Lift-and-Fill Facelifting

Estetska kirurgija: Utjecaj društvenih medija i normi

Neinvazivni estetski zahvati postali su sve popularniji posljednjih godina, nudeći pacijentima način da poboljšaju svoj izgled bez podvrgavanja operaciji. Ovi postupci mogu povećati samopouzdanje i samopoštovanje, ali važno je imati realna očekivanja i razumjeti potencijalne rizike i ograničenja.

U današnjem su svijetu društveni mediji revolucionirali način na koji doživljavamo ljepotu i način na koji se predstavljamo svijetu. Platforme kao što su Instagram, Snapchat i TikTok prepune su savršenih slika koje su stvorile nestvaran standard ljepote. To je navelo mnoge pojedince da potraže neinvazivne estetske zahvate kako bi poboljšali svoj izgled. U ovom ćemo članku dublje istražiti ulogu društvenih medija, kulturnih i društvenih normi te psiholoških čimbenika u pokretanju želje za neinvazivnim estetskim zahvatima.

Uloga društvenih medija u utjecaju na našu percepciju ljepote

Društveni mediji značajno su utjecali na način na koji doživljavamo ljepotu. Stvorio je kulturu uspoređivanja u kojoj se ljudi neprestano uspoređuju s drugima i osjećaju se nedostatnima. Savršene slike na društvenim mrežama stvorile su nerealan standard ljepote, zbog čega su mnogi pojedinci tražili neinvazivne estetske zahvate kako bi poboljšali svoj izgled.

Prema istraživanju Američkog društva plastičnih kirurga, društveni mediji značajno su utjecali na povećanje potražnje za plastičnom kirurgijom. Istraživanje je pokazalo da su društveni mediji glavni čimbenik u odluci o podvrgavanju plastičnim operacijama, pri čemu je 42% pojedinaca izjavilo da su na njih utjecali društveni mediji. Ovo naglašava važnost razumijevanja utjecaja društvenih medija na našu percepciju ljepote.

Utjecaj kulturnih i društvenih normi na našu percepciju ljepote

Kulturne i društvene norme igraju značajnu ulogu u oblikovanju naše percepcije ljepote. Idealan oblik tijela, boja kože i crte lica razlikuju se od kulture do kulture, a pojedinci mogu tražiti neinvazivne estetske zahvate kako bi se uskladili s tim normama. Na primjer, u nekim se kulturama svijetla koža smatra privlačnijom, dok se u drugima preferira preplanuli ten.

U Sjedinjenim Američkim Državama, idealan oblik tijela za žene mijenjao se tijekom vremena. Dvadesetih godina prošlog stoljeća modernom se smatrala vitka dječačka figura, dok je pedesetih idealom bila figura pješčanog sata s uskim strukom i zaobljenim bokovima. Danas je idealan oblik tijela zategnuta i fit tjelesna građa. Ovi promjenjivi ideali utjecali su na potražnju za neinvazivnim estetskim zahvatima kao što su liposukcija, povećanje grudi i zatezanje trbuha.

Psihološki čimbenici koji potiču želju za neinvazivnim estetskim zahvatima

Želja za boljim izgledom, samopouzdanjem i poboljšanjem samopouzdanja neki su od psiholoških čimbenika koji tjeraju pojedince da traže neinvazivne estetske zahvate. Studije su pokazale da osobe koje se podvrgnu neinvazivnim estetskim zahvatima imaju višu razinu samopouzdanja i samopoštovanja. To je zato što postupak može pomoći u poboljšanju fizičkih nedostataka i poboljšati izgled pacijenta.

Razlike između neinvazivnih i invazivnih postupaka i njihovih psiholoških implikacija

Neinvazivni zahvati manje su invazivni i zahtijevaju manje vremena zastoja od invazivnih zahvata. Međutim, psihološke implikacije neinvazivnih postupaka mogu se razlikovati od onih invazivnih postupaka. Neinvazivni postupci mogu se smatrati manje rizičnima i pristupačnijim, zbog čega neki pojedinci previđaju potencijalne rizike i nuspojave.

Nasuprot tome, invazivni postupci zahtijevaju više pripreme, dulje vrijeme oporavka i mogu nositi veće rizike. Međutim, psihološki učinak invazivnih postupaka može biti značajniji, budući da je postupak invazivniji i može uključivati značajniju promjenu izgleda.

Važnost realnih očekivanja i uloga plastičnog kirurga u upravljanju njima

Kada su u pitanju neinvazivni estetski zahvati, važno je da pacijenti imaju realna očekivanja. Odgovornost plastičnog kirurga je zadovoljiti očekivanja pacijenata i educirati ih o ograničenjima postupka. Plastični kirurg trebao bi odvojiti vrijeme kako bi saslušao pacijentove brige i ciljeve te pružio iskrenu procjenu onoga što se može postići postupkom.

Na primjer, ako pacijent želi eliminirati sve bore i bore na licu, kirurg bi mu trebao objasniti da iako postupak može značajno smanjiti pojavu bora i bora, on ih možda neće potpuno eliminirati. Kirurg također treba objasniti moguće rizike i nuspojave postupka i osigurati da pacijent realno razumije vrijeme oporavka i konačne rezultate.

Potencijalni rizici i nuspojave neinvazivnih estetskih zahvata

Iako su neinvazivni postupci općenito sigurni, ipak nose potencijalne rizike i nuspojave. Pacijente treba obavijestiti o tim rizicima prije podvrgavanja bilo kojem postupku. Na primjer, dermalni fileri mogu uzrokovati oticanje, modrice i crvenilo na mjestu uboda, au rijetkim slučajevima mogu uzrokovati alergijsku reakciju ili infekciju.

Injekcije botoxa mogu uzrokovati privremenu slabost ili opuštenost mišića lica, a laserski tretmani mogu izazvati crvenilo, oticanje i privremenu promjenu boje kože. Ove moguće rizike i nuspojave treba objasniti pacijentu prije zahvata kako bi mogao donijeti informiranu odluku.

Zadovoljstvo pacijenata presudni je čimbenik uspjeha svakog estetskog zahvata, pa tako i neinvazivnog. Neinvazivni zahvati mogu poboljšati samopouzdanje i samopoštovanje, ali je bitno zadovoljstvo pacijenta ishodom. Pacijenti koji su zadovoljni rezultatima vjerojatnije će imati pozitivan stav i osjećati se dobro o sebi.

S druge strane, pacijenti koji nisu zadovoljni rezultatima mogu se osjećati samosvjesno ili depresivno. Stoga je bitno da plastični kirurg osigura da su pacijentova očekivanja realna i da su u potpunosti informirani o mogućim rizicima i nuspojavama postupka.

Utjecaj neinvazivnih estetskih zahvata na mentalno zdravlje i dobrobit

Neinvazivni estetski zahvati mogu pozitivno utjecati na mentalno zdravlje i dobrobit. Poboljšanje vlastitog izgleda može povećati samopouzdanje, samopoštovanje i opću kvalitetu života. Na primjer, pacijenti koji se podvrgavaju injekcijama Botoxa kako bi se smanjila pojava bora mogu se osjećati sigurnije i ugodnije u društvenim situacijama.

Slično tome, pacijenti koji se podvrgavaju injekcijama dermalnog punila za povećanje usana mogu se osjećati privlačnije i poželjnije. Međutim, važno je napomenuti da se neinvazivni postupci ne smiju koristiti kao zamjena za rješavanje dubljih emocionalnih problema, poput depresije ili tjeskobe.

Važnost održavanja zdravog načina života nakon neinvazivnih estetskih zahvata:

Dok neinvazivni estetski zahvati mogu pomoći u poboljšanju nečijeg izgleda, održavanje zdravog načina života ključno je za održavanje rezultata. Bolesnicima treba savjetovati redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu te izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.

Na primjer, ako se pacijent podvrgne injekciji Botoxa kako bi smanjio bore na čelu, trebao bi izbjegavati aktivnosti koje mogu izazvati kontrakciju mišića na čelu, poput mrštenja ili škiljenja. Slijedeći ove životne navike, pacijenti mogu produžiti rezultate neinvazivnog postupka i zadržati mladolik izgled.

Usluge Poliklinike Duduković Kisić

Poliklinika Duduković Kisić vodeća je klinika za plastičnu kirurgiju specijalizirana za pružanje visokokvalitetnih neinvazivnih estetskih zahvata. Klinika je opremljena najsuvremenijom tehnologijom, au njoj rade visoko obučeni stručnjaci s bogatim iskustvom u području estetske medicine. Klinika nudi niz neinvazivnih postupaka koji su osmišljeni kako bi pomogli pacijentima da poboljšaju svoj izgled, podignu samopouzdanje i poboljšaju opću kvalitetu života.

Jedan od najpopularnijih neinvazivnih zahvata Poliklinike Duduković Kisić je botoks. Botox je popularan injekcijski tretman koji se koristi za smanjenje pojave finih linija i bora na licu. Tretman uključuje ubrizgavanje male količine specijaliziranog proteina u ciljana područja, koji opušta mišiće odgovorne za stvaranje bora. Botoxom se mogu tretirati bore na čelu, između obrva i oko očiju. Cijena tretmana botoxom u Poliklinici Duduković Kisić varira ovisno o broju potrebnih injekcija i opsegu područja tretmana, ali se u pravilu kreće od 200-400 eura.

Drugi popularni neinvazivni postupak koji se nudi u klinici su dermalni fileri. Dermalni fileri su injekcijski tretmani koji se koriste za dodavanje volumena i kontura dijelovima lica koji su s vremenom izgubili elastičnost. Postupak uključuje ubrizgavanje specijalizirane supstance nalik gelu u ciljana područja, koja pomaže zategnuti kožu i smanjiti pojavu bora i bora. Dermalni fileri mogu se koristiti za tretiranje različitih područja, uključujući usne, obraze i nazolabijalne bore. Cijena dermalnih filera u Poliklinici Duduković Kisić varira ovisno o količini upotrijebljenog filera i opsegu područja tretmana, ali se u pravilu kreće od 300-600 eura.

Laserski tretmani dostupni su iu Poliklinici Duduković Kisić. Laserski tretmani koriste specijalizirane zrake svjetlosti za ciljanje određenih područja kože, pomažući smanjiti pojavu finih linija, bora i drugih nesavršenosti. Laserski tretmani mogu se koristiti za liječenje raznih kožnih problema, uključujući ožiljke od akni, staračke pjege i oštećenja od sunca. Troškovi laserskih tretmana u klinici variraju ovisno o opsegu područja liječenja i broju potrebnih sesija, ali obično se kreću od 100-500 eura po seansi.

Osim ovih neinvazivnih zahvata, Poliklinika Duduković Kisić nudi i niz drugih usluga koje su osmišljene kako bi pacijenti poboljšali svoj izgled i opće dobro. Ove usluge uključuju tretmane lica, kemijske pilinge i postupke oblikovanja tijela. Troškovi ovih tretmana variraju ovisno o specifičnoj usluzi i opsegu područja tretmana, ali obično se kreću od 200-800 eura.

Estetska kirugija – Cijene u Hrvatskoj

Lice i vrat

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.0628.001,64
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.59312.002,46
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.39018.007,46
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.522 – 2.92019.002,01 – 22.000,74
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.124 – 2.39016.003,28 – 18.007,46
Sekundarna korekcija nosa3.186 – 3.71624.004,92 – 28.001,55
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.39018.007,46
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.1959.003,73
Korekcija ušiju – opća anestezija1.99115.001,19
Korekcija brade ugradnjom implantata2.39018.007,46
Korekcija brade osteotomijom3.31925.007,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.12416.003,28
Face Lifting3.849 – 4.24829.000,29 – 32.006,56
Mini lifting lica2.39018.007,46
Lifting obrva1.32810.005,82
Lifting obrva – opća anestezija1.99115.001,19
Lifting vrata2.39018.007,46
Lifting srednjeg dijela lica2.12416.003,28
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.32810.005,82
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.32810.005,82
Lipofiling lica1.328 – 2.655

10.005,82 – 20.004,10

Grudi

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Povećanje grudi – okrugli implantati Mentor4.11531.004,47
Povećanje grudi – anatomski implantati Mentor4.38033.001,11
Povećanje i podizanje grudi – okrugli implantati4.77936.007,38
Povećanje i podizanje grudi – anatomski implantati5.04438.004,02
Povećanje grudi vlastitim masnim tkivom5.04438.004,02
Podizanje grudi4.24832.006,56
Smanjenje grudi4.64635.005,29
Korekcija asimetrije grudi3.982 – 4.64630.002,38 – 35.005,29
Korekcija grudi po operaciji tumora3.319 – 5.30925.007,01 – 40.000,66
Korekcija veličine areola1.85914.006,64
Smanjenje muških grudi kirurška metoda3.98230.002,38
Smanjenje muških grudi VaserLipo2.78821.006,19
Uklanjanje fibrocističnih promjena u dojci1.062 – 1.5938.001,64 – 12.002,46

Tijelo

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Abdominoplastika5.04438.004,02
Abdominoplastika – VASERlipo jedna regija6.23847.000,21
Oblikovanje stražnjice vlastitim masnim tkivom5.97345.003,57
Kirurško podizanje stražnjice3.71728.005,74
Zatezanje nadlaktica (brahioplastika)3.31925.007,01
Kirurško zatezanje unutarnje strane natkoljenica4.64635.005,29
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – lokalna anestezija1.32810.005,82
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – opća anestezija1.99115.001,19
VASERlipo ultrazvučna liposukcija trbuha3.71728.005,74
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – veća regija (1)2.52219.002,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – manja regija (2)1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija dodatne regije(3)1.1959.003,73
Operacija hernije (kila ili bruh)2.39018.007,46

Mali kirurški zahvati

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Ekscizija madeža133 – 3991.002,09 – 3.006,27
Ekscizija madeža/tumora s rekonstrukcijom399 – 1.3283.006,27 – 10.005,82
Uklanjanje ksantelazme (jedna vjeđa)3322.501,45
Ekscizija ostalih promjena na koži199 – 7971.499,37 – 6.005,00
Kirurško uklanjanje tetovaža531 – 1.0624.000,82 – 8.001,64
Kirurška korekcija ožiljaka399 – 9303.006,27 – 7.007,09
Odstranjivanje uraslog nokta266 – 5312.004,18 – 4.000,82
Sindrom karpalnog kanala (cijena po ruci)797

6.005,00

Konzultacije

UslugaCijena (€)Cijena (kn)
Konzultacijski pregled sa specijalistom54406,86
Drugo mišljenje kirurga – konzultacijski pregled67504,81
Konzultacijski pregled s VECTRA 3D54406,86
Kontrola40301,38
PHD (patohistološka dijagnoza) – jedan uzorak80602,76
Imunohistokemijska analiza – jedan uzorak54406,86
Ekstirpacija tumora dojke107806,19
ONLINE konzultacije sa specijalistom (1)54406,86

Botox tretmani

1 Područje*160€ (1205,52 kn)
2 Područja*260€ (1958,97 kn)
3 Područja*330€ (2486,39 kn)
Dodatno malo područje**70€ (527,42 kn)

*Bore mrštilice, bore na čelu & bore smijalice oko očiju (Crow’s feet)
**Podizanje obrva (Brow lift), Gummy osmijeh, Dolje usmjereni kutovi usana, Naborana brada, Bore na nosu, Podizanje vrha nosa

Posebni Botox tretmani

Četvrtasta čeljust / Bruksizam330€ (2486,29 kn)
Turkey neck / Nefertiti podizanje kože vrata400€ (3013,8 kn)
Prekomjerno znojenje / Hiperhidroza400€ (3013,8 kn)
 

Dermalni fileri

Augmentacija usana 0.55ml210€ (1582,25 kn)
Augmentacija usana 1ml360€ (2712,42 kn)
Nazolabijalne linije 1ml360€ (2712,42 kn)
Marionetske linije 1ml360€ (2712,42 kn)
Augmentacija jagodica / obraza 1ml360€ (2712,42 kn)
Nekirurška korekcija nosa600€ (4520,7 kn)
Korekcija podočnjaka 1ml360€ (2712,42 kn)
Povećanje brade 1ml360€ (2712,42 kn)
Oblikovanje linije čeljusti 1ml360€ (2712,42 kn)
Popunjavanje pušačkih perioralnih linija 1ml360€ (2712,42 kn)
Pomlađivanje ruku Radiesse 1.5ml420€ (3164,49 kn)
Korekcija / Razgrađivanje filera (Hijaluronidaza)130€ (979,49 kn)
Profhilo (1 tretman – 2ml)270€ (2034,32 kn)
Profhilo (2 tretmana – 4ml )540€ (4068,63 kn)
Viscoderm Hydrobooster 1.1ml200€ (1506,9 kn)
Neauvia Hydro Deluxe skinbooster 2.5ml240€ (1808,28 kn)
Dermalni filer – 2ml660€ (4972,77 kn)
Dermalni filer – 3ml930€ (7007,09 kn)

Powered by Aestetica Web Design © 2024