u stanje bolesti. Estetska medicina uključuje podučavanje pacijenata kako prihvatiti naslijeđene tjelesne strukture i zaštititi ih prema pravilima životne higijene.

Prema riječima dr. Brune Cvjetičanina iz Zagreba, Hrvatska, “Estetska medicina je cjelovit pristup postizanju psihofizičke ravnoteže i sprječavanju preranog starenja uzrokovanog stresnim utjecajima suvremenog života. Ona uključuje izgradnju i rekonstrukciju psihofizičke ravnoteže zdrave osobe ispravljanjem mogućih neravnoteža i prevencijom da se stanje dobrog zdravlja pretvori u stanje bolesti.”

Dr. Cvjetičanin ističe važnost poučavanja pacijenata kako prihvatiti svoje naslijeđene tjelesne strukture i zaštititi ih prema pravilima životne higijene. “Estetska medicina ima za cilj provođenje programa prevencije općeg starenja organizma koji ima internistički karakter. To uključuje određena pravila upravljanja životom, sugestije i intervencije usmjerene na kontrolu vlastitog starenja, općeg starenja i starenja kože”, dodaje dr. Cvjetičanin.

U Hrvatskoj dr. Cvjetičanin i njegov tim aktivno sudjeluju u edukaciji i pomoći pacijentima u postizanju psihofizičke ravnoteže kroz estetsku medicinu. Vjeruje da je izgradnja i održavanje zdravog duha i tijela ključno za ispunjen i sretan život.

Postizanje i održavanje optimalnog zdravlja

Cilj estetske medicine je naučiti pojedinca kako očuvati svoje zdravlje, održati sklad i živjeti zadovoljno bez obzira na dob. Multidisciplinarni holistički pristup estetske medicine daje izvanredne rezultate u očuvanju psihofizičkog zdravlja. Ovakvim pristupom pojedinci uče prepoznati neki nedostatak estetike u sebi bez gubitka samopoštovanja te zajedno s doktorom estetske medicine rade na sebi poštujući pravila životne higijene i postulate estetske medicine.

Prema riječima dr. Brune Cvjetičanina iz Zagreba, „Postizanje i održavanje optimalnog zdravlja nije samo dobar izgled, već i dobro fizičko i psihičko osjećanje“. Istaknuo je kako je estetska medicina multidisciplinarni pristup koji spaja principe opće medicine, psihologije, nutricionizma i fizikalne terapije kako bi se postigli željeni rezultati. Dr. Cvjetičanin također je istaknuo važnost individualiziranih planova liječenja prilagođenih individualnim potrebama svakog pacijenta, uzimajući u obzir povijest bolesti, stil života i estetske ciljeve. U Hrvatskoj je estetska medicina posljednjih godina stekla značajnu popularnost, a mnogi pojedinci traže neinvazivne postupke i promjene načina života kako bi poboljšali svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Estetska medicina predstavlja jednu od najinovativnijih grana medicine. Cilj mu je postići i održati zdravlje kao izraz stanja psihičkog i tjelesnog blagostanja, a ne kao odsutnost bolesti. Estetska medicina pruža multidisciplinarni holistički pristup očuvanju psihofizičkog zdravlja i predstavlja evoluciju interne medicine.

Powered by Aestetica Web Design © 2024