Excimer Laser estetska kirurgija

Blefaroplastika – kirurgija očnih kapaka za pomlađivanje očiju

Višak kože i vrećice oko očiju jako stare lice. Umoran i tužan izraz očiju može se ukloniti pomlađivanjem kapaka. Blefaroplastika je kirurški zahvat koji uklanja višak kože i vrećice oko očiju, dajući pomlađen i odmoran izgled. Zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji kao jednodnevna ambulantna procedura.

Kratko

  • nakon dobro planirane i izvedene korekcije kapaka, oči nisu drugačije niti neobične, već mladolike i odmorne
  • Blefaroplastika četiri kapka je istovremeno pomlađivanje gornjeg i donjeg kapka
  • sva četiri kapka mogu se popraviti 1-2 satnim ambulantnim zahvatom u lokalnoj anesteziji
  • kod blefaroplastike se preoblikuju ili uklanjaju masni folikuli, jačaju rastegnuti mišići kapaka i uklanja se višak kože s donjih ili gornjih kapaka
  • također možemo korigirati oblik očne duplje i podići vanjske kutove očiju
  • šavovi se skidaju 4-7 dana nakon zahvata
  • modrice nestaju unutar tjedan-dva, nakon nekoliko dana ih možete prekriti šminkom

Što je blefaroplastika?

Blefaroplastika je kirurški zahvat kojim se pomlađuju spušteni, naborani i izbočeni kapci. Zahvat se može izvoditi odvojeno na gornjim ili donjim kapcima ili istovremeno na sva četiri. Kako bi se izbjegao uveo i neprirodan izgled, suvremeni principi preoblikovanja kapaka uključuju preraspodjelu masnog tkiva, preoblikovanje mišića i uklanjanje viška kože. 

Za uklanjanje sitnih bora oko očiju, posebice na vanjskom području, uz blefaroplastiku može se provesti jedan od ablativnih postupaka pomlađivanja ili injekcija botulinum toksina. Redovite injekcije botulinum toksina mogu uvelike usporiti ponovnu pojavu bora. Tamna boja oko očiju posljedica je nakupljanja pigmenta, odnosno boje koja prodire kroz vene ili mišiće kroz tanku kožu. Ti se problemi ne mogu riješiti kirurškim liječenjem.

Kako se izvodi zahvat?

Korekcija gornjeg, donjeg i sva četiri kapka može se obaviti ambulantno u lokalnoj anesteziji. Na zahtjev pacijenta zahvat je moguće izvesti i uz sedaciju ili u općoj anesteziji. Rez na gornjem kapku radi se u prirodnom pregibu otprilike osam milimetara iznad trepavica (trepavica), a na donjem kapku u bočnom dijelu neposredno ispod njih. Višak masnoće se uklanja ili preoblikuje i redistribuira na mjesta gdje postoje praznine. 

Na taj način možemo izravnati uvučeni prijelaz između donjeg kapka i obraza. Zatežemo kružni mišić oko očiju (orbicularis), koji se nalazi neposredno ispod kože na vanjskom kutu oka.

Kako ide oporavak?

Bolovi nakon zahvata su minimalni, a cijeljenje je brzo zahvaljujući dobroj prokrvljenosti. Konci se uklanjaju nakon 4-7 dana. S obzirom na strukturu potkožnog tkiva oko očiju, česta nuspojava nakon zahvata na ovom području su otekline i modrice. Smanjujemo ih hlađenjem koje započinjemo odmah nakon zahvata i nastavljamo kod kuće. 

Odmaranje s podignutom glavom također pomaže. Zbog otekline prvih nekoliko dana možemo imati osjećaj napetosti pri zatvaranju oka. Nakon otprilike dva tjedna, modrica nestaje, a nekoliko tjedana kasnije oteklina konačno nestaje. Konačni rezultati vidljivi su nekoliko mjeseci nakon zahvata, kada je ožiljak u potpunosti sazrio i više nije vidljiv.

Koji su rizici i moguće komplikacije?

Komplikacije su rijetke kada je tehnika pravilno odabrana i precizno izvedena. Kao i kod svake intervencije, u rani se može nakupiti krv (hematom) koju je u slučaju veće količine potrebno ukloniti. Zbog strukture vezivnog tkiva u području oko očiju krv može izliti u potkožno tkivo oko oka, a nastala modrica u obliku naočale obično nestaje unutar deset do četrnaest dana. Na koži u blizini šavova mogu se pojaviti bijele ciste koje se mogu probušiti. Izuzetno rijetka bakterijska infekcija, koja se očituje crvenilom, oteklinom i boli, liječi se antibioticima. 

Manje asimetrije mogu se korigirati dodatnim zahvatom. Spuštenost donjeg kapka (ektropij) najčešće je posljedica prekomjernog uklanjanja kože, au težem obliku može predstavljati i funkcionalni poremećaj. Ektropij se korigira dodatnim zahvatom kojim podižemo izraslinu kapka na vanjskom kutu oka.

Možemo li uz korekciju kapaka raditi i druge zahvate?

Kroz rez kojim se preoblikuju donji kapci može se podići i središnji dio lica ili spušteni obrazi. Minimalno invazivnim zahvatima (ablativno pomlađivanje, ubrizgavanje filera ili botulinum toksina) možemo dodatno popraviti stanje oko očiju uklanjanjem sitnih nepravilnosti i tanjim boricama. Korekcija kapaka često se radi zajedno s face liftingom jer se problemi opuštenosti lica i starenja područja oko očiju često javljaju u istoj dobi. Ako su problem i spuštene obrve, možemo istovremeno podignuti čelo i/ili obrve.

Powered by Aestetica Web Design © 2024