rinoplastika operacija nosa

Estetska kirurgija: Najopsežniji vodič za svakog pacijenta

Ako razmišljate o estetskoj kirurgiji, možda ćete se osjećati preopterećeni brojem dostupnih zahvata i odlukama koje morate donijeti. Međutim, uz pravo vodstvo možete donositi informirane odluke i postići izgled kakav želite. U ovom sveobuhvatnom vodiču za estetsku kirurgiju pružit ćemo vam sve što trebate znati prije nego što se podvrgnete zahvatu.

Bilo da ste bili impresionirani rezultatima estetske operacije prijatelja ili ste već neko vrijeme razmišljali o operaciji, zaslužujete raditi samo s najkvalificiranijim kirurgom i dobiti kvalitetnu njegu.

Pronalaženje pravog liječnika može biti zastrašujući, pa čak i neodoljiv proces budući da postoji toliko mnogo opcija, a mnogi liječnici i klinike reklamiraju sve vrste postupaka. Kome možete vjerovati da će raditi na vašem tijelu ili licu? Evo nekoliko važnih stvari koje morate imati na umu:

Vaša online pretraga

Za mnoge potencijalne pacijente potraga za estetskim kirurgom počinje na internetu. Neki otkriju postupke na internetu nakon što pročitaju oglas ili članak o najnovijim mogućnostima estetske kirurgije. Međutim, ne možete vjerovati svemu što pročitate jer je velik dio sadržaja na webu samo reklama. Uvijek je dobra ideja okrenuti se web stranici kirurga umjesto internetskim časopisima i drugim publikacijama kada istražujete postupke. Također se možete obratiti ordinaciji kirurga i raspitati se o materijalima koje vam mogu poslati e-poštom ili izravno u vaš uobičajeni poštanski sandučić.

Web stranice liječnika

Iskusni i talentirani liječnici uvijek će imati web stranicu koju mogu podijeliti sa svojim pacijentima. Iako ovo neće biti jedini razlog da odaberete jednog liječnika umjesto drugog, želite raditi s liječnikom koji ima dobru reputaciju, galeriju fotografija prije i poslije koje prikazuju njihov rad, te informacije o njihovim vjerodajnicama, pozadini i područja stručnosti. Potražite dokaz o certifikaciji odbora i popis svih veza i organizacija koje pokazuju predanost liječnika njihovoj karijeri i razini uspjeha.

Fotografije prije i poslije

Nikada nećete znati kakav će biti ishod vašeg postupka, ali odabir rada s liječnikom koji je izveo mnoge od istih postupaka koji vas zanimaju na pacijentima koji su slične dobi i tipa kože kao vi može biti mudra odluka. Odvojite malo vremena za pregledavanje fotografija prije i poslije na internetu i u ordinaciji tijekom konzultacija kako biste istražili svoje mogućnosti i procijenili razinu liječničke vještine. Samo imajte na umu da se fotografije mogu krivotvoriti korištenjem softvera za uređivanje fotografija pa ono što vidite možda neće uvijek biti 100 posto točno.

Mjesta društvenih medija

Mnogi liječnici koriste stranice društvenih medija poput Facebooka i Twittera kako bi doprli do šire publike. Na ovim stranicama možete pronaći studije slučaja, fotografije prije i poslije te novosti o novim tehnikama ili postupcima koje uvode u svoju praksu.

Ostali pouzdani izvori

Organizacije za plastičnu i estetsku kirurgiju, kao i neke vodeće zdravstvene web stranice, također su vrijedni izvori informacija za pacijente koji provode istraživanja o različitim postupcima. Neki preporučeni resursi za početak:

 • Američko društvo plastičnih kirurga (ASPS)
 • Američka akademija estetske kirurgije
 • Američko društvo za estetsku plastičnu kirurgiju
 • Međunarodno društvo za estetsku plastičnu kirurgiju (ISAPS)
 • Američki odbor za plastičnu kirurgiju (ABPS)
 • Vodič za pametnu ljepotu (izradilo Američko društvo za estetsku plastičnu kirurgiju)

Vaše izvanmrežno pretraživanje

Osim skupljanja istraživačkih materijala na mreži, morat ćete odvojiti malo vremena za izvanmrežno pretraživanje gdje dogovarate sastanke s liječnicima za konzultacije i planirate točno ono što želite i očekujete.

Intervjuiranje kirurga

Biti informiran pacijent znači odvojiti malo vremena za sastanak s najmanje tri ili četiri različita liječnika koji su specijalizirani za isto područje i usporedbu njihovih opcija. Želite steći dojam o liječničkom stilu, razini profesionalnosti, iskustvu i razini vještine. Morate tražiti samo ovlaštene i renomirane liječnike za koje se čini da su im pacijenti visoki prioritet i koji su voljni odvojiti vrijeme da nauče o vašim ciljevima. Također želite vidjeti kako objašnjavaju koje rezultate možete očekivati s određenim postupkom na temelju vaše dobi, načina života, genetike i tipa kože. Potražite kirurga koji se ne ponaša kao prodavač, već više kao vodič od povjerenja. Nikada ne želite biti pod pritiskom bilo koje vrste postupka ili dodatnog plaćanja za usluge koje vam ne nude nikakve dodatne pogodnosti.

Također želite naučiti o procesu rješavanja neuspješnog postupka. Budući da uvijek postoji rizik da operacija pođe po zlu, morate znati da ćete biti u pouzdanim rukama za korekcije ili imati nekakav plan za upravljanje negativnim ishodom.

Prikupljanje i dijeljenje fotografija

Spajanje fotografija slavnih i slika lica i dijelova tijela iz časopisa možda nije najbolji način da podijelite svoje ciljeve. Budući da su mnoge od ovih slika fotošopirane, postoji velika vjerojatnost da čak ni najvještiji liječnik ne bi mogao ponoviti iste dimenzije ili oblik.

Želite biti što realističniji kada predstavljate fotografije pa razmislite o preuzimanju fotografija s web stranica poput RealSelf.com ili čak s web stranica drugih liječnika. Fotografije uvijek možete koristiti kao inspiraciju ili vodič, ali zapamtite da je gotovo nemoguće kopirati čak i stvarni rezultat.

Budite realni u pogledu rezultata

Imati realna očekivanja o ishodu estetske kirurgije često je jedan od najvećih izazova s kojima se pacijent suočava dok prolazi kroz ovo putovanje. Iako je dobra ideja biti pozitivan, pa čak i biti inspiriran radom drugog liječnika ili pričom o uspjehu estetske kirurgije, uvijek je važno zapamtiti da će vaši rezultati biti jedinstveni za vas.

Bilo kojem liječniku, neovisno o kvalifikacijama, vještinama i iskustvu, izuzetno je teško ponoviti rezultate drugog postupka — čak i vlastitog. Budući da svaki pacijent ima drugačiji sastav tijela, genetiku, tip kože i brzinu zacjeljivanja, rezultati mogu značajno varirati od pacijenta do pacijenta.

Neke stvari koje možete učiniti kako biste zadržali realna očekivanja o svojim rezultatima:

 • Pročitajte priče i svjedočanstva pacijenata koji su prošli isti postupak i kako su se osjećali o operaciji prije i nakon tretmana.
 • Pregledajte desetke, ako ne i stotine stvarnih fotografija prije i poslije pacijenata slične visine, težine i sastava tijela kao vi.
 • Nemojte se oslanjati isključivo na medijske slike i časopise kako biste definirali svoje ciljeve
 • Zatražite uvide i preporuke od obitelji i prijatelja od povjerenja

Mogućnosti za poboljšanje rezultata

Ako niste 100 posto zadovoljni svojim ishodom nakon završetka cijelog razdoblja ozdravljenja, možda ćete imati mogućnost poboljšanja ishoda estetskim tretmanima i nekirurškim zahvatima koji poboljšavaju postupak.

Na primjer, mnogi pacijenti koji se podvrgnu liposukciji na kraju dobiju VelaShape ili druge postupke oblikovanja tijela kako bi se izgladila koža i poboljšale konture. Možda ste dobar kandidat za laserske tretmane lica nakon plastične operacije lica koja je ostavila neke vidljive ožiljke. Kemijski pilinzi ili laserski tretmani obnavljanja kože mogu biti prikladni za posvjetljivanje pigmentiranih područja nakon operacije i poboljšanje izgleda ožiljaka.

Vaš liječnik može preporučiti niz kozmetičkih poboljšanja i alternativnih postupaka koji nadopunjuju vaš kirurški zahvat.

Mnogi pacijenti koji prvi put dolaze na liječenje ne shvaćaju da se bilo koji liječnik koji je izvodio estetske zahvate može nazvati “kozmetičkim kirurgom”. A, nažalost, neki i rade. Ako želite biti sigurni da radite s visoko obučenim liječnikom koji ima veliko iskustvo u izvođenju zahvata koji vas zanima, morate biti sigurni da je liječnik certificiran od strane odbora.

Certifikacija Američkog odbora za plastičnu kirurgiju ili Američkog društva plastičnih kirurga potvrđuje da je kirurg završio specijalizirani obrazovni program i da ima veliko iskustvo. To je kvalificiranje vještih liječnika u vašoj potrazi za najboljim i nešto što jednostavno ne možete zanemariti.

Gdje pronaći ove informacije

Svi ugledni liječnici navest će informacije o certifikaciji odbora i svoje vjerodajnice na svojoj web stranici iu svim svojim marketinškim materijalima. Mogu imati certifikate obješene u svom uredu i slike tih certifikata objavljene na njihovoj web stranici.

Također možete koristiti online alate kao što je www.certificationmatters.org da biste besplatno provjerili certifikaciju odbora.

Američki odbor za specijalizaciju liječnika također ima internetski alat koji omogućuje besplatnu online potvrdu certifikacije.

Drugi načini provjere vjerodajnica

Neki drugi načini provjere vjerodajnica i iskustva uključuju:

 • Pitajte svog liječnika gdje su išli na medicinsku školu
 • Utvrđivanje ima li liječnik bolničke privilegije
 • Učenje o profesionalnim organizacijama i medicinskim društvima s kojima je liječnik povezan
 • Pitati o bilo kojim drugim postignućima ili velikim pričama o uspjehu koje liječnik želi podijeliti

U mnogim slučajevima ćete se podvrgnuti zahvatu u ambulantnom centru, a ne u stvarnoj bolnici. Samo neki ovlašteni liječnici izvode operacije izvan bolnice jer bolničke naknade mogu biti znatno veće i može biti teško zakazati zahvat. Većina kozmetičkih zahvata izvodi se ambulantno u privatnom okruženju. Trošak liječenja u tim mjestima ovisit će o vašem zahvatu, anesteziji, osiguranju i kirurgu. Evo što trebate znati o ambulantnim postupcima:

O Ambulantnim centrima

Većina ambulantnih ustanova su moderne, čiste, objekti koji su dizajnirani za udobnost pacijenata. Jeftinije su od bolnica za održavanje i mogu biti estetski ugodnije od tipične bolničke sobe.

Potražite ambulantne centre koje je akreditirala ugledna organizacija i koji su u skladu s modernim sigurnosnim postupcima. Organizacije za akreditaciju uključuju Američku udrugu za akreditaciju ambulantnih kirurških ustanova (AAAASF), Zajedničku komisiju za akreditaciju zdravstvenih organizacija (JCAHO) i Akreditacijsku udrugu za ambulantnu zdravstvenu skrb (AAAHC).

Osoblje Kirurškog centra

Vaš kirurg može raditi s certificiranim anesteziologom, medicinskim sestrama i pomoćnicima tijekom vašeg postupka. Bit ćete upoznati s tim osobama prije nego što vam se da anestezija i najvjerojatnije ih se nećete sjećati nakon zahvata. Ako idete na estetsku operaciju pod lokalnom ili općom anestezijom, možda ćete se sjetiti razgovora s medicinskom sestrom u sobi za oporavak kad se počnete buditi.

Ovi članovi osoblja su uvijek tu da vas nadgledaju i pobrinu se da se osjećate ugodno tijekom tretmana. Njima se možete obratiti za sve što vam može zatrebati prije i poslije tretmana.

Za mnoge pacijente cijena je jedna od najvećih briga kada se podvrgavaju estetskoj kirurgiji i možda se pitate hoćete li morati financirati svoj zahvat. Iako mnogi zahvati koštaju nekoliko tisuća dolara, nećete znati koliki će biti vaš krajnji trošak sve dok ne dogovorite konzultacije s kirurgom. Svaki kirurg naplaćuje različite naknade i troškovi se značajno razlikuju ovisno o lokaciji.

RealSelf.com može biti vrijedan alat za pacijente koji žele okvirni raspon troškova svog postupka na temelju grada i države. Možete usporediti troškove diljem zemlje kako biste vidjeli nudi li kirurg kojeg razmatrate poštenu cijenu.

Čimbenici koji utječu na cijenu zahvata

 • Kirurška metoda i tehnika
 • Ambulantni centar
 • Korištena anestezija
 • Osoblje
 • Liječničke naknade
 • Naknade za odjeću nakon operacije

Trošak vašeg postupka može biti veći od prosjeka ako niste u najboljem fizičkom stanju ili će liječnik morati koristiti određene specijalizirane tehnike kako bi postigao najbolji mogući ishod. U nekim će slučajevima liječnik morati zajedno izvesti komplementarne postupke i produžiti vrijeme liječenja.

Dodatni troškovi koje treba imati na umu uključuju: dodatke i odjeću prije i poslije operacije; troškovi prijevoza do i od kirurškog centra; i liječenje svih medicinskih komplikacija ili zdravstvenih problema koji nastanu zbog postupka.

Razumijevanje funkcioniranja osiguranja

Osiguravajuća društva obično ne pokrivaju izborne zahvate, poput estetske i plastične kirurgije, ali će pokriti zahvate rekonstrukcije i operacije koje se izvode iz medicinskih razloga. Ako je vaša odluka da se podvrgnete operaciji čisto kozmetička, možete očekivati da ćete sve svoje troškove platiti od džepa. Ipak, ne škodi provjeriti kod svog osiguranja i vidjeti nude li ikakvu vrstu pokrića za vaš određeni postupak.

Financiranje vašeg postupka

Mnogi pacijenti smatraju da jednostavno ima smisla financirati svoj zahvat. Bilo da se okrenete kreditnim karticama ili koristite planove financiranja trećih strana kao što je CareCredit, možda ćete lakše pokriti troškove liječenja uz niski mjesečni plan plaćanja. Tijekom vašeg savjetovanja možemo pružiti više informacija o financiranju i zajmovima trećih strana.

Osobni zajmovi za estetsku kirurgiju

Neki pacijenti odluče dobiti osobni zajam za pokrivanje svih troškova postupka. Ako imate izvrsnu kreditnu sposobnost i ispunjavate uvjete za atraktivnu ponudu zajma od svoje banke ili druge financijske institucije, ovo bi mogao biti najpristupačniji način upravljanja troškovima estetske kirurgije. Također možete dobiti zajam od pouzdanog prijatelja ili člana obitelji i postaviti vlastite uvjete za njihovo vraćanje.

Određivanje proračuna za estetsku kirurgiju

Ako ne želite uzeti zajam ili financiranje od treće strane, morat ćete reorganizirati svoj proračun kako biste u cijelosti platili svoj postupak. Imajte na umu da se možete kvalificirati za popust ako pristanete na plaćanje u gotovini tako da to može smanjiti vaše ukupne troškove. Možete početi štedjeti za svoj zahvat nekoliko mjeseci prije tretmana tako da ne morate ni razmišljati o kreditu. Razmislite o načinima kako smanjiti neke svoje diskrecijske troškove i usvojiti neke bolje navike trošenja kako biste imali više na raspolaganju za svoj štedni fond. Čak i nekoliko stotina dolara mjesečno može vam pomoći da uštedite značajan iznos u nekoliko mjeseci. Razmislite o traženju privremenog honorarnog posla ili traženju povišice kako biste ostvarili veći prihod.

Konzultacije su važne

Kada odaberete liječnika i želite istražiti svoje mogućnosti, možete zakazati privatno savjetovanje na kojem ćete se susresti s liječnikom, zajedno pregledati svoje ciljeve i dobiti priliku postavljati pitanja o svom postupku. Ovo je savršeno vrijeme da podijelite fotografije onoga što tražite i ono što ste otkrili tijekom istraživanja. Ovo je također dobro vrijeme da naučite o svim dostupnim opcijama u ordinaciji, uključujući sve nekirurške estetske tretmane koji bi mogli poboljšati rezultate vašeg postupka.

Što ponijeti na konzultacije

Morat ćete podijeliti neke informacije o svom zdravlju i povijesti bolesti kako bi liječnik mogao utvrditi jeste li kandidat za postupak. Ako možete donijeti popis lijekova, popis nedavnih operacija i medicinskih tretmana te bilo koje druge zdravstvene informacije, liječnik će imati točniju sliku o vašem zdravstvenom stanju. Također je dobra ideja ponijeti sa sobom:

 • Kartice osiguranja
 • Fotografije vaših golova
 • Popis ideja očekivanja

Ključna pitanja koja trebate postaviti tijekom konzultacija

Vaše konzultacije su vaše vrijeme s liječnikom kako biste utvrdili odgovara li on ili ona vama i što možete očekivati kao pacijent u ordinaciji. Neka od ključnih pitanja koja trebate postaviti tijekom konzultacija uključuju:

 • Koliko ste zahvata napravili do danas?
 • Možete li podijeliti informacije o neuspješnim postupcima ili ozbiljnim pogreškama? Kako se s njima postupalo?
 • Ima li pacijenata kod kojih se mogu obratiti za preporuku?
 • Koje tehnike trebam znati?
 • Gdje ćete točno raditi rezove?
 • Hoću li imati rastvorljive ili uklonjive konce?
 • Koju vrstu anestezije ćete koristiti? Imam li izbora?
 • Koje su uobičajene nuspojave ovog postupka?
 • Koji su sve rizici povezani s ovim zahvatom?
 • Što mogu učiniti da minimiziram rizike i komplikacije?
 • Što se događa u hitnom slučaju?
 • Što mogu očekivati tijekom perioda oporavka?
 • Što se događa ako nisam zadovoljan svojim rezultatima?
 • Kako se nosite s popravkom ili revizijskom operacijom?
 • Koje ću aktivnosti morati izbjegavati nakon tretmana i koliko dugo?
 • Postoji li nešto što mogu učiniti da ometa optimalne rezultate?
 • Trebam li nešto promijeniti u svojoj prehrani ili načinu života prije i nakon zahvata?
 • Koja je tipična stopa uspjeha za pacijente poput mene?
 • Što trebam planirati za naknadne posjete?
 • Postoje li dugoročne nuspojave o kojima se moram brinuti?

Nakon vaše konzultacije s kirurgom

Nakon što se sastanete sa svojim liječnikom, možda ćete biti upućeni do voditelja ordinacije ili savjetnika za njegu pacijenata koji će s vama pregledati preporuke liječnika i dati vam plan liječenja. Plan liječenja uključivat će popis svih naknada, uključujući naknade kirurga, naknade za anesteziju i naknade za odjeću. Također ćemo podijeliti prosječne troškove svih dodataka i drugih predmeta koje ćete možda morati kupiti sami kako biste osigurali optimalan oporavak.

Ovaj kratki sastanak još je jedna prilika da postavite pitanja o tome što možete očekivati i vidite svoje ukupne troškove. Možete razgovarati o svom proračunu i saznati koje vam vrste mogućnosti financiranja mogu biti dostupne za pokrivanje troškova vašeg postupka.

Kako se pripremiti za zahvat

Svojim zahvatom estetske kirurgije želite postići najbolji mogući ishod i minimizirati sve rizike i komplikacije. Budući da svaki pacijent ima jedinstveno iskustvo, važno je biti svjestan mogućih rizika i poduzeti korake da se ti rizici svedu na najmanju moguću mjeru odgovarajućim prilagodbama životnog stila i prehrane, dodacima prehrani, pa čak i promjenama rasporeda kako bi se prilagodili oporavku

Morate biti dobrog fizičkog zdravlja kako biste bili sigurni da ćete ozdraviti i oporaviti se što je prije moguće. Ako imate oslabljen imunološki sustav, bolujete od autoimune bolesti ili imate bilo koje druge zdravstvene probleme, to može odgoditi ozdravljenje. Stavljanje oporavka na viši prioritet do zahvata može vam koristiti na više načina.

Evo još nekih stvari koje možete učiniti kako biste se pripremili za svoj postupak:

Prestanite pušiti

Pušenje ograničava krvne žile što može otežati ispravno zacjeljivanje vašeg tijela nakon većeg zahvata. Liječnik vam može savjetovati da prestanete pušiti oko mjesec dana prije operacije kako bi vam se poboljšala cirkulacija i smanjio rizik od ozbiljnih nuspojava operacije.

Izbjegavajte određene lijekove na recept

Vaš će liječnik morati znati za sve lijekove na recept koje uzimate i reći će vam koje lijekove morate prekinuti danima i tjednima prije zahvata. To može uključivati aspirin, proizvode koji sadrže aspirin, lijekove protiv upale i ibuprofen.

Izbjegavajte određene dodatke prehrani

Mnogi biljni dodaci, uključujući vitamin E i gospinu travu, mogu utjecati na sposobnost vašeg tijela da ozdravi. Vitamin E, na primjer, može povećati rizik od krvarenja. Gospina trava može stupiti u interakciju s lijekovima koji se koriste tijekom operacije i treba je izbaciti iz dnevnog unosa najmanje dva tjedna prije operacije. Vaš liječnik će vam dati popis biljnih dodataka prehrani koje ćete morati prestati uzimati prije zakazane operacije.

Organizirajte prijevoz

Trebat će vam netko tko će vas odvesti do i od kirurškog centra. Dogovorite se unaprijed kako biste se mogli usredotočiti na druge stvari u danima koji prethode zahvatu.

Postavite svoj dom za oporavak

Možda se nećete moći puno kretati nekoliko dana nakon zahvata pa odvojite malo vremena da postavite područja za oporavak oko svog doma i da stvari budu organizirane i nadohvat ruke. Možda ćete trebati nekoga da ostane s vama barem nekoliko dana nakon operacije dok se ne budete mogli slobodno kretati.

Pripremite lako probavljive obroke

Možda nećete imati previše apetita nakon što anestezija popusti i počnete se osjećati više poput sebe nakon operacije. Opskrbite svoj hladnjak i zamrzivač nekim zdravim, hranjivim i lako probavljivim obrocima kako ne biste morali brinuti hoćete li biti previše gladni. Imajte na umu da se morate pravilno hraniti nakon operacije kako bi vaše tijelo moglo ozdraviti. Ako imate osjetljiv želudac, ovo nije vrijeme da isprobavate bilo kakvu novu hranu ili jedete nešto previše začinjeno.

Dogovorite neke aktivnosti kod kuće

Nakon većeg zahvata možete biti prikovani za krevet ili stolicu većinu dana. Složite neke od svojih omiljenih DVD-ova, knjiga, časopisa, pa čak i rukotvorničkih projekata kako biste bili okupirani tijekom tih prvih nekoliko dana iscjeljenja.

Neka vam kontakti za hitne slučajeve budu nadohvat ruke

Napravite popis kontakata za hitne slučajeve kojima se možete obratiti ako trebate nekoga da dođe i pomogne vam ili samo trebate nekoga s kim ćete razgovarati ako ste sami kod kuće nekoliko dana. Neka ovaj popis bude lako dostupan u vašem telefonu ili ga postavite na hladnjak kako ne biste morali tražiti telefonske brojeve.

Razumijevanje potencijala za rizike i komplikacije

Vaš liječnik će razgovarati o svim mogućim rizicima i komplikacijama povezanim s vašim zahvatom. Dok su šanse za pogreške relativno male kada radite s certificiranim kirurgom, ipak morate biti informirani o mogućim problemima i naučiti sve upute prije i poslije operacije.

Od vas se može tražiti da promijenite svoju prehranu, suzdržite se od uzimanja određenih lijekova i dodataka prehrani te izbjegavate određene aktivnosti nakon zahvata. Ako se podvrgavate bilo kojoj vrsti postupka oblikovanja tijela ili lica, morat ćete nositi kompresijsku odjeću nekoliko dana i tjedana nakon operacije. Dat ćemo vam popis uputa koje morate slijediti kako biste osigurali nesmetan oporavak.

Savjeti za liječenje ožiljaka

Mnogi pacijenti su zabrinuti zbog ožiljaka. Kad god napravimo rez, ostat će ožiljak, ali činimo sve što možemo da napravimo rezove na diskretnim mjestima kako bi ih bilo lako sakriti. Ožiljci zacjeljuju različitim brzinama i neki ljudi mogu biti izloženi riziku od razvoja keloidnih ožiljaka koji zahtijevaju dodatno liječenje. Potičemo vas da pratite izgled svojih ožiljaka dok zacjeljuju i prijavite sve veće promjene. Također je važno imati na umu da mogu proći i do dvije godine da ožiljak potpuno zacijeli, tako da do tog vremena možete vidjeti promjene.

Savjeti za upravljanje procesom oporavka

Vaš oporavak počinje odmah nakon završetka operacije i možda ćete morati biti pod brigom prijatelja od povjerenja ili medicinske sestre 24 do 48 sati nakon zahvata. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste upravljali procesom oporavka:

 • Držite kompresijsku odjeću ili zavoj tijekom cijelog postupka kako biste smanjili oticanje
 • Klonite se sunca i obavezno nanesite kremu za sunčanje od glave do pete čak i kada ste u zatvorenom prostoru
 • Slijedite upute liječnika o tome kada možete nastaviti s fizičkim aktivnostima, tuširanjem, šminkanjem i obavljanjem lakših kućanskih poslova
 • Jedite dobro uravnoteženu prehranu i pijte puno vode kako biste pospješili zdrav oporavak
 • Dovoljno spavajte kako bi se vaše tijelo moglo brzo oporaviti tijekom regenerativnog ciklusa sna
 • Dođite u ured na zakazane naknadne posjete

Održavanje vaših rezultata estetske operacije

Može potrajati nekoliko mjeseci dok se vaše tijelo i tkivo lica ne prilagode učincima zahvata pa morate biti strpljivi. Otok možda neće splasnuti nekoliko tjedana pa može biti teško procijeniti ishod prije tog vremena. Nakon što vidite potpuni rezultat, vaša je odgovornost da se bolje brinete o svom tijelu kako biste mogli biti zdrava, snažna i živahna verzija sebe kakva ste željeli biti.

Vjerujemo da je estetska kirurgija ulaganje u vas same i da može pokrenuti mnoge pozitivne promjene u vašem životu. Možda ćete se osjećati samouvjerenije, izgledati godinama mlađe i djelovati privlačnije suprotnom spolu. To vam može pomoći da općenito uživate u boljoj kvaliteti života.

Evo nekoliko ključnih stvari koje možete učiniti kako biste zadržali rezultate svog postupka:

 • Spriječite oštećenja od sunca. Pretjerano izlaganje suncu razgradit će kolagen što zauzvrat povećava rizik od opuštanja kože i mogu se pojaviti pjege od sunca koje se mogu ukloniti samo laserskim tretmanom i stalnim terapijama posvjetljivanja kože. Pretjerano izlaganje suncu također povećava rizik od raka kože pa trebate biti još pažljiviji u zaštiti svoje kože — i svojih ožiljaka — redovitim nanošenjem kreme za sunčanje.
 • Pijte više Održavanje hidratacije pomoći će vam da zadržite mladolik, živahan sjaj. Zbog dehidracije možete izgledati umorno i pogoršati znakove starenja. Pijte najmanje 8 do 10 šalica vode dnevno, a čak i više ako redovito vježbate.
 • Održavajte zdravo Obratite pozornost na kvalitetu i količinu hrane koju jedete tijekom dana kako ne biste jeli hranu koja će povećati razinu šećera u krvi, povećati upalu u tijelu ili učiniti da se udebljate. Jedite dobro uravnotežene obroke s puno lisnatog povrća, nemasnih bjelančevina i zdravih ugljikohidrata kako biste svoje tijelo opskrbili hranjivim tvarima koje su mu potrebne.
 • Upravljati stres Kronični stres može uzeti danak u vašem nadbubrežnom sustavu i srcu. Vježbajte jogu, meditirajte i redovito se bavite aktivnostima za ublažavanje stresa za dobrobit i tijela i uma.
 • Uzmite dovoljno Držite se redovitog rasporeda spavanja i osigurajte kvalitetan san svake noći. Ne samo da ćete se probuditi osvježeni, već će se vaše tijelo i koža moći pravilno izliječiti i regenerirati iz noći u noć.
 • Upravljajte svojom tjelesnom težinom Debljanje može ugroziti rezultate vaše estetske kirurgije, ali trebali biste izbjegavati prekomjerno vježbanje, tablete za mršavljenje ili bilo koje druge štetne postupke u nastojanju da izgubite ili održite manju težinu. Puno vježbajte i jedite zdravo kako biste održali težinu koja vam odgovara.

Možda ćete morati doći na kontrole tijekom prvog mjeseca nakon zahvata, a zatim u sljedećim mjesecima kako bismo mogli procijeniti koliko se dobro oporavljate. Možemo snimiti fotografije ‘poslije’ u redovitim intervalima nakon vaše operacije kako bismo ih pohranili u naše datoteke i možemo ih podijeliti s vama za vašu evidenciju.

Ako smatrate da vam je potrebna dopuna ili želite istražiti mogućnosti nekirurškog liječenja kako biste poboljšali rezultate operacije, možemo zakazati još jednu konzultaciju kako bismo pregledali mogućnosti.

Naš cilj je osigurati da budete više nego zadovoljni konačnim rezultatom i osjećate se sigurnima u uživanje u novom životu koji je pred vama.

Nadamo se da vam je naš Vodič za estetsku kirurgiju bio koristan. Dok se odvažujete na svom putu prema novom sebi, nemojte se ustručavati kontaktirati nas kako biste zakazali konzultacije ili jednostavno saznali više o postupcima koje nudimo.

Opsežan popis postupaka estetske kirurgije

 1. Rinoplastika: Rinoplastika, poznata kao operacija nosa, kozmetički je postupak koji uključuje preoblikovanje i/ili promjenu veličine nosa. Može se učiniti za poboljšanje izgleda nosa, ispravljanje problema s disanjem ili oboje.
 2. Blefaroplastika: Blefaroplastika je kirurški zahvat koji uključuje uklanjanje viška kože, masnog tkiva i mišića s gornjih i/ili donjih kapaka kako bi se poboljšao njihov izgled i funkcija.
 3. Facelifting: Facelifting je kirurški zahvat kojim se zatežu koža i mišići na licu kako bi se smanjila opuštenost i bore, što rezultira mladolikim izgledom.
 4. Povećanje grudi: Povećanje grudi, također poznato kao povećanje grudi ili ugradnja grudi, kirurški je zahvat kojim se povećava veličina i poboljšava oblik grudi.
 5. Smanjenje grudi: Smanjenje grudi je kirurški zahvat koji uključuje uklanjanje viška tkiva dojke i kože kako bi se smanjila veličina grudi, ublažila nelagoda i poboljšao njihov izgled.
 6. Podizanje grudi: Podizanje grudi je kirurški zahvat kojim se podižu i preoblikuju opuštene grudi uklanjanjem viška kože i zatezanjem okolnog tkiva.
 7. Liposukcija: Liposukcija je kozmetički postupak kojim se uklanja višak masnoće s određenih dijelova tijela, kao što su bedra, bokovi i trbuh, kako bi se poboljšala kontura tijela.
 8. Zatezanje trbuha: Zatezanje trbuha, također poznato kao abdominoplastika, kirurški je zahvat kojim se uklanja višak kože i masnoće s trbuha i zatežu mišići koji se nalaze ispod, što rezultira ravnijim i čvršćim trbuhom.
 9. Podizanje ruku: Podizanje ruku, također poznato kao brahioplastika, kirurški je postupak kojim se uklanja višak kože i masnoće s nadlaktica, što rezultira zategnutijim i oblikovanijim izgledom.
 10. Povećanje stražnjice: Povećanje stražnjice, također poznato kao brazilsko podizanje stražnjice, kirurški je postupak koji koristi presađivanje masti ili implantate za povećanje veličine i poboljšanje oblika stražnjice.
 11. Podizanje bedara: Podizanje bedara je kirurški zahvat kojim se uklanja višak kože i masnoće s bedara kako bi se poboljšao njihov izgled i kontura.
 12. Povećanje brade: Povećanje brade je kirurški postupak koji koristi implantate ili injekcije za povećanje veličine i oblika brade, što rezultira uravnoteženijim izgledom lica.
 13. Operacija ušiju: Operacija ušiju, također poznata kao otoplastika, je kirurški zahvat kojim se preoblikuju ili namještaju uši kako bi se poboljšao njihov izgled i proporcija.
 14. Podizanje čela: Podizanje čela, poznato i kao podizanje obrva, kirurški je postupak kojim se podiže i zateže koža na čelu kako bi se smanjile bore i poboljšao izgled obrva.
 15. Podizanje vrata: Podizanje vrata je kirurški zahvat kojim se uklanja višak kože i masnoće s vrata i zatežu mišiće ispod vrata kako bi se poboljšao izgled vrata i čeljusti.
 16. Vaginalno pomlađivanje: Vaginalno pomlađivanje je kozmetički postupak koji zateže i preoblikuje vaginalni kanal i/ili vanjsko područje vagine kako bi se poboljšala seksualna funkcija i izgled.
 17. Povećanje usana: Povećanje usana kozmetički je postupak kojim se povećava veličina i oblik usana pomoću implantata ili injekcija.
 18. Povećanje obraza: Povećanje obraza kozmetički je postupak koji poboljšava izgled obraza dodavanjem volumena obrazima pomoću implantata ili injekcija.
 19. Operacija ginekomastije: Operacija ginekomastije je kirurški zahvat kojim se uklanja višak tkiva dojke kod muškaraca kako bi se poboljšao izgled prsnog koša i ublažila nelagoda.
 20. Labioplastika: Labioplastika je kirurški zahvat kojim se mijenja veličina i/ili oblik malih ili velikih usana kako bi se poboljšala udobnost i/ili izgled.
 21. Mamina preobrazba: Mamina preobrazba kombinacija je postupaka plastične kirurgije osmišljenih za obnovu ženskog tijela prije trudnoće, obično uključujući zatezanje trbuha, povećanje/podizanje/smanjenje grudi i liposukciju.
 22. Body Lift: Body lift je kirurški postupak kojim se uklanja višak kože i masnoće s više dijelova tijela, kao što su trbuh, bedra i stražnjica, kako bi se poboljšala kontura tijela.
 23. Podizanje donjeg dijela tijela: Podizanje donjeg dijela tijela je kirurški zahvat koji posebno cilja na višak kože i masnoće u donjem dijelu tijela, uključujući trbuh, bokove, bedra i stražnjicu, kako bi se poboljšala kontura tijela.
 24. Prijenos masti: Prijenos masti, poznat i kao presađivanje masti, kozmetički je postupak koji uključuje skupljanje masti s jednog dijela tijela i prijenos na drugo područje kako bi se povećao volumen i konture.
 25. Nekirurški lifting lica: Nekirurški lifting lica kozmetički je postupak koji koristi injekcije poput botoksa i dermalnih punila za podizanje i zatezanje kože i smanjenje bora i bora.
 26. Nekirurška rinoplastika: Nekirurška rinoplastika je kozmetički postupak koji koristi injekcijska punila za preoblikovanje i konturiranje nosa bez potrebe za operacijom.
 27. Podizanje nitima: Podizanje nitima je nekirurški postupak zatezanja lica koji koristi rastvorljive niti za podizanje i zatezanje kože, što rezultira mladolikim izgledom.
 28. Lasersko obnavljanje kože: Lasersko obnavljanje kože je nekirurški kozmetički postupak koji koristi lasersku tehnologiju za poboljšanje izgleda bora, finih linija, ožiljaka od akni i drugih nesavršenosti kože.
 29. Kemijski piling: Kemijski piling je nekirurški kozmetički postupak koji koristi kemijske otopine za uklanjanje vanjskog sloja kože, otkrivajući kožu glatkiju i mladenačkiju.

Powered by Aestetica Web Design © 2024