rinoplastika operacija nosa

Djelomična abdominoplastika ili mini zatezanje trbuha: prednosti i mane

Mini zatezanje trbuha je kozmetički postupak koji se koristi za oblikovanje trbušnog područja ispod pupka uklanjanjem viška kože i masnog tkiva. U ovom članku saznajte više o djelomičnoj abdominoplastici, njezinim prednostima i manama, te koliko se ovo zahvat isplati.

Što je mini zatezanje trbuha?

Mini operacija zatezanja trbuha oblikuje trbušno područje ispod pupka uklanjanjem viška kože i masnog tkiva. 

Također se naziva mini abdominoplastika ili djelomična abdominoplastika, ovaj kozmetički postupak također može zamijeniti neprivlačan ožiljak od carskog reza nižim koji je samo malo duži. Međutim, budući da djeluje samo na prilično uzak dio kože na donjem dijelu trbuha, može ostaviti puno strija.

Ne postoji univerzalno prihvaćena definicija malog trbušnjaka. Zapravo, to je više marketinški nego medicinski izraz, prema plastičnom kirurgu iz Dallasa, dr. Bradleyu Hubbardu . “Pravim malim zatezanjem trbuha može se izrezati stari ožiljak od carskog reza i ukloniti možda još nekoliko centimetara kože kako bi se zategao donji dio trbuha, i to je to.”

Neki kirurzi također zatežu donje trbušne mišiće, ali to nije uvijek učinjeno (ili potrebno). Prema plastičnom kirurgu iz Atlante, dr. Stanleyu Okorou , “mini zatezanje trbuha može biti moćan postupak za one koji jednostavno trebaju konturu donjeg dijela trbuha, bez potrebe za zatezanjem mišića.”

Liposukcija se može izvesti tijekom iste operacije, kako bi se uklonio višak masnoće i konturirao trbuh i bokovi. Također se može kombinirati s povećanjem grudi ili podizanjem grudi kao dio potpune mamine preobrazbe .

Koje su prednosti i mane?

Pros

 • Mini abdominoplastika zateže i izravnava donji dio trbuha. 
 • Može zamijeniti ožiljak carskog reza nižim, urednijim ožiljkom koji postaje manje uočljiva tanka linija. 
 • Budući da mini utezanje nije tako agresivno kao potpuno utezanje trbuha, mnogi se pacijenti mogu vratiti na posao nakon tjedan dana (za razliku od dva do četiri tjedna pauze nakon potpunog utezanja trbuha). 
 • Obično košta nekoliko tisuća dolara manje od tradicionalnog zatezanja trbuha. 
 • Rezultati se smatraju trajnim, osim trudnoće ili većih oscilacija težine.

Protiv

 • Budući da postupak ne rješava strije, opuštenu kožu ili odvajanje mišića iznad pupka, rezultati mogu biti ograničeni ili izgledati neujednačeno. 
 • Iako se ova operacija općenito smatra sigurnom, nosi rizik od mogućih komplikacija (više o tome u nastavku).
 • Nije jeftino, a osiguranje neće pokriti zahvate estetske kirurgije poput ovog.

Isplati li se mini djelomična abdominoplastika?

Članovi RealSelf-a koji su imali mini zatezanje trbuha daju ocjenu 89% isplati se , nižu od ocjene 95% isplati se za potpunu operaciju zatezanja trbuha.

Ključno je pronaći kirurga koji će preporučiti bolju opciju ako niste dobar kandidat.

Jedna članica RealSelf- a koja se odlučila na mini abdominoplastiku svoju operaciju naziva “gubitkom vremena i novca”. Kaže da joj sada pupak izgleda užasno, a gornji dio trbuščića joj se izbočio. “Gledajući unatrag, trebao sam odraditi cijeli TT ili čekati i ne učiniti ništa.”

Tko je dobar kandidat za mini utezanje trbuha?

Ovaj manje invazivni postupak može biti dobra opcija za ljude koji:

 • Imaju malo opuštenu kožu ili blago pseto na donjem dijelu trbuha
 • Potreban im je samo minimalan popravak mišića ispod pupka  
 • Želite reviziju ožiljka nakon carskog reza    
 • Ne planirajte buduće trudnoće
 • Ne brinu vas strije iznad pupka

Ako se nakupina kože i masnoće stvori iznad vašeg struka kada se sagnete ili vam je potrebna značajna popravka i zatezanje mišića, vjerojatno ste bolji kandidat za potpunu operaciju zatezanja trbuha . Većina žena koje su imale najmanje dvoje djece vjerojatno nisu dobri kandidati za mini trbuščić.

Dok se zahvati male abdominoplastike obično izvode na ženama, rade ih i neki muškarci. Muški pacijenti su obično tipovi u super formi koji, prema dr. Hubbardu, “spadaju na nula posto tjelesne masti, imaju naborane mišiće i samo nešto više kože.”

Većina muških pacijenata koji dobiju pun trbuščić podvrgnuti su velikom gubitku težine, bilo uz dijetu i tjelovježbu ili operaciju želuca , kaže dr. Hubbard, pa im je potrebno više uklanjanja tkiva nego što to može učiniti mini zahvat.

Mini utezanje trbuha naspram potpunog utezanja trbuha: Koja je razlika?

Potpuno utezanje trbuha mnogo je opsežniji zahvat od mini utezanja. Zahvaća cijelo područje trbuha (ne samo područje ispod pupka), uklanja otprilike dvostruko više kože i zateže trbušne mišiće i kožu sve do rebara. 

Također zahtijeva do mjesec dana oporavka, dolazi s većom vjerojatnošću komplikacija i u prosjeku košta oko 2000 dolara više.

Svi kirurški zahvati koji se izvode tijekom mini utezanja događaju se ispod pupka—pupak se ne dira niti pomiče—tako da se koža i mišići na gornjoj polovici trbuha ne mogu zategnuti. 

Dr. Joseph Mele , plastični kirurg iz Walnut Creeka u Kaliforniji, kaže da vas opuštena i opuštena koža iznad pupka čini boljim kandidatom za potpuno uvlačenje trbuha. 

Jedna od prednosti zahvata mini zatezanja trbuha je duljina reza (a time i ožiljka): dok potpuno zatezanje trbuha zahtijeva rez koji ide od kuka do kuka, kao i rez oko pupka, mini zahvat obično dolazi s kraćim rezom i manjim ožiljkom.

Još jedna prednost mini verzije: lakše ju je kasnije revidirati. “Tradicionalna zatezanja trbuha najbolje je napraviti savršeno, jednom”, kaže dr. Hubbard. „Međutim, s mini utezanjem trbuha nema poteškoća u kasnijem izvođenju revizije ili sekundarnog utezanja trbuha. Nijedan most nije spaljen.”

“Daleko važnije od odluke je li mini zatezanje trbuha za vas je razina vještine i iskustva vašeg plastičnog kirurga. Odaberite svog kirurga radije nego tehniku ​​i neka vam objasni zašto bi jedna tehnika mogla biti bolja od druge,” u vašoj jedinstvenoj situaciji, kaže plastični kirurg dr. Larry Nichter iz Newport Beacha u Kaliforniji .

Koliko brzo nakon poroda možete imati mini zatezanje?

Mnogi kirurzi preporučuju čekanje šest mjeseci nakon poroda, ali “nema znanstvene studije koja bi pokazala da je šest mjeseci bolje od tri mjeseca”, kaže dr. Hubbard. “Vjerojatno ovisi o tome koliko je trudnoća bila traumatična za vaše tijelo.” 

Žena koja je rodila bebu od šest kilograma, a da nije iskusila puno širenje kože i mišića, mogla je čekati kraće nego manja žena koja je rodila veću bebu ili blizance. 

“Ako ste manja osoba i vaš je trbuščić stvarno jako velik, trebali biste pričekati devet mjeseci do godinu dana,” kaže dr. Hubbard. “Morate dati svom tijelu priliku da se malo oporavi samo. Teško je predvidjeti koliko će se koža oporaviti sama od sebe.” Žene mlađe od 40 godina mogu se brže oporaviti zbog bolje elastičnosti kože.

Što uključuje mini zatezanje trbuha?

Zahvat traje dva do tri sata. Kao i većina plastičnih operacija, obično se izvodi u izvanbolničkom kirurškom centru ili uredskoj ustanovi, pod općom anestezijom ili lokalnom anestezijom s IV sedativom. Moći ćete ići kući nekoliko sati nakon zahvata.

Evo kako postupak funkcionira:

 • Ako također idete na liposukciju kako biste uklonili višak masnoće, kirurg će prvo izvesti liposukciju. “Liposukcija stvara opušteniju kožu, a također u tijelo unosi mnogo lijekova koji umrtvljuju”, kaže dr. Hubbard.
 • Ako se podvrgava liposukciji abdominalnog područja, lipo rezovi će se napraviti na koži koja će se ukloniti. Za druga područja napravit će se sitni rezovi kako bi se umetnula tanka cijev, koja se naziva kanila. 
 • Nakon što se završi bilo koja lipoterapija, vaš će kirurg napraviti kratki rez preko donjeg dijela trbuha, odmah iznad stidnog područja. Ako imate ožiljak od carskog reza, novi rez će pasti otprilike jedan inč ispod njega.
 • Zatim će ukloniti područje viška kože i masnoće, obično visoko dva do tri inča. “Želite otprilike 16 centimetara (šest inča) između pupka i vagine kada završite, inače ćete povući pupak dolje ispod kopče remena – a to izgleda čudno”, kaže dr. Hubbard . 
 • Neki kirurzi također odrežu nešto masnoće na donjoj strani preostale kože, ostavljajući tanji sloj masnoće. 
 • Oni zatim mogu zategnuti ili popraviti mišiće ispod, ako je potrebno.
 • Rez se zatim zatvori rastopljivim šavovima, kirurškom trakom ili ljepilom. 
 • Većina kirurga ne umeće kirurške drenaže nakon mini zatezanja. 
 • Nakon što se oporavite od anestezije, bit ćete poslani kući. Bit ćete ošamućeni, stoga je važno planirati nekoga kome vjerujete da vas prati i ostane s vama prvu noć.

Koliko je bolno malo zatezanje trbuha?

Sam kirurški zahvat nije nimalo bolan zahvaljujući anesteziji, ali možete očekivati ​​nelagodu tijekom oporavka, posebice tijekom prvog tjedna. Ako su vam se trbušni mišići popravili, bol može biti značajna.

Vjerojatno ćete nekoliko dana trebati lijekove protiv bolova na recept kako biste se osjećali ugodno. Nakon toga, lijekovi protiv bolova bez recepta poput Tylenola trebali bi biti dovoljni.

Može li mini zatezanje trbuha popraviti dijastazu rektuma?

Da, iako to ne može u potpunosti popraviti kao potpuno zatezanje trbuha. 

Većina kirurga ograničava opseg djelomične abdominoplastike na uklanjanje opuštene trbušne kože, kao i nešto masnoće. No, ovisno o pacijentovim potrebama, može zategnuti i popraviti mišiće, uključujući rješavanje dijastaze rektuma — stanja u kojem se mišići trbušne stijenke odvajaju, uzrokujući izbočenje želuca i stvaranje onoga što se obično naziva mamin trbuščić ili mamin kučić. 

Diastasis recti često se javlja nakon trudnoće, iako odvajanje mišića također pogađa muškarce (poznato i kao guy gut). Tijekom operacije popravka diastasis recti, šavovi u fasciji spajaju trbušne mišiće poput steznika.

Evo problema: Diastasis recti se može pojaviti iznad i ispod vašeg pupka, ali zahvat malog zatezanja trbuha bi popravio samo dijastazu ispod pupka, dok bi gornje dvije trećine trbušnih mišića u vašem srednjem dijelu ostale nepopravljene. To znači da biste mogli ostati s vidljivom izbočinom u gornjem dijelu trbuha. 

Za neke pacijentice, “to može činiti da su trudne četiri mjeseca samo u gornjem dijelu trbuha “, kaže La Jolla, Kalifornija, plastični kirurg dr. Michael Rossi .

Razgovarajte sa svojim kirurgom o tome postoji li šansa da dobijete ovakav neoptimalan rezultat i bi li potpuno utezanje trbuha bilo bolja opcija za vas.

Koliko dugo traje oporavak od mini operacije zatezanja trbuha?

Većina pacijenata s mini trbuščićima treba samo tjedan dana odsustva s posla za oporavak. Ako vaša operacija uključuje popravak mišića ili opsežnu liposukciju, vjerojatno ćete također željeti drugi tjedan pauze.

Evo što možete očekivati ​​tijekom oporavka:

 • Bit ćete poslani kući s uputama o održavanju reza čistim tijekom zacjeljivanja kako biste smanjili rizik od infekcije. 
 • Otok i dalje može biti značajan, čak i nakon malog zatezanja trbuha. Pet dana nakon operacije imat ćete vrhunac oteklina, a trebala bi se povlačiti svaki dan nakon toga. 
 • Vaša limfna drenaža je poremećena rezom, tako da višak tekućine – koji bi inače otjecao u limfne čvorove u vašim preponama – mora putovati (protiv gravitacije) do limfnih čvorova u vašim pazusima. Otok bi trebao nestati u roku od nekoliko tjedana kako rez zacjeljuje i limfni kanali se obnavljaju. Limfna drenažna masaža tijekom prvih nekoliko tjedana može ubrzati proces. 
 • Neki ljudi smatraju da ne mogu obući svoju normalnu odjeću nekoliko tjedana nakon operacije zbog otekline. Planirajte nositi široku odjeću koja ne stvara pritisak na rez. 
 • Vaš kirurg će također vjerojatno tražiti da nosite kompresijsku odjeću šest do osam tjedana nakon zahvata. To smanjuje otekline i modrice, a istovremeno pomaže povlačenje opuštene kože. Kompresija također pomaže u sprječavanju skupljanja tekućine (seroma), česte komplikacije. “Pacijenti nose taj odjevni predmet puno radno vrijeme četiri tjedna, a pola vremena četiri tjedna”, kaže dr. Hubbard.
 • Izbjegavajte naporne aktivnosti, poput kardio vježbi i dizanja utega, najmanje mjesec dana nakon operacije. 
 • Obično je sigurno nastaviti svoje pune aktivnosti šest tjedana nakon operacije, ali slijedite preporuke svog kirurga kako biste smanjili komplikacije i ubrzali vrijeme oporavka.

Kada ćete vidjeti rezultate mini zatezanja trbuha?

Potrebno je od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci nakon operacije da sva oteklina nestane i vaša se koža opusti, tako da možete vidjeti rezultate. “Obično kažem ljudima da će biti sretni za mjesec dana, a zaljubljeni za tri mjeseca”, kaže dr. Hubbard. 

Neki ljudi smatraju da nisu zadovoljni kako im se pupak smirio nakon zahvata. Drugi kažu da su očekivali glatkiji trbuh i bolje oblikovanje tijela.

Ako niste zadovoljni ishodom, razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim tehnikama koje vam mogu pomoći da postignete ravni trbuh kakav želite, uključujući nekirurško smanjenje masnoće .

Koliko dugo traju rezultati mini zatezanja trbuha?

Rezultati mini tucka trebali bi biti trajni, pod pretpostavkom da ne zatrudnite ili nemate ekstremno povećanje tjelesne težine. 

Prirodni proces starenja također može povećati opuštenost u području trbuha, ali to bi trebalo utjecati na vas tek nakon mnogo godina nakon operacije. 

Ako ste zadovoljni svojim rezultatima, možete ih održavati zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom.

Kako izgleda mali ožiljak od zatezanja trbuha?

Ožiljak od mini zatezanja trbuha obično je kraći od šest inča, puno manji od tradicionalnog ožiljka od zatezanja trbuha, koji se obično proteže od kuka do kuka.

U konačnici, “duljina ožiljka ovisi o tome koliko kože treba ukloniti”, kaže dr. Connie Hiers , plastični kirurg iz San Antonija. “Mnogi mali ožiljci od uvlačenja dugi su kao puni ožiljci zbog viška kože.”

Dr. Hubbard kaže da bi mali ožiljak od zatezanja trbuha trebao biti potpuno skriven ispod linije gaćica (ili bikini linije). Ako su njegovi pacijenti zabrinuti za svoj ožiljak, on ih potiče da na dan operacije ponesu gaćice ili kupaći kostim. “Nacrtat ćemo liniju gaćica prije operacije, a ja ću se pobrinuti da ožiljak ostane ispod nje.”

Može proći šest mjeseci ili više da ožiljak sazrije. Sasvim je uobičajeno da rubovi ožiljka budu malo skupljeni ili uzdignuti na početku.

Nakon što je rez potpuno zacijelio (oko granice od četiri tjedna), silikonske ploče ili gel poput Biocorneuma mogu smanjiti vidljive ožiljke.

Ima li mini zatezanje trbuha rizike i nuspojave?

Mini zatezanja ne nose mnogo rizika, osim uobičajenih potencijalnih nuspojava od operacije: otekline, modrice, alergijske reakcije na anesteziju, infekcije ili promjene u osjetu kože u blizini reza. 

Ako primijetite bilo koje druge simptome koji se čine neobičnim, obratite se svom liječniku za pomoć u upravljanju njima.

Powered by Aestetica Web Design © 2024