rinoplastika operacija nosa

Estetska kirurgija: Što trebate znati o plastičnoj kirurgiji u Hrvatskoj

Želite li promijeniti neki aspekt svog izgleda? Estetska kirurgija, također poznata kao kozmetička kirurgija, sve je popularnija u Hrvatskoj. Ovaj članak će vam pružiti sve informacije koje trebate znati o vrstama estetske kirurgije, uključujući kirurgiju grudi, liposukciju, kirurgiju vulve i ostale popularne postupke.

Estetska kirurgija nastavlja rasti u popularnosti, s 15,1 milijuna estetskih zahvata obavljenih u Sjedinjenim Državama u 2013., što je povećanje od 3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Zahvati su dostupni za gotovo sve dijelove tijela, ali izbor podvrgavanja estetskoj kirurgiji ne treba uzeti olako. Rezultati su često trajni, stoga je važno biti siguran u odluku, koristiti odgovarajućeg praktičara i imati pravu motivaciju.

Kirurg može uputiti pacijenta na savjetovanje prije operacije ako vjeruje da postoji problem koji se ne može riješiti operacijom ili ako pacijent pokazuje znakove tjelesne dismorfije (BDD).

BDD može dovesti do toga da osoba shvati da nešto ozbiljno nije u redu s njezinim izgledom, kada objektivni dokazi upućuju na suprotno.

Rekonstruktivna kirurgija je druga vrsta plastične kirurgije. Cilj mu je poboljšati funkciju i dati normalan izgled dijelu tijela osobe koji je oštećen, na primjer, nakon mastektomije . Ovaj će se članak usredotočiti samo na estetsku kirurgiju.

Dostupni su razni estetski zahvati za različite dijelove tijela.

Operacija dojke

Žene mogu tražiti operaciju grudi kako bi poboljšale oblik svog tijela. Postupci mamoplastike mogu uključivati:

Povećanje ili uvećanje grudi tradicionalno se izvodi protetskim sredstvima fiziološkom otopinom ili silikonskim gelom, a sada povremeno presađivanjem masti.

Može se provesti ako žena smatra da su joj grudi premale, ako je jedna dojka veća od druge ili ako su se dojke promijenile nakon trudnoće ili dojenja. Neke starije žene odlučuju se za ovaj tretman kada se grudi spuštaju zbog gubitka elastičnosti kože.

Smanjenje grudi može pomoći u oslobađanju od fizičke nelagode, dok se cilj povećanja češće odnosi na izgled. Smanjenje grudi također može smanjiti

Mastopeksija ili podizanje grudi uključuje uklanjanje kože i žljezdanog tkiva kako bi se grudi smanjile i preuređivanje preostalog tkiva kako bi grudi izgledale podignute.

Ovisno o tome koliko je volumena pacijent izgubio ili želi, mastopeksija se može kombinirati s implantatom. Iako je slična smanjenju grudi, pri čemu se uklanja mnogo veća količina tkiva, mastopeksija obično nije pokrivena od strane velikih osiguravajućih društava jer se ne smatra medicinski potrebnom.

Smanjenje grudi kod muškaraca liječi ginekomastiju, povećanje tkiva dojke kod muškaraca. Može se učiniti liposukcijom ili raznim uzorcima ožiljaka, često skrivenih oko bradavice i areole.

Liposukcija

Liposukcija ili lipektomija potpomognuta sukcijom koristi tanke kanile ili šuplje metalne cijevi za usisavanje masnoće s raznih dijelova tijela, obično s trbuha, bedara, stražnjice, bokova, stražnjih strana ruku i vrata. Liposukcija se također može koristiti za smanjenje muških grudi.

Alati koji se koriste u liposukciji uključuju standardne, ultrazvučne , mehaničke i laserske uređaje. Svi oni uključuju usisavanje masti kroz cijev. Kako bi se spriječile komplikacije, postoji ograničenje količine masnoće koju kirurg može sigurno ukloniti, ovisno o tome hoće li pacijent biti otpušten odmah nakon operacije ili će biti primljen u bolnicu. Liposukcija se ne smije smatrati zahvatom mršavljenja. Kada se izvodi kod pravog pacijenta, cilj je poboljšati konture i smanjiti ograničena područja masnih naslaga.

Komplikacije su rijetke, ali moguće. Oni uključuju nakupljanje krvi ispod kože, poznato kao hematom, infekciju, promjene u osjetu, alergijske reakcije, oštećenje ispod kože i nezadovoljavajuće rezultate. Liječnik o tome mora prethodno razgovarati s pacijentom.

Vulvovaginalna kirurgija

Labioplastika, labioplastika, redukcija malih usana ili redukcija usana podrazumijeva operaciju velikih ili malih usana vulve, dijela ženskog spolnog organa. Cilj mu je smanjiti izdužene stidne usne, obično u sklopu vaginoplastike.

Nedostaju klinički ili znanstveni dokazi koji bi vodili ginekološke kirurge o sigurnosti i učinkovitosti kozmetičkih vaginalnih zahvata.

Postupci za tijelo

Abdominoplastika ili “uvlačenje trbuha” preoblikuje i učvršćuje trbuh. Uklanja se višak kože i masnog tkiva sa srednjeg i donjeg dijela trbuha, s ciljem zatezanja mišića i fascija trbušne stijenke.

Ovo može biti prikladno nakon trudnoće ili nakon značajnog gubitka težine.

Ostali postupci oblikovanja tijela

Povećanje stražnjice poboljšava izgled stražnjice čineći je većom. Kirurg će liposukcijom ili presaditi mast s drugog dijela pacijentova tijela. Ovo je poznato kao “brazilsko podizanje stražnjice”. Silikonski implantati također se povremeno mogu koristiti u stražnjici.

Podizanje stražnjice ili donjeg dijela tijela uključuje uklanjanje viška kože s bokova, stražnjice i bedara kako bi se zategnuli i podigli. Ti se zahvati često kombiniraju s abdominoplastikom kod pacijenata koji su znatno izgubili na težini nakon, na primjer, barijatrijske operacije ili operacije mršavljenja.

Estetska kirurgija lica

Blefaroplastika ili operacija kapaka ima za cilj preoblikovati kapke. S godinama koža postaje opuštena, a gornji kapci mogu biti spušteni ili kapuljasti, te vrećice na donjim kapcima. Operacija očnih kapaka može biti funkcionalna, kozmetička ili oboje. Obično uključuje uklanjanje ili premještanje viška kože i masnog tkiva, a postupak može ojačati okolne mišiće i tetive.

Operacijom se može promijeniti oblik lica ili zategnuti koža.

Kod rinoplastike, također poznate kao “operacija nosa”, kirurg preoblikuje pacijentov nos kako bi poboljšao izgled, a često i disanje. Može uključivati preoblikovanje vrha i smanjenje koštane grbe na gornjem dijelu nosa.

Može se izvesti s malim rezovima koji su dobro skriveni, često unutar nosnica. Kirurzi ne preporučuju rinoplastiku dok pacijent ne napuni najmanje 15 godina, kako bi se omogućio potpuni rast hrskavice i kosti nosa.

Otoplastika, ili kirurgija uha, liječi izbočene ili deformirane uši kirurškim “pričvršćivanjem” uha bliže glavi šavovima, preoblikovanjem hrskavice ili oboje.

Može se liječiti jedno ili oba uha. Najčešće se izvodi kod djece nakon 5 ili 6 godina jer su uši do te dobi već dosegle veličinu odrasle osobe.

Ritidektomija, poznata i kao facelifting, ima za cilj kirurško uklanjanje bora i zatezanje kože lica kako bi se postigao mladenačkiji izgled.

Tipično, rez se nalazi ispred i iza ušiju, protežući se do linije kose u području sljepoočnice. Koža se odiže od dubljeg tkiva lica, čvršće previja i višak kože se uklanja. Rezovi se zatim zatvaraju šavovima.

Dublja tkiva lica i vrata također se mogu zategnuti. Blefaroplastika ili operacija kapaka može se učiniti u isto vrijeme.

Podizanje obrva, plastika obrva ili zatezanje čela ima za cilj ukloniti znakove starenja podizanjem spuštenih obrva i uklanjanjem bora s čela ili bora od problema. Često se radi uz druge kozmetičke zahvate kako bi se postigao skladniji izgled lica.

Povećanje brade ima za cilj učiniti bradu istaknutijom i omogućiti bolju ravnotežu crta lica. Može se raditi istodobno s rinoplastikom, ovisno o mjerenjima prije operacije. Može se izvesti ili protetskim implantatom ili manipulacijom bradne kosti.

Malar, ili povećanje obraza, jagodice može učiniti istaknutijima. Kirurg može postaviti implantat na vrh jagodičnih kostiju.

Pilinzi, fileri, graftovi i laserski tretmani

Manje invazivni tretmani mogu uključivati pilinge, punila, injekcije, presađivanje i laserski tretman. Kemijski pilinzi mogu pomoći u liječenju akni, boga, ožiljaka ili bora. Mogu se koristiti brojna aktivna sredstva.

Lagani ili površinski piling koristi alfa hidroksi kiseline (AHA) kao što su glikolna, mliječna ili voćna kiselina za tretiranje najudaljenijih slojeva kože. Tretman nije dubinski kao kod nekih pilinga pa je vrijeme oporavka minimalno.

Srednji piling obično uključuje TCA (trikloroctenu kiselinu) različitih koncentracija. Prodire u dermis, odnosno duboki sloj kože, dublje nego lagani pilinzi. Oporavak i bol značajniji su od lakših pilinga. Crvenilo i ljuštenje mogu potrajati nekoliko dana ili tjedana.

Duboki piling ili fenol piling prodire u kožu najdublje. Kao rezultat toga, ima najveći učinak na obnavljanje površine kože, ali ima i najdulje vrijeme oporavka, te može uzrokovati ožiljke i posvjetljivanje kože.

Botulinum toksin, ili botox, robna je marka toksina koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum (C. botulinum), prvi put odobren od strane FDA 1980-ih za mišićni spazam. Niz zahvata estetske kirurgije ima za cilj poboljšati izgled. Koristi se za tretiranje bora i nabora lica.

Djeluje blokiranjem signala od živaca do mišića koji su ubrizgani. Ubrizgani mišić više se ne može kontrahirati ili stegnuti tako snažno kao prije, a to dovodi do kontroliranog opuštanja mišića. Odobren je za tretiranje bora na čelu, bora oko očiju, aksilarne hiperhidroze ili pojačanog znojenja pazuha.

Osim ” botoxa “, nekoliko drugih robnih marki botulinum toksina sada je komercijalno dostupno.

Punila za meko tkivo ili dermalni fileri su implantati medicinskih uređaja koje je odobrila FDA za upotrebu u stvaranju glatkijeg i potpunijeg izgleda lica. Mogu se koristiti za tretiranje nazolabijalnih bora, obraza i usana te za povećanje volumena nadlanice. Također mogu smanjiti bore, linije i ožiljke te povećati konture mekog tkiva. Oni nisu trajni, ali ih tijelo razgrađuje, pa može biti potrebno ponoviti tretmane za održavanje učinka.

Komercijalno dostupni proizvodi uključuju hijaluronsku kiselinu, poli-L-mliječnu kiselinu (PLLA), kalcijev hidroksiapetit i polimetilmetakrilatne kuglice (PMMA).

Ovi proizvodi obično dolaze u obliku gela koji se finim iglama može ubrizgati u dublje slojeve kože i ispod mekog tkiva lica. Injekcije kolagena se više ne rade jer su neki pacijenti imali alergijske reakcije, neke od njih ozbiljne.

S filerima za lice, a posebno trajnim, mogu se pojaviti komplikacije . Pozivaju se kliničari i pacijenti da provjere sadržaj punila i razgovaraju o svim implikacijama operacije prije nego što krenu s zahvatom.

Godine 2015. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je da mogu nastati rijetki, ali ozbiljni problemi ako se punila za meka tkiva slučajno ubrizgaju u krvne žile na licu.

Injekcije masti i presađivanje masti imaju široku primjenu u estetskoj kirurgiji.

Vlastita masnoća pacijenta se liposukcijom skuplja s jednog dijela tijela i ubrizgava u područja koja zahtijevaju povećanje volumena. Obično se nanosi na lice, uključujući usne, ruke i udubljenja u konturama kože.

Rezultati su općenito sigurni i dugotrajni, a može imati i dodatnu korist od uklanjanja masnoće s mjesta gdje nije poželjna. Mast se uklanja, pere i pročišćava, a zatim pažljivo ponovno ubrizgava posebno dizajniranim iglama. Ponekad je za najbolje rezultate postupak potrebno ponoviti nekoliko puta.

Masni presaci obogaćeni matičnim stanicama isprobani su za rekonstruktivnu kirurgiju, s obećavajućim rezultatima, koji sugeriraju da je postupak pouzdan, siguran i učinkovit. Međutim, rast tumora može biti štetni učinak, stoga su potrebna daljnja istraživanja prije nego što matične stanice postanu središnje mjesto u plastičnoj i rekonstruktivnoj kirurgiji.

Laserski i svjetlosni tretmani lica, također poznati kao lasersko obnavljanje lica ili laserski tretman kože, mogu pomoći u smanjenju finih linija, bora i abnormalne pigmentacije, poput sunčanih pjega. Tretman koristi koncentrirane, pulsirajuće zrake svjetlosti.

Koriste se različite vrste lasera, a razlikuju se po agresivnosti i vremenu prekida rada. Može potrajati nekoliko sesija da se vide rezultati.

Transplantacija kose

Kirurgija može vratiti rast kose onima koji imaju gubitak kose. Transplantacija kose je vrsta estetske kirurgije. može pomoći obnoviti rast kose.

Sićušni presaci folikula dlake dobivaju se sa stražnje strane vlasišta, gdje je kosa obično gušća. Zatim se presađuje sitnim rezovima na područja vlasišta koja su zahvaćena gubitkom kose.

Pacijentima će možda trebati nekoliko sesija kako bi postigli željene rezultate. Nakon 6 tjedana, presađena kosa će otpasti, ali otprilike 3 mjeseca kasnije pojavit će se nova kosa.

Svatko tko razmišlja o estetskoj kirurgiji trebao bi prestati pušiti ili koristiti bilo kakve duhanske proizvode nekoliko mjeseci prije bilo kojeg zahvata, jer oni mogu ometati zacjeljivanje rana.

Odabir kirurga

Važno je odabrati kirurga koji je kvalificiran i akreditiran od strane stručnog odbora, kao što je Američki odbor za plastičnu kirurgiju.

Lječilišta nude različite usluge, ali postoji nedostatak propisa u vezi s njihovom praksom. Nijedna organizacija ne postavlja standarde za lječilišta i ne postoji priznata definicija onoga što čini lječilište.

Estetska kirurgija i problemi mentalnog zdravlja

Istraživanja sugeriraju da ljudi koji se podvrgnu estetskoj kirurgiji također imaju veću vjerojatnost da će doživjeti psihološke probleme, kao što su depresija i tjelesni dismorfični poremećaj (BDD).

Jedno je istraživanje pokazalo da žene koje su povećale grudi također su imale veći rizik od samoubojstva. Od liječnika se traži da budu svjesni ove mogućnosti kada procjenjuju pacijente za operaciju.

Savjeti

Ljudi koji razmišljaju o estetskoj kirurgiji moraju pažljivo odvagnuti mogućnosti prije nego što krenu.

Evo nekoliko savjeta:

 • Odaberite uglednog kirurga i provjerite njegove vjerodostojnosti.
 • Nakon što dobijete mišljenje kirurga, donesite vlastite odluke i odlučite se za nagovaranje da odlučite za nešto što prije niste željeli.
 • Dobijte sve informacije o postupku i unaprijed odustanite od svih prednosti i nedostataka.
 • Imajte na umu sve rizike i ograničenja, na primjer, hoćete li ovo trebati ponoviti za 6 mjeseci?
 • Odaberite pravi trenutak, izbjegavajući, primjerice, vrijeme oko stresnog događaja, kao što je promjena posla, tuge, rađanja djeteta ili selidbe.
 • Nikada ne tražite estetsku operaciju da biste zadovoljili ili impresionirali bilo koga drugog.
 • Nemojte putovati predaleko radi liječenja ili ako je putovanje neophodno, pobrinite se da su aranžmani pouzdani, osobito ako se odlučite za operaciju u inozemstvu.
 • Čuvajte se nepovratnih depozita i budite spremni promijeniti mišljenje.

Komplikacije

Svaki kirurški zahvat nosi rizik od komplikacija.

Američko društvo plastičnih kirurga poziva ljude da odmah potraže liječničku pomoć ako primijete bilo koji od sljedećih simptoma tijekom ili kratko nakon operacije:

 • neobična bol
 • smetnje vida
 • bijela koža u blizini mjesta ubrizgavanja
 • znakovi moždanog udara

O svakoj odluci da se krene s estetskom kirurgijom najprije treba obratiti s pružateljem primarne zdravstvene zaštite, poput razgovora obiteljskog liječnika.

Powered by Aestetica Web Design © 2024