rinoplastika

Brazilsko podizanje stražnjice: manje vas može koštati više

Brazilsko podizanje stražnjice, poznatije kao BBL, postalo je popularno u Hrvatskoj. Ipak, sve veći broj pacijenata odlazi u neregulirane klinike koje nude povoljniju cijenu, ali ne i sigurnost i kvalifikacije potrebne za ovaj zahvat. Saznajte više o crvenim zastavicama koje treba uzeti u obzir pri odabiru klinike za povećanje stražnjice te kako izbjeći komplikacije i troškove revizijske kirurgije.

Dobiti guzicu iz snova može biti nadohvat ruke većem broju pacijenata nego ikad prije. S velikim priljevom pružatelja usluga koji nude postupke povećanja, zajedno sa sve većim interesom javnosti za operaciju brazilskog podizanja stražnjice (BBL), potencijalni pacijenti odlučuju poduzeti korak kako bi postigli ono što dijeta i tjelovježba nisu mogli.

Ipak, postoji tamna strana iznimno popularne BBL procedure – ponajviše, navala nereguliranih, pop-up ustanova u kojima rade nekvalificirani liječnici ili injektori, što može dovesti do razornih i često nepovratnih ishoda.

Važno je da pacijenti dobro istražuju prije bilo kakvog zahvata plastične kirurgije, ali o povećanju stražnjice posebno se ne može pregovarati. Razgovarali smo s dva certificirana plastična kirurga i članovima Američkog društva plastičnih kirurga – od kojih svi redovito rade BBL – kako bismo saznali više o crvenim zastavicama koje nikada ne smijete zanemariti.

Što je povoljni BBL?

“Povoljni BBL” postupak je povećanja stražnjice koji košta znatno manje od tipične – i sigurne – BBL operacije. Naravno, cijena je veliki faktor za svakog pacijenta koji razmišlja o plastičnoj operaciji, ali uz ove povoljne cijene postoje i kirurški prečaci, neprikladna naknadna njega i neakreditirane klinike koje se zatvaraju jednako brzo kao što se otvaraju.

Privučeni obećanjem jeftine operacije i uvjerenjem da će imati isti ishod kao i skuplja opcija, mnogi pacijenti koji odaberu ove klinike “nemaju pojma u što se zapravo upuštaju”, rekao je dr. Chris Funderburk , plastični kirurg iz New Yorka, koji je prvi put čuo za ovu praksu dok se usavršavao u Atlanti.

Financijska i emocionalna cijena neuspješnog BBL-a

Revizijska plastična kirurgija je “uvijek teža, i za pacijenta i za kirurga koji se brine o njihovim komplikacijama nakon toga”, rekao je Hadeed. “U mnogim slučajevima, osobito ako pacijent ima tešku komplikaciju od prvobitne operacije, mogu zahtijevati višestruke korektivne postupke nakon toga i puno puta, na kraju potroše puno više nego što bi imali da su upravo obavili svoje istraživanje i uopće otišao kod certificiranog kirurga.”

Funderburk procjenjuje da izvodi 100 do 150 BBL-ova svake godine, od kojih su mnogi slučajevi revizije.

“Najčešći problem koji vidim s BBL-ima je preagresivna liposukcija trbuha i struka, toliko da pacijent ostane s opuštenom kožom, ozbiljnim nepravilnostima konture ili bradama i kvržicama – a mnogi od tih problema nisu u potpunosti popravljivi .”

To kirurge stavlja u nezavidan položaj da priopće vijest pacijentu. “Moram reći svojim pacijentima na reviziji da nikada nećemo postići savršenstvo. Sve što možemo učiniti je nastojati poboljšati njihov izgled”, rekao je Funderburk. “To je stvarno poražavajuće jer vam dolaze želeći da ih popravite i obnovite, a vi im morate reći da ne možemo učiniti ništa da to riješimo 100%. Osjećaju se napušteno i zanemareno zbog svog iskustva.”

Međutim, kako ističe Hadeed, “vrlo je rijetko vidjeti nekoga tko dolazi na reviziju, a da je prvotno otišao kod certificiranog plastičnog kirurga.”

Koja je naknadna njega uključena u normalan, siguran BBL?

U uredu plastičnog kirurga certificiranog od povjerenja postoji nekoliko postoperativnih kontrolnih sastanaka kako bi se osiguralo da tijelo dobro zacjeljuje, ali često se čak i prije tih sastanaka odvija puno više držanja za ruke.

“Ako postoje bilo kakvi problemi s kojima se pacijent susreće, čak i ako se radi o manjem problemu, kirurg koji operira uvijek mora biti dostupan za daljnja pitanja i njegu jer u pacijentovom umu ono što doživljava može biti veliki problem, “ objašnjava Hadeed.

“To znači osigurati da oni mogu doći u ordinaciju unutar razumnog, kratkog vremenskog okvira kako bi kirurg točno vidio što se događa, procijenio situaciju i dao bilo kakve preporuke ili izmjene liječenja prema potrebi, što većina certificiranih članova ASPS-a radi, ali u mnogim klinikama to ne čine – pacijentima se kaže da odu u najbližu hitnu pomoć, a ne kirurgu.”

Zapravo, prema Funderburku, operacija je tek početak odnosa između pacijenta i kirurga.

“Prilagodbe kompresijske odjeće, izmjene koje možemo napraviti u vašoj prehrani i rutini masaže, sve te elemente naknadne njege pomno nadziru kirurg i tim u ustanovi od povjerenja”, rekao je Funderburk. “Dostupni smo u bilo koje vrijeme, a ako se pojave nedoumice, pacijent se može javiti i primit ćemo ga isti dan, prema potrebi.”

Koliko košta siguran BBL?

Iako će to varirati ovisno o zemljopisnom području i iskustvu kirurga, Hadeed procjenjuje da bi pravilan, siguran BBL postupak koji izvodi certificirani plastični kirurg mogao koštati od 8.000 do 12.000 USD za većinu zemlje.

Plaćate više za certificiranog plastičnog kirurga,” rekao je Hadeed, “Ali u isto vrijeme, također dobivate nekoga tko će obaviti vaš zahvat tko ima na umu vašu sigurnost i radi etički u odnosu na ove tvornice kojima je više stalo do količina nasuprot kvaliteti.”

Ukratko: povoljni BBL je previsoka cijena.

Često postavljena pitanja 

P: Što je Brazilsko podizanje stražnjice?
O: Brazilsko podizanje stražnjice je kozmetički postupak koji ima za cilj podići i oblikovati stražnjicu pomoću liposukcije i ubrizgavanja masti.

P: Kakav je postupak Brazilskog podizanja stražnjice?
O: Postupak se sastoji od liposukcije viška masti na područjima poput trbuha, bokova i bedara te ubrizgavanja masti u stražnjicu kako bi se postigao željeni oblik.

P: Koliko traje oporavak nakon Brazilskog podizanja stražnjice?
O: Općenito, oporavak traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti postupka i individualnim čimbenicima. Potrebno je izbjegavati sjedenje ili ležanje na stražnjici u prvih nekoliko tjedana kako bi se omogućilo pravilno zacjeljivanje.

P: Koje su moguće komplikacije Brazilskog podizanja stražnjice?
O: Moguće komplikacije uključuju infekcije, krvarenje, oticanje i asimetriju. Važno je provjeriti kvalifikacije i iskustvo kirurga prije nego što se odlučite na postupak.

P: Koliko košta Brazilsko podizanje stražnjice u Hrvatskoj?
O: Cijena može varirati ovisno o klinici, kirurgu i vrsti postupka, ali može biti između 15 000 i 30 000 kuna. Važno je uzeti u obzir da je kvalitetna i sigurna kirurgija važnija od cijene.

Powered by Aestetica Web Design © 2024