rinoplastika

Estetska kirurgija u Hrvatskoj: Opsežan vodič – sve što trebate znati

Estetska kirurgija je specijalizirani oblik kirurgije koji je posljednjih godina stekao popularnost ne samo u Hrvatskoj nego iu svijetu. Postupci estetske kirurgije imaju za cilj poboljšati izgled osobe kirurškim i nekirurškim sredstvima. Uz rastuću potražnju za estetskom kirurgijom, Hrvatska je postala jedna od vodećih destinacija za estetsku kirurgiju u Europi.

U ovom ćemo članku pružiti opsežan vodič za estetsku kirurgiju. Razgovarat ćemo o prednostima estetske kirurgije, različitim vrstama dostupnih zahvata i čimbenicima koje treba uzeti u obzir prije nego što se odlučite za operaciju. Osim toga, ponudit ćemo savjete o pronalaženju pravog kirurga, pripremi za operaciju i postoperativnoj njezi kako bismo osigurali nesmetan oporavak. Na kraju, dotaknut ćemo se rizika i komplikacija povezanih s estetskom kirurgijom i pružiti informacije o nekirurškim alternativama.

Reputacija Hrvatske kao središta estetske kirurgije nije samo zbog pristupačnosti zahvata, već i zbog visoke kvalitete skrbi koju pružaju iskusni i kvalificirani kirurzi. Bilo da ste domaći stanovnik ili strani pacijent, ovaj će vam vodič pružiti sve što trebate znati o estetskoj kirurgiji u Hrvatskoj.

Definicija estetske kirurgije

Estetska kirurgija je kirurška specijalnost koja uključuje rekonstrukciju ili promjenu ljudskog tijela kako bi se poboljšao njegov izgled. Uključuje kirurške i nekirurške postupke i ima za cilj poboljšati fizički izgled osobe poboljšavanjem ili ispravljanjem fizičkih značajki.

Vrste estetske kirurgije

Postoje razne vrste estetskih kirurških zahvata koji su osmišljeni za poboljšanje različitih aspekata nečijeg izgleda. To uključuje operaciju lica, kirurgiju dojke, operaciju oblikovanja tijela i operaciju presađivanja kose. Estetska kirurgija u Hrvatskoj nudi niz zahvata koji mogu poboljšati fizički izgled osobe i podići joj samopouzdanje. Neke od najpopularnijih vrsta estetske kirurgije koje se izvode u Hrvatskoj su:

 1. Rinoplastika: Ovaj postupak, također poznat kao operacija nosa, može preoblikovati i promijeniti veličinu nosa kako bi se poboljšao njegov izgled i funkcionalnost. Rinoplastika je jedan od najčešćih zahvata estetske kirurgije u Hrvatskoj.
 2. Povećanje grudi: Povećanje grudi je postupak koji uključuje korištenje implantata za povećanje veličine i poboljšanje oblika grudi. To je popularan postupak za žene koje žele povećati svoje poprsje.
 3. Liposukcija: Liposukcija je postupak koji uključuje uklanjanje viška masnoće s određenih dijelova tijela, kao što su trbuh, bedra i bokovi. To je učinkovit način za postizanje zategnutijeg i isklesanijeg oblika tijela.
 4. Zatezanje trbuha: Zatezanje trbuha, također poznato kao abdominoplastika, kirurški je zahvat kojim se uklanja višak kože i masnoće s područja trbuha i zatežu mišići kako bi se stvorio ravniji i zategnutiji izgled.
 5. Facelifting: Facelifting je postupak koji uključuje podizanje i zatezanje kože na licu i vratu kako bi se smanjila pojava bora i opuštene kože. To je popularan postupak za osobe koje žele izgledati mlađe i osvježenije.
 6. Operacija kapaka: Operacija kapaka, također poznata kao blefaroplastika, može poboljšati izgled spuštenih ili opuštenih kapaka uklanjanjem viška kože, mišića i masnog tkiva.
 7. Povećanje stražnjice: Povećanje stražnjice je postupak koji uključuje upotrebu implantata ili prijenos masnoće kako bi se povećala veličina i oblik stražnjice.
 8. Transplantacija kose: Transplantacija kose je postupak koji uključuje prijenos folikula dlake iz područja donora u područje primatelja kako bi se obnovio rast kose. To je učinkovit način za liječenje gubitka kose i ćelavosti.

Razlika između estetske i plastične kirurgije

Estetska kirurgija i plastična kirurgija često se koriste kao sinonimi, ali nisu isto. Plastična kirurgija je kirurška specijalnost koja uključuje rekonstrukciju tjelesnih ili facijalnih nedostataka uzrokovanih poremećajima pri rođenju, ozljedama ili bolestima. S druge strane, estetska kirurgija je vrsta plastične kirurgije koja ima za cilj poboljšati izgled osobe.

Čimbenici koje treba razmotriti prije nego što se odlučite za estetsku kirurgiju

Prije nego što se odlučite podvrgnuti estetskoj operaciji, važno je razmotriti nekoliko čimbenika, uključujući rizike i dobrobiti postupka, vrijeme oporavka i cijenu. Također je važno imati realna očekivanja o ishodu operacije i odabrati kvalificiranog i iskusnog kirurga.

Priprema za estetsku kirurgiju

Pronalaženje pravog kirurga

Jedan od najvažnijih čimbenika uspjeha zahvata estetske kirurgije je kirurg koji ga izvodi. Kada birate kirurga, važno je potražiti nekoga tko je certificiran i ima iskustva u konkretnom zahvatu koji vas zanima.

Konzultacije s kirurgom

Tijekom konzultacija, kirurg će procijeniti vašu povijest bolesti, ispitati područje koje treba liječiti i razgovarati o vašim ciljevima i očekivanjima od operacije. Kirurg će također pružiti informacije o rizicima i prednostima postupka i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Priprema za operaciju

Priprema za estetsku kirurgiju uključuje pridržavanje specifičnih prijeoperacijskih uputa kirurga. To može uključivati prestanak uzimanja određenih lijekova, prestanak pušenja i izbjegavanje određene hrane i dodataka prehrani. Također je važno organizirati da vas netko odveze kući nakon operacije i da vam netko pomaže tijekom perioda oporavka.

Vrijeme oporavka

Vrijeme oporavka nakon zahvata estetske kirurgije može varirati ovisno o vrsti zahvata i općem zdravstvenom stanju pojedinca. Općenito, može proći nekoliko tjedana ili mjeseci da se tijelo potpuno oporavi.

Popularne estetske kirurgije u Hrvatskoj

Rinoplastika

Rinoplastika, također poznata kao operacija nosa, kirurški je zahvat koji uključuje preoblikovanje nosa kako bi se poboljšao njegov izgled i funkcija.

U Glumičić Medical Group rinoplastika je jedan od najtraženijih estetskih zahvata. Rinoplastika, također poznata kao operacija nosa, kirurški je zahvat kojim se poboljšava izgled i funkcija nosa preoblikovanjem njegove veličine, oblika ili proporcija.

Iskusni plastični kirurzi centra koriste napredne tehnike i tehnologiju kako bi pomogli pacijentima da postignu željene rezultate. Rinoplastika se može izvesti otvorenim ili zatvorenim pristupom, ovisno o individualnim potrebama i ciljevima pacijenta.

Tijekom otvorene rinoplastike, kirurg radi rez na kolumeli, tankoj traci tkiva koja odvaja nosnice. Ovaj pristup omogućuje bolji pristup strukturama ispod nosa i omogućuje preciznije preoblikovanje. U zatvorenoj rinoplastici, kirurg radi rezove unutar nosnica, što minimalizira ožiljke i skraćuje vrijeme oporavka.

U centru Glumičić Medical Group kirurzi blisko surađuju sa svakim pacijentom kako bi razvili personalizirani plan liječenja na temelju njegovih individualnih potreba i ciljeva. Osoblje centra daje detaljne upute prije i poslije operacije kako bi se osigurali optimalni rezultati i minimizirali rizici i komplikacije povezane s postupkom.

Pacijenti mogu očekivati brzo razdoblje oporavka, s minimalnom nelagodom i zastojem. Centar također nudi stalnu podršku i termine za naknadne preglede kako bi se osigurao dugoročni uspjeh.

Rinoplastika u poliklinici može pomoći pacijentima da postignu uravnoteženiji i skladniji izgled lica te poboljšaju svoje samopouzdanje i kvalitetu života. Pacijenti se mogu posavjetovati s iskusnim plastičnim kirurzima centra kako bi odredili najbolji pristup za svoje individualne potrebe i ciljeve.

Povećanje grudi

Povećanje grudi je kirurški zahvat koji uključuje ugradnju implantata za povećanje veličine i poboljšanje oblika grudi.

Poliklinika Milojević jedan je od vodeći je centara estetske kirurgije u Hrvatskoj koji nudi povećanje grudi, popularan zahvat kojim se povećava veličina i oblik grudi ugradnjom implantata. Iskusni plastični kirurzi centra koriste najnovije tehnike i tehnologije kako bi pacijentima pružili prirodne i dugotrajne rezultate.

Tijekom postupka, kirurg radi rez na diskretnom mjestu, kao što je ispod grudnog nabora ili oko areole, i umeće grudni implantat ili ispod prsnog mišića ili izravno iza tkiva dojke. Vrsta implantata i mjesto reza ovisit će o pacijentovim jedinstvenim potrebama i ciljevima.

U Poliklinici Milojević kirurzi blisko surađuju sa svakim pacijentom kako bi razvili personalizirani plan liječenja koji odgovara njihovim individualnim potrebama i ciljevima. Oni pružaju detaljne upute prije operacije kako bi pomogli pacijentima da se pripreme za postupak i minimiziraju rizike i komplikacije povezane s operacijom.

Nakon zahvata pacijenti mogu očekivati kratak period oporavka, uz minimalnu nelagodu i zastoj. Osoblje centra daje detaljne postoperativne upute kako bi se osigurali optimalni rezultati i smanjio rizik od komplikacija.

Povećanjem grudi u poliklinici pacijentice mogu postići proporcionalniji i mladolikiji izgled te podići samopouzdanje i samopoštovanje. Pacijenti se mogu posavjetovati s iskusnim plastičnim kirurzima centra kako bi odredili najbolji pristup za svoje individualne potrebe i ciljeve.

Liposukcija

Liposukcija je kirurški zahvat koji uključuje uklanjanje viška masnoće s određenih dijelova tijela, poput trbuha, bokova, bedara i ruku.

Poliklinika Kvaternik renomirani je centar za estetsku kirurgiju koji nudi liposukciju, popularan zahvat kojim se uklanja višak masnog tkiva s određenih dijelova tijela kako bi se poboljšale konture i proporcije tijela. Iskusni plastični kirurzi centra koriste najnovije tehnike i tehnologije kako bi pacijentima pružili sigurne i učinkovite rezultate.

Tijekom postupka kirurg radi male rezove na ciljanom području i koristi tanku cjevčicu, zvanu kanila, za usisavanje viška masnoće. Zahvat se može izvesti u lokalnoj ili općoj anesteziji, ovisno o opsegu tretmana.

U poliklinici plastični kirurzi blisko surađuju sa svakim pacijentom kako bi razvili personalizirani plan liječenja koji odgovara njihovim specifičnim potrebama i ciljevima. Oni pružaju detaljne upute prije operacije kako bi pomogli pacijentima da se pripreme za postupak i minimiziraju rizike i komplikacije povezane s operacijom.

Nakon zahvata pacijenti mogu očekivati otekline i modrice, koji se mogu riješiti lijekovima i kompresijskim rubljem. Osoblje centra daje detaljne postoperativne upute kako bi se osigurali optimalni rezultati i smanjio rizik od komplikacija.

Liposukcija u Poliklinici Kvaternik može pomoći pacijentima da postignu zategnutiji i isklesaniji izgled te poboljšaju svoje samopouzdanje i samopoštovanje. Pacijenti se mogu posavjetovati s iskusnim plastičnim kirurzima centra kako bi odredili najbolji pristup za svoje individualne potrebe i ciljeve.

Zatezanje trbuha

Zatezanje trbuha, također poznato kao abdominoplastika, kirurški je zahvat koji uključuje uklanjanje viška kože i masnoće s trbuha i zatezanje trbušnih mišića.

Poliklinika Eljuga je poznati centar estetske kirurgije koji nudi operacije zatezanja trbuha, poznate i kao abdominoplastika. Ovaj postupak uklanja višak kože i masnoće s trbušnog područja i zateže mišiće ispod kako bi se postigao ravniji i zategnutiji središnji dio.

Tijekom zahvata plastični kirurg zarezuje donji dio trbuha, od kuka do kuka, te uklanja višak kože i masnog tkiva. Donji mišići se zatim zatežu, a preostala koža se zateže i zašije na mjesto. Zahvat može trajati nekoliko sati i izvodi se u općoj anesteziji.

U poliklinici plastični kirurzi blisko surađuju sa svakim pacijentom kako bi razvili personalizirani plan liječenja koji odgovara njihovim individualnim potrebama i ciljevima. Oni pružaju detaljne upute prije operacije kako bi pomogli pacijentima da se pripreme za postupak i minimiziraju rizike i komplikacije povezane s operacijom.

Nakon zahvata pacijenti mogu očekivati oteklinu i nelagodu, što se može riješiti lijekovima i kompresijskim rubljem. Osoblje centra daje detaljne postoperativne upute kako bi se osigurali optimalni rezultati i smanjio rizik od komplikacija.

Zatezanje trbuha u Poliklinici Eljuga može pomoći pacijentima u postizanju zategnutijeg i oblikovanijeg središta tijela te poboljšanju samopouzdanja i samopoštovanja. Pacijenti se mogu posavjetovati s iskusnim plastičnim kirurzima centra kako bi odredili najbolji pristup za svoje individualne potrebe i ciljeve.

Facelifting

Facelifting, poznat i kao ritidektomija, kozmetički je kirurški zahvat koji uključuje uklanjanje viška kože lica i zatezanje donjeg tkiva kako bi se postigao mladenačkiji izgled. Facelifting se može izvesti na različitim dijelovima lica, uključujući obraze, vilicu, vrat i čelo.

Tijekom zahvata rade se rezovi na neupadljivim mjestima, kao što su iza ušiju ili duž kose, te se uklanja višak kože. Preostala koža se zatim podigne i zategne, a rezovi se zatvore šavovima ili kopčama. Zahvat obično traje nekoliko sati i izvodi se u općoj anesteziji.

Postoji nekoliko različitih vrsta zahvata faceliftinga, uključujući tradicionalni facelifting, srednji facelifting i minifacelifting. Vrsta faceliftinga koja je najbolja za pacijenta ovisi o njegovim individualnim potrebama i ciljevima.

Tradicionalni facelifting najčešći je tip faceliftinga i obično se preporučuje pacijentima s uznapredovalim znakovima starenja, kao što su duboke bore, vilice i opuštena koža. Tijekom tradicionalnog faceliftinga, rezovi se rade duž linije kose, koji se protežu prema dolje i oko ušiju. Donji mišići se zatim zatežu, a višak kože uklanja.

Srednji facelifting je manje invazivan postupak koji se fokusira na srednji dio lica, uključujući obraze i donje kapke. Ovaj postupak je idealan za pacijente koji imaju umjerene znakove starenja i žele postići mladenačkiji izgled bez podvrgavanja potpunom liftingu lica.

Mini lifting lica manje je invazivan postupak koji se obično preporučuje pacijentima s blagim znakovima starenja. Tijekom mini liftinga rade se rezovi oko ušiju, te se uklanja višak kože. Donja tkiva se zatim zatežu, a rezovi se zatvaraju šavovima ili kopčama.

Kao i svi kirurški zahvati, facelifting dolazi s rizicima i potencijalnim komplikacijama, kao što su krvarenje, infekcija i oštećenje živaca. Međutim, ti se rizici mogu svesti na najmanju moguću mjeru odabirom kvalificiranog i iskusnog kirurga i pridržavanjem svih uputa prije i poslije operacije.

Općenito, facelifting može biti učinkovit način za poništavanje znakova starenja i postizanje mlađahnijeg i osvježenijeg izgleda. Pacijenti bi trebali pažljivo razmotriti svoje ciljeve i očekivanja prije nego što se odluče podvrgnuti faceliftingu i trebali bi se posavjetovati s kvalificiranim kirurgom kako bi odredili koja je vrsta faceliftinga najbolja za njih.

U Poliklinici Sinteza pacijenti mogu birati između različitih vrsta zahvata faceliftinga, uključujući tradicionalni facelift, mid-lifting i mini facelifting. Kirurzi centra blisko surađuju sa svakim pacijentom kako bi odredili najbolji postupak koji zadovoljava njihove individualne potrebe i ciljeve.

Tijekom zahvata kirurg radi rezove na neupadljivim mjestima i uklanja višak kože i masnoće. Donja tkiva se zatim zatežu i namještaju kako bi se postigao rezultat prirodnog izgleda. Rezovi se zatvaraju šavovima ili kopčama, a pacijentu se daju detaljne postoperativne upute kako bi se osigurao nesmetan i brz oporavak.

Liječnici u poliklinici imaju personalizirani pristup njezi pacijenata te nude stalnu podršku i preglede kako bi se osigurao najbolji mogući ishod. Centar također daje prioritet sigurnosti pacijenata i poduzima sve potrebne mjere opreza kako bi rizike i komplikacije povezane s operacijom faceliftinga sveo na najmanju moguću mjeru.

Facelifting zahvatima u Poliklinici Sinteza pacijentima se može pomoći da postignu mladolik i osvježen izgled uz minimalan rizik i nelagodu. Pacijenti se mogu posavjetovati s iskusnim kirurzima centra kako bi odredili najbolji postupak za svoje individualne potrebe i ciljeve.

Operacija očnih kapaka

Operacija očnih kapaka, također poznata kao blefaroplastika, kirurški je zahvat koji uključuje uklanjanje viška kože, masnog tkiva i mišića s gornjih i/ili donjih kapaka. Ovaj se postupak obično izvodi za poboljšanje izgleda očiju i za liječenje problema s vidom uzrokovanih opuštenim kapcima.

Operacija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, sa ili bez sedacije, a uključuje pravljenje rezova duž prirodnih nabora vjeđa. Zatim se uklanja višak kože, masnog tkiva i mišića, a rezovi se zatvaraju šavovima.

Neki rizici povezani s operacijom kapaka uključuju krvarenje, infekciju, suhe oči, privremene ili trajne promjene vida i ožiljke. Međutim, većina pacijenata ima minimalne komplikacije, a postupak ima visoku stopu uspješnosti.

Poliklinika Bagatin jedan je od vodećih je centara estetske kirurgije u Hrvatskoj specijaliziran za kirurgiju očnih kapaka i nudi niz naprednih tehnika za postizanje prirodnog izgleda i dugotrajnih rezultata.

Iskusni kirurzi centra blisko surađuju sa svakim pacijentom kako bi odredili najbolji pristup za ispunjavanje njihovih individualnih potreba i ciljeva. Kirurški zahvat obično uključuje uklanjanje viška kože i masnoće s vjeđa te premještanje ili zatezanje mišića kako bi se poboljšala cjelokupna kontura vjeđa.

U Poliklinici Bagatin pacijenti mogu birati između različitih vrsta operacija očnih kapaka, uključujući operaciju gornjih kapaka, operaciju donjih kapaka ili njihovu kombinaciju. Centar nudi i nekirurške opcije, kao što su injekcijska punila, za rješavanje specifičnih problema, kao što su podočnjaci ili podočnjaci.

Operacija se izvodi u najsuvremenijoj ustanovi, uz korištenje naprednih tehnika i opreme kako bi se osigurali minimalni ožiljci i zastoji. Kirurzi centra također daju detaljne upute prije i poslije operacije kako bi se osigurao nesmetan i ugodan oporavak.

Poliklinika Bagatin ima holistički pristup brizi o pacijentima te nudi stalnu podršku i kontrolne preglede kako bi se osigurao najbolji mogući ishod. Centar također daje prioritet sigurnosti pacijenata i poduzima sve potrebne mjere opreza kako bi rizike i komplikacije povezane s operacijom očnih kapaka sveo na najmanju moguću mjeru.

Općenito, kirurgija kapaka u Poliklinici Bagatin može pomoći pacijentima da postignu mladolik i osvježen izgled s prirodnim i dugotrajnim rezultatima. Pacijenti se mogu posavjetovati s iskusnim kirurzima centra kako bi odredili najbolji pristup za svoje individualne potrebe i ciljeve.

Povećanje stražnjice

Povećanje stražnjice, također poznato kao “podizanje stražnjice” ili “brazilsko podizanje stražnjice”, kirurški je zahvat koji uključuje prijenos masnoće s jednog dijela tijela, poput trbuha ili bedara, na stražnjicu kako bi se stvorio puniji, zaobljeniji izgled .

Postupak obično uključuje liposukciju za uklanjanje viška masnoće s donorskog područja, koje se zatim pročišćava i ubrizgava u stražnjicu. Operacija se obično izvodi u općoj anesteziji i uključuje pravljenje malih rezova na stražnjici i donorskom području.

Rizici povezani s povećanjem stražnjice uključuju krvarenje, infekciju, ožiljke, asimetriju i masnu emboliju, što je rijetka, ali ozbiljna komplikacija koja se može pojaviti kada mast uđe u krvotok i putuje do pluća.

Poliklinika Arcadiarenomirani je centar estetske kirurgije specijaliziran za zahvate povećanja stražnjice. Povećanje stražnjice je kirurški zahvat kojim se povećava veličina i oblik stražnjice kako bi se stvorio proporcionalniji i estetski ugodniji izgled. Iskusni plastični kirurzi centra nude različite tehnike koje pacijentima pomažu u postizanju željenih rezultata.

Poliklinika Arcadia koristi napredne tehnike za povećanje stražnjice, uključujući prijenos masnog tkiva i silikonske implantate. Prijenos masnoće uključuje uklanjanje masnoće s drugih dijelova tijela pacijenta, kao što su trbuh ili bedra, i njeno ubrizgavanje u stražnjicu kako bi se stvorio puniji i podignutiji izgled. Silikonski implantati uključuju postavljanje medicinskih silikonskih implantata ispod glutealnih mišića za dodavanje volumena i oblika stražnjici.

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji u suvremeno opremljenoj ustanovi, čime se osigurava maksimalna udobnost i sigurnost pacijenta. Kirurzi centra blisko surađuju sa svakim pacijentom kako bi razvili personalizirani plan liječenja na temelju njihovih individualnih potreba i ciljeva.

Pacijenti mogu očekivati brzo razdoblje oporavka, s minimalnom nelagodom i zastojem. Osoblje centra daje detaljne upute prije i poslije operacije kako bi se osigurali optimalni rezultati i minimizirali rizici i komplikacije povezane s postupkom.

Poliklinika Arcadia ima pristup skrbi usmjeren na pacijenta, nudeći stalnu podršku i preglede kako bi se osigurao dugoročni uspjeh. Centar također daje prioritet sigurnosti pacijenata i poduzima sve potrebne mjere opreza kako bi rizike i komplikacije povezane s operacijom povećanja stražnjice sveo na najmanju moguću mjeru.

Sve u svemu, povećanje stražnjice u Poliklinici Arcadia može pomoći pacijentima da postignu željeni izgled i podignu samopouzdanje i samopoštovanje. Pacijenti se mogu posavjetovati s iskusnim plastičnim kirurzima centra kako bi odredili najbolji pristup za svoje individualne potrebe i ciljeve.

Transplantacija kose

Operacija presađivanja kose je postupak koji uključuje premještanje kose s jednog dijela tijela, obično sa stražnje ili bočne strane glave, na ćelava ili prorijeđena područja vlasišta.

Postupak obično uključuje uklanjanje malih dijelova vlasišta s dlakama s donorskog područja i njihovo presađivanje u sićušne rezove u području primatelja. Transplantirana kosa obično će otpasti nekoliko tjedana nakon operacije, ali će ponovno početi rasti unutar nekoliko mjeseci.

Rizici povezani s operacijom presađivanja kose uključuju krvarenje, infekciju, ožiljke i rizik da presađena kosa ne raste ili ispadne.

Poliklinika Maletić, medicinski centar specijaliziran za kirurgiju transplantacije kose, nudi napredne tehnike koje pacijentima pomažu u postizanju bujnijeg i prirodnijeg izgleda kose. Gubitak kose mnogima može biti izvor frustracije i niskog samopouzdanja, no transplantacija kose u Poliklinici Maletić može pružiti dugoročno rješenje.

Iskusni kirurzi za presađivanje kose u centru blisko surađuju sa svakim pacijentom kako bi razvili personalizirani plan liječenja na temelju njihovih individualnih potreba i ciljeva. Kirurški zahvat uključuje uzimanje zdravih folikula dlake sa stražnje ili bočne strane vlasišta i njihovo presađivanje na područja prorijeđene ili ćelave kose.

Poliklinika Maletić nudi različite vrste postupaka transplantacije kose, uključujući ekstrakciju folikularne jedinice (FUE) i transplantaciju folikularne jedinice (FUT). FUE uključuje uklanjanje pojedinačnih folikula dlake s donorskog mjesta, dok FUT uključuje uklanjanje trake kože s folikulima dlake s donorskog mjesta. Kirurzi centra koriste napredne tehnike kako bi smanjili ožiljke i postigli rezultate prirodnog izgleda.

Kirurški zahvati se izvode u najsuvremenijoj ustanovi uz korištenje najnovije tehnologije i opreme. Pacijenti mogu očekivati ugodno i sigurno iskustvo, s minimalnim zastojima i brzim razdobljem oporavka. Centar također pruža detaljne upute prije i poslije operacije kako bi se osigurao najbolji mogući ishod.

Poliklinika Maletić ima pristup skrbi usmjeren na pacijenta i nudi stalnu podršku i preglede kako bi se osigurao dugoročni uspjeh. Centar također daje prioritet sigurnosti pacijenata i poduzima sve potrebne mjere opreza kako bi smanjio rizike i komplikacije povezane s operacijom presađivanja kose.

Sveukupno, operacija presađivanja kose u Poliklinici Maletić može pomoći pacijentima da postignu puniju i prirodniju kosu, podižu samopouzdanje i poboljšavaju kvalitetu života. Pacijenti se mogu posavjetovati s iskusnim kirurzima za presađivanje kose u centru kako bi odredili najbolji pristup za svoje individualne potrebe i ciljeve.

Rizici povezani s estetskom kirurgijom

Svi kirurški zahvati dolaze s inherentnim rizicima, a estetska kirurgija nije iznimka. Neki rizici povezani s estetskom kirurgijom uključuju krvarenje, infekciju, ožiljke, nuspojave na anesteziju, oštećenje živaca i komplikacije povezane s krvnim ugrušcima.

Komplikacije koje mogu nastati nakon estetske kirurgije

Uz gore navedene rizike, postoji nekoliko mogućih komplikacija koje mogu nastati nakon estetske kirurgije. To uključuje asimetriju, loše zacjeljivanje rana, prekomjerno krvarenje, hematom, serom, oštećenje živaca i nekrozu kože.

Kako smanjiti rizike i komplikacije

Pacijenti mogu smanjiti rizike i komplikacije povezane s estetskom kirurgijom odabirom kvalificiranog i iskusnog kirurga, slijedeći predoperativne i postoperativne upute te otkrivajući svoju povijest bolesti i sve lijekove koje uzimaju svom kirurgu.

Što očekivati nakon estetske kirurgije

Pacijenti mogu očekivati određenu bol, otekline i modrice nakon podvrgavanja estetskoj operaciji. Opseg ovih simptoma ovisi o provedenom zahvatu i individualnom procesu oporavka pacijenta. Pacijenti bi trebali pažljivo slijediti upute svog kirurga kako bi osigurali nesmetan oporavak.

Njega nakon operacije

Njega nakon operacije obično uključuje njegu rane, liječenje lijekovima i preglede kod kirurga. Pacijenti bi trebali izbjegavati naporne aktivnosti i pridržavati se svih ograničenja ili preporuka koje je dao njihov kirurg.

Vrijeme oporavka

Vrijeme oporavka ovisi o izvedenom zahvatu i procesu oporavka pojedinog pacijenta. Neki postupci zahtijevaju samo nekoliko dana oporavka, dok drugi mogu trajati nekoliko tjedana.

Moguće komplikacije tijekom oporavka

Tijekom procesa oporavka mogu se pojaviti komplikacije, uključujući infekciju, krvarenje i nakupljanje tekućine. Pacijenti bi se trebali obratiti svom kirurgu ako dožive bilo kakve neočekivane simptome ili komplikacije.

Kada potražiti liječničku pomoć

Pacijenti bi trebali potražiti liječničku pomoć ako osjete jaku bol, prekomjerno krvarenje ili bilo koje druge simptome koji ih zabrinjavaju tijekom procesa oporavka.

Nekirurški estetski zahvati

Injekcije botoxa

Injekcije botoxa popularan su nekirurški postupak koji može smanjiti pojavu bora i bora. Botoks djeluje tako da privremeno paralizira mišiće koji uzrokuju bore. Rezultati obično traju 3-6 mjeseci.

Dermalni fileri

Dermalni fileri su injekcijske tvari koje se koriste za popunjavanje i zaglađivanje linija i bora na licu. Također se mogu koristiti za dodavanje volumena usnama i obrazima. Dermalni fileri izrađeni su od raznih materijala, uključujući hijaluronsku kiselinu, kalcijev hidroksilapatit i poli-L-mliječnu kiselinu. Svaki materijal ima svoja jedinstvena svojstva i koristi se za postizanje različitih rezultata.

Vrste dermalnih punila

Fileri hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina je prirodna tvar koja se nalazi u tijelu i koja pomaže hidratizirati i zategnuti kožu. Fileri hijaluronske kiseline popularan su izbor za popunjavanje linija i bora, kao i za dodavanje volumena usnama i obrazima. Neki od najpopularnijih filera hijaluronske kiseline uključuju Juvederm, Restylane i Belotero.

Kalcij hidroksilapatit punila

Kalcijev hidroksilapatit je spoj sličan mineralu koji se nalazi u kostima i koristi se u dermalnim punilima za poticanje proizvodnje kolagena. Ovaj tip filera je gušći od filera hijaluronske kiseline i često se koristi za dublje bore i za dodavanje volumena obrazima. Neki od najpopularnijih punila od kalcijevog hidroksilapatita uključuju Radiesse i Sculptra.

Punila poli-L-mliječne kiseline

Poli-L-mliječna kiselina je sintetička tvar koja se koristi u dermalnim punilima za poticanje proizvodnje kolagena. Ova vrsta filera često se koristi za tretiranje dubljih bora, kao i za dodavanje volumena obrazima. Rezultati filera poli-L-mliječne kiseline postupni su i može proći nekoliko mjeseci dok se ne pojave. Sculptra je najpopularnije punilo poli-L-mliječne kiseline na tržištu.

Kako djeluju dermalni fileri

Dermalni fileri djeluju tako da koži dodaju volumen i popunjavaju linije i bore. Postupak uključuje ubrizgavanje punila u kožu pomoću male igle ili kanile. Rezultati su trenutni, a postupak obično traje samo nekoliko minuta. Dermalni fileri nisu trajni, a rezultati mogu trajati od šest mjeseci do dvije godine, ovisno o vrsti filera koji se koristi.

Rizici i nuspojave

Kao i svaki medicinski postupak, dermalni fileri dolaze s rizicima i nuspojavama. Najčešće nuspojave uključuju oticanje, modrice i crvenilo na mjestu uboda. U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti ozbiljnije nuspojave, poput infekcije, alergijske reakcije i stvaranja kvržica ili izbočina ispod kože. Važno je odabrati kvalificiranog i iskusnog injektora kako biste smanjili rizike i nuspojave dermalnih punila.

Lasersko uklanjanje dlačica

Lasersko uklanjanje dlačica popularan je nekirurški estetski postupak koji koristi koncentrirane zrake svjetlosti za uklanjanje neželjenih dlačica. Postupak ciljano djeluje na folikule dlake, zagrijavajući ih do njihovog uništenja, čime se sprječava njihov rast. Lasersko uklanjanje dlačica učinkovito je na različitim dijelovima tijela, uključujući noge, ruke, lice, bikini zonu i ispod pazuha.

Zahvat je neinvazivan, siguran i gotovo bezbolan, s minimalnim nuspojavama. Većina pacijenata osjeća blagi osjećaj topline i trnce tijekom postupka. Trajanje zahvata ovisi o području koje se tretira, ali obično traje oko 20-30 minuta za manje površine i do sat vremena za veće površine.

Prije podvrgavanja zahvatu, pacijenti bi trebali izbjegavati izlaganje suncu i solarij nekoliko tjedana kako bi smanjili rizik od oštećenja kože. Pacijenti također trebaju izbjegavati depilaciju voskom, čupanje ili elektrolizu prije zahvata, budući da zahvat cilja na korijen folikula dlake, koji mora biti netaknut.

Lasersko uklanjanje dlačica sigurna je i učinkovita opcija tretmana za pojedince koji se žele riješiti neželjenih dlačica. Rezultati su dugotrajni, a postupak se po potrebi može ponoviti. Prije nego što se podvrgnu laserskom uklanjanju dlaka, pacijenti bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom o svojoj povijesti bolesti i svim lijekovima koje uzimaju.

Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi su nekirurški estetski zahvat koji uključuje primjenu kemijske otopine na kožu, što uzrokuje ljuštenje kože i na kraju ljuštenje. Postupak se koristi za liječenje različitih stanja kože, uključujući akne, fine linije i bore, oštećenja od sunca i neujednačenu boju kože.

Kemijska otopina koja se koristi u postupku razlikuje se ovisno o tipu kože pacijenta i stanju koje se liječi. Najčešće korištene kemijske otopine su alfa-hidroksi kiseline (AHA), beta-hidroksi kiseline (BHA) i trikloroctena kiselina (TCA).

Postupak se obično izvodi u liječničkoj ordinaciji ili medicinskom lječilištu i traje oko 30-45 minuta. Tijekom postupka pacijenti mogu osjetiti blagi osjećaj peckanja, koji se može ublažiti ventilatorom za hlađenje ili drugim metodama. Nakon zahvata pacijenti mogu osjetiti crvenilo, ljuštenje i perutanje kože nekoliko dana.

Kemijski pilinzi su siguran i učinkovit način poboljšanja izgleda kože. Pacijenti bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom o svojoj povijesti bolesti i svim lijekovima koje uzimaju prije podvrgavanja zahvatu. Važno je izbjegavati izlaganje suncu i koristiti kremu za sunčanje nakon zahvata kako biste zaštitili kožu od daljnjeg oštećenja.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je nekirurški estetski postupak koji uključuje upotrebu specijaliziranog stroja za uklanjanje vanjskog sloja mrtvih stanica kože, otkrivajući glatku i svjetliju kožu ispod. Postupak se obično koristi za tretiranje finih linija i bora, oštećenja od sunca, ožiljaka od akni i neujednačenog tona kože.

Tijekom postupka koristi se uređaj poput štapića za izbacivanje sitnih kristala na površinu kože, čime se uklanja vanjski sloj kože. Postupak je bezbolan i obično traje oko 30 minuta do sat vremena. Nakon zahvata pacijenti mogu osjetiti crvenilo i blagu nelagodu, ali te nuspojave obično nestaju unutar nekoliko sati.

Mikrodermoabrazija je siguran i učinkovit način poboljšanja izgleda kože. Postupak se po potrebi može ponoviti i prikladan je za većinu tipova kože. Pacijenti bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom o svojoj povijesti bolesti i svim lijekovima koje uzimaju prije podvrgavanja zahvatu.

Odabir davatelja usluga

Kada birate pružatelja usluga dermalnih punila, važno je dobro istražiti i odabrati nekoga tko je kvalificiran i iskusan u postupku. Potražite pružatelja usluga koji ima diplomu medicine i specijalizirao se za kozmetičke postupke. Također možete zatražiti preporuke od prijatelja ili članova obitelji koji su u prošlosti imali dermalne filere. Osim toga, svakako pitajte svog pružatelja usluga o njihovom iskustvu

Pronalaženje pravog kirurga

Pronalaženje pravog kirurga ključno je za uspješan ishod estetske kirurgije. Pacijenti bi trebali obaviti svoje istraživanje i pronaći kvalificiranog i iskusnog kirurga koji je specijaliziran za vrstu zahvata koji ih zanima.

Kvalitete koje treba tražiti kod kirurga

Kada je u pitanju estetska kirurgija, ključno je pronaći pravog kirurga. Kirurg kojeg odaberete treba imati potrebne kvalifikacije, iskustvo i stručnost za sigurno i učinkovito izvođenje postupka. Evo nekih ključnih kvaliteta koje treba tražiti kod kirurga:

 1. Certifikacija odbora: Provjerite ima li kirurg certificirani odbor za plastičnu kirurgiju, što znači da je prošao specijaliziranu obuku i položio rigorozne ispite u tom području.
 2. Iskustvo: Odaberite kirurga koji ima iskustva u izvođenju specifičnog zahvata koji vas zanima. Iskusni kirurg bolje će razumjeti zamršenost zahvata i bit će bolje opremljen za rješavanje svih komplikacija koje se mogu pojaviti.
 3. Dobre komunikacijske vještine: kirurg kojeg odaberete trebao bi moći jasno komunicirati s vama i razumjeti vaše ciljeve i očekivanja od operacije. Također bi trebali moći objasniti postupak, rizike i koristi na način koji možete lako razumjeti.
 4. Pozornost na detalje: Estetska kirurgija uključuje pravljenje malih, preciznih rezova i prilagođavanja kako bi se postigao željeni rezultat. Potražite kirurga koji ima oštro oko za detalje i može izvesti zahvat s preciznošću.
 5. Empatija i suosjećanje: Dobar kirurg bi trebao biti empatičan i suosjećajan prema svojim pacijentima. Trebali bi moći razumjeti vaše brige i strahove i raditi s vama kako bi ih ublažili.

Akreditacije i iskustvo kirurga

Kada razmatrate kirurga za estetsku kirurgiju, važno je procijeniti njihove vjerodajnice i iskustvo. Evo nekoliko ključnih čimbenika koje treba uzeti u obzir:

 1. Certifikacija odbora: Potražite kirurga koji je certificiran za plastičnu kirurgiju. To znači da su prošli specijaliziranu obuku i položili rigorozne ispite iz tog područja.
 2. Obrazovanje i obuka: provjerite obrazovnu pozadinu i obuku kirurga. Trebali su završiti akreditiranu medicinsku školu i završiti specijalizaciju iz plastične kirurgije.
 3. Iskustvo: Potražite kirurga koji ima iskustva u izvođenju određenog zahvata koji vas zanima. Trebao bi imati dokazanu evidenciju uspješnih operacija.
 4. Profesionalne veze: Provjerite je li kirurg član profesionalnih organizacija kao što je Američko društvo plastičnih kirurga. To pokazuje da su predani tome da budu u tijeku s najnovijim tehnikama i dostignućima na tom području.

Pitanja koja treba postaviti kirurgu tijekom konzultacija

Prije nego što se podvrgnete bilo kakvoj estetskoj operaciji, važno je zakazati konzultacije sa svojim kirurgom. Tijekom konzultacija trebali biste kirurgu postavljati pitanja koja će vam pomoći da donesete informiranu odluku. Evo nekoliko pitanja koja biste trebali postaviti:

 1. Jeste li certificirani za plastičnu kirurgiju?
 2. Koliko godina iskustva imate u izvođenju ovog zahvata?
 3. Koja je vaša stopa uspjeha za ovaj postupak?
 4. Koji su rizici i komplikacije povezani s ovim postupkom?
 5. Koja će se vrsta anestezije koristiti tijekom postupka?
 6. Koju ću vrstu njege nakon operacije trebati?
 7. Koje je očekivano vrijeme oporavka za ovaj postupak?
 8. Koliko će koštati postupak?
 9. Možete li dati fotografije prije i poslije prethodnih pacijenata koji su bili podvrgnuti ovom zahvatu?

Istraživanje reputacije kirurga

Prije nego što odaberete kirurga za estetsku kirurgiju, važno je istražiti njegovu reputaciju. Evo nekoliko načina za to:

 1. Pročitajte recenzije na internetu: potražite recenzije prethodnih pacijenata koji su bili podvrgnuti istom postupku. To će vam dati predodžbu o ponašanju kirurga uz krevet, profesionalizmu i stopi uspješnosti.
 2. Provjerite web stranicu kirurga: ugledni kirurg trebao bi imati web stranicu koja pruža informacije o njihovim vjerodajnicama, iskustvu i postupcima koje nudi.
 3. Zatražite preporuke: Zamolite svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili prijatelje i članove obitelji za preporuke za renomirane kirurge.
 4. Provjerite profesionalne veze kirurga: Potražite kirurge koji su članovi profesionalnih organizacija kao što je Američko društvo plastičnih kirurga.

Sažetak 

Estetska kirurgija postala je popularna opcija za ljude koji žele poboljšati svoj izgled u Hrvatskoj. Od rinoplastike do liposukcije, dostupni su razni kirurški i nekirurški zahvati za postizanje željenog izgleda. Međutim, važno je pažljivo razmotriti moguće rizike i dobrobiti svakog postupka prije donošenja odluke.

Pronalaženje pravog kirurga ključno je kada se radi o smanjenju rizika povezanih s estetskom kirurgijom. U Hrvatskoj je bitno potražiti kirurga koji ima potrebnu stručnost, iskustvo i kvalifikacije. Provjera kirurgovih vjerodajnica i ugleda također može pružiti vrijedan uvid u njihovu evidenciju i razinu zadovoljstva pacijenata.

Neki od najpopularnijih zahvata estetske kirurgije u Hrvatskoj su povećanje grudi, liposukcija i facelifting. Svaki zahvat dolazi s vlastitim skupom prednosti i rizika, o čemu treba temeljito razgovarati tijekom konzultacija s kirurgom. Pacijenti bi trebali imati realna očekivanja i biti spremni na fizičke i emocionalne aspekte procesa.

Nakon operacije, pridržavanje uputa o postoperativnoj njezi koje daje kirurg ključno je za osiguravanje glatkog oporavka. Pacijenti također trebaju biti svjesni mogućih komplikacija i nuspojava koje mogu nastati te biti spremni potražiti liječničku pomoć ako je potrebno.

Zaključno, estetska kirurgija može biti siguran i učinkovit način za postizanje željenog izgleda i jačanja samopouzdanja u Hrvatskoj. Međutim, važno je pažljivo razmotriti moguće rizike i dobrobiti te pronaći kvalificiranog i iskusnog kirurga. Uz pravilnu pripremu i postoperativnu njegu, estetska kirurgija mnogima u Hrvatskoj može promijeniti život.

Estetska kirugija – Cijene u Hrvatskoj

Lice i vrat

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – lokalna anestezija1.0628.001,64
Korekcija očnih kapaka (donji ili gornji) – opća anestezija1.59312.002,46
Korekcija očnih kapaka (donji i gornji) – opća anestezija2.39018.007,46
Korekcija nosa (rinoplastika ili septorinoplastika)2.522 – 2.92019.002,01 – 22.000,74
Korekcija devijacije septuma (septoplastika)2.124 – 2.39016.003,28 – 18.007,46
Sekundarna korekcija nosa3.186 – 3.71624.004,92 – 28.001,55
Korekcija rascjepa usne, nosa i nepca2.39018.007,46
Korekcija ušiju – lokalna anestezija1.1959.003,73
Korekcija ušiju – opća anestezija1.99115.001,19
Korekcija brade ugradnjom implantata2.39018.007,46
Korekcija brade osteotomijom3.31925.007,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija podbratka1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija vrata2.12416.003,28
Face Lifting3.849 – 4.24829.000,29 – 32.006,56
Mini lifting lica2.39018.007,46
Lifting obrva1.32810.005,82
Lifting obrva – opća anestezija1.99115.001,19
Lifting vrata2.39018.007,46
Lifting srednjeg dijela lica2.12416.003,28
Lip Lift – kirurško podizanje usne1.32810.005,82
Redukcija bukalnih masnih jastučića1.32810.005,82
Lipofiling lica1.328 – 2.655

10.005,82 – 20.004,10

Grudi

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Povećanje grudi – okrugli implantati Mentor4.11531.004,47
Povećanje grudi – anatomski implantati Mentor4.38033.001,11
Povećanje i podizanje grudi – okrugli implantati4.77936.007,38
Povećanje i podizanje grudi – anatomski implantati5.04438.004,02
Povećanje grudi vlastitim masnim tkivom5.04438.004,02
Podizanje grudi4.24832.006,56
Smanjenje grudi4.64635.005,29
Korekcija asimetrije grudi3.982 – 4.64630.002,38 – 35.005,29
Korekcija grudi po operaciji tumora3.319 – 5.30925.007,01 – 40.000,66
Korekcija veličine areola1.85914.006,64
Smanjenje muških grudi kirurška metoda3.98230.002,38
Smanjenje muških grudi VaserLipo2.78821.006,19
Uklanjanje fibrocističnih promjena u dojci1.062 – 1.5938.001,64 – 12.002,46

Tijelo

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Abdominoplastika5.04438.004,02
Abdominoplastika – VASERlipo jedna regija6.23847.000,21
Oblikovanje stražnjice vlastitim masnim tkivom5.97345.003,57
Kirurško podizanje stražnjice3.71728.005,74
Zatezanje nadlaktica (brahioplastika)3.31925.007,01
Kirurško zatezanje unutarnje strane natkoljenica4.64635.005,29
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – lokalna anestezija1.32810.005,82
Korekcija stidnih usana (labioplastika) – opća anestezija1.99115.001,19
VASERlipo ultrazvučna liposukcija trbuha3.71728.005,74
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – veća regija (1)2.52219.002,01
VASERlipo ultrazvučna liposukcija ostalih dijelova tijela – manja regija (2)1.85914.006,64
VASERlipo ultrazvučna liposukcija dodatne regije(3)1.1959.003,73
Operacija hernije (kila ili bruh)2.39018.007,46

Mali kirurški zahvati

ZahvatCijena (€)Cijena (kn)
Ekscizija madeža133 – 3991.002,09 – 3.006,27
Ekscizija madeža/tumora s rekonstrukcijom399 – 1.3283.006,27 – 10.005,82
Uklanjanje ksantelazme (jedna vjeđa)3322.501,45
Ekscizija ostalih promjena na koži199 – 7971.499,37 – 6.005,00
Kirurško uklanjanje tetovaža531 – 1.0624.000,82 – 8.001,64
Kirurška korekcija ožiljaka399 – 9303.006,27 – 7.007,09
Odstranjivanje uraslog nokta266 – 5312.004,18 – 4.000,82
Sindrom karpalnog kanala (cijena po ruci)797

6.005,00

Konzultacije

UslugaCijena (€)Cijena (kn)
Konzultacijski pregled sa specijalistom54406,86
Drugo mišljenje kirurga – konzultacijski pregled67504,81
Konzultacijski pregled s VECTRA 3D54406,86
Kontrola40301,38
PHD (patohistološka dijagnoza) – jedan uzorak80602,76
Imunohistokemijska analiza – jedan uzorak54406,86
Ekstirpacija tumora dojke107806,19
ONLINE konzultacije sa specijalistom (1)54406,86

Powered by Aestetica Web Design © 2024